Värmevärk i Hjorthagen

Jag har åkt förbi Värtaverket i Hjorthagen ett antal gånger med tunnelbanan, och jag har undrat om jag sett rätt. Det står nämligen ”Ännu fler olivkärnor blir el och fjärrvärme” på sidan på kolkraftverket. Jag undrar i mitt stilla sinne var de odlar oliver någonstans, kan man ha startat med gigantiska olivodlingar på Lidingö?

Värtaverket tillverkar allt, kyla, värme och elektricitet. När det gäller mängden koldioxid som Värtaverket producerar så kan man konstatera att den slår allt annat, både kyla, värme och elektricitet. Värtaverket tillverkar nämligen koldioxid, och man gör det i en omfattning som slår hela Stockholms biltrafik. Man gör det naturligtvis i första hand med fossila bränslen, man har talat om att fasa ut dessa till 2015 men hur det blir med den saken för vi väl se – tidigast 2015, fram tills dess är det kol.

Men olivkärnorna då, kommer de inte från det närbelägna Lidingö (och det gör de inte) så kommer de väl från Grekland, Spanien eller kanske Mellanöstern. Själv undrar jag förstås om det är dresserade olivkärnor som simmar till Värtahamnen, eller om man transporterar dessa med båt. Varför de inte får stanna i sitt ursprungsland för att producera kyla och elektricitet vet jag inte, men särskilt miljövänligt är det inte. Men visst ser det bra ut på fasaden, med olivkvistar och allt, men sanningen är att Värtaverket är sämst i landet! —> Shut it Down!

i , , , , , , , , , , , , t dn123 ex ab svd

  3 comments for “Värmevärk i Hjorthagen

 1. 30 juli, 2010 at 13:57

  Någonstans i hela energidebatten måste man bestämma sig? Varför kan ingen trovärdig person träda fram och förklara för svenska folket att det inte finns nåt alternativ till kärnkraften, i ett så kallt land som vårt? Evighetsmaskinen återuppfinns varje dag och ingen tycks begripa ett dugg av energiprincipen?

  Olivkärnor? Blir man inte lös i magen om man äter så många oliver som krävs för att värma Sverige?

 2. Micke F
  31 juli, 2010 at 08:25

  Horribel reklam på ett kolkraftverk! Hur fan har de mage att luras? Tror de folk ska tro på vad de säger sen?

  • 10 augusti, 2010 at 21:24

   Sant. Bluff, bara bluff…

Comments are closed.