Då spränger vi bron till Danmark, eller?


Idag berättar Aftonbladet att EU, istället för att förbjuda snuset, planerar att förbjuda de smakämnen som finns i snuset. Gör man det så betyder det med största sannolikhet att snustillverkning i industriell skala upphör.

AB: ”Sverige lovades ett undantag från snusförbudet i EU. Men nu kan ett förbud vara på väg att smygas in bakvägen – genom att förbjuda väsentliga delar av innehållet.

Enligt ett remissförslag till ett nytt tobaksdirektiv, som inom kort presenteras av EU-kommissionens hälsodirektorat, ska nämligen en stor mängd olika smaktillsatser i tobak förbjudas.

All svensk snus innehåller något av ämnena.

– Det här innebär slutet för svenskt snus som vi känner det i dag. För oss drabbar det hela portföljen – flera smaker som funnits i över 200 år, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match som tillverkar märken som General, Ettan, Grov och Göteborgs Rapé och står för 85 procent av svenska snusmarknaden.”

Folk som avstår från nikotin brukar under en avvänjningsfas bli extra aggressiva, det gällde mig när jag slutade röka i slutet av åttiotalet. Det gick över först när jag ”lindrade” cigarettsuget med snus. Det finns anledning att anta att jag idag är mer fast i nikotinberoende än jag var då jag slutade röka. Men om den Europeiska Unionen sätter ”P” för snuset, ja då är jag övertygad om att en stor andel medborgare i landet kommer kräva ett omedelbart utträde ur unionen, jag är dessutom rätt säker på att ett snusarna kommer se till att det manifesteras på ett verkningsfullt sätt, kanske inte så drastiskt som i rubriken, men vad vore bättre än att riva bron till Danmark?

Oavsett snuset så har EU stiftat en massa lagar som vi tvingas implementera mot vår vilja, det har skrivits regler som många upplever är till nackdel för folket, dessutom betalar vi många många miljarder till EU, långt fler än vad vi får tillbaka. Det politiska parti som föreslår att vi ska börja agera för ett utträde ur unionen, och som är trovärdigt, kommer få massor av röster i valet 2014.

it Andra om: , , , , , ab dn svd sr


9 svar till “Då spränger vi bron till Danmark, eller?”

 1. Nej jag tycker att det är bra med bron, men vi får väl återanställa några tusen tullare som kontrollerar gränsen, och att ingen smugglar ut snus…. :-)

  • Nej bron får vara kvar, men vi behöver stärka vår gränskontroll, och det rejält. Och det bland annan tack vare EU-medlemsskapet..

 2. Själv känner jag inte direkt för att värna snuset, men jag har svårt att tro att det som föreslås nu kommer att få dessa långtgående konsekvenser.

  Det EU-kommissionen nu vill är att förbjuda en rad (listade) aromämnen. Det är inte ovanligt inom exempelvis livsmedelsbranschen. Resultatet brukar oftast bli att tillverkarna hittar andra sätt att smaksätta varorna på. Eftersom det här trots allt handlar om en marknad med rätt betydande ekonomiska värden i lär snustillverkarna knappast bara lägga sig ner och dö.

  Intressant att lära sig något nytt, dock. Det rökarom som bland annat kan förbjudas nu infördes efter att man förbjöd cancerogen röktorkning på 1980-talet. Säga vad man vill, någon rosenkindad hälsoimage kommer man aldrig att lyckas förknippa med de där produkterna!

 3. Det här är en icke-fråga om man ser till de verkliga tunga frågorna. Svenska politiker kämpade för snuset och fri sprit för att få töntarna att rösta ja till EU. Fick de sin dj-a snus och sprit kunde de gå med på vad som helst som definitivt inte är bra för Sverige och dess folk. Kanske ingen tillfällighet att detta kommer fram just nu när miljarder av svenska pengar skall skickas iväg för att rädda fallfärdiga banker utrikes.

 4. Så typiskt EU … Snuset ger de sig på, det är ändå nästan bara svenskar som snusar och vi är försumbara. Men den mångdubbelt hälsovådligare alkoholen törs de inte ifrågasätta. Även cigarett- och piptobak lär vara orörbart, trots dokumenterad dödlighetsrisk.

  Utträd ! (Även av andra skäl förstås).

  • Vi borde fixa små märken med texten ”Jag har utträtt ur EU!”

   Man kunde klistra dem oxo på ytterdörren så att alla ser att det bor folk där som vägrar medlemskapet.

   • hahaha, fick just bilden i mitt huvud hur små kvartersbutiker sätter upp skyltar ”vi är ej med i EU” så dom får sälja snus.
    En kompis till mig är snickare, enligt han är det ganska vanligt i hantverksbranschen att folk snusar, i princip alla gör det enligt han(kan ju bara vara lokalt) så tänk om alla dom går ut och protesterar? trevligt va?:)
    särskilt när nikotin effekten avtar.

    och vilka rubriker ett utträde pga detta hade skapat i världen ”Sverige – fick inte snusa, lämnade EU”
    och hur korkad får man vara om man förbjuder snus men inte cigaretter pga hälsoskäl?

 5. Är detta endast pågrund av hotbilden mot cigaretter efter införandet av snus i sverige måste väl rökningen ha minskat markant ?

  • Ja cigarettlobbyn lär säkert ha ett finger med i spelet. Finns väl inga fula skumraskaffärer där de inte visar sitt fula tryne.