Björnar, vargar å sånt…


Eftersom jag själv skriver en hel del om våra stora rovdjur så får jag ofta höra att jag har fel. Vargen är jättefarlig, säger en del, och nu har en björn skadat en jägare, då är björnarna farliga och vissa passar samtidigt på att berätta att vargarna också är farliga minsann, vi har alldeles för många i skogen sägs det.

Men egentligen är det överraskande att jägarna själva törs gå ut i skogen, varje år så skjuter jägare på varandra och ofta så är det ett par stycken som dör. För att inte tala om alla jakthundar de skjuter, och hur många av deras jakthundar som blir ett offer för trafiken.

Men det farligaste rovdjuret, och det innefattar samtliga rovdjur på planeten, det är just det som just nu sitter och läser dessa rader, människan är det i särklass farligaste djuret på vår planet. Inget annat går ens att jämföra samma dag med oss, Vithaj, Sibirisk tiger, Noshörningar – släng er i väggen. Så farliga som människor är blir ni aldrig! För ett par dagar sedan satt jag och surfade runt och läste bland annat webbsidan ”De Fem Stora” och det tycker jag att även andra ska ta sig tid med.

De5stora.com: ”Människan är en av de få djurarter, kanske den enda, som har förmågan till medkänsla, även i grupp. Till och med gentemot individer av andra arter. Förmodligen är vi också den enda arten med biologiskt grundad moral och samvete.

Men trots detta, och trots att människan har en ovanligt klen tanduppsättning och dessutom helt saknar klor, får hon anses som oerhört farlig. Människan är i själva verket den absolut farligaste djurarten i världen – både för sig själv och för alla andra djur.

Särskilt i samband med alkohol och extrem religiös eller politisk tro. Revirkonflikter är vanliga och resulterar regelbundet i allt från slagsmål till världskrig.

Hur mycket tid hon ägnat åt att försöka utrota de andra fyra stora rovdjuren är det ingen som vet. Men ännu mera tid har hon använt till att ta död på exemplar av sin egen art, i flera fall med mycket stor framgång. Under det andra världskriget till exempel, dödade människor tiotals miljoner andra människor, och det bara i Europa.”

Jag ägnade över en timme åt deras hemsida igår, de har en tämligen ambitiös frågelåda där besökarna kan fråga om allt när det gäller de övriga fyra stora rovdjuren i Sverige, intressanta frågor och dessutom en massa kloka svar. Folk som är rädda för vargar och björnar borde gå dit och läsa om djuren ifråga. Det är en intressant sida och jag har givetvis favoritmarkerat den själv, och den som är intresserad av våra rovdjur har mycket att hämta på sidan ifråga.. Här kan du läsa hela artikeln om ”Människan” och här hittar du förstasidan..

it Andra om: , , , , , , , , ab123 svd123 dn123 ex12


6 svar till “Björnar, vargar å sånt…”

 1. Jag hoppas verkligen att du fortsätter o skriva på ditt sätt om våra rovdjur. Nåt mer infekterat annars än det man kan höra i media ang våra vargar t.ex finns knappt.En ”farmor” i salatrakten sa i ”ringP1” i går att där vågade dom inte skicka sina barn till skolan längre utan skyddsåtgärder för att det var så mycket vargar i trakten…. Man undrar om det är jägare hela bunten som hör av sig. Önskar att undersökande journalister, Uppdrag granskning, eller så kunde ta sig an ”jägareländet” från alla synvinklar. De är utan tvekan alldeles för mäktiga nu. Jag tycker Allemansrätten för oss alla andra är hotad. Och då i form av att våra relativt sett fåtaliga rovdjurs existens är hotad. Jägarmaffian ser dom som konkurrenter. Och vilka medel som helst verkar vara tillåtna för jaktgalningarna.
  Första självklara åtgärd vore väl, som du skrev häromdan, att förbjuda alla jägares
  lösspringande hundar..Och i andra länder har man ju fattat, är det överhuvudtaget inte förekommande jakt med hund.
  Och som du säger, jägarna skjuter ofta ihjäl varandras hundar… En granne råkade ut för det när hans tax blev tagen för en grävling och sköts ihjäl av jaktkompisen i skogen…

 2. Det här visar med tydlighet att t.e.x Björnen försöker alltid undvika människan in i det sista:

  ””Björnar ger sig ytterst sällan på människor. De allra flesta möten mellan björn och människa märker människan aldrig av eftersom björnen går undan, långt innan vi hinner få syn på den. Svenska forskare närmade sig medvetet ett stort antal sändarförsedda björnar och kunde då se hur de reagerade med hjälp av sin GPS. De flesta sprang från platsen men en del låg kvar i sitt gömställe och tryckte. Någar få sprang mot personen för att försöka skrämma bort människan, men ingen av dem attackerade.””

  http://www.de5stora.com/omrovdjuren/bjorn/farlig/

 3. Vad som är mycket märkligt är, att det nästan Alltid är just Jägare som råkar illa ut när det gäller möte med Björn, som det förresten var Nils som skrev om detta den:29:de.?

  • Kan tänka mig några olika förklaringar:
   Jägarens lösspringande hund kommer i delo med en björn och springer till husse för att söka skydd, jagad av en uppretad björn, som kanske skyddar sina ungar.

   Jägaren ser en björn, blir skjutkåt och kan inte låta bli. Diktar sedan ihop en dramatisk historia om självförsvar för att undgå åtal. Hunden kan ju knappast förhöras som vittne. I en del fall, som slutat med en ordentligt död björn och en oskadd jägare, vågar jag insinuera att sådana grova jaktbrott förekommer.

  • Instämmer. Det är inte alls märkligt. Det är förmodligen inte många som sett en björn överhuvudtaget i det vilda. Skansen eller ngn annan djurpark räknas inte. Det lustiga är att jag aldrig sett vargarna på skansen. Undrar om dem finns? Eller är det bara deras våta dröm att kunna visa upp en skylt och ett hägn där det kan finnas vargar.

 4. Med ett vitaliserat (V) så borde väl frågan om höjning av ”rovdjurs-taket” dyka upp på dagordningen? Tål hälften så stora länder tusentals rovdjur så måste det väl vara fråga om ”under-utnyttjade ytor” här? Mark som inte används till något utan bara står öde. Vissa vill ha det så, så mycket är ju säkert. Medan andra anser att det är ett perfekt hem för de stora rovdjuren. Börja med fridlysning & sedan en rejäl ”inplanterings-fas”. Extra polis-resurser till särskild ”anti galnings”-enhet ute i skogarna som upprätthåller lagarna & ordningen även där. Skärpta straff för tjuvskytte, minst 5 år utan straff-rabatt. Sadism med skoter-hets & liknade påfund borde jämställas grova narkotika-brott i straffskalan. Slut med daltet.