Björnar, vargar å sånt…

Eftersom jag själv skriver en hel del om våra stora rovdjur så får jag ofta höra att jag har fel. Vargen är jättefarlig, säger en del, och nu har en björn skadat en jägare, då är björnarna farliga och vissa passar samtidigt på att berätta att vargarna också är farliga minsann, vi har alldeles för många i skogen sägs det.

Men egentligen är det överraskande att jägarna själva törs gå ut i skogen, varje år så skjuter jägare på varandra och ofta så är det ett par stycken som dör. För att inte tala om alla jakthundar de skjuter, och hur många av deras jakthundar som blir ett offer för trafiken.

Men det farligaste rovdjuret, och det innefattar samtliga rovdjur på planeten, det är just det som just nu sitter och läser dessa rader, människan är det i särklass farligaste djuret på vår planet. Inget annat går ens att jämföra samma dag med oss, Vithaj, Sibirisk tiger, Noshörningar – släng er i väggen. Så farliga som människor är blir ni aldrig! För ett par dagar sedan satt jag och surfade runt och läste bland annat webbsidan ”De Fem Stora” och det tycker jag att även andra ska ta sig tid med.

De5stora.com: ”Människan är en av de få djurarter, kanske den enda, som har förmågan till medkänsla, även i grupp. Till och med gentemot individer av andra arter. Förmodligen är vi också den enda arten med biologiskt grundad moral och samvete.

Men trots detta, och trots att människan har en ovanligt klen tanduppsättning och dessutom helt saknar klor, får hon anses som oerhört farlig. Människan är i själva verket den absolut farligaste djurarten i världen – både för sig själv och för alla andra djur.

Särskilt i samband med alkohol och extrem religiös eller politisk tro. Revirkonflikter är vanliga och resulterar regelbundet i allt från slagsmål till världskrig.

Hur mycket tid hon ägnat åt att försöka utrota de andra fyra stora rovdjuren är det ingen som vet. Men ännu mera tid har hon använt till att ta död på exemplar av sin egen art, i flera fall med mycket stor framgång. Under det andra världskriget till exempel, dödade människor tiotals miljoner andra människor, och det bara i Europa.”

Jag ägnade över en timme åt deras hemsida igår, de har en tämligen ambitiös frågelåda där besökarna kan fråga om allt när det gäller de övriga fyra stora rovdjuren i Sverige, intressanta frågor och dessutom en massa kloka svar. Folk som är rädda för vargar och björnar borde gå dit och läsa om djuren ifråga. Det är en intressant sida och jag har givetvis favoritmarkerat den själv, och den som är intresserad av våra rovdjur har mycket att hämta på sidan ifråga.. Här kan du läsa hela artikeln om ”Människan” och här hittar du förstasidan..

it Andra om: , , , , , , , , ab123 svd123 dn123 ex12

  6 comments for “Björnar, vargar å sånt…

Comments are closed.