Avdelning underliga hus, bilder


För ett par dagar sedan så fick jag ett mejl från en av sidans besökare, med i mejlet så fanns ett antal bilder på ett ovanligt format hus. Jag har tidigare skrivit om sådana, och det kan kanske bli aktuellt att skaffa sig ett sådant om klimatet förvärras i den takt som forskarvärlden tror.

Det här huset tycks vara byggt av lera, och det kanske fungerar om det blir varmare ute, frågan är väl hur det står emot häftigt regn, och kanske kyla. Antagligen är det byggt så pass långt söderut att det enda huset behöver isolera väl mot är solen, och det tror jag att det gör. Själv undrar jag om inte det hus jag tycker är mest spännande är Simon Spies ”Villa Fjolle”. Annars skulle jag nog kunna tänka mig att bo i en igloo, en igloo som är byggd av sten eller något annat som inte fördärvar naturen. Jag skulle tro att man kan bygga en sådan så att den blir mycket energisnål. Detta hus kanske inte uppfyller den sortens villkor.

Jag vet inte riktigt varför jag roas av dessa underliga hus, det jag kan beklaga idag är att jag inte blev intresserad av ämnet redan i tjugoårsåldern, hade jag blivit det så hade jag säkerligen bott i någon skog nära en sjö, eller liten å. Det tror jag om mig själv, om andra tvivlar så gör det mig ingenting.

Allra bäst vore det om man kunde bygga sin igloo som en termos, då skulle antagligen bara kroppsvärmen räcka. En golvyta med en diameter på 7-8 meter, om man sedan bygger sovplatsen en våning ovanför så skulle man absolut klara att bo en eller två vuxna i skapelsen. Jag undrar förstås vad byggnadsnämnden skulle säga om man ville bygga något sådant på en vanlig villatomt.

Är det någon som sett bilder på underliga hus så posta gärna en länk i en kommentar så fler får se dem.

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd svt


3 svar till “Avdelning underliga hus, bilder”

 1. Kul!

  Man kanske skulle ge sig iväg mot järnvägs-/vägs-rallarnas kombinerade ”skruttiga_husvagnar_med_tillbyggen” som ligger mitt på arbetsplatsen längs E45 någon km norr om Göteborg.

  Antar inget om vad det är för folk, men det brukar vara från öst för 60 SEK/tim minus bostad och mat (svart). Dvs folk i 3-4 underleverantörsled.

  ja ja

  GOD JUL!

 2. Lerhus är mycket vanligt i England efter vad jag har hört sägas. Men även här hemma lär det finnas gott om lerhus, främst i Skåne och Halland. Det finns också idealister som fortfarande är intresserade av att bygga i obränd lera. Det är en blandning av halm och lera som gäller. Exemplet du visar här är charmigt värre, eftersom konstruktören har utnyttjat lerans egenskaper och byggt ett mjukt rundat hus. Måste kännas väldigt behagligt att befinna sig i rum utan vassa kanter. Just frånvaron av räta vinklar är utmärkande för de arkitekter som på antroposofins grunder har ritat hus historiskt. Kanske de också byggde i lera.

  Du bor ju i Haninge Jinge, det lär fortfarande finnas kvar ett lerhus med nästan tvåhundra år på nacken i din kommun. Kolla bifogade länk: http://www.kvarngarden.se/

  God Jul!

  • Jag känner till världshuset som är från 1600-talet, det är mycket fint. Kvarngården känner jag inte igen dock, men den ligger nog på ”min” sida om Nynäsvägen antar jag. Ska kolla upp det där. Tack för infon och god jul själv..