Är björnar farliga?

Nej det är de inte. Det är utomordentligt sällsynt att björnar anfaller svamp- eller bärplockare, jag vet inte om det ens har hänt. Björnar är nämligen väldigt konsekventa, de ger sig på beväpnade jägare och nästan alltid efter det att de själv blivit påskjutna. Sambandet är mycket tydligt när det gäller hunden, en lösspringande jakthund stör björnen, hunden blir rädd och springer till husse, och björnen springer efter hunden.

I det här fallet gör jägaren samma sak som jag skulle göra, skjuter mot björnen. Men björnar är stora och man måste träffa precis rätt om man ska lyckas fälla den i en sådan situation. Trots att jag själv har ägnat mig åt tävlingsskytte i ett antal år så tvivlar jag på att jag själv skulle klara det, en anfallande björn är utomordentligt skrämmande.

Men, och det är ett viktigt men, hade jägaren valt att ha hunden i koppel så hade kanske inte björnen fått något besök nere i idet av en skällande jakthund, säkert är det inte men hundföraren hade rimligen hållit inne hunden när den ville krypa ner i ett hål i marken, eller hur nu idet såg ut. Älgar går nämligen mycket sällan i ide, och hundföraren hade nog dragit slutsatsen att det kunde röra sig om ett björnide.

Jag läste i en av lokaltidningarna att en av jägarna sade ”– Så här går det med så mycket rovdjur i markerna”. Det är en kommentar helt och enbart för att dra in vargen i diskussionen också. Man kan lika gärna dra slutsatsen att det egentliga problemet är att det finns beväpnade jägare i skogen eftersom björnar inte angriper svampplockare eller vandrare.

Vi kan vara fullständigt övertygade om att denna björn kommer att användas av jägarnas organisationer för att de ska försöka förmå regeringen att bryta ännu mer mot EU:s habitatdirektiv, själv har jag en helt annorlunda åsikt. Jag tycker att all jakt ska avbrytas till det att all tjuvjakten har upphört. Jakt bör inte tillåtas i något län där myndig-
heterna misstänker att det förekommer illegal jakt på stora rovdjur.

Det andra beslutet som bör fattas av vår lagstiftande församling är att förbjuda all löshundsjakt. Sker det så kommer riskerna för den här sortens olyckor minimeras samtidigt som jägarna inte bjuder vargen på mat i form av sina egna jakthundar. Nu vet vi att jakthundar oftare dödas av sin egen husse av ett vådaskott, eller blir ihjälkörd i trafiken, men som djurvän så tycker jag att den här sortens lagregler är befogade.

Läs fakta här: http://www.de5stora.com/omrovdjuren/bjorn/farlig/

it Andra om: , , , , , , , svt sr dn svd ab ex gp

  36 comments for “Är björnar farliga?

Comments are closed.