Annie Lööf, skandalen


Idag skriver Richard Aschberg och Mattias Carlsson en artikel i Aftonbladet med rubriken ”Lööfs sluga bostadsklipp”. Man berättar att Annie Lööf har mantalsskrivit sig på makens gamla adress i Värnamo, allt för att få traktamente då hon befinner sig i Stockholm, där hon bor sedan flera år.

AB: ”Annie Lööf, 28, har sedan flera år en attraktiv bostadsrätt i Stockholm.

Men hon är folkbokförd i en hyresrätt i Värnamo där hennes man tidigare har bott.

På så sätt har hon på mindre än tre år kunnat kvittera ut över 130 000 kronor skattefritt i kostnadsersättningar från riksdagen.”

Allt tycks handla om att sko sig så mycket som möjligt i hopp om att det inte ska komma fram och till allmänhetens kännedom. Det är bra att centerpartisterna får klart för sig hur deras tilltänkta partiledare handskas med skattepengar, nu när hon också tillkännagett att hon vill sitta i regeringen om hon blir vald, och med tanke på fusket så kommer det förhoppningsvis inte bli aktuellt. Å andra sidan har regeringschefen förvånat befolkningen förr.

Stureplanscentern har som bekant vissa egenheter, jag tänker på salladsbaren och alla rykten om kokain som går runt Stureplansgänget. Ibland kan man få intrycket att det räcker med att erkänna att man har testat drogen, sedan kan man lugnt fortsätta sitt missbruk utan risk för negativa skriverier i tidningarna. Så har det fungerat i två fall när det gäller centerpartiet.

Nu kanske det inte är något större problem eftersom mycket tyder på att partiet åker ut ur Sveriges riksdag 2014, men hur partiet ska förklara att de har en nyliberal ordförande är jag nyfiken på. Säga vad man vill om landsbygdsbefolkningen, men särskilt frisinnad är den inte vare sig politiskt eller moraliskt. Visst, bönderna har fått vänja sig med alla tokerier som kommer från Stockholmsavdelningen, men frågan är hur länge de fortsätter att rösta på (C) bara för att de alltid har gjort det?

it Andra om: , , , , , ab ex dn svd


46 svar till “Annie Lööf, skandalen”

 1. Säger bara usch och fy på sig, Annie. Jag tror skam går på torra land.
  Att hon knappast är ensam om detta, ursäktar det inte. Har för mig, men jag kan minnas fel, att Göran Persson på sin tid var skattskriven i Malmö, men hade en lägenhet i Stockholm, precis som AL.

  • ”Har för mig, men jag kan minnas fel, att Göran Persson på sin tid var skattskriven i Malmö, men hade en lägenhet i Stockholm, precis som AL.”

   Lägenhet? Snarare ett palats…Sagerska palatset.

 2. Jo, men det där är väl den första arbetsplatskursen som alla nya riksdagsledamöter får gå i: ”Hur man skriver sig för att tjäna mesta möjliga pengar.”

  Jag tycker inte att man bör döma ut Lööf ännu. Som redan påpekas på flera ställen kommer hon att väljas på det starka mandatet att profilera Centerpartiet som mer självständigt i förhållande till alliansen. Om hon opinionsmässigt tar många väljare från de andra borgerliga partierna lär det mandatet bli en ganska problematisk nöt för Reinfeldt.

  Centern är alltjämt allianssamarbetets svagaste länk, och allt som kan splittra sammanhållningen är en välkommen nyhet i det politiska landskapet.

 3. Jag känner en bonde som varit centerpartist sedan 40-talet och han fräser nu ilsket att han kanske inte längre ska rösta på ”det där bögpartiet”.
  Jag har förstått att han hatar, just det, Fredrick Federley.
  Vi får väl se hur det går.

  • Jodå, att det finns folk i livet fortfarande i Sverige år 2011 som lever kvar i 1800-talsvärderingar var ingen större överraskning

  • Nu försöker vi hålla oss till ämnet! Sedan tycker jag att du ska läsa reglerna för kommentarer. / Jinge

 4. Tjänar inte Riksdagsledamöter tillräckligt mycket ändå? Vad är det för fel på folk?

 5. Graverande uppgifter som knappast hjälper Centerpartiet till någon nystart. Lär de sig aldrig?

 6. Oj Oj Oj ännu en, finns det någon landsortspolitiker som inte utnyttjar systemet med kostnadsersättningar? Gudrun var väl rätt duktig på det med sitt Österlenboende. Samma skrot o korn hela bunten. ;-) Det var dock Annie Lööf som det skulle handla om och i gårdagens intervju i SR frågades om hennes stora vurm för nyliberala politiker/tänkare? Svar: Hon var inte någon nyliberal! Hahahaha! Kolla på hennes andra resonemang som i flera fall formligen stinker Milton Friedman. Nästa fråga, hur skall Centern bli mer klar i sina budskap? Svaret kan jag inte återge men det var en hög med floskler och förvirrade resonemang som saknade just det, klarhet! Hahaha! Hur landsortsbefolkningen skall rösta på denna unga företrädare som vänder dom ryggen och fiskar efter storstadsröster är ett mysterium. Nä du fröken Lööf, tillbaka till Stureplan och festen där!

  • Det enda nyliberalerna lärde sig efter den förra finanskrisen var just att sluta erkänna sig till nyliberalismen. Analyserna, slutsatserna och retoriken behöll de men inte identifieringen med den politiska inriktning som nästan höll på att ta död på marknadsekonomin.

   Så går man vidare i politiken (kanske kan även en och annan inom vänstern lära sig något av det). ”Ex-nyliberalernas” omedelbara problem är nu bara att hitta ett nytt parti åt sina idéer. Vi får väl se vad Centerpartiet har att erbjuda dem.

  • Att vara klar i sina budskap skulle enbart vara en nackdel för centern. Om de hade sagt 2006 att de ville ge staten möjlighet att spionera på allt som händer på nätet så skulle de knappast ha lyckats sno så många socialliberala väljare från folkpartiet som de faktiskt gjorde. Om de hade berättat innan valet att de ville införa licensjakt på hotade arter så hade det knappast gått så bra för dem i Stockholm som det trots allt gick. De lever på att _inte_ berätta om vad de tänker göra.

   • Fast Fp är ju inte mer socialliberala än Centern. Vi har egentligen inget socialliberalt parti i Sverige idag, möjligen Mp, vilket enligt mig är trist och bidrar till den hårda blockpolitiken som ger andrum åt politiska ökenpartier som SD.

    Den ende socialliberalen i Fp är Birgitta Ohlsson, men så har ju inte hon förstått att (Fp) inte företräder hennes åsikter längre eller också får hon inte byta parti för pappa Bengt ;)

  • Annie hör som du säger definitivt till det nyliberala träsket – att ens förneka det är ju bara löjligt. Utöver att dyrka Thatcher anser hon även att Ayn Rand ”var en av 1900-talets största tänkare”. Jag förstår då inte hur hon ska kunna sälja in nattväktarstaten till centerväljarna.

 7. Reinfeldt kan knappast låta bli att ge en partiledare en ministerpost om hon vill ha det, oavsett hur mycket hon har fifflat. Så länge centern tycker att hon passar som partiledare, och Reinfeldt vill ha kvar centern i regeringen, så har han inte något val.

  Men det problemet löser förhoppningsvis sig själv hösten 2014.

 8. Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen när jag läste artikeln. Egentligen vet jag inte varför jag blev förvånad, det är inget nytt. Göran Persson är ett gott fördöme för nyare politiker när det gäller bostadsorten. Kan en stadsminister göra samma sak och bli förlåten så är det tydligen okej, eller?

 9. Finns det verkligen ingen som kritiskt ifrågsätter Aftonbladet? Aftonbladet har skrivit en nonsens-/scoopartikel.

  Hur man skulle ”tjäna” pengar på dubbelt boende övergår mitt förstånd. Det framgår med stor tydlighet att det istället kostar Annie en hel att ha dubbelt boende. Ersättningen för halva avgiften i Sthlm framstår som fullt rimlig. Eller föredrar Ni politiker som inte närvarar vid riksdagen utan istället stannar på sin hemmaort?

  Att på ngt sätt jämföra detta med Tobleroneaffären är absurt, att göra privata inköp på kreditkort utfärdat av och som betalas arbetsgivaren torde vara ohederligt i så väl privat som offentlig tjänst. Att däremot ha rätt till överenskommen ersättning från arbetsgivaren kan knappast ses som fiffel.

  /J

  • Är det verkligen en skandal att hon inte är skriven på samma adress som sin make när hon har varit gift i en månad? Dessutom har väl samtliga riksdagsmöter som bor en bit från Stockholm samma förmåner?

   Jag kommer för övrigt ihåg en viss Gudrun Schyman som inte bara fick bostadsbidrag och fria hemresor med flyg, hon ville dessutom dra av ”kostnaden” för de av riksdagen betalda flygresorna i deklarationen, vilket gick sådär:

   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/schyman-far-baklaxa-pa-skatteavdrag_78760.svd

   • Som vanligt så är borgarnas svar på sina snedsteg att någon annan minsann visat samma dåliga omdömme. Tänk hur fint det skulle vara om varje bilist som kör för fort skulle häva ur sig: ”Min granne kör ju ÄNNU snabbare” när polisen stannar dem.

    Om borgerliga politiker bara kunde ta ansvar för sitt beteénde en enda gång utan att nämna oppositionen så skulle mitt avgrundslåga förtroende för dem stiga något iallafall :)

 10. Man kan ju bara undra vad hon har för syn på alla sjuksmitare som dem kallas eller såna som tankar hem musik och film olagligt.Garanterat att hon fördömmer såna handlingar att hon sen själv uttnyttjar systemet fattar hon nog inte.Och att folk blir förbannade.Ty så är dessa bessewissar dem tror att bara för att dem tagit sig till ”finrummet”så är dem helt plötsligt så mycket bättre än ”vanligt folk” och tycker jag så ska hela sverige tycka likadant

 11. Det måste vara något fundamentalt fel på personer som myglar på det här sättet.Särskilt när dom har en sådan befattning!
  Hon har alltså en månads inkomst på 53.000 kr, då tycker väl gemene man och kvinna att en sådan lön,53.000kr (varje månad) skall räcka både till det ena och det andra.
  Med tanke på medel svensken som har 18.900kr i månaden som jämförelse mot Lööfs 53.000kr så tycker jag att hon kan ”dra” dit pepparn växer redan nu!
  Girigheten är tydligen redan inbyggd i Lööfs huvud sen tidigare.

  • Med tanke på medel svensken som har 18.900kr i månaden

   Jag antar att du gick på Monas snack om att över 20000kr i månaden är för höginkomsttagare? 18900kr var säkert jättebra i slutet av 80-talet men det är ett tag sedan. Enligt LO var medellönen år 2009 27200kr.

    • Mjo fast man kan ju titta på SCB då; en kvinnlig städare inom den privata sektorn tjänar 117.90 kr/timmen i snitt. Med 40 timmar i veckan blir det 18864kr i månaden. Där finns ju inte en chans att den svenska snittlönen skulle ligga så lågt som på 18900kr i månaden som T Lindholm påstår, såvida vi inte har ofantligt många städare i Sverige.

     För samtliga arbetare i den privata sektorn (oavsett region eller kön) är snittlönen 145,40kr/timmen och det blir 23264kr/månaden. Slänger man på lönerna för tjänstemän som ökar snittet så är det inte omöjligt att LOs siffror faktiskt stämmer.

     SCB statistik på löner för arbetare inom den privata sektorn: http://www.scb.se/Statistik/AM/AM0103/2010A01/AM0103_2010A01_SM_AM57SM1101.pdf

     • Medellönen är cirka 27.000 kronor. Men det är en missvisande siffra eftersom de som tjänar mest har så extremt höga löner att de drar upp snittet. Mer rättvisande är den så kallade medianlönen (lönen i mittet av spannet), som snarare är 25.000.

      Detta handlar dock om heltidslöner för yrkesarbetande. Inkluderar man alla deltidsarbetande, arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer får man istället räkna på INKOMSTEN, vilket ju inte går att utläsa ur vanlig lönestatistik.

      Vilken medianinkomsten i Sverige är beror på vid vilken ålder man börjar mäta på. Börjar man vid 16 år blir medianinkomsten givetvis avsevärt mycket lägre än om man börjar på exempelvis 20 eller 24 år. Studenter drar ju ner statistiken.

      Men normalt brukar medianinkomsten i Sverige beräknas till 18.000-21.000 kronor. Om man ska kalla den inkomsten ”normal” ska jag låta vara osagt men det är åtminstone en rätt vanlig inkomst bland många svenskar.

   • Men ok , 18.900 är visserligen medellönen från 2007 för medel svensken, men budskapet gick väl fram i alla fall,hoppas jag?

    Markus r

    • Ja budskapet förstår jag; politiker tjänar tillräckligt för att inte behöva mygla. Dock finns där ju en god poäng med varför politiker tjänar mycket. Det Svenska problemet är nog snarare att vi har för många platser i Riksdagen när alla ändå röstar som partiet vill.

     18900 i meddelön 2007 tror jag inte heller på. Kolla lite på SCB om löner vet jag; 18900 har den nog inte varit på 20 år om ens då… jag tror du kollar på en väldigt specifik yrkesgrupp i en specifik region.

 12. Den tidigare ledarskribenten Karin Olsson lovtalar på Expressens kultursida över Annie som en brådmogen och driven person, ett wonderkid: tänk, hon har vid 28 år tagit juristexamen, gift sig, suttit i riksdagen fem år och tagit sig fram hela vägen till partiledarstolen. Och så ”omfamnar hon den osäkra samtiden”! Rimligare är att betona att Annie Lööf skött riksdagsarbetet med vänster hand medan hon pluggat, att hon (i likhet med Maud m fl) knappt haft ett riktigt jobb utanför politiken i hela sitt liv men därmeot vill att alla _andra_ ska motivera sin tillvaro med Riktiga Jobb – och att hon inte klarar att analysera någonting bortom slogans och inlästa skolboksargument från Ayn Rand, Johan Norberg och Johnny Munkhammar. Det sista är mitt intryck efter att ha sett henne debattera och tala några gånger, och jag vet att det finns mång som delar den uppfattningen.

  • ”medan hon pluggat och festat”, skulle det givetvis stått.

   Att det sedan fungerar att sköta riksdagsmandatet på deltid beror givetvis på att riksdagens betydelse har sjunkit, det är inte en lika tung arena längre och inte lika viktigt för ledamöterna att hålla sig uppdaterade i realtid och delta där. Något Annie Johansson-Lööf säkert vet.

 13. Annie Lööf är en extremt marknadsliberal politikerbroiler. Hon försöker nu förtvivlat sudda ut åsikter som hon hade för bara några år sedan för att inte reta upp äldre traditionella centerpartister. Men det är svårt för en 28-åring att skylla på ungdomssynder. Det kan man göra när man kommit upp i 40-50 års ålder. Det räcker inte med att se glad ut och låta positiv i längden. När nu Centerpartiet på sin stämma bara har en kandidat att välja på – precis som de flesta andra partier är det valberedningen som utsett partiledare – så tror jag att det bara blir en fortsättning på partiets nedgång. Det går inte att kalla sig Centerpartiet och sedan placera sig till höger om Moderaterna.

  Däremot tror jag inte att boendefiffel får någon betydelse. Borgerliga politikers skandaler blir i allmänhet inget av. Det krävs att Hela mediasverige hakar på, och det gör dom inte. Sådana skandaler har bara betydelse om man är socialdemokrat.

 14. 130000kr på tre år. Det är ca 3500kr i månaden i fiffel som eg på intet sätt är bevisat (hörsägen av granne i Värnamo). Vilket sjuhelvetes skoop! Vilken skandal! Undrar hur många som lurar försäkringkassan på det beloppet eller mer varje månad?

  • Du tycker att det är ok att svindla skattebetalarna på 3.500 kr i månaden alltså?

   Läste här om dagen en notis där en nybliven arbetslös pappa dömdes till böter på 6.000 kr för att han missat att meddela a-kassan att han fått barn (och därmed fått pengar från föräldraförsäkringen), trots att han betalat tillbaka de svindlande 4.200 kr han hunnit få utbetalt i a-kassa under de hela *två veckor* som gått som nybliven pappa.

   Så ser det ut. 130 000 kr under 3 år ska bli spännande att se vad det ger. Kan vi gissa på: ingenting?

 15. Hur är det, räknas riksdagsledamöters månatliga ’lön’ som lön för arbete eller är det någon slags ersättning för förtroendeuppdrag? Räknas det alltså som om riksdagsledamöterna arbetar eller är de fas3or med fasligt hög ersättning? :-)

  Kan de fakturera riksdagen för sitt ’arbete’ eller måste de acceptera att vara ’lön’-tagare?

  Hur beskattas dessa löner eller ersättningar?

  Kan en arbetslös person som uppbär a-kassa studera, för att öka sina chanser att få jobb, utan att a-kassan dras in, på samma sätt som tydligen någon som uppbär ’lön’ från riksdagen kan utan att riksdags-’lönen’ dras in?

  Är det inte så att en ’vanlig’ knegare/löntagare måste skriva sig på arbetsorten om man tillbringar över viss tid per vecka på den ort man arbtetar?

  Och kan en vanlig löntagare år efter år jobba och bo ett flertal dagar per vecka/månad och samtidigt hävda att man ska ha traktamente för arbete på annan ort än bostadsorten?

  Samt hur reagerar skattemyndigheten på avdrag för fördyrade levnadskostnadet etc år ut och år in för arbete på annan plats, samma plats hela tiden alltså, än hemorten?

 16. Det är människans natur… Kan man ta lite så gör man det. Kan man ta mer så gör man det. Primitiv överlevnadsstrategi, mest mat överlever.

 17. Var det bara jag som reagerade på Annie Lööfs svar på frågan om vad hon var bra på, svarade i Ekot i går att hon var särskilt bra på ”folkrörelseledarskap” och ”medialt ledarskap”. Va f-n är medialt ledarskap? PR eller? Risken är ju uppenbar att hon hypas till max före 2014 och att tillräckligt många charmas av detta. Hon får säkert en ministerpost man kan bara hoppas att Carlgren får pension!

  • För att bli ännu bättre i ”medialt ledarskap” och få folk
   att snabbt glömma Annie Lööfs kreativa bostadsfifflet
   så kanske hon skulle behöva snofsa till sig lite mer?
   Jag kan tänka mig något åt Rita Hayworth-hållet, så
   som hon såg ut i ”Gilda.”
   Det skulle allt göra sig i TV-rutan!
   För hur folk ser ut i TV betyder mer än vad de säger där,
   det är ett som är säkert…
   Ingen kommer längre att minnas något om partiets
   mer än skamfilade rykte
   som att många, alltför många stod på Hitlers sida.

   Inte heller kommer någon ihåg att Annie Lööf då och då
   uttalat klart nyliberala tankegångar, tankar som länge
   har varit omoderna och bevisligen aldrig funkat i längden,
   fastän marknaden fått styra som den vill, allt enligt
   Milton Friedmans och Borgs modell.
   Vi ser ju vad som håller på att ske nu i Sverige…

 18. Jag blir illamående med tanke på Lööfs myglande och hennes girighet trotts att hon har en månads inkomst på 56.000kr.
  Samtidigt som det finns massor av Utförsäkrade och Nollklassade och Sjuka,Handikappade som har blivit tvingade till gratis arbete i Fas:3. Och där till bli utnyttjade av giriga Arbetsgivare som i sin tur får 4000 till 5000kr i månaden för varje Fas:3are i bidrag!
  Att arbeta mot Soc:bidraget(som Fas:3are oftast gör) ca 3800 kr i månaden, dvs lika mycket som Lööf tjänar på sitt myglande varje år på 50.000kr i traktamente.
  Det här rimmar djävligt illa alla fall i mina öron!

 19. Här vill jag ändå försvara Annie. Jag tycker inte att det är orimligt att politiker ska kunna ha kvar sin tidigare bostad. Skulle inte regler som dessa finnas skulle det bli en än värre tendens till ”stureplanscenter” och liknande elitklickar i alla partier än vad det redan är idag. Det är inte bra ur ett demokratiperspektiv om alla politiker bor i Stockholm utan de måste ha en rimlig möjlighet att kunna besöka sin hemort. Sedan kan man fråga sig om ersättningsreglerna är rimligt utformade eller för generösa men det är en annan sak.