Andreas Carlgren Byxlös!

Idag avslöjade Vetenskapsradion i P1 att Andreas Carlgrens tal om att utplantera vargungar från de svenska djur-
parkerna redan nu i vår, som Carlgren påstod, är ren fantasi. Motivet för påhittet är att lugna EU-kommissionen samt att blidka dem som värnar om naturens mångfald.

För ”nyheten” som Carlgren presenterade är en förvanskning av det svar man tidigare gett, svaret till EU-kommissionen talar om att saken ska utredas och att det -eventuellt- kan ske först därefter, troligen 2013 men allra senast 2014. Men innan dess ska frågan beredas, och plötsligen så hävdar Carlgren att det ska ske redan i år, nu om ett par månader. Men det är inte sant, Veten-
skapsradion har talat med professor Mats Amundin som ansvarar för djurparkernas stam-
bokföring av de vargar som finns i fångenskap.

SR/Vetenskapsradion: ”Det är orealistiskt att plantera ut vargvalpar ifrån djurparker redan i vår, något som miljöminister Andreas Carlgren gått ut med att man vill göra för att stärka den svenska vargstammen.

– Huvudanledningen till att det inte kan ske i vår är att det inte har diskuterats. Inte ens djur-
parksföreningens medlemmar har hörts i det här, utan det är ju en teoretiskt möjlig metod, men det måste diskuteras igenom mycket mer än vad som gjorts hittills, säger Mats Amundin, adjungerad professor i Zoologi vid Linköpings universitet stamboksförare för varg i Svenska djurparksföreningen.”

Dessutom hävdar Mats Amundin i den intervju som Vetenskapsradion sände, att han är osäker på om de vargar som finns i djurparkerna är så genetiskt annorlunda så att de verkligen förstärker vargstammen, och därtill är det tveksamt om det sker tillräckligt många föryngringar bland djurparksvargarna i år så att man kan avstå ifrån några valpar.

Med andra ord så bevisar Andreas Carlgren ingenting annat än att trycket på honom har ökat så till den milda grad att han försöker föra både svenska folket och EU-kommissionen bakom ljuset. Jag konstaterar att ytterst få ministrar lyckas klamra sig kvar vid sin post efter sådana lögner. Lyckligtvis finns intervjun i Rapport på nätet, Vetenskapsradions intervju likaså med professor Mats Amundin.

Förhoppningsvis förmedlas detta dubbelspel även ner till Bryssel och EU-kommissionär Janez Potocnik.

it , , , , , , , , svd dn1 ex1 ab vargreviret

  4 comments for “Andreas Carlgren Byxlös!

 1. Erik S
  28 januari, 2011 at 09:46

  Carlgren famlar i blindo efter något att försvara sig med. Han har antagligen inte ens läst miljödepartementets svar till EU-kommissionen, så han vet väl inte vad som står där. Det blir bara pinsammare och pinsammare detta. F.ö. såg jag Naturskyddsföreningens kille debattera mot en från Jägarförbundet igår i Aktuellt eller om det var Agenda. Jägarna blir bara mer och mer nedplockade på jorden. Det märkligaste av allt är att inte media upptäckt Carlgrens lögner, eller tiger de bara?
  Säger man en sak i svaret till EU och en annan när det blir känt att EU tänker göra en rättsak av det så är det en skandal av stora mått. Och vad tänker regeringen göra åt Carlgren? Frikoppla honom helt från frågan om vargarna? Det vore rimligt sett utifrån det faktum att han inte klarar av att hålla en boll i luften, ännu mindre flera. Fast vi som vill ha mångfald ska kanske vara tacksamma.

 2. Marcus R
  28 januari, 2011 at 12:30

  Carlgren är väl mutad av jägarlobbyn.

  Lite kul statistik från 2010 – för hundar som är försäkrade hos Agria (ca 50% av alla försäkrade hundar) så ser statistiken ut såhär:
  http://www.agria.se/agria/artikel/vad-sager-statistiken-om-skador-vid-jakt

  Notera 2010: dödade av varg 11; dödade av vildsvin 93; dödade av skottskador 12.

 3. Anders
  28 januari, 2011 at 16:47

  Dags att avslöja antroposofen Carlgren?

 4. sara
  28 januari, 2011 at 22:28

  Måste erkänna att det gläder mig att /om Carlgren ljuger. Att sätta ut vargar som sen ska jagas är ju rena nojan!

Comments are closed.