25 dödade vargar, problem för Centern?


[column width=”49%” padding=”2%”]
TV4:s Nyheterna uppger att minst tjugofem vargar dödats i det som närmast kan beskrivas som ett rent utrotnings-
försök. Dessutom ska man idag leta efter några av de skadskjutna djur som ligger ute i markerna, något som gör att man på goda grunder kan anta att maxantalet djur är uppnått, med råge dessutom.

varg

Många alfadjur är dödade vilket innebär att deras valpar riskerar att bli vad man kallar för ”problemvargar”. En åtta-nio månaders vargvalp klarar inte att fälla stora byten, inte heller har de sådan jakterfarenhet att de klarar att samarbeta tillräckligt väl. Det betyder att regeringens röstfiske hos älgjägarna kan komma att ställa till problem inte bara för de numera föräldralösa djuren, utan även för lokalbefolkningen.

Under gårdagsdygnet kom det långt över 150 kommentarer av varierande kvalitet. Att vargen väcker känslor är det knappast någon som tvivlar på längre. Att det dessutom finns så pass många som vill vädra sitt hat mot rovdjur överraskade mig faktiskt även om jag sett antydan till den sortens reaktioner förut. Väldigt få av rovdjurshatarna erkänner öppet

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]att deras hat kommer sig av det enkla faktum att – vargar äter älg. Det är helt enkelt så att jägarkåren i vissa län märker att älgbeståndet minskar när antalet vargar ökar. Något som givetvis många skogsägare är glada för.

När det gäller kommentarerna på bloggen så finns det regler som folk borde ha läst innan de försöker sig på att kommentera. Jag tänker inte förtydliga dessa här, men jag kan ju nämna att jag direkt raderade ett trettiotal kommentarer igår. Använder man rena lögner eller faller ut i oförskämdheter mot andra som kommenterat så känns det utomordentligt lätt att trycka på ”radera”. Med stor sannolikhet så kommer jag att återkomma till många av de lögner som man försökt få in på den här sidan.

Det allra värsta är ändå alliansregeringens medvetna brott mot EU:s Habitatdirektiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992. Alliansen sätter sig över EU-rätten och man gör det av rent populistiska skäl. Man vill göra sig populär hos jägarkåren som man redan innan valet 2006 hade lovat jakt på varg. Man gick således till val på att bryta mot habitatdirektivet men man tillät inte jakten att starta förrän först tjugofyra timmar efter att man överlämnat ordförandeskapet till Spanien.

Det är så lågt så att alla som deltog i beslutet borde ställas inför Konstitutionsutskottet, ja egentligen anser jag att förfarandet borde leda till åtal. Man får inte bryta mot regler som man dessutom själva varit med och instiftat. Och vad detta fiasko betyder för Centerpartiet kan jag inte bedöma. Man kan med visst fog hävda att samtliga centerpartister i regeringen visat upp en överraskande stor brist på kompetens under denna mandatperiod. Och det skriver jag inte för att jag håller på det rödgröna laget. Jag ska inte räkna upp namnen på misslyckade centerpolitiker, läsarna kan dem redan.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn123 svd gp1 ab1 ex1 t
[/column]


40 svar till “25 dödade vargar, problem för Centern?”

 1. Jag undrar hur vi i Sverige hade reagerat om det skulle bli tillåtet att fritt skjuta något annat utrotningshotat djur som Tiger eller något annat.
  Vargjakten blev ju bara som en slakt och precis som du skrivit så finns det risk att alfa-djuren har skjutits, vilket kan medföra andra problem framöver.

 2. När till och med en ungmoderat går emot sin egen regering, då kan man ana en bred och berättigad kritik för det råa och primitiva varghatet som kommit i dagern. Då blir det liksom mera tyngd i det hela.

 3. Är jägare och är stolt över det. Har jagat sedan barnsben, med min pappa och morfar, är nu 42 år och kommer att erbjuda min barn samma möjlighet OM DE VILL. I min frysbox finns det kött från älg, kronhjort, rådjur, vildsvin, hare, fasan och gräsand men även kräftor och gäddor som jag fångat eller skjutit eller någon annan i mitt jaktlag skjutit på någon av våra jakter. Jag köper nästan aldrig kött, och när jag gör det köper jag det av min bror som har en gård och då slaktar jag även detta själv.

  Alla jägare är inte varghatare, några är det säkert, men det stor flertalet är det inte. Jag bor inte där man har några vargar annars skulle jag också delta i jakten. Har registrerat mig som vargjägare så det stämmer inte att alla som registrerat sig är ute och jagar.

  Jag stödjer vargjakten, men vill inte utrota vargen, jag tycker det är viktigt att människor kan påverka sin nära omgivning och inte låta människor långt borta och i stora städer besluta detta.

  mikael

  • Ni bör nog undvika att skjuta kräftor och gäddor.. :-)

   Nja, vett och sans är nog bra, men för att vargen ska bli ett jaktbart vilt så krävs det att invandringen från Ryssland/Finland klarar sig ner till vargskogarna. Politisk populism är definitivt inte något som gagnar vare sig de partier som håller på med den, eller jägarkåren, eller för den delen djur och natur.

  • Tänker du i så fall lägga även varg i din frys? Låter lite smaköst, tycker jag…
   Men vargkött kanske går att äta!Lite basilika och vin kanske?

  • Problemet vi har här mikael är att det är inte sin nära omgivning som påverkats, det här har ekat genom hela långa Sverige.
   Det är inte bara storstadsbor som höjt röster imot jägarna som jagat och regeringsbeslutet, ett flertal inkl. mig själv bor på landsbygd och jag är starkt imot att skjuta på ngt vi har så lite av i våra skogar!

  • Jag bor också på landet, men jag tar mig inte rätten ”att påverka min nära omgivning” med bössan på det sätt som Mikael förespråkar.
   Otrevliga grannar finns det väl nästan överallt, men man behöver inte skjuta dem bara för det.

   Liten fråga, Mikael: varför har du registrerat dig som vargjägare om det nu inte finns någon varg där du jagar?

 4. Bäste Mikael
  Jag skulle vilja ha ett ärligt svar på vad det är som lockar så i ”att döda” som får en att bli jägare?

  • måste du cencurera bort hela inläggen Jinge om de bryter mot reglerna? Jag blir så nyfiken på vad det står nämligen…
   =)

   • Ja, fast jag kan garantera att det sällan står nåt vettigt. Klarar man inte ens att tillgodogöra sig en del av de kommentarsregler jag satt upp så slutar jag läsa då det blir vettlöst. jag har tvingats läsa närmare 200 kommentarer sedan igår, jag lovar att man blir trött både här och där. Nyss var det en pappskalle som menade att man skulle släppa lös bengaliska tigrar i Gamla Stan i STocksolm så skulle ”Fjollträskarna” få se. Jag tror att till och med en vargunge skulle glädjas inför jämförelsen…

    Så skit åker till papperskorgen utan att passera Gå.

    • men det e juh inte helt tokigt och ha bengaliska tigrar i sthlm, fast jag hade undrat hur det hade sett ut om vi hade haft sibiriska tigrar i våra skogar. Hur hade alla dessa varghatare ställt sig då, de e rädda för ett djur som är harmlöst mot oss.

     Jag tycker det e illa att dessa varghatare på allvar tror alla vi som gillar vargen per automatik bor i storstäderna, jag skulle tro att om vi börjar kika på de inlägg som finns så görs nog väldigt många från folk som faktiskt bor i mindre städer och/eller på landsbygden. Juh närmare man har naturen inpåknutarna juh mer sympati för naturen brukar en människa få har jag märkt.

     Nåja Jinge skriver man intressanta bloggar får man väl räkna med mkt inlägg både bra och dåliga =) Kul det blivit lite samling här iaf hos dig =)
     Det är sådana här inlägg som gjorts är i mångt och mkt som naturvårdsverket borde läsa och se vilken uppslutning de har och regeringen borde läsa det och skämmas hur de kan köra över en nation där majoriteten vill ngt annat än de själva.

     • Jag klurar på att berätta om en skogsvistelse i Värmland 1995 (?) då jag fiskade ensam fem dygn långt från alla människor. Jag hörde t.o.m. ngt som lät som en hund en natt, som flåsade och blev tyst. Men jag orkade aldrig kolla vad det var. Fisk då? Jodå, ett antal öringar i tvåhektosklassen vilket var ok, bäcköring. Jag var lite fundersam på björn eftersom det inte bara var varg på trakten, men varg oroade jag mig inte för av lätt insedda skäl, men en björn? Nåja… Kunde jag bara ha den minsta talang för novellförfattande så… :-)

      • låter minsann inte dumt alls det där du jinge! Att vistast långt bort från allt vad människor heter och våran bebyggelse är som terapi för själen!
       Ja björn ja, det har vi minsann och de e värre hot mot oss än varg måste jag säga. Finns det några uppgifter på hur mkt björn vi har i skogarna? känns som de e fler än vargen iaf.. eller kanske dom inte är?

       • Jodå, 2008 hade vi 3221 björnar i landet (se http://www.bearproject.info/uploads/publications/Bjoernstammens%20storlek%20i%20Sverige%202008.pdf), jämfört med dagens ”kvot” 220 vargar, vad säger det er? Min uppfattning är iaf att vargen nu ska jagas för att den är farlig och folk är rädda för den, är den så farlig om man verkligen börjar jämföra med våra drygt 3000 björnar i landet? Inte om ni frågar mig, blir ni som är emot vargen rädda så fort ni möter en schäfer också? Att den jagas för att inte inavel ska uppstå, osvosv, tar jag själv som ett löjligt argument som enbart legitimerar jakten ur ett politiskt perspektiv, inget annat! Har vår vargstam ett enda inavel idag? Inte ett enda, men har jag fel så upplys mig gärna..

        Vid de fall ett flertal får har blivit rivna vid samma tillfälle här uppe i dalarna och man har kunnat fastställt en ”skyldig” så har länsstyrelsens spårare konstaterat ”hund”, men inte varg! Detta styrks också med att vargen dödar för att äta, den dödar inte 5-10 får och låter dom ligga. Det är sådant som ”tamhundar” gör, och om folk bara visste hur många ”tamhundar” som springer runt i våra skogar här i landet så kanske läget skulle klarna, men detta är inget länsstyrelser osv pratar högt om, för hur skulle det låta om det sprang runt massa lösa hundar i skogarna som ingen bryr sig om? Tänk er vad alla hundvärnare skulle säga, suck..

        Jag är själv bosatt i dalarna och har vargen runt knuten, bekanta har både sett varg och hört dom yla mitt i nätterna där vi bor. Själv har jag tyvärr aldrig fått syn på en livs levande varg men det skulle vara en otroligt mäktig syn, om den dagen ens kommer, chansen blev iaf inte större efter gårdagens vargslakt…

 5. Jägarlobbyn och Alliansregeringen har lyckats med en Statskupp!
  12000 jägare skulle skjuta 27 djur, pyttsan.
  Alfaparen fram till åtel.
  Skadeskjutna räknas inte in i kvoten.

  Det kommer att bli efterräkningar, inte ens de mest förhärdade kommer att palla trycket.
  Centerpartiet går samma öde till mötes som vargarna.

  Allt fagert tal om viltvård, förädla stammarna, naturupplevelser föll platt till marken över en dag.

  • Håller med dig på den här punkten, man kan likna det vid en stattskupp ärligt talat i den mån att de har absolut under inga som helst omständigheter ens brytt sig om att kika vad majoriteten i landet faktiskt vill.
   Senast jag läste vad demokrati innebar så är det just det att när det gäller frågor som faktiskt berör nationen i sin helhet då ska majoriteten avgöra, här är det en minoritet som fått avgöra.

   Självklart innebär detta inte vi bara ska bortse från de få problem som varg kan innebär, men det gäller att komma med långsiktiga lösningar som inte behöver innebära ond bråd död! Regeringen borde ta sitt ansvar och hjälpa gårdar där man kan ha problem med varg att få ett fullvärdigt skydd kring sin egendom.
   Djurägare får lära sig att ta sitt ansvar och int släppa sin hund vind för våg där det kan finnas varg, en varg attackerar inte hundar hur som helst.
   JAg skulle också vilja ha rapport om hur många katter som stryker med där det finns varg, eller klarar sig katterna på ngt fint sätt undan? Kanske beroende på att katterna inte agerar som stackars slavar under människan som flesta hundar gör och därmed har en naturlig instinkt och faktiskt ta sig undan en varg.

 6. Skulle inte lägga vargköttet i frysboxen, jägarna får inte behålla det. Förstår inte vad det är för problem att lägga in sitt eget kött i boxen. Vad är skillnaden att gå till mataffären och köpa det. Att jag jagar beror på att jag vill ha kött, inte konstigare än så. Vi har demokrati i Sverige vi får gå och rösta vart fjärde år, det är ingen statskupp, regering och riksdag har beslutat för länge sedan hur många rovdjur vi skall ha i Sverige. Vargar attackerar vist hundar hur som helst. Skall inte markägaren ha rätt att bruka sin gård/skog och släpa sin hund.

  • Skall inte markägaren ha rätt att bruka sin gård/skog och släpa sin hund.

   Hundar ska inte springa lösa i skogen om inte föraren har absolut kontroll på den.

   Vargen ska det däremot…

 7. 25 döda vargar, problem för Centern ?

  Mycket relevant rubrik tycker jag, speciellt då jag själv röstar på alliansen !
  Centern har i denna fråga gjort politiskt självmål och man urholkar sin trovärdighet som ”miljöparti” inom alliansen och svensk politik
  Jakt på vargen kan bara accepteras när stammen är så stor att den nuvarande inaveln dör ut !
  Vi måste istället hårdare arbeta på att samhället stödjer skyddandet av tamboskap i riskområden, ersätta drabbade ekonomiskt, informera och utbilda om vargen och satsa större resurser på att lagföra kriminella tjuvjägare och de kriminella som “tystar vittnen” till tjuvjakt samt bidra till att uppnå en naturlig storlek på vargstammen som innebär att inaveln utrotas.

  Då har vi som invånare och politiker tagit vårt ansvar för att överföra en biologisk mångfald till våra barn och barnbarn och dessutom tagit ett steg mot att “utrota” fördomar, rädsla och kriminalitet, istället för djur.
  Centern riskerar rasa i kommande val
  Patrik

 8. Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 243 björnar i år. (läs 2009) Det är 10 björnar mer än i fjol. Det finns totalt cirka 3200 björnar i landet. Detta är hämtat från Naturvårdsverkets hemsida.

 9. Jinge, jag förutsätter att man följer lagar om när och hur man för släppa sin hund.
  Jaktlagen 6§
  Under tiden den 1 mars-den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa löst i marker där det finns vilt. under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

  Jag tycker fortfarande att markägaren har rätt att bestämma över sin mark, och jaga varg när så erbjudes.
  Och han får och har rätt att släpa sin hund, enligt lagparagrafen ovan, eller hur

  • under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

   Och han får och har rätt att släpa sin hund, enligt lagparagrafen ovan, eller hur

   Förstår du då inte vad det betyder? Har du problem med läsförståelsen?

 10. Nej, det har jag inte. Hundar får förfölja och driva vilt under jakt, och det är då de dödas. Om hundägaren inte följer lagen och låter hunden springa löst när det är hund förbud då det en annan sak. Tycker du inte man ska jaga med hundar.

  • Jag vet inte vad du talar om, du skrev:

   under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

   På svenska betyder det att hunden kan vara lös så länge föraren har kontroll över djuret, dvs hunden lyder till 100% och är inom synhåll. Det har ingenting att göra med vad jag tycker hit eller dit, det är en rättsregel som du själv citerar.

 11. Svar till Torsten (orginalet)
  Jag TAR mig inte rätten att påverka min omgivning, då gör man något olagligt, jag kan påverka min omgivning när och om så medges av lagar och förordningar. Har registrerat mig för att vissa att det är många jägare som stödjer detta beslut, också utanför de givna vargområdena.

  • Jag anade det. Ett slags friskytterörelse alltså.
   Du luktar inte gott…

 12. Ja,” när den inte används för jakt” skall den föras på ett sådant sätt att du har kontroll. Men när den används för jakt är tillåtet för hunden att springa lös och jaga vilt. Det står klart och tydligt i paragrafen hur man ska förfara med hunden när man inte jagar, alltså ”när den inte används för jakt”. Lagparagrafen talar om för oss hur vi skall förfara med våra hundar under icke jakt tid eller under gällande jakt tid när vi inte jagar med dem.

  • Ja,” när den inte används för jakt” skall den föras på ett sådant sätt att du har kontroll. Men när den används för jakt är tillåtet för hunden att springa lös och jaga vilt.

   Jepp. Och släpper man iväg en jakthund efter älg i trakter där det finns varg så gillar man inte sin jakthund speciellt mycket väl? Och man kan definitivt inte skylla på vargen…

 13. Bra då är vi överens om en sak. Man får jaga med sina hundar. Jo jag älskar min hund, de sover i soffan framför tven, men jag tycker fortfarande att markägaren måste få ha rätt att jaga varg när så erbjudes. Vargen blir inte utrotad för att det skjuts 27 vargar i Sverige, den är inte hotad globalt sett. Jag tycker vi ska varg i Sverige, och det tycker de flesta jägare också, Jägareförbundet jobbar för livskraftiga rovviltstammar. Men också för att vi ska få förvalta dem. Jag har för jägareförbundets räkning sysslat med rovviltsinventering, var i Dalsland och lärde mig spåra varg, en häftig upplevelse att vara så när detta djur på nattfärska spår. Jag tycker det är otroliga djur men jsg vill ändå jaga dem, inte utrota dem.

  • Jag har för jägareförbundets räkning sysslat med rovviltsinventering, var i Dalsland och lärde mig spåra varg, en häftig upplevelse att vara så när detta djur på nattfärska spår. Jag tycker det är otroliga djur men jsg vill ändå jaga dem, inte utrota dem.

   Det är helt ok med jakt på både björn, lo, järv och varg när bestånden är sådana att de klarar det. Men när det gäller gråben så finns det redan tecken på genetiska skador i stammen och man hjälper inte vargen med att skjuta va mer än 10% Som du kanske sett så skulle vi ha 14 000 vargar i Sverige om vi skulle haft lika många per miljon innevånare som t.ex. Kanada. (De har 55 000 vargar plus deras släkting Coyote).

   Man får gärna ta bort 100 vargar från Värmland, Dalarna och Gästrikland om man flyttar hit 100 ryska vargar. Men fram till att ett antal invandrade vargar förbättrat genuppsättningen i vårt bestånd ska all jakt vara förbjuden. Detta skulle ha skett för länge sedan om det inte vore för oseriösa jakthatare som förgiftar eller skjuter varg.

   Polis/Åklagare gör praktiskt taget ingenting på grund av att det är så svårt att utreda jaktbrott. Men jägarnas egna organisationer skulle verka för att städa i sina egna led, och själva se till att alla medlemmar inser att det kan ta tio år om man ska låta vargarna få bättre gener med nuvarande jaktmoral. Kanske tjugo…

   Ser man till kommentarerna här så inser man att mycket slödder samlas runt jakten. Det är ett problem som jägarnas organisationer själva behöver ta itu med. Kraven på en jaktlicens är åt helvete för låga. Det skulle minst behövas tjugo akademiska poäng i olika anknutna ämnen för att få jaktkort.

 14. Ville bara citera ett av det absolut mest imbecilla jag sett i denna debatten.
  Det är signaturen ”PM” i Svenska dagbladet som skriver.

  ”Det är inget fel att skjuta bort ett antal djur. Jägarna gör detta för att skapa balans mellan ALLA djurarter. Det är moget, vuxet klokt och kunskapsbaserat tänkande och ansvaarsfullt att ta ansvar och vara vuxen. För att förstå helheten måse man skaffa sig djupare kunskaper om naturen, biotoperna, om jakt och viltvård. Vi har ansvar mot våra förfärder och mot våra efterkommande att bevara ALLA djurarter och därför behöver vi skjuta ett vissta antal vargar. Annars dör nästan alla djurarter ut!”

  Personen påstår alltså att varg måste hållas under 210 individer för att skydda resten av skogen.

  • Personen påstår alltså att varg måste hållas under 210 individer för att skydda resten av skogen.

   Det är väl ingen journalist iaf? Hoppas jag…

 15. Hur får man reda på vilka glada skoterförare som sköt?
  Deras bedrifter borde belönas med ordentlig publicitet! Och man bör inte glömma adressen -hur skall vi annars kunna hylla dem?

  • Jag skulle inte publicera vare sig namn eller adress. Det finns vettvillingar även utanför jägarnas egna led även om stollarna tycks ha samlats där..

 16. Kan man lita på dessa DNA rapporter? De kanske är hanterade till varglobbyns fördel.

 17. Såg ett program om Yellowstone i USA och hur jägare patrullerar gränsområdena utanför parken för att skjuta b l a hjort som tagit sig utanför parkområdet. Det som dirket slog mig var att det inte förekom en endaste jakthund i programmet. Anledningen är förstås det faktum att det finns vargar i Yellowstone med omnejd och då förstår jägarna att det är för farligt för jakhundar att delta i jakten. I USA anpassar sin alltså jägarna efter rovdjuren vilket jägare i Sverige inte verkar göra.

  I Sverige har uppenbarligen inte jägarkåren samma känslor för sina jakthundar som istället släpps vind för våg i områden med björn, varg e t c och sen gråter jägarna ut i media över hur deras ’älskade’ hundar dödas av stora stygga vargen. Det faktum att det är oansvarsfullt att släppa hundar lösa i rovdjursrevir och att sanningen snarare är att det är stora stygga bilar och jägarbössor som likviderar de ’älskade ’jakthundarna på löpande band talas det tyst om.

  Bara för att man har laglig rätt att släppa hundarna lösa i rovdjursrevir så behöver man ju faktiskt inte göra det om man nu älskar sina djur så mycket. Rovdjur kallas ju endå rovdjur för en anledning … eller ?

  • sen gråter jägarna ut i media över hur deras ‘älskade’ hundar dödas av stora stygga vargen.

   Framför allt så skjuter jägarna själva dubbelt så många jakthundar än vad vargen lyckas ta. Gösta Berling borde vara mer rädd för jägare än vargar…