Det israeliska mördandet fortsätter VII


De spektakulära händelserna i Gaza fortsätter samtidigt som Mahmoud Abbas ser sin chans att återigen bli en aktör i konflikten mellan Israel och Palestina.


Dagen:
”President Abbas föreslår att hans trupper ska bemanna gränsen. Det förutsätter ett samarbete mellan Egypten, den officiella palestinska regeringen i Ramallah på Västbanken och Hamas i Gaza – samt Israels godkännande.”

Den situationen skulle givetvis gillas av Egypten, USA och Israel. På så sätt kan man fortsätta isoleringen av Gaza och Hamas samtidigt som Mubarak kan fortsätta hoppas att Hamas inte får något större inflytande i Egypten. Problemet för Mubarak är nämligen att landet i fria val skulle välja det muslimska brödraskapet, Mubarak skulle direkt bli en f.d. politiker.

I praktiken är det snarast en tidsfråga innan islamisterna tar över i Egypten. Att hålla ett folk tillbaka med gevärsmynningar är inte en bra metod, särskilt inte som bärarna av gevären själva i allt högre utsträckning sympatiserar med dem som gevären ska hålla i schack.

I tidningarna står det att Israel hoppas att Egypten ska ta över ansvaret gör Gaza, men jag undrar om det verkligen stämmer. På sikt finns det bara en sak som kan rädda Mellanöstern från fortsatta stridigheter, inbördeskrig och revolutioner, och det är ett fritt och självständigt Palestina, utrymning av bosättningarna och en återgång till 1967 års gränser. Men Israel fortsätter oförtrutet sitt mördande av palestinier och idag är det över 5000 palestinier som dödats sedan starten av den andra intifadan. Bara under förmiddagen idag har man mördat sju palestinier.

Det är troligt att Abbas idé om Fatahsoldater bevakande gränsen mot Egypten skulle bli den

verkliga gnistan i den krutdurk som regionen utgör. Jag har svårt att tänka mig att Hamas skulle godta att deras fångvaktare bytte skepnad från Israels soldater till palestinska dito. Och skulle Fatahs soldater verkligen kunna skjuta ihjäl sina bröder?

Abbas förslag kommer egentligen från USA/Israel, på vars mandat han sitter kvar som palestiniernas s.k. ”President”.

Han har fått pengar och vapen, och hans mot-
prestation är att vara lydig.

HD12 SydSv1 Dagen SvD12

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Mellanösternkonflikten, Annapolis, Abbas, Bush, Olmert, Gaza, Folkrättsbrott, Mord, FN, Egypten, Mubarak, Politik[/tags]


Ett svar till “Det israeliska mördandet fortsätter VII”