Bildt, en av USA:s spindoctors


Idag får Carl Bildt artiklar i tidningarna eftersom han nu avlagt sitt tredje trettio minuter långa besök hos Condoleezza Rice, något som enligt svenska medier anses stärka relationen med USA men som egentligen bara visar vilket lilleputtland vi är.

DN: ”Bildt berömde det amerikanska initiativet till Mellanösternkonferensen, som kommer att hållas i Annapolis utanför Washington den 27 eller 28 november.

– Det finns ingen garanti för framgång, men det är ett viktigt steg på vägen till slutförhandlingar om en tvåstatslösning, sade Bildt.”

Att Carl Bildt berömmer något som inte blir annat än ett fototillfälle för Abbas, Bush, Olmert och Rice är egentligen en absurd händelse. Det visar på hur långt vår egen utrikesminister står från de realiteter som råder på Västbanken och i Gaza. I praktiken har Israel agerat sedan lång tid tillbaka för att göra Gazainnevånarnas levnadsförhållanden så miserabla som det överhuvudtaget är möjligt. Det man sysslar med är inget annat än etnisk rensning. Och det handlar i det här fallet inte om att Carl Bildt inte vet det, det handlar bara om något som de flesta av oss kallar ”slicka röv”.

Mötet i Annapolis har sedan lång tid tillbaka betraktats som helt irrelevant av de flesta som vet något om Mellanöstern och konflikten där. Ingen av dem som kommer från Israel och Palestina representerar i praktiken de berörda människorna. Olmert har så lågt förtroende inom Israel att det närmast kan betraktas som ett under att han fortfarande sitter vid makten. Han kritiseras från alla håll, både från höger och från vänster, dessutom är han indragen i diverse affärer som kallas kriminella av israelerna själva.

Abbas är visserligen president men den största gruppen av palestinierna menar att han är en förrädare. Han har medverkat till att stärka sin egen och Fatahs ställning genom att ta emot pengar, vapen, soldatutbildning från både Israel och USA. Skälet till detta är förstås helt och enbart för att stärka sin egen personliga

makt. Det palestinska folket var stygga och röstade fram Hamas i stället för det totalkorrumperade Fatah som Abbas tillhör.

Israel har, alltsedan utrymningen av Gaza, agerat kraftfullt för att skapa motsättningar mellan Hamas och Fatah. Man har dessutom lyckats väl med detta, det kan ingen förneka. Idag har i praktiken Hamas kontroll över Gaza och Fatah har kontroll över Västbanken, i alla fall militärt. Det sägs förekomma kontakter på informell nivå mellan grupperna men det är inget som ger Abbas något slags mandat för att förhandla i Annapolis.

Den som tror att Carl Bildt är okunnig om detta underskattar honom grovt. Han vet det men väljer ändå att agera papegoja åt den amerikanska administrationen. I praktiken så har vi fått en utrikesminister här i Sverige som agerar vice utrikesminister åt USA. Det är skrämmande, det känns som om Sverige inte längre är en suverän stat. Det kallas också för ”att verka för att den transatlantiska länken stärks” redan i vår regeringsförklaring.

Källor: DN SvD HD SydSvD

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Politik, Carl Bildt, Utrikespolitik, Papegoja, Spinn, Annapolis[/tags]


55 svar till “Bildt, en av USA:s spindoctors”

 1. Sverige är ett lilleputt-land och Carl Bildt en tomte som inte har något att säga till om annat än att komma med floskler efter 30-minuters möten med “de stora” pojkarna och flickorna, och han försöker leka vice utrikesminister åt USA här i Sverige.

  Var det ngt du inte förstod?

 2. Jag besökte några sionistbloggare igår och vad jag fann – om inte Guardian. På ett flertal ställen…
  Jag kunde för mitt liv inte hitta någon större skillnad på hans inställning i jämförelse med de andras.
  Retoriken var något mera återhållen än t.ex Arons och Anonym men ägde i grunden samma utgångspunkt – Israel har mest rätt i de flesta fall.
  En mycket trist och ovederhäftig skrivning, trots idoga försök att verka både auktoritativ och påläst.

 3. Guardian..!

  Jag tror att Mellanösterns frågan är en enda punkten i världen där är definitivt omöjligt att vara objektiv.

  Jag försökte vara objektiv många gånger och ansträngde mig mycket att hitta så mer som möjligt av det positiva från den motsatta sidan…Men det räckte aldrig till.
  Sen fick jag obehaglig känsla liksom att dom människor enbart kan vara nöjda om jag kunde hänga med deras åsikter i 100% ..! Och jag kunde inte förneka mig själv.

  Guardian, att vara objektiv i MÖ-fråga betyder att vara totalt opraktisk!
  Antingen du är med eller emot – det sa Bush också..! :o)

  Antingen ska man kämpa för rättvisa till ett folk som blev utan mat, vatten, medicin, mark, land, frihet …eller ska man hänga med dom som säger ”Problemet är att alla antisemiter är mot ockupation!” – Så kallad G – punkten.

  Jag fick känsla under närmaste tiden att dom gör sitt bästa för att psykologisk vinna över din samtycke med deras åsikter, med varje dag mer och mer. Ditt val (blandar mig inte in). Du kan gå på vilken sida du vill, men jag vill säga till dig att du ska definitivt undvika att köra på bägge sidor – hit o dit..!
  Antingen ska man stödja ockupation och ha så jä*la ”trevligt” med ockupanter, liksom Sleeping Mossad, eller försvara dom som är förtryckta under ockupation – vilket är mest naturligast som finns i en mänsklig karaktär.

  mvh / Ida D.

 4. Till Guardian
  Israel blev medlem i FN på ett villkor som Israel accepterat men aldrig förverkligat . Det är resolutionen 194 som säger att alla palestinska flyktingar ska ha rätt att återvända till sina hem
  Om sioinisterna vill inte ha de tillbaka då har de flera alternativ att vilja på
  1 – Sionisterna kan avstå en del av sitt territorium som de har stulit och införliva det med den palestinska staten
  2 – sionisterna måste betala ersättning och skadestånd för de palestinier som har förlorat sina egendomar för att kunna avstå sin rätt och börja på nytt
  Judarna har fåt miljarder i ersättning från europa och de borde göra likadant gentemot palestinierna
  Det som finns kvar av palestina är 6500 kv km och detta omfattar västbanken och Gaza
  Denna ytan räcker inte för 5 miljoner flyktingar
  Israel har 22400 kv km och de är lika många som palestiernrna
  Dem Palestinska flyktingarna lever i misär i flyktinglägren och i vissa länder får de inte medborgarskap
  Dessa palestinier har fallit offer och tvingades betala priset för vad eurpeerna har gjort mot Judarna
  Det finns ingen lösning på konflikten så länge flyktingarnas tragdin är inte löst

 5. Palestinier
  Privat egendom skyddas av internationell lagstiftning, att israelerna ska kompensera palestinierna råder ingen tvekan om.

  Israelerna måste bestämma sig för vilket ben dom vill stå på, man kan inte både behålla Västbanken, och samtidigt neka folk att återvända.
  Man får väl anta att dom släpper Västbanken…