Zlatan bör bänkas för gott


Jag har varit inne på samma ämne ett flertal gånger, när Zlatan Ibrahimovic är med så går det bevisligen sämre för Sverige, och så har det varit länge. Vad det beror på kan man spekulera omkring, men det är fakta bakom påståendet, tro inget annat.

AB: ”Vid gårdagens presskonferens fick Sebastian Larsson en fråga på temat gällande Zlatan Ibrahimovic från en engelsk reporter.
– Varför har Sverige bättre resultat i kvalspel utan Ibrahimovic?
– Det är den fråga vi får hela tiden i dessa dagar. Jag vet inte varför. Det…, svarade Sunderlandstjärnan när Erik Hamrén bredvid bröt in:
– Det är inte sant.
Det är inte sant? undrade reportern. – Nej, svarar Hamrén.”

Men Erik Hamrén ljuger, för med Zlatan i laget tar Sverige 1,84 poäng i snitt, utan Zlatan 2,57 poäng per tävlingsmatch.

Varför Hamrén ljuger vet jag inte, antagligen är han orolig för att herr Ibrahimovic ska ilskna till, men det mest intressanta är förstås frågan om varför det går sämre med Zlatan i laget. Personligen tror jag att det beror på det faktum att Zlatan är en diva och på tok för kaxig. Han gavs rollen som lagkapten men ses ofta gå omkring och hänga med huvudet. Möjligen beror det på att han är en humörspelare, är han inte mer eller mindre övertänd så presterar han inte. (texten fortsätter nedan…)

En annan och snällare förklaring är att de andra spelarna kopplar av lite då Zlatan är med, men jag har svårt att tro att det skulle vara så, jag tror mer på att han sprider dålig stämning i laget. Spelarna vet vilka fula gester han tar till om de misslyckas med att slå en passning direkt till Zlatans fot.

Att sedan Zlatan helt omotiverat spelar hårt mot dem han inte kommer överens med är uppenbart, se bara hur han bar sig åt mot Chippen på träningen före matchen mot Danmark. Dessutom får man vara beredd på en karatespark i ryggen på träningen om man spelar med Zlatan Ibrahimovic, jag tror att folk har svårt för den sortens kamratskap.

it Andra om: , , , , , , ab1 ex1 svd dn1


17 svar till “Zlatan bör bänkas för gott”

 1. Bra att nån säger hur det ät fatt med landslagets stjärna. Han borde inte tas ut något mer, siffrorna är talande nog.

 2. Fotboll är en lag sport och då är hela lagets samarbete och laganda mer viktig än vad en individs prestationer. Jag tror det blir en övertro på individer om man har superstjärnor som Zlatan med.

 3. Vilka motståndare gömmer sig bakom siffrorna? Det är ju inte helt oviktigt om man mötet San Marino eller Holland..

 4. Fotboll intresserar mig väldigt lite, men sett ur synvinkeln gruppdynamik är det här nog ganska lättförklarat. Sannolikt beror det varken på att Zlatan är en diva eller att de andra ”kopplar av”, utan på att landslaget (som grupp) helt enkelt inte är byggt för att fungera kring en enskild superstjärna.

  Detta kan man ofta se i det vanliga arbetslivet. Ett arbetslag som brukar funka bra ihop börjar inte nödvändigtvis prestera bättre bara för att man rekryterar någon storfräsare. Tvärtom, ibland kan det vara smart att flytta på den bäste medarbetaren i en grupp, just för att de övrigas lagarbete ska löpa kugg i kugg lite bättre.

  Problemet med Zlatan är, såvitt jag förstår, att hans medverkan inte är särskilt självklar varje gång landslaget spelar. Kanske har laget därför hittat en gemensam spelstil som ska fungera så bra som möjligt när han inte är med. En spelstil som därmed rubbas vid de tillfällen han faktiskt spelar.

  • Varför påstår du att ”fotboll intresserar mig inte”?

   Försöker du låta ”intellektuell”?
   Om du verkligen varit ”intellektuell”, hade du inte haft behov av att betona ditt ointresse för fotboll. Det är väl inte ”fint” i dina kretsar att se på fotboll, denna ”proletära” sport.

   • Jag ville bara förtydliga att jag hämtade mitt synsätt någon annanstans ifrån än fotbollens värld. Verkligt snobbigt är att hävda att fotbollslag fungerar på något slags speciellt sätt. Det gör de inte. De är som vilka andra grupper, arbetslag, kollektiv, etc, som helst.

 5. Jag jobbar skift och har jobbat i ett lag om 4. Den ene har slutat nu och vederbörande var lite av en Zlatan-typ. Lynnig ibland och allt skulle vara på dennes sätt. Personen i fråga kunde komma och smälla till i en plåt bredvid en men f-n ta en om man gjorde detsamma. Man visste aldrig vad som skulle drabba en och ibland fick man nästan tassa på tå. Nu är stämningen på skiftet otroligt avslappnad och skön. Och vi som nu jobbar ihop vet precis vad den andre och den tredje gör. Stor skillnad om en av de i ordinarie gänget har semester och en annan som man inte är så van vid hoppar in. Blir genast en lite osäkerhet. Så det var roligt Jens O att du jämför med det vanliga arbetslivet. Har tänkt tanken många ggr och jag tror inte att det är nån större skillnad. En grupp av människor är en grupp av människor, oavsett vad dom gör.

 6. Äntligen börjar fler fatta vad jag länge hävdat. Zlatan gör negativ nytta för laget. Han står oftast stilla på fel plats. Dessutom är det psykologiskt förödande för de andra, att aldrig få ”glänsa”, ungefär som när chefen har en ”favorit” på en arbetsplats.

  • Ja, och medan de andra i laget springer som skållade troll så står han där och nästa dag så är det han som får rubrikerna.Förstår och tror att dom andra i laget är irriterade. Syns ganska tydligt på Elmander nu.Även om man fått order om att hålla en snygg fasad utåt.

 7. Kort svar fråm mig: NEJ, Zlatan bör verkligen inte petas ur landslaget. Att Sverige har ett bättre poängsnitt utan honom säger … absolut ingeting. Det där med lögn, förbannad lögn och statistik har sällan varit mer korrekt.

  Jag kan konstatera att utan Zlatan hade vi inte ens tagit oss till många av de Mästerskap hans sedemera fått skit för att han inte ständigt levererar i. Argentina har ett sämre facit med Messi i laget än när han står utanför. Tror någon här att samma diskussioner förs i det landet ?

  • Kort svar fråm mig: NEJ, Zlatan bör verkligen inte petas ur landslaget. Att Sverige har ett bättre poängsnitt utan honom säger … absolut ingeting. Det där med lögn, förbannad lögn och statistik har sällan varit mer korrekt.

   Nu tar du i så du spräcker livstycket. Förklara istället varför landslaget presterar SÄMRE med Zlatan på planen. Jag ser fram emot den förklaringen.

   • Kan det inte vara så att Zlatan är ganska upptagen och inte spelar i matcher mot lätta pytteländer. Det räcker väl med att han struntar i att komma till matcher mot San Marino och Liechtenstein för att det ska synas i poängstatistiken.

    • Nej, tyvärr inte. Statistiken bygger på alla matcher under Hamrén. Två svagare motståndare påverkar inte, alla länder har klenare motståndare mellan varven. Titta på bilden, förstår du inte dess innebörd så fråga.

 8. Tabu att peta guddomliga Zlatan för Hamrén. Han bevisar gång för gång att han inte gör någon nytta i landslaget; tvärtom han skapar ett sämre spel. Han rör sig för lite och gör att de andra tittar på honom och i princip måste anpassa sig till hans spel. Peta honom för gott så är ett problem löst och chansen att lyckas i EM blir större.

 9. Zlatan har ju uppenbart numera blivit ett problem för svenska fotbollslandslaget. Ett problem då ju alla fotbollsintresserade ser att han inte längre presterar nästan någonting av värde på plan – annat än kortvarigt, glimtvis, i form av någon lyckad passning eller så. Och eftersom han av en del anses tillhöra världseliten så borde man rimligtvis kunna förvänta sig mer av en sådan spelare – även med blå-gul dress på sig. Men icke, och så har det ju hållit på en längre tid nu. En del av problemet med Zlatan tror jag kan bero på att hans stjärnstatusute i fotbollvärlden har blivit så stor att det kan bli problem för vissa tränare, att klara av handskas med den typen av ”superstjärnor”. Vissa av världens bästa tränare. som tex Mourinho i Real Madrid verkar klara detta. Och kanske även Svennis när han satod på höjden i sin karriär. Men det förefaller som om Erik Hamrén – som aldrig tidigare har tränat just den här typen av Superstjärnor – inte klarar av att handskas med en spelarte av Zlatans typ. Jag tror inte han vet varkenn ut eller in hur han ska få Zlatan att prestera eller ens fungera i det svenska fotbollslandslaget. Men han vågar inte heller ta ett beslut om att ställa Zlatan åt sidan, och det kan tyda på ett dåligt ledarskap, att inte våga se vad alla andra ser, trots att överväldigande statistik talar mot Zlatans deltagande. Konflikträdsla? Tja, vad ska man tro. Men inte ser det ljust but inför EM!