Utan Zlatan tar vi medalj!


Jag har varit inne på ämnet förut, jag tror att det skadar landslaget att ha en (1) internationell fixstjärna i truppen, en person på grund av sin status ska ha kaptensbindeln men som enligt min uppfattning sprider dålig stämning i laget. Han gör det med fula gester mot sina lagkamrater om de passar någon annan, eller misslyckas med att slå bollen direkt till hans fötter. Han sjunger inte ens med i nationalsången..

AB: ”Knallsegern mot Holland (3–2) förra veckan, som innebar att Erik Hamréns landslag är klart för EM-slutspelet i Polen/Ukraina nästa sommar, får nu positiva konsekvenser för Blågult.

Vi tar ett jätteskutt på Fifas nya rakning, som i dag presenterades.

Sverige, som tidigare rankades på plats 25, anses nu vara lag nummer 14 i världen – före stornationer som bland annat Frankrike och Elfenbenskusten.”

Det är märkligt att ett lag stiger elva platser i rankingen på en match, rankingen bör givetvis göras utifrån de tio, kanske tjugo senaste matcherna, men det är klart att det är skojigt när nationalsporten skattas högt även internationellt. Men jag har varit inne på funderingarna i inledningen många gånger, jag tror att det svenska landslaget borde tacka herr Ibrahimovic för väl utfört arbete och nu satsa på att gå vidare.

Vi har tillräckligt många etablerade spelare idag, spelare som bevisligen fungerar bättre tillsammans när Zlatan är frånvarande. När man tittar på facit av kvalifikationsspelet inför Europamästerskapen så visade det sig att Sverige har vunnit elva matcher, varav tio utan Zlatan. Det är hårddata som tydligt visar att Zlatan kan pensioneras från Svensk landslagsfotboll. Dessutom kan man inte komma ifrån att vi faktiskt har mycket målfarliga forwards redan, spelare som bevisligen får in bollen bakom motståndarlagets målvakt.

AB: ”Han är Sveriges överlägset bäste fotbollsspelare, men i EM-kvalet klarar sig kanske Sverige ändå bättre utan Zlatan Ibrahimovic. I alla fall om vi ska titta rent statistiskt.

Zlatan har spelat 20 EM-kvalmatcher sedan debuten 2001 med elva segrar, fyra kryss och fem förluster som facit. Utan lagkaptenen har Sverige spelat tio kvalmatcher till Europamästerskapen – och vunnit samtliga. Den tionde innebar att Sverige tog sig till EM 2012.” (forts nedan..)

Det är inte bara Aftonbladet som har upptäckt denna statistik, alla medier har nämnt det och TV-sporten har tagit upp det. Men det verkar som om Zlatan är helig, man förblindas kanske av alla guldbollar som han vunnit, samtidigt som man kanske oroar sig för att den egna tidningen inte ska få några intervjuer med honom, han har bland annat bojkottat Aftonbladet ett antal år för något som en av deras reportrar skojat med honom om.

Men man bör, precis som rankingen, låta resultatet styra. Gör man det så kan man lugnt påstå att Zlatan har dålig statistik men att laget som helhet har betydligt bättre statistik utan herr Ibrahimovic. Jag tycker att landslaget är värda ett besked på den här punkten.

it Andra om: , , , , , , ab123 ex svd1 dn1


9 svar till “Utan Zlatan tar vi medalj!”

 1. Tråkigt att du inte gillar Zlatan. Kanske tidernas bästa fotbollsspelare fostrad i Sverige även om det är svårt att jämföra idrottsmän över tiden. Vi har haft många fina fotbollsspelare som kommit ur den svenska fotbollsmyllan.

  För mig är en spelsugen Zlatan given i landslaget. Om inte en coach kan hitta en plats till en av de tio bästa anfallarna i världen är det coachen som ska bytas ut. Zlatan ger respekt hos motståndarna och öppnar upp ytor för medspelare som är unikt. Han har även avgjort matcher nästan på egen hand. Att landslaget vinner utan Zlatan är bra men man ska i stället se det som att landslaget vinner trots att Zlatan inte är med. Zlatan är en man för de stora matcherna och ibland tror jag det är bra att vila honom mot sämre lag men att han inte skulle vara given i en startelva i EM är väldigt märkligt. Om Zlatan vill förstås

  • Tyvärr så verkar han inte spelsugen särskilt ofta. Men då han är det, ja då går ingen säker.

   Att landslaget vinner utan Zlatan är bra men man ska i stället se det som att landslaget vinner trots att Zlatan inte är med.

   Statistiken talar ett tydligt språk.

 2. Om holländare behövde vinst vet du när skulle Sverige vina över dom aldrig bara i drömmarna
  Det är onådigt att skriva så om Zlatan han är mästare

 3. Det är bara för att resten av Sveriges landslag är slackers när Zlatan är med, och tror att han kan göra allt. Zlatan behöver ett lag att spela med. De andra har kompetens nog, vilket de bevisade nu, de vågar bara inte använda den när Zlatan är med och spelar.

  • Jag tror inte att problemet är lagkamraterna så mycket som Hamrén. Det måste betecknas som osunt att vår förbundskapten anser att om Zlatan vill spela så har han en given plats. Zlatan hanteras med silkesvantar, får allt han pekar på bara för att hålla hans ego på gott humör. Det är helt säkert därför Zlatan är kapten trots att han inte besitter några av de kvaliteter som uppgiften kräver.

   Jag håller med journalisten (vem han/hon nu är) som skrev att det nog vore bra både för Zlatan och landslaget om han fick lite stramare tyglar. Jag tror inte att Zlatan har ”respekt” för Hamrén, vilket kan vara anledningen till att Zlatan underpresterar i landslaget. Hamrén borde betrakta Zlatan som en av 11 spelare på planen, och om han inte presterar blir han utbytt.

   Man borde även lägga upp spelsystem som inte hela tiden inriktar sig på att Zlatan ska ha bollen. Jag förstår att medspelarna gärna passar honom eftersom han är vår fixstjärna, men även för att Zlatan blir apsur om han inte får passningar. Jag är övertygad om att motståndarna vet att vi gärna leder spelet genom Zlatan, och eftersom han verkar ha tappat förmågan att hantera bollen (i landslaget i alla fall), så är det en relativt enkel sak att neutralisera honom och Sverige.

 4. Zlatan ska vara med i truppen så länge han är aktiv, men om han ska vara ’given’ i startelvan eller för den delen vara lagkapten är jag mer tveksam till. Han är dock som sagt fortfarande en av världens bästa anfallare när han är på rätt humör och en fotbollsnation av Sveriges storlek har inte råd att ställa över en sån spelare helt.

 5. Fifas ranking system bygger självklart på alla spelade matcher under en viss tid Jinge. Man får olika poäng för vinst mot lag beroende på motståndarens ranking. Slår ett dåligt rankat lag en högt rankat lag så får de mer poäng än om dom slog ett lag med sämre rankingpoäng. Om då resultatet blir att man upp flyttas upp 10 placeringar så är det så. Men man ska ta Fifas ranking med en stor nypa salt. Många vinster mot dåliga motståndare ger en bra ranking.

  När det gäller Zlatan så vet du vad jag tycker ;)

 6. Nu har Z gjort två bra matcher i rad, det är bra, då kan han fortsätta att lira med klubben. Men kritiken är tydlig, han bör i alla händelser inte ha kaptensbindeln.