Pensionera Zlatan Ibrahimovic


Efter en fantastisk kämpainsats så vann landslaget mot VM-finalisten Holland. Även om Holland förde matchen så kunde de blågula genomföra sin taktik fullt ut och vinna. Alla intresserade vet att det betyder att vi nu är klara för EM 2012. Igår skrev jag att det är ”bra att Zlatan inte är med”, och just det är faktiskt den största orsaken till Sveriges seger mot Holland.

AB: ”Han är Sveriges överlägset bäste fotbollsspelare, men i EM-kvalet klarar sig kanske Sverige ändå bättre utan Zlatan Ibrahimovic. I alla fall om vi ska titta rent statistiskt.

Zlatan har spelat 20 EM-kvalmatcher sedan debuten 2001 med elva segrar, fyra kryss och fem förluster som facit. Utan lagkaptenen har Sverige spelat tio kvalmatcher till Europamästerskapen – och vunnit samtliga. Den tionde innebar att Sverige tog sig till EM 2012.

Utan anfallsstjärnan skruvade Kim Källström in 1-0 på frispark, Sebastian Larsson gjorde 2-0 på straff och Ola Toivonen slog in en retur till 3-2. Tre mål som räckte för att slå storfavoriten Holland.”

EX: ”Men gör Zlatan Ibrahimovic det svårare för Sverige som kollektiv att inse vilket typ av lag man faktiskt är? Skän-
ker Ibrahimovic så mycket glans till Sverige att det blir svårare för de svenska spelarna att bara grisjobba, gnugga och vara jobbiga för motståndarna? Blir det svårare för Sverige att börja med rätt saker i matcherna, med grunderna när Ibrahimovic leder laget?”

Orsaken till att Sverige vunnit de kvalmatcher där Zlatan inte har varit med är att stämningen i laget då har varit så mycket bättre. Sverige behöver ingen lagkapten som spelar diva och gör fula gester mot sina lagkamrater när de inte förmår att passa Zlatan direkt till hans fötter. Dessutom förstörs lagmoralen av det faktum att det alltid handlar om Zlatan, är det presskonferens så är det alltid Zlatan som sitter med Erik Hamrén, det är alltid honom media vill intervjua, men vi har faktiskt andra spelare av internationell toppklass. (forts nedan..)

Dessutom visade det sig att spelglädjen var på topp trots att man mötte ett lag som i alla avseenden är ett bättre lag än vårt eget, men man vann. Det säger en hel del om Sveriges landslagsfotboll. Och Aftonbladet pekar på fakta, då Zlatan inte har varit med så har Sverige spelat tio kvalmatcher till EM – och vunnit samtliga. Jag påstår, något som ingen landslagsspelare skulle gå med på i en intervju, att Zlatan sprider dålig stämning i spelartruppen. Han får agera fixstjärna, något som dessutom förstärks av lagkaptensbindeln. Många spelare håller inne med kritiken eftersom de inte vill riskera sin plats i landslaget.

Min uppfattning är glasklar, landslaget har problem och kommer dessutom misslyckas i EM om Zlatan Ibrahimovic är med i truppen. Det är bättre för både honom och FC Milan om han helt och fullt får ägna sig åt klubbfotbollen, åt klubben som betalar hans köttbullar. Det är dags att tacka Zlatan för hans insatser för svensk fotboll och ska vi satsa på landslaget så är det dem som spelade igår som i nuläget är det bästa laget som vi kan ställa på benen, ett förhållande som kommer vara exakt detsamma under EM 2012.

it Andra om: , , , , , , ab12 sr ex12 dn1 gp svd1


10 svar till “Pensionera Zlatan Ibrahimovic”

 1. Du har visserligen sagt det förut och jag har tvivlat, men nu börjar jag tro attdu faktiskt har rätt.

 2. Håller helt med, att ha en stelbent Zlatan gör ingen glad. Tur han är avstängd lite då och då.

 3. tyvärr är han given i startelvan, skulle helst se han på bänken i EM, om vi inte lockar till oss Barcas mittfältslinje så han kan få bra bollar till sig.

 4. Och jag som var på dig i ett tidigare inlägg gällande din kritik mot Zlatan…lite pinsamt…det verkar ju dock inte bättre än det du beskriver…sen kan jag tycka det är sorgligt att den enda svensken på absolut toppnivå inte passar in i det svenska landslaget. Se på Frankrike…när de byggde upp sin gyllene generation fick stjärnorna Ginola och Cantona stå bredvid…sen var nog bredden något bättre i Frankrike än Sverige.

  • Ja det råder knappast någon tvekan om vem som är bäst, han håller verkligen toppklass, men om han är den bäste lagspelaren för den svenska spelartruppen är långt ifrån givet..

   Dessutom, om Z slipper kaptensbindeln och vet om att han blir utbytt snabbt om han knallar runt och gestikulerar, då kanske det skulle funka. Nåt för Hamrén att tänka på kanske..

 5. Äntligen nån som tycker som man själv gör :). har sagt detta i flera år. men hur dålig han än är så får han spela!! vm 2006 var han den sämste forwarden formmässigt som spelade i gruppspelet. men vad hände i åttondelen, JO!! givetvis fick han spela i alla fall på bekostnad av den forward som varit bäst i gruppspelet…… detta händer om och om igen. så nu e de dax o ta fram traktorn o forsla bort statyn som brukar stå där längst fram o ge plats för de som har spring i benen……..

 6. Problemet med Zlatan och landslaget beskrevs bäst av Anders Svensson.

  ”När Zlatan är på plan så förväntar vi oss att han ska göra allt, istället för att kliva fram och ta ansvaret själva. Det är ett problem som vi äger inte Zlatan”

  Eller vad tycker Ni om landslagets match mot Finland i Fredags? Tog alla sitt ansvar och sprang som igår? Inte? Var det Zlatans fel?
  Enligt Er argumentation så är Zlatan skillnaden mellen en Elmander som inte gör ett skit och en Elmander som var fantastisk…

  Det som måste ske, och detta är en fråga som lagledningen måste lösa är. Hur ska vi få landslaget att spela som om Zlatan inte var på plan men att han är på plan?

  Sedan Maths är det lätt att klaga på att Zlatan var dålig vissa matcher i slutspelet 2006. Vem fan tog Sverige till slutspelet 2006????

  • Kan bara hålla med såväl Magued som Anders Svensson. Det verkar tyvärr som om övriga svenska spelare ’slappar’ när Zlatan är på planen och verkar tro att han ensam kan vinna matchen.

   Detta är inte så osannolikt som det kan verka då t o m stjärnspäckade Argentina har fått stora problem i landslaget sedan Världens bäste spelare Messi anslöt till A-landslaget.

   Således vore det bästa att Zlatan är kvar men att han återlämnar kaptensbilndeln till Mellberg där den hör hemma samt att alla spelare tar sig i kragen och jobbar lika hårt som mot Holland i varje landskamp oavsett om Zlatan är på plan eller inte.