Wikileaks räddar Assange?

Så får då Julian Assange vila några dagar från de ifrågasättanden som valsat runt i media sedan han var i Sverige senast. Då handlade det om anklagelser som han själv beskyllde främmande makts underrättelsetjänst för att ha fabricerat, något som även många andra tror på. Han fick också nej på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige, något som påstås ha en direkt anknytning till de brottsanklagelser som framförts mot honom.

Givetvis så har USA låtit meddela sig med den svenska regeringen och framfört sina önskemål om att inte Assange ska få någon tillflyktsort i Sverige, sedan har man från regeringens sida meddelat Migrationsverket som sedan gjort som regeringen sagt. Inget av detta kommer att komma fram, än mindre erkännas, men det är på det sättet det har gått till. USA vill ha möjlighet att gripa honom och låsa in honom för gott.

Förr eller senare så kommer man att se till att Assange upphör att vara ett besvär för USA och dess regering, hur det kommer att gestalta sig vet jag inte, men jag är helt förvissad om att det kommer att ske på det ena eller andra sättet. Men än så fungerar Wikileaks och idag citerar jag Dagens Nyheter, och det kommer finnas anledning att återkomma till dessa avslöjanden flera gånger under den kommande vecka.

DN: ”Minst 60 procent av de 109.000 döda som USA:s militär registrerat i Irak åren 2004–2009 var civila, enligt det material bestående av omkring 400.000 dokument som organisationen Wikileaks släppt till medier världen över, däribland svenska SVT. Uppgifterna hämtas från en militär databas som SVT och flera andra medier fått tillgång till via Wikileaks. Enligt den Qatar-baserade tv-kanalen al-Jazira avslöjar dokumenten att den amerikanska militären upprättat ett register över döda och skadade irakier, trots offentliga förnekanden. I oktober ska USA diskret ha släppt en dödssiffra för januari 2004 till augusti 2008 på 77.000 dödade irakier, enligt AFP. I de släppta dokumenten framgår att 109.000 ska ha dödats.”

Som en parentes i sammanhanget vill jag påpeka att merparten av dessa 109 000 döda var civila, sammanlagt är det över en miljon irakier som avlidit som en direkt följd av kriget och den långvariga blockad som landet utsatts för. Bara det faktum att man inte tilläts importera medicin och livsmedel har tagit mängder av liv, dessutom så har mängder av soldater dödats som en direkt följd av krigshandlingar både under kriget och fram till idag.

Dagens Nyheter tar upp några detaljer ur det senast släppta materialet och vi kan räkna med att vi inom de närmaste veckorna kommer att få veta ännu mer, förhoppningsvis uppdelat i mindre doser så att vi klarar att ta till oss informationen. Det betyder samtidigt att Assange för närvarande kommer att lämnas ifred, att gripa honom i nuläget för att föra honom till USA skulle leda till en alltför stor internationell uppmärksamhet, men på ett eller annat sätt så kommer man försäkra sig om att få tyst på honom även om det kan dröja ett tag.

Om och när det inträffar så säger det en hel del om hur världen har utvecklats och åt vilket håll den utvecklingen går.

it , , , , , , , , , dn123 svd1 ex12 ab12 gp svt

  9 comments for “Wikileaks räddar Assange?

 1. Martin
  23 oktober, 2010 at 08:56

  Med politiker och myndigheter (i detta fall militären) som ljuger och har hemligheter, så blir demokrati en omöjlighet.

 2. KG
  23 oktober, 2010 at 10:49

  På öst fronten intet nytt!
  Alla vet vad USA och dess svansar är värda och vad de är kapabla till. Det är samma typer av människor som går lös i Malmö eller, texas eller talibanland, som sitter bakom de modernaste vapen och ser människor som i en digital tv-spelsanda.
  Det enda skillnaden mellan Saddams och Bush var att man visste var man hade saddam.
  Medan bush med sina frihet/demokrati flaggor kom, säkerställde alla viktiga olje ministeriet och källor inom en vecka, körde med sina tanks på gator och torg, över Babylons historiska fornlämningar, satt folk här i väst, riksdagen och fikaborden och klappade händerna.
  Man stod och tittade på när andra kulturella värden utplånades. Vetten och elförsörjningen jämnades med marken, än idag fungerar det inte. trotts att man redan efter ett par veckor pumpade ut 20mil fat olja ur landet. Bremen och Kofi Anans svåger försvann med miljarder Irakiska pengar och ingen har ifråga satt det. Bilder från fängelse och husstormningar kablades ut utan någon som helst fördömanden eller bojkottande krav. mm… mm…….

  I alla krig har civila två val: pest eller kolera!

 3. Ma
  23 oktober, 2010 at 11:32

  Fantastiskt timing tycker jag. att dra ner byxorna på Iraks förra primiärminister Al-Maleki samma vecka som det ser ut att alla gett honom sina välsighelser att bilda ny regeringen TROTS att han förlorat valet. Känner jag igen det eller känner jag igen det? Och så Assanges snygga drag: Inspelningar av tortyr och mord begångna av al-Malekis specialstyrkor kablas ut över världen precis när han, massmördaren med doktorsexamen i litteratur är ifärd med att ta makten igen.

  Man bytte slaktaren Saddam med en bildad slaktare som har USA:s och hela världens godkännanden. Amerikanerna har dokumenterat allt för de hade folk på plats, soldater som velat stoppa köttkvarnen men inte fått. Man har samtidigt gett order om att aldrig ”interfer” för att stoppa tortyren då oskyldiga irakier rivits i stycken, grillats, fått elchocker… fått sina revben krossade…ja, herreguuud, al-Maleki är ju USA:s guldgosse… och när han gjorde köttfärs av en massa människor så gjorde han det MED USA:s välsignelser, till skillnad från Saddam som frilansade…

  USA har sådan skuld till mänskligheten att inget kan någonsin rentvå dem från alla dessa blodbad de regisserat. Vad det är som sker i Afghanistan vet vi inte riktigt med vad det än är så är Sverige medskyldig.

  • Celsius
   24 oktober, 2010 at 10:49

   Saddam frilansade, ja, men han skapades av USA. Nu har man skapat en ny slaktare som får vara vid makten så länge han kan kontrolleras av USA!

   Samma sak med Karzai, för övrigt. Bilden är tydlig. USA skapar hela tiden nya monster för att tygla och/eller ersätta de dom skapat tidigare, när dom inte kan kontrolleras längre.

 4. N
  23 oktober, 2010 at 11:58

  Brittiska soldater har tydligen begått massvis av krigsbrott i Irak också. Det är vad brittiska experter påstår. Som du säger Jinge, ”förhoppningsvis uppdelat i mindre doser så att vi klarar att ta till oss informationen”.

  Det som avslöjas är av sådan dignitet att det inte spelar roll hur små doserna blir…

 5. stigman
  23 oktober, 2010 at 18:49

  Varför får de onda leva?
  Med åldern blir de bara mäktigare. I deras hus har man ingenting att frukta. Deras tjurar betäcker lyckosamt. De sjunger till lyra och tamburin och festar till flöjters ljud.
  De slutar sina dagar i lycka och stiger smärtfritt ner i dödsriket.
  Hur ofta slocknar de ondas ljus?
  Får de någonsin sitt straff?
  ur den inspirerade boken: Job 21:6
  jag har den med i jeepen i händelse det behövs argument…

 6. media mörkar
  24 oktober, 2010 at 05:01

  Bloggspam undanbedes!

  / Jinge

 7. Celsius
  24 oktober, 2010 at 10:35

  Jag har länge funderat om inte Assange vore en värdig kandidat för Nobels fredspris. Jag börjar luta mer och mer mot det. Eller kanske Wikileaks som organisation, men den är lite väl lös i strukturen, kanske. Att avslöja krigen i sin nakna råhet och få folk att förstå vad som sker i själva verket, i stället för lögnerna vi matas med från kontrollerade media, det borde väl vara en fredsinsats att prisa!

  Men nu är ju Norge med i NATO, så det kan vi väl bara drömma om…

 8. Namne
  24 oktober, 2010 at 11:39

  Obegriplig kommentar. Vad kommenterar du? En annan kommentar? Klicka då på ”Svara” under den kommentaren och citera gärna det du kommenterar! / Jinge

Comments are closed.