Wikileaks drar ner byxorna på politiker

Jag har just tittat på programmet Dokument Inifrån i Sveriges Television, det finns säkerligen på webben redan nu. Som vanligt ett genomarbetat program och tyvärr – som vanligt visade det sig att regeringen spelar under täcket med USA. Om Carl Bildt skriver man i hemliga rapporter från ambassaden hem till det amerikanska utrikesdeparte-
mentet:

SVT: ”Om utrikesminister Carl Bildt står att läsa att han är respekterad i Sverige, har mycket kunskap om omvärlden och ett imponerande kontaktnät. Samtidigt är omdömet att Bildt har ”begränsad politisk förmåga”. Inför ett möte med utrikesminister Hillary Clinton beskrevs Carl Bildt som en politiker som gärna tar på sig en lite för stor kostym i förhållande till sin egentliga makt – med amerikanska ord: ”medium size dog with big dog attitude”. Amerikanska tjänstemän och politiker råddes att spela på Bildts självbild för att hålla honom på gott humör: ”Att spela på Bildts begär efter att verka på högsta nivå, och att få åtgärder att framstå som nödvändiga för att upprätthålla EU:s eller Sveriges trovärdighet som internationell aktör, lär sannolikt också vara övertygande”, står det i råden som amerikanska diplomater författade.”

Inte bara Urban Ahlin satt och ljög i TV, Beatrice Ask låtsades som hon inte kände till de hemliga överenskommelser som finns mellan svensk och amerikansk underrättelsetjänst, och som hennes departement ansvarar för. Programmet visade att spioneringen på svenskar är lika omfattningen som den nyligen avslöjade spioneringen på norrmän i Norge. Men på grund av ämnets känsliga natur så är det ett informellt samarbete utan skrivna överenskommelser. Men USA har givetvis tillgång till all information om svenskar som svenska myndigheter har, då inkluderat Säkerhetspolisen.

Det handlar helt enkelt om att man från regeringens sida konspirerar med främmande makt, man gör det i hemlighet för att inte Sveriges Riksdag ska komma underfund med vad som pågår, vilket kanske skulle omöjliggöra det fortsatta arbetet. Men det är inte bara högerregeringen, det har gjorts länge i det fördolda så Urban Ahlin och Beatrice Ask är säkerligen inte ensamma om att gå bakom ryggen på dem som valt in dem i Riksdagen.

Idag mötte jag människor som hävdade att Wikileaks avslöjanden kan vara ett hot mot säkerheten i världen, det är samma ord som Sarah Palin uttalat och samtidigt de ord som FOX TV hela tiden basunerar ut. Men ska ett hemligt och dolt samarbete pågå bakom ryggen på en självständig nations parlamentariker i landets lagstiftande församling så är det givetvis ett hot mot vår demokrati. Vissa svenska politiker är uttalat beredda att ta emot fångar från Guantanamo, fångar som hållits fängslade i många år i strid med EU:s mänskliga rättigheter, FN:s mänskliga rättigheter och dessutom alla Genèvekonventioner.

Det handlar om brott mot mänskligheten, det var samma typ av brott som inledde Adolf Hitlers tid som kom igång på trettiotalet, och det är ur den aspekten man ska betrakta Wikileaks agerande. Det de gör kan möjligen bidra till ett återställande av en till delar förlorad demokrati, det är dags för dem som beklagar Wikileaks att ta av sig foliehattarna.

it , , , , , , ab1234567 ex12345 svd1234 dn12345 rpt

  25 comments for “Wikileaks drar ner byxorna på politiker

 1. 5 december, 2010 at 21:43

  Jag håller med dig om att detta är en stor fara för demokratin i vårt land. Det krävs en snabb och grundlig utredning om vilka som haft kännedom om detta hemliga samarbete. Jag är helt och hållet övertygad om att Beatrice Ask känt till det hela och därifrån är steget inte långt från att hon även informerat Fredrik Reinfeldt om det hela. Det är möjligt att även Carl Bildt varit invigd men han har en del kritiker på sitt departement som kanske hellre agerar på egen hand här hemma i Sverige. De som ljugit måste avgå, något annat alternativ finns inte. De kan omöjligt ha förtroende för fortsatt uppdrag att leda landet vilket är väldigt synd för jag tycker de gjort ett bra jobb hittills men detta kan inte accepteras.

  • Johan
   5 december, 2010 at 22:23

   När statsminister Fredrik Reinfeldt 2006 skulle göra sitt första besök i USA fick den dåvarande amerikanska presidenten George Bush rådet att han bör tacka Reinfeldt för samarbetet. Men gesten ska ske i enrum. ”Ett offentliggörande skulle öppna för inhemsk kritik om samarbetet”, står det i telegrammet som den amerikanska ambassadören skickade hem till Washington. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8230405.ab

  • Stefan
   6 december, 2010 at 09:48

   Avgång kan bara bli om media driver på. Den gemene man har nog tröttnat på att engagera sig. Det är för komplicerade frågor helt enkelt.

 2. 5 december, 2010 at 21:43

  Press Release from Piratpartiet
  12/5/2010, 9:15 pm
  For immediate release

  Piratpartiet kräver: åtala statsråden

  Det avslöjades idag att ministrarna Ask och Bildt varit väl medvetna om USAs svenska underrättelseverksamhet. Det är därmed känt att statsråd hjälpt USA att spionera på svenskar, både individuellt och storskaligt utan lagstöd.

  – Ministrarna har inte bara missbrukat sitt mandat, de har aktivt sålt ut svenska medborgare och konspirerat med främmande makt, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det här går bortom Konstitutionsutskottet och smäll på fingrarna. De involverade statsråden måste åtalas för brottet trolöshet vid förhandling med främmande makt, och alla som känt till det utan att ingripa måste åtalas för medhjälp.

  • 5 december, 2010 at 22:09

   Undras just om ett åtal skulle hålla. Vad gäller ”Trolöshet vid förhandling med främmande makt” så måste antagligen skada bevisas och det vet jag inte om man kan klarlägga att det gjort:

   ”och därigenom orsakar riket avsevärt men”

   Mot bakgrund av att demokratin sätts på undantag så borde lagtexten rimligtvis förändras. I en demokrati kan vi inte ha förtroendevalda på högst nivå som gör lite som de tycker.

   Åtal eller ej. Man börjar ju klia sig i huvudet och och fundera när soldater blir ett vardagligt inslag i stadsbilden.

  • Jens
   5 december, 2010 at 22:38

   Kan vem som helst polisanmäla? Behöver man bekosta åtalet själv, eller varför åtalar inte Piratpartiet själva?

   • 5 december, 2010 at 22:44

    Alla kan polisanmäla, fast jag undrar om man kan polisanmäla en regering för att de skyddar vissa uppgifter med sekretess, det tvivlar jag på.

    Man kan ju ge sjutton i att rösta på dem… :-)

 3. 5 december, 2010 at 21:56

  Vi kan väl säga så här: Om öppenhet skulle vara ett hot mot nuvarande samhälle, så är vårt samhälle byggt på ett felaktigt sätt och bör struktureras om.

  • 5 december, 2010 at 22:01

   Om öppenhet skulle vara ett hot mot nuvarande samhälle, så är vårt samhälle byggt på ett felaktigt sätt och bör struktureras om.

   Hear hear! Det där ska jag använda!! Bra sagt!!

  • Bosse
   5 december, 2010 at 23:22

   Word! Kort men genialiskt. Bra, mycket bra!

 4. 5 december, 2010 at 22:16

  Jag blev alldeles matt under programmet. Svenska statstjänstemän som medvetet går bakom ryggen på riksdagen.
  Men jag funderar på om det inte kan vara allvarligare än så. Visserligen utgår alla här att regeringen faktiskt har vetat om det här men mörkat och ljugit de med.
  Men tänk om det i en del fall inte är så, tänk om tjänstemännen agerar som en egen stat i staten och gör som de tror att regeringen vill att de skall göra.

  Allt för att regeringsledamöter helt ärligt skall säga – Att det kände jag inte till -.
  Enligt principen det jag inte känner till kan inte skada mig. Jmfr med exempelvis SÄPO och MUST. Tror verkligen någon här att regeringar över tid i vårt land har vetat om allt de har företagit sig?

  • 5 december, 2010 at 22:28

   Men tänk om det i en del fall inte är så, tänk om tjänstemännen agerar som en egen stat i staten och gör som de tror att regeringen vill att de skall göra.

   Omöjligt. Det vore ett lika grovt brott som att mörda ministern näst intill…

   I så fall skulle de redan ha fått lämna ifrån sig nycklar och passerkort. Så är inte fallet.

   • Bror Kajsajuntti
    6 december, 2010 at 00:02

    Jinge!
    Efter att ha sett Dokument inifrån, kände jag ett behov att få bekräftat det jag tänkte även på din blogg. Nu måste kampen gå vidare!
    Bror

 5. Kamelsilaren
  5 december, 2010 at 23:29

  Bildt blev verkligen träffande beskriven av amerikanarna, en småhandlare som vill vara stor. De kanske inte är så korkade i alla fall, alla amerikaner. Men hur ska Bildt repa sig efter den salvan, avlossad av hans allra bästa vänner till råga på allt, de kan han ju inte gärna avfärda som vänster. Jag hoppas livvakterna är extra observanta efter detta så att han inte går och skadar sig själv.

 6. Ebba
  5 december, 2010 at 23:38

  Censuren sprider sig redan, Amazon, EveryDNS, och nu Twitter!

  Twitter har censurerat Wikileaks från “Trending Topics”. Detta för att inte folk ska “hitta till wikileaks, vi vill inte bidra till att sprida illegalt material”.

 7. 6 december, 2010 at 00:12

  Detta är allvarligt. Vi får ta en rejäl fundering om vår självgodhet gällande yttrandefrihet. Det skulle vara önskvärt med en svensk politiker som träder fram och tar sitt ansvar på samma sätt som Ron Paul har gjort i USA.

 8. 6 december, 2010 at 02:14

  ”medium size dog with big dog attitude”. (Om Carl Bildt)
  Haha, den som skrev detta tycks ha god människokännedom, det som svenska journalister saknar helt.

  • Martin Forsman
   6 december, 2010 at 23:24

   Jag tycker de flesta omdömena om Europeiska Politiker som amerikanska ambassadtjänstemän för fram stämmer. Det enda jag spontant inte kan hålla med om är jämförelsen mellan Ahmadinejad och Hitler.

   Däremot är det helt rätt att: Kim Jong-Il är en ”tokig gammal gubbe”, Carl Bildt är en ”arrogant adelsman”, Hamid Karzai är ”svag och paranoid”, Netanyahu är ”elegant men opålitlig” o s v.

   • Kamelsilaren
    7 december, 2010 at 21:45

    Ja, det är träffande karaktäristik på hela bunten. Jänkarna är bra på att finna fel på alla utom sig själva.

 9. Nadia
  6 december, 2010 at 10:07

  Ofta får vi höra att dessa samarbeten de formella (informella också numera) är till för att komma åt terrorister. Detta ord ”terrorister” använder de sig av som argument för att lägga demokrati lagar åt sidan, avskaffa den helt enkelt. Men titta vad är det vi ser och får bekräftat:
  USA åker runt i världen och hotar regimer och länder med ”allvarliga konsekvenser” om dessa inte gör som USA vill i förhandlingar och avtal. Det är en sorts terror. Sedan fortsätter många av våra folkvalda att förhandla med dessa USA terrorister bakom rygggen på oss.
  Allt detta händer och vi folket ska inget få veta. Den som vill få oss att veta blir jagad.

  Detta är fruktansvärt allvarligt och jag vill och hoppas att våra riksdagsledamöter inser att de måste agera för att stoppa vår regering från att konspirera med främmande makt mot folket.

  • Nadia
   6 december, 2010 at 10:28

   Enligt FN så definieras terrorism:
   1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp, (Exakt vad USA gör när de hotar med allvarliga konsekvenser)

   2. tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd, (exakt vad USA gjort tillsammans med sina Svenska kollegor)

   eller
   3. destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. (genom att vägra ta upp detta i riksdagen och fortsätta med informella illigala utbyten av information av oss Svenskar)

   • Celsius
    7 december, 2010 at 02:13

    USA är terrorister, utan tvekan! Den som tvivlar kan googla Al Shifa, Sudan. Det var en läkemedelsfabrik som bl a Sverige bidrog till att bygga och som tillverkade 50% av all medicin i Sudan, t ex all malarimedicin. Den skickade Clinton ett halvdussin Tomahawker i efter ambassadbombningarna i Afrika, som hämnd mot en försvarslös nation som inte hade ett jota med bombningarna att göra.

    Sudan är under blockad och mycket fattigt, så ni kan gissa hur många som dött i t ex malaria på grund av detta illdåd!

    Säg Darfur och alla har hört talas om det, säg Al Shifa, ingen vet. Båda har skördat ett stort antal dödsoffer. Men den universella doktrinen understöds bara av den ena händelsen och därför är det tyst om den andra.

    Nu var det ett tag sedan jag var i Sudan sist, men jag brukar åka förbi den där fabriken ibland och senast jag gjorde det såg den precis likadan ut som efter attacken, förutom det tidens tand åstadkommit. Den står där som ett monument över fattiga länders vanmakt.

 10. Nadia
  6 december, 2010 at 12:51

  ”Make no mistake: It is not Julian Assange that is on trial here but Sweden and its reputation as a modern and model country with rules of law.”

  http://www.heraldsun.com.au/opinion/swedens-reputation-is-on-trial-in-julian-assange-case/story-e6frfhqf-1225965772832

 11. 7 december, 2010 at 14:51

  Hei! Takker for en interessant blogg som jeg leser jevnlig! Har lagt ut referanse til denne post på min egen blogg, til info.

 12. Stefan
  7 december, 2010 at 19:22

  En mycket ironisk sak i det hela är att i morrn är det årsdagen för den amerikanska regeringens ”öppenhetsdirektiv”. Kolla själva http://www.whitehouse.gov/blog/2010/12/06/tuesday-talks-one-year-anniversary-open-government-directive

Comments are closed.