Wetterstrand blivande statsminister?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Som synes av bilden så är huvudkällan till denna kommentar Aftonbladets ledarartikel idag, en artikel som bestriver Maria Wetterstrand som – vinnaren.

AB: ”De enda opinionsmätningar värda att kommentera är SCB:s stora partisympatiundersökningar. I går kom novembermätningen som bygger på 9?000 intervjuer. För oppositionen är den hoppfull. De rödgröna samlar 50 procent av väljarna. Regeringsalliansen får bara 42,5 procent. Det är en betryggande rödgrön majoritet och bekräftar den bild som de flesta mätningar visat under året. Regeringen Reinfeldt har länge haft verkligheten mot sig. Skattesänkarfilosofin ledde inte till nya jobb. I stället befinner sig landet i massarbetslöshet och utanförskapet ökar. Den hårdföra människosyn som ligger till grund för sjukförsäkringskaoset och a-kassans nedmontering har skapat väldiga protester bland medborgarna.”

Artikel är sann på flera sätt, Miljöpartiet går starkt framåt i väljaropinionen något som drar med sig både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna så att de rödgröna skulle få bilda regering om det var val idag. Visserligen så är Miljöpartiet betydligt mindre än S men fortsätter trenden så kan man gott tänka sig att MP når ett historiskt bra resultat och att det drar med sig de övriga partierna till ett valresultat en bra bit över femtio procent.

Läser man Aftonbladets ledarsida varje dag, som jag gör, så kan man inte undgå den underförstådda kritik som en del av skribenterna har mot Socialdemokraterna för valet av parti-
ledare. Man skriver det sällan rakt ut, men det finns med i en och annan bisats. Dessutom så har tidningens politiske reporter uttryckt sig på liknande sätt något som gällde även den till Expressen avflyttade Lotta Gröning.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Wetterstrand

Nu är det förstås riktigt att S besätter statsministerposten eftersom man kommer att få fler röster än MP i valet. Men de rödgröna har ett Ess i rockärmen, skulle opinionssiffrorna dala när man närmar sig valet så kan man besluta sig för att byta statsministerkandidat. Miljöpartiet går nämligen starkt framåt i storstadsområden, där Socialdemokraterna går som sämst. Dessutom går de fram bland de yngre och mer välutbildade.

Ibland kan jag dessutom förledas att tro att en del av dem som finns på Aftonbladets ledarredaktion också har tänkt tanken både en och två gånger.

intressant Andra om: , , , , , , , ab123 dn123 ex123 svd123 t
[/column]


6 svar till “Wetterstrand blivande statsminister?”

  1. Jag kan gott tänka mit Wetterstrand som statsminister. Jag velar i alla fall fram och tillbaka mellan MP och VP.

  2. Ja mellan C och Mp så kanske det inte skiljer så mkt iaf…
    Maria och Peter kanske skulle bli bra ministrar.

    Dock krävs det att de ändrar inställningen till kärnkraften och försvaret för att jag skulle kunna rösta på dom.

    /K

  3. Tycker inte frågan är vem som blir statsminister utan vem som verkligen INTE bör bli det!
    Jag välkomnar Maria W med öppna armar. Hon är den vettigaste toppolitikern.

  4. Lustigt, diskuterade saken igår kväll.
    Och jag tror nog att det vore s/v/mp-gängets stora chans. Men den bränner de väl.

    Jag kommer aldrig att rösta på ett borgerligt parti. Därmed är både s och mp uteslutna. Men nog hoppas jag på att Reinfeldt får dra.

  5. Jag röstar på (V) de behöver all hjälp, vill inte se dem backa, (MP),(S) klara sig bra utan mig, just saying.

  6. Jag hoppas att Maria Wetterstrand blir statsministerkandidat. Samtidigt tror jag inte att det är realistiskt eftersom var tredje svensk trots allt röstar på s men det politiska läget (om sd blir vågmästare) kan gott tvinga fram en mittenregering och i en sådan vore Wetterstrand ett mer naturligt val som jag tror fler skulle stå bakom. Mp kan gott få 15%, fp har lyckats med det förut och mp attraherar samma väljare. Det är ingen slump att mp går fram när socialliberala väljare som ser socialliberalism som liberalism under ansvar för människor och miljö – inte dogmatisk nyliberalism – väljer bort s, c och fp för mp. fp har haft runt 15%, c hade nära 10% förra valet – bägge har sålt ut sitt förtroendekapital till makten och det har mp istället växlat in i ökat förtroende.

    På något vis tror jag att det stärker Maria Wetterstrand och mp att hon faktiskt kommer att avgå från rikspolitiken efter nästa mandatperiod. Det blir en klar skillnad mot Mona Sahlin som knappt har varit utanför politiken. Det har förvisso inte Maria heller men att mp i både ord och handling visar att de inte vill starta fram en politikeradel på moderat eller sosse-manér tror jag faktiskt är en styrka för deras trovärdighet.