VM i fotboll – leve segrarna -presenteras!


Så härligt att Sverige vann – fast Schweiz hade mer av spelet!

Kanske blir du besviken då du läser vidare. Denna artikel handlar om fotboll, ekonomi och politik. Skrevs inför VM i fotboll 2014.

Jag tror att förhållandena är ungefär desamma idag, men har inga data just från Ryssland.

Läs nedan om Jose Andrade, Silvio Piola, Giuseppe Meazza, Geoffrey Hurst, Beckenbauer, Maradonna, Pele, Zidane m.fl!
Och om politik och ekonomi. Eller låt bli!

Folket protesterar mot orättvisor, mot översitteri, korruption, ekonomisk och social utanförskap och för ökad demokrati och bättre miljö – i Turkiet, Ojnareskogen, Husby, Italien, Grekland och tidigare i USA (Occupy Wall Street). Detta är utmärkt tycker jag, och säkert alla vänner av demokrati=folkmakt.

Jag är intresserad av fotboll sedan ungdomsåren. Vem i min generation minns inte Sveriges VM-silver, Eusebio, och Geoffrey Hursts ”hat tric” i VM-finalen 1966, Tysklands överraskande seger över Nederländerna 1974, Kempes 1978, Maradonnas (”Guds hand”=hands), Pelés 3 VM-guld, Ronaldos målrekord, Tysklands VM-triumf i Schweiz 1954 under Helmuth Rahn och i Italien under Beckenbauer 1990, Zidanes mål och Frankrikes stora triumf 1998, och nu senast Tysklands triumf i Brasilien 2014.Zidane

José Andrade. Ett VM-guld och två OS-guld i fotboll.

Och man har läst om den första VM-finalen i Montevideo 1930, där dubbla OS-guldmedaljörerna Uruguay, med José Andrade (mannen som kunde dribbla med öronen) och José Nasazzi, vann över Argentina, Italiens dubbla triumfer 1934 och 1938 (Giuseppe Meazza, och Silvio Piola 1938).Meazza

Vi har läst om Sveriges VM-brons 1950 (Nacka Skoglund, Calle Palmer och Hasse Jeppson) och Brasiliens tragiska förlust mot Uruguay 1950 (följt av 7 självmord), samt Ungerns (Puskas, Kocksis, Boszik m.fl) lika överraskande förlust 1954 mot Västtyskland (målfantomen Toni Tûrek, tvåmålsskytten Helmut Rahn, speldirigenten Fritz Walter), som senare förlorade många landskamper i rad.
Pele untitled
Puskas II

Helmut Rahn II
Men kapitalismens avigsidor drabbar även fotbollsvärlden.

Den 25/6 2013 rapporterades bl.a. på denna blogg om demonstrationer i Brasilien. DN skrev ”De brasilianska massdemonstrationerna kan komma att samla en miljon deltagare på torsdag, genom upprop på sociala medier. En del av kritiken riktas mot president Dilma Rousseff, men både hon och hennes företrädare uttalar sitt stöd åt demonstranterna, som på sina håll bemötts med våld av polis. Man protesterar mot samhällsproblem på gator och torg, mot höjda busspriser i São Paulo, mot korruption och mot att så mycket (onödigt) satsas på VM i fotboll 2014. Och stora demonstrationer följde i ett åttiotal städer.
Fotbolls-VM 2018

Man kan tycka att det är konstigt att protester sker i Brasilien (och Turkiet), länder med en bra ekonomisk utveckling, mätt med BNP per invånare. 30 miljoner brasilianer har tagit steget från fattigdom till lägre medelklass, vilket i praktiken innebär att en del av befolkningen som tidigare knappt hade mat för dagen nu kan köpa tvättmaskiner, mikrovågsugnar och persondatorer – om än ofta på kredit.
Enligt Världsbankens officiella statistik lever bara 11 % i fattigdom (mindre än 2 dollar/dag) och drygt 2 % i extrem fattigdom (mindre än 1,25 dollar/dag) av knappt 200 miljoner invånare i landet som är ungefär lika stort som (vardera) Europa, USA, Kanada, Kina, Indien och Australien till ytan. När Lula valdes till president 2002 hyllades han av IMF, vilket var illavarslande. Utländskt kapital, inte minst från USA har skaffat sig stort inflytande i landet, vilket i sig medför ökad ekonomisk sårbarhet. De ekonomiska skillnaderna mellan fattiga och rika är stora. Gini-koefficienten är till och med större än i USA! DN skrev ”Tvärtom verkar de flesta av demonstranterna förvänta sig mer jämlikhet: såväl ekonomisk sådan, i form av minskade klyftor (Brasilien är fortfarande ett av världens mest ojämlika länder), som politiskt i form av större möjligheter till demokratiskt deltagande och ett kraftigt ökat ansvarsutkrävande av korrupta och inkompetenta politiker.”
Brasilien demostrationer untitled

Korruption.
SvD skrev 23/6 2013 ”President Dilma Rouseff bröt sin långa tystnad – och försökte blidka demonstranterna med nya löften om krafttag mot korruptionen och bättre offentliga tjänster.” Hon har tidigare sparkat en rad ministrar som misstänktes för korruption. Men samtidigt är Rousseff den ytterst ansvariga för den mångmiljardsatsning på prestigeprojektet inför, som en del kritiker menar har lett till ökad korruption och ett gigantiskt slöseri med resurser. Och korruption är en integrerad del av kapitalismen, om än med variation mellan länder och över tid.
Dilma Rouseff untitled

FIFA:s fotbollsimperialism.
FIFA, den internationella fotbollsorganisationen framstår som en imperialistisk diktator. FIFA har tvingat Brasiliens regering att acceptera ”Lei Geral da Copa”, allmänna regler för VM”. Denna kräver minskat antalet platser i arenorna och höjda biljettpriser för den ”folkliga” publiken, och tillåter alkoholhaltiga drycker på arenorna, samt arbetsfria dagar i de städer där det brasilianska laget spelar.

Förbudet mot försäljning av alkohol på brasilianska arenor upphävs för att skydda det lukrativa kontraktet mellan FIFA och det multinationella Anheuser-Busch, tillverkare av Budweiser, en av huvudsponsorerna till tävlingen. FIFA vill alltså främja fylleriet och bråken på fotbollsarenorna! FIFA upphäver också vinstskatten och finansiella avgifter för de företag som arbetar för VM (inklusive de som renoverar eller bygger arenor). Vidare blir det till ett brott att skada bilden av FIFA eller dess sponsorer. Vem misstänker inte att FIFA:s ledning är mutade?

Strejker och protester har förekommit på flera håll just före VM mot förhållanden som nämns ovan.
DN hade 11/6 en artikel med den betecknande titeln ”Polisens taktik: Våldet ska rädda VM”. Var finns idrottens förbrödning kan man då undra?

Ett axplock från Globalresearch artiklar om fotbolls-VM.
* Sabrina Fernandes skrev 12/6 att ”VM är främst för storkapitalet, stora byggföretag, fastighetsägare, och den elit som kan komma åt spelen och få förmåner. Det är i första hand ett VM för FIFA, vars förehavanden sakta har uppdagats.”
* James Petras skrev 3/6 att ”I decennier har sociala kritiker klagat på att sport och underhållning distraherar arbetare att kämpa för sina klassintressen. De hävdar att individer, manipulerade av massmedia, omvandlads till passiva konsumenter som identifierade sig med rika idrottshjältar, såpoperor och filmkändisar. Kulmen på detta var OS och VM i t.ex. fotboll.” Han fortsätter optimistiskt
”Brasilien är idag ett levande undantag från denna kulturpolitiska analys. Brasilianare har beskrivits som fotbollgalna och dess lag har vunnit flest VM. Ändå sker de största protesterna i VM:s historia nu i Brasilien. Redan ett år före VM har det varit massdemonstrationer med upp till en miljon brasilianare. Under de senaste veckorna, har strejker bland lärare, poliser, byggnadsarbetare och kommunanställda frodats.”

Kontrasten mellan omedelbar tillgång till stora mängder offentliga medel för VM och den eviga bristen på pengar till de försämrade grundläggande offentliga tjänster (transporter, skolor, sjukhus och kliniker) har varit en stor chock för brasilianare och en provokation till massaktioner på gatorna. Under årtionden har de flesta brasilianare, som var beroende av offentliga tjänster för transport, utbildning och sjukvård, (den övre medelklassen har råd med privata tjänster), fått höra att ”det inte fanns några medel”, att ”budgeten måste vara balanserad”, att ett ”budgetöverskott behövdes för att träffa IMF-avtal”.

Ska de internationella storbolagen tjäna på VM på folkets bekostnad!
Fotbollsvänner och -spelare i hela världen – förena er i kamp mot FIFA:s fotbollsimperialism och för ett folkets VM!

i Andra om: , ,, , , , , , ,

DN 14/7DN 11/7DN 24/6 DN 28/6 Pål Steigan 22/6FotbollskanalenGlenn HysenFotbollsblogg Sillyseason DN 11/6För-VM i Brasilien 2013 -blogginlägg här 25/6 2013Sabrina Fernandes 12/6 DN 12/6 DN 23/6 2013 SvD 23/6DN 22/6KILÅS 22/6 Bilderblogg SvD 1/9 DN 29/8 DN 1/9 DN 29/8 SvD 27/8 SvD 29/8 Expressen 29/8 Expressen 29/8 NSD 14/8 NSD 14/8 Aftonbladet Ofog Afghanistansolidaritet


6 svar till “VM i fotboll – leve segrarna -presenteras!”

 1. Under VM har kritiken mot FIFA tilltagit. Man undrar varför Qatar, utan fotbollstradition och utan kända spelare kunnat få anordna VM 2022. Så hur gick det där till? Brittiska Sunday Times stora avslöjanden synes bekräfta tidigare rykten om mutor. I centrum för miljonrullningen står Mohamed bin Hammam, qatarier och Fifapamp vid tiden för omröstningen 2010. Mutor misstänks (http://www.dn.se/ledare/signerat/vm-blatter-i-vagen-for-bollen/)

 2. ”Tysklands VM-triumf på hemmaplan under Beckenbauer 1990”

  Fotbolls VM 1990 spelades i Italen och inte i Tyskland. Trist att se att du verkar ha lika dålig koll på fotboll som du har på politik och ekonomi

  ”Och korruption är en integrerad del av kapitalismen”

  Du tycks verkligen ha tagit till dig av idéen att om man säger en lögn tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Men ärligt talat vem tror du att du lyckas lura? För att ditt påstående skall hålla så måste korruptionen vara hög i kapitalistiska länder och låg i socialistiska länder. När all forskning visar att korruptionen var/är minst lika hög i socialistiska länder så faller ju din tes fulltsändig att korruptionen skulle vara en integrerad del av kapitalismen. Om något kan man säga att korruption är en integrerad del av mänskligheten då den förekommer både i kapitalistiska som socialistiska system.

 3. Föreningen hata Ryssland kan inte hålla sig för att Ryssland gick vidare i VM som anordnas av just Ryssland. Fortsätta med era rabiata utfall det kryddar VM-spelen.

  Under det att världen har fokus är på VM så passar England lögnfabriker att spinna vidare om ett nytt spår i Skripal fallet. Det är ”två personer av intresse till utredningen som försvann ganska snabbt …” England är verkligen ett nattsagornas land. De sjunker djupare och djupare i den lögngyttjan som de själva fabulerade. Skripal-komedin överglänser Monty Python …

  https://www.rt.com/op-ed/431630-uk-skripal-case-failure/