Folket protesterar mot orättvisor, mot översitteri, korruption, ekonomisk och social utanförskap och för ökad demokrati och bättre miljö – i Turkiet, Ojnareskogen, Husby, Italien, Grekland och tidigare i USA (Occupy Wall Street). Detta är utmärkt tycker jag, och säkert alla vänner av demokrati=folkmakt.
Man demonstrerar i Brasilien. Dagens Nyheter skrev i mitten av förra veckan ”De brasilianska massdemonstrationerna kan komma att samla en miljon deltagare på torsdag, genom upprop på sociala medier. En del av kritiken riktas mot president Dilma Rousseff, men både hon och hennes företrädare uttalar sitt stöd åt demonstranterna, som på sina håll bemötts med våld av polis. ”Fredliga demonstrationer är legitima och en naturlig del av en demokrati”, säger president Dilma Rousseff till tidningen Folha de São Paulo.” Man protesterar mot samhällsproblem på gator och torg, mot höjda busspriser i São Paulo, mot korruption och mot att så mycket (onödigt) satsas på VM i fotboll 2016. Och stora demonstrationer följde i ett åttiotal städer.
Igår skrev DN ”Efter en vecka av massiva protester i Brasilien står det klart att regeringens försök att visa upp en bild av en växande stormakt med lyckliga invånare har misslyckats å det grövsta. I stället utmanas den underifrån av en gatans berättelse om kvardröjande korruption, maktmissbruk och ojämlikhet. När 800 000 brasilianer i torsdags gick ut på gator och torg i ett åttiotal städer över hela landet var det inte, som en del medier hävdade, för att ”fira” att São Paulos borgmästare nu backat från prishöjningarna i kollektivtrafiken – utan för att visa ett mer generellt missnöje. Som så många andra massprotester i världen på senare år – inklusive de i Stockholms förorter i maj – började den gångna veckans folkliga uppror efter en omstridd polisinsats. Nyligen kom uppgifter om två dödsoffer i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Men samtidigt är Rousseff den ytterst ansvariga för den mångmiljardsatsning på prestigeprojekt inför VM och OS, som en del kritiker menar har lett till ökad korruption och ett gigantiskt slöseri med resurser.”
Bilderblogg skriver ”Man har också kört över vissa slumområden med bulldozers men man har inte skaffat nya bostäder åt dem som bodde där. Man har inte heller byggt skolor och sjukhus, men ett stort antal nya arenor har man mäktat med att bygga – för många många miljarder dollar.”
Man kan tycka att det är konstigt att protester sker i Brasilien (och Turkiet), länder med en bra ekonomisk utveckling, mätt med BNP per invånare. 30 miljoner brasilianer har tagit steget från fattigdom till lägre medelklass, vilket i praktiken innebär att en del av befolkningen som tidigare knappt hade mat för dagen nu kan köpa tvättmaskiner, mikrovågsugnar och persondatorer – om än ofta på kredit.
Enligt Världsbankens officiella statistik lever bara 11 % i fattigdom (mindre än 2 dollar/dag) och drygt 2 % i extrem fattigdom (mindre än 1,25 dollar/dag) av knappt 200 miljoner invånare i landet som är ungefär lika stort som Europa, USA, Kanada, Kina, Indien och Australien till ytan. Nr Lula valdes till president 2002 hyllades han av IMF, vilket var illavarslande. Utländskt kapital, inte minst från USA har skaffat sig stort inflytande i landet, vilket i sig medför ökad ekonomisk sårbarhet. De ekonomiska skillnaderna mellan fattiga och rika är stora. Gini-koefficienten är till och med större än i USA! DN skrev ”Tvärtom verkar de flesta av demonstranterna förvänta sig mer jämlikhet: såväl ekonomisk sådan, i form av minskade klyftor (Brasilien är fortfarande ett av världens mest ojämlika länder), som politiskt i form av större möjligheter till demokratiskt deltagande och ett kraftigt ökat ansvarsutkrävande av korrupta och inkompetenta politiker.”
Korruption.
SvD skriver 23/6 ”President Dilma Rouseff bröt sin långa tystnad – och försökte blidka demonstranterna med nya löften om krafttag mot korruptionen och bättre offentliga tjänster.” Hon har tidigare sparkat en rad ministrar som misstänktes för korruption. Och hon har respekterat rättssystemet under den så kallade mensalãorättegången, i vilken en rad höga politiker ställts inför rätta för korruption. Men samtidigt är Rousseff den ytterst ansvariga för den mångmiljardsatsning på prestigeprojekt inför VM och OS, som en del kritiker menar har lett till ökad korruption och ett gigantiskt slöseri med resurser. Och korruption är en integrerad del av kapitalismen, om än med variation mellan länder och över tid.
FIFA:s fotbollsimperialism.
När jag såg den välspelade matchen Brasilien-Italien igår på TV fick man höra att fotbollsspelarna stödde folkets protester, men skadegörelse. Utmärkt! Men de kan göra en insats också inom sitt eget område!
FIFA, den internationella fotbollsorganisationen framstår som en imperialistisk diktator, något som särskilt behandlas av Kildén & Åsman, i övrigt stöttepelare till al Qaida-associerade rebeller och USA:s intervention i Syrien.
FIFA har tvingat Brasiliens regering att acceptera ”Lei Geral da Copa”, allmänna regler för VM”. Denna kräver minskar antalet platser i arenorna och höjda biljettpriser för den ”folkliga” publiken, och tillåter alkoholhaltiga drycker på arenorna, samt arbetsfria dagar i de städer där det brasilianska laget spelar.
Förbudet mot försäljning av alkohol på brasilianska arenor upphävs för att skydda det lukrativa kontraktet mellan FIFA och det multinationella Anheuser-Busch, tillverkare av Budweiser, en av huvudsponsorerna till tävlingen. FIFA vill alltså främja fylleriet och bråken på fotbollsarenorna! FIFA upphäver också vinstskatten och finansiella avgifter för de företag som arbetar för VM (inklusive de som renoverar eller bygger arenor). Vidare blir det till ett brott att skada bilden av FIFA eller dess sponsorer. Vem misstänker inte att FIFA:s ledning är mutade?
Det är de internationella storbolagen som ska tjäna på VM på folkets bekostnad! Skandal!
Fotbollsvänner och -spelare i hela världen – förena er i kamp mot FIFA:s fotbollsimperialism!
i Andra om: korruption, Ojnareskogen,miljö, protester, Brasilien, polisen, fotboll, Politik, VM, orättvisor kapitalism
DN 23/6 SvD 23/6DN 22/6KILÅS 22/6 Bilderblogg SvD 1/9 DN 29/8 DN 1/9 DN 29/8 SvD 27/8 SvD 29/8 Expressen 29/8 Expressen 29/8 NSD 14/8 NSD 14/8 Aftonbladet Ofog Afghanistansolidaritet
5 svar till “Brasilien – folket drabbat av sämre transporter, ekonomisk ojämlikhet, korruption – och FIFA:s Fotbollsimperialism”
[…] i Andra om: Fifa, Confederations Cup, Brasilien, Fotboll, Fotbolls-VM, Fattigdom, Demonstrationer, Politik, Rio de Janeiro, Bostatslöshet, Hunger, Matbrist, Vattenbrist, Polis, Kravaller, Militär, Mediekritik ab123 sr12345 dn1234567 svd1234 Anders på Jinge.se Anders på Jinge.se […]
Man ska komma ihåg att det var efter tjugo år av fantastiska vlståndsökningar som protestvågen 1965-75 exploderade i Europa.
Tankeväckande. Protesterna då hade stora inslag av antim-imperialism och för socialism i olika tappningar. Drivande var unga delvis som nu. Inte så stora protester vid den stora ekonomiska krisen 2008-2010. Sedan kom Occupy Wall Street, delvis infiltrerad. Nu stora folkliga protester i Grekland, Italien och Spanien. Olika protester med delvis olika innehåll vid olika tidpunkter.
Detta är också intressant om händelserna i Brasilien
http://orattvisabetraktelser.blogspot.se/2013/06/vad-hander-i-brasilien.html
På DN Sport rapporteras idag att också Romario (sista bilden till vänster ovan), VM-hjälte då Brasilien vann 1994, och nu socialistisk politiker oroas över FIFA:s inflytande. ”Den sanna presidenten i det här landet heter numerar FIFA” lär han ha sagt. Han diskuterar detta på Facebook med VM-hjälten Ronaldo, världsmästare 1994 och 2002. Ronaldo menar att Romario som politiker borde kunna göra mer.
(Ronaldo har alla tiders målrekord i fotbolls-VM, med totalt 15 mål 1994-2006. Två är Juste Fontaine som gjorde 13 mål för Frankrike vid VM i Stockholm 1958.)