Vi spyr på opinionsmätningar!

Även om just du skulle tillhöra den skara som gläds av dagens spådom, på grund av märk-
liga partisympatier, så är jag övertygad om att de flesta är innerligt trötta på dessa undersökningar. Men varför då skriva om eländet undrar man?

Precis som med kungafjanteriet är svårt att negligera, så är dessa ständigt återkommande opinionsmätningar omöjliga att undkomma. Hur man än beter sig så möts man av dem, ibland flera gånger i veckan. Marknaden tycks vara helt otrolig såhär i valtider. Hade jag bara tänkt på detta för något år sedan så hade jag startat ett eget litet opinionsinstitut.

Undersökningarnas kvalitet och tillförlitlighet är ofta under all kritik, och det är bara att göra ett tankeexperiment:

Vill du att Reinfeldt/Borg ska sitta kvar? (Ja/Nej)
Vill du att Hägglund/Odell ska sitta kvar? (Ja/Nej)
Vill du att Björklund/Sabuni ska sitta kvar? (Ja/Nej)
Vill du att Olofsson/Carlgren ska sitta kvar? (Ja/Nej)

Högst 35-40 procent skulle svara ja på någon av dessa frågor, och då är det en absolut majoritet av alternativ nummer ett som får jakande svar. Någon enstaka skulle kanske kryssa för de andra partierna, men skulle Olofsson/Carlgren ens bli kvar i Sveriges Riksdag efter valet så är det svenska folket mentalt handikappat som Reinfeldt skrev i sin bok.

Jag ska undersöka om jag inte kan ordna ett flervalsalternativ till bloggen och låta dessa frågor ligga uppe i trettio dagar.

På grund av dessa opinionsmätningar, som jag innerst inne tvivlar på, så har jag funderat på vad som händer om de rödgröna inte vinner valet. Jo, varenda en av partiledarna byts ut. Språkrören byts automatiskt och Ohly och Sahlin åker på extrainsatta partikongresser.

Vad skulle det få för inverkan på valet 2014? Fyra helt nya partiledare?

i , , , , , , dn svd ex ab1 t

  32 comments for “Vi spyr på opinionsmätningar!

  1. SL
    24 juni, 2010 at 08:31

    Visst du har så rätt. Man blir överöst med olika undersökningar och det växlar från dag till dag. Vi får ta dessa för vad de är. Det kan alltid glädja någon beroende i vilken riktning undersökningen går. Jag tycker, att det känns bra och att det tydligen går åt rätt håll! Vi måste inse att Alliansen har skött sina kort väl och att vi har ordning på våra finanser. Det är väl en bra egenskap.

  2. Chrille
    24 juni, 2010 at 08:39

    Det skulle inte förvåna mina mig om Sahlin ryker vare sig de röda vinnner eller inte. Om de inte vinnner så är sannolikheten att hela partiledningen ryker. Frågan är ju då vem man ska ersätta partiledningen med? Om man har toppat med Sahlin och partisekreteraren Baylan och det är det bästa man har så ser det ju inte så bra ut.

  3. kalle kula
    24 juni, 2010 at 09:34

    När de rödgröna förlorar vadet kommer Mona åka på timeout till soliga breddgrader, så har hon tidigare hanterat förtroendekriser iallafall..

  4. Sara G
    24 juni, 2010 at 09:49

    Det är inte utan att man känner sig manipulerad av dessa ständigt återkommande opinionsmätningar, som jag förmodar i de flesta fall är beställda av alliansen.
    För enligt dessa undersökningar finns det knappast en mera statsmannamässig och populär person än statsminister Reinfeld.
    Fastän i vardagen och verkligheten framstår han dock inte på samma sätt utomordentliga sätt, utan mindre framstående, skulle jag vilja påstå…

  5. ianto
    24 juni, 2010 at 10:47

    Språkrören försvinner i vilket fall som helst nästa år när deras mandatperiod går ut. Enligt Miljöpartiets interna regler får ju de inte fortsätta som språkrör sen. Lars Ohly lär säkert bli kvar, eftersom oppositionen redan är utkastad.

    Den stora frågan är ju hur utvecklingen kommer att se ut hos socialdemokratin vid en valförlust. Triangulering eller vänstersväng?

  6. KGH
    24 juni, 2010 at 10:55

    Jag tror att fler än du tror svarar ja på frågorna, speciellt den första. Personligen så finner jag det mer underligt att Peter Eriksson förmodligen kommer att bli kvar i riksdagen än att Olofsson/Carlgren skulle bli kvar.

    Din analys om partiledarbytena i den Röd-Gröna koalitionen efter en valförlust är förmodligen korrekt, miljöpartiet vet redan nu att man skall byta så där har man nog en ”plan” vilka man vill se. I vänsterpartiet finns det nog ett antal kandidater som borde vara lika bra som Lars Ohly. Det stora frågetecknet är socialdemokraterna, vem skall man välja den här gången, måste det bli en kvinna igen till exempel och vill någon ta över efter en förlust.

  7. ianto
    24 juni, 2010 at 11:53

    Förtroendemätningarna visar på mycket svaga resultat för de rödgrönas partiledare, vilket borde skapa intern diskussion. Men alltså det här går mycket djupare än partiledarfrågor.

    Om de rödgröna hade lett i opinionsmätningarna hade ni inte nedvärderat dessa på samma sätt som nu. Sverige går enligt Konjunkturinstitutet nu bäst i västvärlden. Att beskriva en bild av Sverige som inte stämmer överens med verkligheten får till slut genomslag i opinionsmätningarna. Andra länder tvingats att spara mitt i lågkonjunkturen medan Sverige fortfarande har reformutrymme.

    Vänstern borde fokusera mer på sakpolitik istället för att svartmåla Sverige.

    • Erik S
      24 juni, 2010 at 12:10

      Menar du att vänstern ska sluta klaga över att klyftorna ökar lavinartat, att cancersjuka blir av med Fkassan och tvingas skaffa en personlig coach? Menar du samtidigt att vänstern inte ska klaga över att sjuka, pensionärer, arbetslösa och förtidspensionärer fått ökade kostnader samtidigt som dem med höga inkomster fått tusentals kronor i skattelindring och pigor på skattebetalarnas bekostnad?

      Du tycker att samhällskritik är samma sak som svartmålning?

      • ianto
        24 juni, 2010 at 12:47

        De rödgrönas skuggbudget är i princip en finputsning av alliansens politik. Så konkret politik och retorik haltar betänkligt. Den borgerliga regeringen är ingen nyliberal regering som den gamla Bildtregeringen var. Anders Borg blev till och med anklagad för att vara kommunist av gammelmoderaterna. Många inom vänstern betraktar moderaterna som samma parti som förr, fast de har närmat sig och tagit över flera av socialdemokraternas frågor. Det är sådant som vänstern måste ta med i sin valanalys.

        Det är självklart att vänstern ska arbeta för sina hjärtefrågor, men vi lever år 2010 inte 1889. En ny vänsterpolitik måste ha sådant som är relevant för 2000-talet. Det parti som bäst har lyckats med det är Miljöpartiet som särskilt går starkt bland de urbana väljarna.

        • 24 juni, 2010 at 13:06

          En ny vänsterpolitik måste ha sådant som är relevant för 2000-talet. Det parti som bäst har lyckats med det är Miljöpartiet som särskilt går starkt bland de urbana väljarna.

          Vad du inte med i skolan då de undervisade om partierna?

          Miljöpartiet för ingen vänsterpolitik. Varifrån har du fått det? Från Schlingmann??

          • ianto
            24 juni, 2010 at 13:47

            Jag menar att vänsterpolitik inte behöver se ut som den alltid gjort. Utgångspunkten ska vara att kämpa för de svaga i samhället, sen kan man diskutera hur man bäst gör det. De rödgröna har i sin skuggbudget accepterat jobbavdraget, ROT-avdraget och fastighetsskatten införs bara för hus som är taxerade för över 4,5 miljoner. Är det traditionell vänsterpolitik?

            Vänsterpartiet kämpar ju för sin politik men det är ju svårt när de bara får 4-6 % av rösterna. Om deras beskrivning av verkligheten stämde så borde de ha minst 20 % av rösterna. Verkligheten är annorlunda och resultaten i opinionsmätningarna speglar det.

            Om de rödgröna hade varit smarta så skulle man ha hållit sig till Mona Sahlins alliansbygge med Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle ha haft fritt spelutrymme på vänsterkanten medan S-MP tog hand om mitten (lite fotbollstermer men det är ju VM -:)). Då skulle de rödgröna kunnat röstmaximerat bättre.

            • 24 juni, 2010 at 14:28

              Vänsterpartiet kämpar ju för sin politik men det är ju svårt när de bara får 4-6 % av rösterna. Om deras beskrivning av verkligheten stämde så borde de ha minst 20 % av rösterna.

              Du menar alltså att Bonnierkoncernen och all annan borgarpress släpper fram socialisters åsikter på debatt och nyhetsplats? Hur många miljoner skänker Svenskt Näringsliv till Vänsterpartiet inför valet? 50? Hur mycket får borgarna? Jo det är hEmLiGt….

              Varför?

              • Tomas Andersson
                24 juni, 2010 at 16:30

                Vad du inte med i skolan då de undervisade om partierna?

                Om vänsterpartiets politik är så fantastisk skulle de inte behöva Bonnier……jag tror dock inte att svensken vill ha Ohly i regeringen just pga deras politik.

                • Kuno
                  26 juni, 2010 at 01:08

                  Om Alliansens politik vore så fantastisk skulle de inte behöva hela den samlade pressen, media och Svenskt Näringsliv. Men verkligheten ser annorlunda ut och de behöver rubbet fullt ut och får det också.

  8. 24 juni, 2010 at 12:12

    Det är nog väldigt god strategi just nu, att säga till opinionsinstituten att man skulle rösta på Alliansen och sedan rösta tvärtom i valet. Enda sättet kanske, att hindra att Alliansen åstadkommer katastrof den korta tid de har kvar, som de säkert gör om de tror att de ska förlora regeringsmakten i september. Om de tror att de sitter kvar kanske de tar det lite lugnare med rivningsjobbet.

    Om Alliansen verkligen leder – tja då är det väl bara att konstatera att en majoritet av svenska folket vill ha hög arbetslöshet, ökad fattigdom, bostadsbrist, ja ett rejält klassamhälle a la 1800-talet. Då är det ju bara att hoppas att det drabbar dem värst som vill ha ett sådant samhälle så att de får vad de önskar.

  9. Thomas
    24 juni, 2010 at 12:40

    Erik:
    Allt det du klagar över kostar massor med pengar, hur ska detta finansieras? Folk med höga inkomster får skattelindring samt pigor skriver du, där kom åter igen den Svenska avundsjukan.
    Inse fakta att socialismen är döende politik, titta bara på länder med socialistisk regering, det har gått käpprätt åt h….vete för dom under denna kris. Vill vi ha det i Sverige, nej tack. För övrigt anser jag att kommunist partier ska förbjudas på samma sätt som andra diktaturer, nazism,facism mm.

  10. Gösta Berling
    24 juni, 2010 at 13:04

    Visst blir man trött på de ideliga mätningarna, men de visar dock på en trend som vi inte borde nonchalera. Jag hör också till dem som finner det självklart att de rödgröna borde att ta över, men vi blir uppenbarligen färre och färre. Och Sahlin är det största sänket.

    Ibland får jag uppfattningen att både Jinge själv men också de flesta av oss andra som skriver här lever i en egen liten värld där folk är insatta i politik och fungerar logiskt. Men så är det inte in verkliga världen. Hur illa vi än tycker om det och hur ologiskt det än förefaller, så måste vi inse att många många, också bland ”vanligt folk”, faktiskt tycker att Reinfeldt och Borg är oerhört trevliga människor och fantastiskt skickliga politiker. Och de som har den uppfattningen blir inte färre utan fler… Så jag fruktar det värsta.

    • 24 juni, 2010 at 14:40

      Ibland får jag uppfattningen att både Jinge själv men också de flesta av oss andra som skriver här lever i en egen liten värld där folk är insatta i politik och fungerar logiskt.

      Nejdå, jag är pinsamt medveten om risken att vi förlorar valet. Det är bara att se till mig själv, jag är inte säker på att jag röstar på (V) i år. Jag tror det, men vet inte säkert. Visserligen skulle min röst isf hamna hos (MP) men du ska nog inte utgå ifrån att allt är så förbaskat självklart.

      • Gösta Berling
        25 juni, 2010 at 10:17

        Nja, bortsett från senaste månaden ungefär har du väl många gånger skrivit att det kommer att bli regeringsskifte ?

        • 25 juni, 2010 at 11:05

          Möjligt..

          • Gösta Berling
            25 juni, 2010 at 14:40

            Och nu måste vi kämpa för att det också ska bli så ! Ser mörkt ut just nu, men det måste gå att vända, så ge inte upp, Jinge !

    • Sara G
      24 juni, 2010 at 16:37

      Den borgliga pressen gör allt för att ge oss en snedvriden bild av tillståndet i Sverige och framställer sina ledare på det mest klicheartade och falska sätt, som egentligen inte har något med verkligheten att göra. För man leder oss att utan reflektion gå in i en helt förljugen mediavärld där kungabröllopet och de vackra och förföriska bilderna av det urtjusiga foket som Reinfelds och Borg och deras familjer numera räknas till och som så smart retuscheras av högerpressen och alla dessa manipulerade opinionsundersökningar som vällt över oss under den senaste tiden.
      Vad är det för trevligt med politiker som för över pengar från de fattigaste till de rikaste, vad är det för charmigt med ett svenskt folk där många har så dåliga tänder att de inte vill öppna munnen. För fattigare och ojämlikare än nu har mångas svenskar inte varit sedan gamle kung Oskars dagar!
      Idag visar nya undersökningar att fler och fler ungdomar drabbas av utanförskap – men vi tänker på Viktoria och hennes drömvärld som vår egen sanna världsbild och vi ler helt förförda av drömmarna, som inte är våra, utan bara tillhör en mindre del av befolkningen. Så där en tjugo procent…

  11. Marcus R
    24 juni, 2010 at 16:34

    Jag vill rösta på ett parti som står utanför de stora grupperingarna. Jag vill inte rösta på Piratpartiet eller SD. I år står jag alltså utan ett parti att rösta på.
    V har sålt sin själ till sossarna på samma sätt som C sålde sin till högern. Kd går ju inte att rösta på. Mp är det parti som vänder kappan efter vinden mer än något annat parti (de kan lika gärna vara höger imorgon)… Oavsett vilken sida man rösta på får man med sig partier man inte tycker om. Den nuvarande politiska situationen är en katastrof.

  12. Robert
    24 juni, 2010 at 18:55

    Jag förstår inte hur du tänker med ditt förslag på frågor, framför allt inte den första. Reinfeldt och Borg är ju otroligt populära bland svenska folket. Det är väl deras förtjänst att moderaterna nu är Sveriges största parti i nästan alla mätningar. (Nä, jag har aldrig röstat moderat.)

  13. Martin Forsman
    24 juni, 2010 at 20:36

    Personligen hoppas jag att (S) går tillbaka till vänsterkanten där de hör hemma. Med 6 höger/mitten partier och ett vänsterparti utan själ i riksdagen så är den politiska debatten stendöd i Sverige. När man sen hör missledda individer hävda att vänsterpolitik är ’omodernt’ och inte hör hemma i 2000-talet så kan man konstatera att borgarmedia totalt lyckats med sin hjärntvätt av folket. Vi kanske är lite efterblivna endå som Reinfeldt ju hävdat i sin bok ’Det Sovande Folket’.

    På kort sikt är detta en framgångsrik strategi men på längre sikt kommer enkelriktningen leda till att extremistpartier som Sd och snart ännu värre partier får ökat inflytande. Glöm aldrig att det var liberalerna/de konservativa i Weimarrepubliken som gav NSDAP makten i landet.

    Att ’socialistiska’ länder skulle drabbats värre än andra av krisen är rent skitsnack. Spanien och Grekland har under övervägande del av sin existens styrts av högerregeringar i mer eller mindre extrem form. Deras strukturproblem, och därmed ekonomiska problem, har inget att göra med de råkade styras av ’socialistiska’ regeringar just när kapitalismens kris brakade lös. På samma sätt klarade sig länder som Sverige relativt bra eftersom vi haft ansvarsfulla regeringar, Bildt-regeringen undantaget, under hela 1900-talet och in på 2000-talet.

    Faktum är ju att det enda landet som klarat sig riktigt bra genom krisen är den kommunistiska diktaturen Kina men vi får nog aldrig se borgarmedia hävda att det är kommunismens förtjänst att Kina klarat sig bra på samma sätt som man hävdar att det är vår högerregering som ’frälst’ oss från krisen.

  14. Tomas Andersson
    24 juni, 2010 at 21:55

    ”Faktum är ju att det enda landet som klarat sig riktigt bra genom krisen är den kommunistiska diktaturen Kina men vi får nog aldrig se borgarmedia hävda att det är kommunismens förtjänst att Kina klarat sig bra på samma sätt som man hävdar att det är vår högerregering som ‘frälst’ oss från krisen.”

    Martin…hur står det till? Har du redan gått in på midsommarnubben?

    • Martin Forsman
      25 juni, 2010 at 13:14

      Moget att använda sig av insinuationer om meningsmotståndares alkoholvanor när argumenten tryter, men så tillhör du ju också högern där ogrundade personangrepp anses som acceptabelt. Kan ju lugna dig med att berätta att jag inte dricker sprit överhuvudtaget.

      Jag får nog erkänna att jag inte riktigt förstår vad i det stycke du citerar som du vänder dig emot. Har inte kommunistdiktaturen Kina klarat krisen bra ? (de har nu tillväxtsiffror som närmar sig 8 % / månad). Har inte vår högerstryrda media hävdat att det ENDAST är vår sittande regerings förtjänst att vi klarat oss relativt ’bra’ genom krisen ? Har inte högermedia ’glömt’ att det var regeringen Persson som städade upp efter Bildt-regeringens härjningar och lämnade dukat bord till Reinfeldt ?

      Jag skulle kunna hävda att det är vår historia av socialdemokratiskt styre som gett oss en stabil grund att stå på vilket lett till att vi klarat oss genom krisen. Detta till skillnad mot liberalernas paradis USA som brottas med gigantiska ekonomiska och strukturella problem och det eviga ’Kriget mot Terrorismen’.

      • 25 juni, 2010 at 14:10

        Har inte kommunistdiktaturen Kina klarat krisen bra ?

        Ptja, bland de bästa i världen såvitt jag vet. Tänkte oxo samma tanke…

        • kallekula
          28 juni, 2010 at 11:49

          Kina har ett skattetryck på 17% av BNP, kanske något vi borde testa alltså?

  15. Sara G
    25 juni, 2010 at 11:32

    Vad har borgarna gjort mer än sålt ut statliga företag och lånat pengar till skattelättnader för de rikaste?
    Jo, man har skapat en gigantisk arbetsslöhet, ett gapande utanförskap hos ungdomen och ökade klyftor mellan människorna.
    Sunda statstfinanser kallar man den nya mediajournalistiken som förr skulle fått Hänt i Veckan att rodna av skam…
    Samtidigt lanserar man genom veckopressen och kvällstidningarna borgarklassens skrytiga seder och bruk till alltfler. Studentexamen har blivit till en otroligt dyrbar fest för alltför många av dagens föräldrar, bröllopen kan kosta flera hundratusen och barndopet är mest till för de rikliga gåvornas skull.
    Och allt sker med hjälp av bl.a Femina och Expressen som förföriskt beskriver borgarklassens diskreta charm medan ett förädisk dimmoln lägger sig över den faktiska verkligheten.
    Och nu vill alla vill antingen gifta sig med en Fredrik eller med en Filippa
    medan alla alliansens lögner blir till sanningar….

  16. 26 juni, 2010 at 12:13

    Många av det svenska folket har ju blivit inpiskade att tänka att Mona Sahlin är satan själv. Jag vet inte vart det härstammar från. Sverigedemokraterna?, Alliansens ständiga nedvärderande av Sahlin?.

    Alla dessa mätningar påminner om Amerikansk politik, det är mätningar hit och dit och ibland kan mätningarna manipulera en del väljare.

    • 26 juni, 2010 at 13:05

      Moderaterna.

Comments are closed.