Vet de vad de gör?


När det nu återigen är krig så får man hoppas att de amerikanska militärmyndigheterna har klart för sig exakt var de ska slå till. Blir det möjligen mot ett tält i öknen utanför Tripoli, eller blir det mot något annat ställe?

SvD: ”FN:s säkerhetsråd sade på torsdagskvällen ja till en resolution om en flygfri zon över Libyen. Enligt resolutionen ska ”alla nödvändiga åtgärder” vidtas för att skydda civila mot Muammar Gaddafis styrkor men den utesluter att sända utländska soldater till Libyen. Tio länder röstade för resolutionen och fem avstod, bland dem Ryssland, Kina och Tyskland. I Benghazi firade Gaddafis motståndare FN-beslutet med att skjuta i luften och skicka upp luftvärnsgranater. De gamla libyska flaggorna från kungatiden vajade från tak och fönster.”

Yttrandet låter möjligen både uttjatat och upprepat, men det är som bekant lättare att starta ett krig än att avsluta det. Nu har ju USA bra övning i att dra in andra i sina krig, i Irak har många länder slagits på USA:s sida, i Afghanistan likaså. Man har inte förmått tungviktarna bland nationer att ställa upp, de lade ner sina röster i FN:s säkerhetsråd. Dessutom finns det många oklarheter om vad flygförbudet de facto innebär. Många tidningar beskriver det som en långtgående åtgärd som innebär att man kan slå till mot precis vad som helst.

Att det smäller råder det inte den minsta tveksamhet om, det gör det och troligen innan solen gått upp. Om det återigen blir kryssningsrobotar eller om man för syns skull låter en av de arabiska nationernas flygplan komma i första vågen är oklart, det enda vi egentligen kan vara säkra på är att detta inte blir en affär som avslutas på några timmar.

En annan sak som vi med säkerhet vet är att sanningen från och med nu är satt på undantag, vi kommer inte att få korrekt information förrän allt är över. Det är bara att hålla tummarna för att det ska gå snabbt.

Uppdatering 13.44: Gaddafi ger upp och kommer följa deklarationen från FN:s säkerhetsråd!

it , , , , , , , , ,


24 svar till “Vet de vad de gör?”

 1. Vad tycker du annars om att väst blandar sig i Libyen? Jag får intrycket att du tycker det är ett mer rättfärdigt krig än Afghanistan eller Irak i alla fall. Jag tror nog jag tycker det, och jag tycker dessutom Sverige borde hjälpa Libyerna istället för att tramsa runt i ett land som inte vill bli ”räddade”.

  • Vad tycker du annars om att väst blandar sig i Libyen?

   Du frågar mig? Jag har skrivit det ett antal gånger, men jag tror inte att jag har formulerat mig färdigt än, men det är inte med odelat stöd från mig i alla fall.

   Det finns buntvis med problem, jag har ändra sedan jag var Vietnamaktivist varit tveksam till USA:s självpåtagna roll som världspolis, och idag så misstror jag landets motiv till att agera. Det kan givetvis finnas med ärliga avsikter, men det vore väl första gången i USA:s historia i så fall.

   Men sök på ”Libyen” så hittar du det jag skrivit i ärendet.

 2. Så nu har det äntligen dödats tillräckligt med civila eller var det bara så att man fick en bra deal på hur man skall stycka upp landet och rikedomarna? Militärindustriellakomplexet jublar då det kommer förbrukas materiel och pengarna rulla.
  Är jag den ende som tycker att det tog lite väl lång tid? Fukushima-den-skakade-och-dränkta dominerar idag med pseudonyheter som gör sig bra på bild med söta japanskor och ledsna barn samt alla experter som verkar poppa upp var som. Det ser verkligen ut som att man väljer rapportering efter vinden. Att Libyen ligger geografiskt betydligt närmare oss än vad Japan gör verkar inte vara viktigt.
  Landet lagom? Jaja det är fritt fram och bedra sig själva! :)

 3. Det är i nuläget helt omöjligt för ”en vanlig medborgare” att få grepp över vad som i verkligheten händer i Libyen.
  Medias lögnpropaganda blockerar all möjlighet att förstå. Att vi matas med dessa medialögner dag efter dag känns bittert förödmjukande. En sanning dock: Libyen behöver reformeras mot demokrati. Vilket inte kan ske genom att NATO flygbombar sönder landet. Och USA sedan sliter sönder Libyen i delar. Den gamla indelningen i Tripolitanien, Cyrenaika och Fezzanöknen. Som planerna tycks vara. Märk att det starkaste upprorsfästet är i Cyrenaika (Benghazi). En gissning här: kanske var det så att när regimkritiker från början demonstrerade i Tripoli – helt rättmätigt – kunde inhemska oljeägande grupper i östra Libyen kamouflera sig i dessa protester och starta ett uppror? (?) Beväpnat uppror som USA nu stöder. Med demonisering av Gadaffi, med mediarop om ondska och övergrepp. Upprorsmännen i Benghazi kommer inte att vara varken demokratiska eller mindre blodtörstiga. Men de äger oljefält. – Och varifrån kom deras vapen?
  Ulla Johansson

  • Håller med dig Ulla. Det känns inte som att oroligheterna i Libyen följer samma mönster som i Egyptien och Tunisien där massor med folk demonstrerade fredligt och helt uppenbart var uttryck för den breda allmänhetens missnöje.

   I Libyen gick det väldigt snabbt över till väpnad kamp mot regimen. Det känns inte som en spontan reaktion från folket. Mera som en välorganiserad och välplanerad aktion. Jag undrar också hur de kunde bli så väl beväpnade så snabbt.

   • Det var inte libyska folket som tog till våld först. Det var faktiskt Kadaffi som skickade ut horder av mördare och legosoldater. Är det nån som minns gorillorna med de gula hjärlmarna? Herregud vad folks minne är kort. Längs vägarna låg ju massor av mördade människor med bakbundna händer och på tv kunde vi se hur de lemlästade folk först och sedan satte eld på dem. Försvarar ett folk sig i det läget så är det inte ett folk utan en skock får.

    Hela jävla världen hade glädje av de libyska oljetillgångarna utom libyerna. Berlus-horny, Sarkozy och många andra tiggde och fick pengar. Ja, hela stater, medan libyerna dog av undernäring och brist på sjukvård.

 4. Tror att det kan bli jobbigt för västländerna när det gäller att slå ut Khaddafi. Han har ett välutvecklat bunkerssystem där han kommer att gömma sig. Får dåliga vibbar när USA, UK och Frankrike ska ta kommandot gällande kriget. Med å andra sidan känns det som att det är skönt på något sätt att få ner Khaddafi från tronen. Lite svårt det här, känns som att psykologisk krigsföring har varit inblandat i det hela.

  • Ritningarna finns i väst och kommer väl till pass. Gadaffi har idag ett mycket föråldrat flygvapen av tveksam kvalitet. Farligast var de MIG-25:or av vilka han hade ca 60, nu återsår en tredjedel av dessa. I övrigt är det SU-22 (25? st)och Mig-23 (ca 75) som återstår och dessa är föråldrade och står sig illa mot NATO. Det som borde oroa är snarare variabeln luftvärn där SA-6 är ett potent vapen som orsakat Israeler mycket huvudvärk genom åren. För en gångs skull så är faktiskt inte USA den drivande parten i det här då man håller på att dra sig ur Irak och på sikt Afghanistan och har aviserat nerdragningar i försvarsutgifterna för att komma i ekonomisk balans. Ett nytt krig oavsett ursäkt står nog inte högt på den dagordningen. Jag tror inte Obama vill bli ihågkommen som Bush..

 5. Att sk vänsterfolk i Sverige kan stödja ett imperialistiskt bombkrig för olja är motbjudande.

  Vad har du för stöd för ett sådant påstående?

  • Det gjorde de givetvis rätt i. Gaddafi ska inte få slakta folk bara för att de vill bli av med honom och hellre införa demokrati.

   Tycker du att det är fel så är du en lustig fan… Eller jag kanske borde skriva en olustig fan..

   Förklara dig gärna!

   • Jag tror att man ska undvika att göra den sortens jämförelser. Det Gaddafi gör är att använda flyg och artilleri mot oppositionella som kräver hans avgång. Att USA har en taskig track record i sammanhanget spelar mindre roll, det viktiga är att bli av med karlen.

    Blir det slaskigt så är jag ändå beredd att acceptera det trots att jag är pacifist.

    Och talet om att de ”kör fram Gaddafi som månadens Hitler” är ett rent hån mot Libyens folk. Du har uppenbarligen inte sett hans tal i al Jazeera till sitt eget folk där han, påtänd som en örn, förklarade att alla som demonstrerar var al Qaida och påverkade av narkotika.

    Muammar Gaddafi är en galen mördare, det gäller att befria hans landsmän så fort som det låter sig göra.

    Ja det är rätt det du skriver, Libyen har nu en Hitler. Stackars jävla libyer. Jag tror att det är utomordentligt svårt att leta fram vänsteranhängare som skulle beklaga om har får en femhundrakilos bomb rätt i huvudet. Jag skulle det inte så pacifist jag är.

    • Jinge, jag håller nog med Göran S. Du skriver att Kadaffi slaktar sitt eget folk. Visst dödas folk där men det är väl inte obeväpnade civilister han riktar in sig på? Jag tycker det liknar inbördeskrig.

     Om nu Kadaffi slaktar sitt folk – finns det några uppgifter eller trovärdiga siffror på hur många som dödats?

     • Och visst är Kadaffi en galning som skyller på al-quida och knark. Men så galet är det väl inte. USA har ju startat åtminstonde ett angreppskrig genom att skylla på Al-quida.

     • Det beror antagligen på hur man värderar ordet ”trovärdiga”. al Jazeera säger att tusentals är dödade redan av Gaddafi, sådant blir lätt resultatet när man sätter in flygbombning av civila i en stad, bombning av sitt eget jaktflyg. Visst är det ett inbördeskrig, Kalashnikovs mot Gadaffis artilleri, stridsvagnar och flygplan.

   • Det är väldigt slarvigt att utdela namnet ”Hitler” till små pajasar av Kaddaffis kaliber. Han är en mördare ja, men det finns bara en Hitler och han var en europeisk produkt.

 6. Måste hålla med Göran S här. Hur kan vänstern ha anammat USA:s propaganda kring händelserna i Libyen?? Och ställa upp på flygbombningar av landet och befolkningen? – Det kommer INTE att begränsa sig till anfall mot flygfält och luftvärn. Att vänsterns ledare som är så väl inlästa på politiska problem och frågor har tagit detta häpnadsväckande beslut går inte att förstå. Konflikten i Libyen stavas olja,olja, olja. När såg vi NATO och USA ställa upp för demokrati? – Hur naiva är vänsterns ledande skikt??
  Ulla Johansson

  • Och ställa upp på flygbombningar av landet och befolkningen?

   Det har aldrig förekommit tal om att bomba ”folket” i resonemanget.

   Jag tar gärna på mig rollen som naiv och blåögd i sammanhanget, men jag tycker att du är på en cykeltur nu Ulla.

   • Jag är nog inte ”ute och cyklar”. Rubrik på Aftonbladet idag: ”USA i natt: vi bombar”. Norge vill ställa upp med trupper för invasion. Carl Bildt anser att flygförbud inte räcker. Temperaturen i krigsentusiasmen stiger timme för timme. Formellt har FN bara röstat för flygförbud. Först: vad kommer det att reellt innebära? Flygförbud över Irak innebar väl den gången ett ständigt flygbombande av landet?
    Ulla Johansson

    • Du får nog börja med att följa med i utvecklingen Ulla!! Gaddafi har redan gett upp och ska följa FN:s riktlinjer. Vad skulle USA ha sagt menar du? ”- Vi kommer inte att bråka…?”

 7. BBCBreaking BBC Breaking News

  Colonel #Gaddafi’s regime calls immediate ceasefire in #Libya: http://bbc.in/fDJY0r

  Reuters Reuters Top News

  FLASH: Libya accepts U.N. resolution for immediate ceasefire, decides to halt all military action

  Klockan 13.42

  Var är ”kriget” som vissa talar om? Uppenbarligen fungerade FN:s säkerhetsråds agerande utan att ett enda skott avlossats från något av de länder som skulle ge sig på Gaddafi. Bra agerande från FN:s sida om det fortsätter så.

  • Ropa inte hej Jinge, Gaddafitrupper attackerar fortfarande vissa städer, gubben tror att han kan lura världen!

 8. FN fattade sitt beslut efter en begäran från arabländerna för att stoppa Gaddafis framfart och för att vända verkligheten på markan där rebellerna och deras civila anhängare riskerar att krossas av Gaddafis stridsflygplan och stridsvagnar
  Resolutionen betyder att det är förbud för alla flygningar i Libyen luftrum för att skydda civila befolkade områden , detta betyder att Gaddafi kan inte använda sina stridsflygplan längre mot civila mål
  Gaddafi använder den brända jordens taktik på samma sätt som Israel gör och hans styrkor har redan åsamkat libyerna stora skador , Han kallade FN för en galen församling och lovade att visa sin galenskap
  Gaddafi säger att hans soldater är på väg och de kommer att utplåna rebellerna , han tillade det blir ingen barmhärtighet och vi kommer att leta efter terroristerna från lägenhet till lägenhet , från hus till hus , från skåp till skåp

  Här om dagen talade han till omvärlden och sa “ om de attackerar oss då kommer vi att liera oss med Al Qaida “
  Gaddafi lever sina sista dagar och om han inte blir mördad då kommer han att ställas inför rätta för krigsförbrytelse

 9. Signaturen ”Göran S” är uppenbarligen ett troll, jag har kollat de senaste femton-tjugo kommentarerna och tendensen är tydlig…