Vargpolitik, för svårt för politiker?

Idag diskuteras vargen i några artiklar på Sveriges Televisions hemsida. Det handlar om Dalarna, och av någon anledning så är de flesta som kommer till tals människor som blir rädda på grund av att de bara ser en varg.

Man kan givetvis tycka att de är väldigt dåligt insatta när det gäller våra rovdjur, själv har jag mött varg en gång i mitt liv och det var i Nordrämmen, strax norr om Lesjöfors i Värmland. Jag blev naturligtvis jublande glad. Men den såg inte ut att gilla sällskapet alls och vände sig om och skrittade tillbaka åt andra hållet. Jag förbannade mitt öde, min kamera med teleobjektiv var inlåst i bilens bagagelucka, och bilen stod ett par hundra meter bort. Men rädd, icke sa nicke..

Det positiva som SVT berättar om är att ett skogsbolag, Bergvik, som är markägare i Dalarna säger ja till inplantering av varg, och att även Sveaskog sagt sig vara positiva till inplantering. Eftersom de bolagen också äger jakträtten så kan inte jägare som jagar på deras marker invända. Annars kan jag tycka att folk i Ornäs som uttalar sig i TV är tämligen inskränkta. Vet man ingenting om vargen och dess beteende så bör man inte uttala sig tycker jag. Man berättar att en varg har synts vid kiosken i byn, men det kan inte ha rört sig om dagtid eftersom vargar är rädda för människor, av lätt insedda skäl dessutom.

Men det kanske är vinklade artiklar och reportage, lyssnar man på jägare så får man höra att vargen äter människor, det finns ingen hejd på alla lögner som många jägare sprider. Men frågar man folk, som man bland annat har gjort i Värmland, så visar det sig att lokalbefolkningen vill ha vargen kvar, detta trots allt tal från jägarnas sida.

SVT: ”Att markägarna och jägarna kan stoppa utsättningen är bara ett problem. Dålig spårsnö har omöjliggjort radiomärkning av tikarna, och dessutom har flera djurparker börjat tveka till att medverka.

I vår ska naturvårdsverket flytta vargvalpar från djurparker ut till lyor i det vilda för att få in nya gener i den inavlade vargstammen. Det har varit ett krav från EU-kommissionen som har stoppat vargjakten.”

Själv så hoppas jag att vi ska få ett vargrevir här på Södertörn. Det finns stora skogar och gott om vilt. Jag är dessutom övertygad om att de allra flesta skulle glädjas av att få tillbaka vargen. Den utrotades här i mitten av 1800-talet, men idag finns det rovdjursstängsel som kan skydda t.ex. får från vargen, dessutom stängsel som skattebetalarna hjälper till med att betala.

it Andra om: , , , , , svt1 dn svd ab

  64 comments for “Vargpolitik, för svårt för politiker?

Comments are closed.