Vargförbud och ”uppremmning” politiserade nyheter?

De senaste dagarna har vi mötts av en del märkliga nyheter, framförallt från små landsortskommuner som knappast någon har hört talas om. Nordanstig och Vargförbudet var ett i sitt slag svåröverträffat rekord i dumhet. Nu har en annan nyhet rörande den något mer kända kommunen Vilhelmina tagit plats på tidningarnas internetlöpsedlar, nu är det en politiker som tyckt att en kvinnlig politiker borde ”remmas upp”.

Vargförbudet nappade jag på, rovdjursfrågan är en av mina käpphästar, men när samma sorts artikel dyker upp dagen efter, och det nu handlar om en politiker som släpats in från stenåldern och vill remma upp andra politiker, som dessutom är en släkting, ja då börjar jag undra. För de politiker som valsar runt i dessa mindre smickrande sammanhang har nämligen en sak gemensamt. De är socialdemokrater.

Man kan knappast skylla på nyhetstorka eftersom det händer åtskilligt på många platser just nu. Jag förstår att dessa nyheters framskjutna placering i tidningarna kan ha en direkt koppling till att det är valår. Visst är det anmärkningsvärt att en liten kommun i Hälsingland tror att vargar är läskunniga och därför inte kliver över kommungränsen, liksom att en levande variant av Hedenhös börjar tala om att remma upp sin kvinnliga släkting i fullmäktigedebatten. Jag tror att de borgerliga tidningarna dammsuger landsortspressen just nu, allt för att hitta små eller stora skandaler som rör de rödgröna partierna.

Den sortens ”nyheter” kommer säkerligen dugga tätt fram till valet, i synnerhet om något av allianspartierna ligger sämre till, som nu med valfusket i det Moderata samlingspartiet. Det här kan vara ett tecken på att vi kommer att få en mycket smutsig valrörelse, en tid då normal nyhetsvärdering får vika inför tidningarnas politiska linje och hemvist.

intressant Tags : , , , , , , , dn1 svd1 ab12 t

  3 comments for “Vargförbud och ”uppremmning” politiserade nyheter?

 1. 17 februari, 2010 at 07:48

  Det är nog tyvärr så… ytterligare en amerikanisering i vårt samhälle som är djupt tragisk. Det verkar inte längre räcka att ha en vettig politik som man tror på. Det är tydligen ännu viktigare att angripa motståndarna och påvisa hur galna de är.
  Jag vet dock inte om Nordanstig-frågan ens kan jämföras med valfusket inom moderaterna, piratpartiet etc. Det känns mest som en komisk nyhetstorkeartikel. Jag tror dessutom inte att människor i allmänhet kopplar de korkade uttalanden till socialdemokratin utan mer till kommunen, dess invånare och den geografiska regionen där varghatet är utbrett och socialt accepterat. Det är synd om de människor som bor i Nordanstig och har något vett i skallen, som numera förknippas med att vara Sveriges värsta dummerjönsar, och klantskallar.

  Att vissa, ofta äldre män, har en synnerligen märklig syn på hur man bemöter människor och främst av det motsatta könet är ju inte något nytt, och jag tror knappast att det är något partipolitiskt bundet utan snarare generationsanknutet. Förhoppningsvis blir politiker som ska ”remma upp” sina motståndare allt mer sällsynta.

 2. Kurt
  17 februari, 2010 at 08:10

  DN skall minska personalen med något hundratal personer, det är nog många där som måste visa nya chefredaktören Gunilla Herlitz (tidigare Dagens Industri), att de har ”rätt” politisk åsikt. Medan DN skär ner på ALLA andra avdelningar, så har man nyanställt flera på ledarsidan.

 3. Christer W
  17 februari, 2010 at 17:15

  Med tanke på att de två politikerna i Vilhelmina är släkt med varandra så kanske det fanns en annan innebörd i det som syftar till något annat än vi tror, släkt- och familje-språk kan vara kryptiskt och bör inte användas offentligt.

  Förövrigt, ”remma upp! var ett okänt uttryck för mig och jag förstod det inte och funderade på om det var någon variant av sela, sela upp och såg framför mig att han skulle ta tömmarna och styra.
  Och, jag är fortfarande inte säker på vad uttrycket står för. Är de någon som vet det?

Comments are closed.