Varför hatar de oss, undrar USA?

Det är ett av de vanligare skämten som Letterman brukar dra när han visat korkade människor göra korkade tricks i hans TV-show, och det framkallar alltid publikens jubel.

Nu tror jag ändå att David Letterman är mycket medveten om varför omvärlden ställer sig tveksam till USA, och det sätt på hur USA utövar sitt inflytande i världen. Det är en av orsakerna till att Barak Obama så här lång haft stora framgångar i de amerikanska primärvalen. I torsdags var det fem år sedan USA invaderade Irak på grund av ett stort antal lögner som hade snickrats ihop av de neokonservativa i USA med benäget bistånd av en ”socialdemokrat” i England. Men våldet är inte över och numera har olika terrorgrupper tagit mer eller mindre kontroll över landet.

DN: ”USA vill att Storbritannien ska starta en offensiv i Basra för att slå tillbaka det ökande våldet i södra Irak, skriver Sunday Mirror. Storbritannien som har omkring 4.100 soldater i Irak lämnade över ansvaret till de irakiska styrkorna i december förra året. Men nu kan britterna bli ombedda att trappa upp sin insats igen på grund av USA:s oro över situationen, skriver tidningen.”

Det ska bli mycket intressant att läsa vilka omdömen som Bush och Blair kommer att få av eftervärlden. Att utse Tony Blair till något slags medlare i Mellanöstern måste vara en av de grövre skändningar som regionens muslimer fått stå ut med, särskilt då givetvis palestinierna.

DN: ”I Mosul i norra Irak dödades tio soldater och 30 personer skadades i ett självmordsattentat. Självmordsbombaren körde in en lastbil på en irakisk armébas i Mosul och utlöste en explosion. Enligt en irakisk officer fanns fem civila bland de skadade, uppger AFP.”

DN: ”I Bagdad inträffade flera händelser där människor dödades. Sju personer sköts ihjäl och 16 skadades på en marknad där flera män i tre olika bilar sköt mot marknadsbesökarna, rapporterar Reuters.”


Mannen som säger sig ledas av Guds hand…

Innan USA och Englands anfall mot landet fanns det inga terrorister i Irak, framförallt fanns det inga al-Qaida. Idag är landet knökfullt av olika islamistiska militanta och andra jihadister. De stackars normala muslimer, som faktiskt fortfarande är i majoritet, har ett veritabelt helvete. Ingenting kan återge dem trygghet, ingenting kan bringa lugn i Irak. Och felet, själva orsaken till det helvete de har är George W Bush och hans neokonservativa vänner inklusive den kristna högern.

I Jesu namn har miljontals människor slaktats, och nu idag så accelererar dödandet. Det är något som sker samtidigt som amerikanska missionärer startar kristna församlingar där de försöker förmå muslimer att överge den gud som de delar med kristna och judar, i sanning en helt absurd situation. Dagen DN1 SvD1 Politiken1

Andra om , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bush, Irak, Mellanöstern, Jahve, Gud, Allah, Blair, Kriget mot Terrorismen, Militanta Islamister, Jihadister, Terrorister, Lögner, Desinformation, Politik, USA, England[/tags]

  21 comments for “Varför hatar de oss, undrar USA?

 1. Daniel
  23 mars, 2008 at 17:21

  Egentligen så hatar inte omvärlden USA, det är bara deras utrikespolitik och deras brist på ansvar som folk starkt ogillar.
  Det är lite som att är man störst så måste man vara snällast.
  USA:s ekonomiska och politiska makt är så stark så att egentligen hade dom kunnat ge världen världsfred, botemedel mot aids och cancer och samtidigt raderat analfabetismen, samt även tagit bort den svält som finns.
  Och detta bara inom deras millitära budget.
  Frågan är om USA dessutom hade tjänat på det inte bara ekonomiskt utan även politiskt. Problemet hade väl varit att den statssubventionerade militären med underentreprenörer (t.ex. blackwater) kanske inte hade blivit så glada.
  Men det är inte USA man hatar. Det är mer begränsat till Pentagon och Vita Huset.
  Och Bush kommer inte att bli ihågkommen som en regent i en ”gyllene tidsålder”.

 2. Gregor
  23 mars, 2008 at 20:26

  samtidigt som amerikanska missionärer startar kristna församlingar där de försöker förmå muslimer att överge den gud

  Kan ni tänka er en situation där Afganistan skickar några talibaner, utrustade med Koranen, till Texas för att – ja, juste – omvända människor till islam?

 3. Tommy T
  23 mars, 2008 at 20:48

  Ar man snall nar man e storst sa e man inte storst lange. Sa funkar politiken. I politiken ar det ”Ar man liten sa maste man va snall som galler”, inte tvartom.

 4. Tommy T
  23 mars, 2008 at 20:51

  Problemet med att vara snall mot alla som du foreslar, Daniel ar att Kina hade tagit USAs position pa unger 15-20 ar om de hade gjort sa, och vi vet nog alla att Kina skulle vara mycket mer brutala i USA position an vad USA ar. EU-landerna har ju mer pengar an vad USA har for den delen, sa de skulle lika garna kunna bota alla sjukdommar i varlden och skapa varldsfred genom att bara kasta runt pengar dem med.

 5. 23 mars, 2008 at 21:01

  Tommy, du tycker att det är ok att USA mördar och våldtar oskyldiga irakier?

  För att störst och starkast inte går att kombinera med att vara snäll?

  Tommy, vet du om det går att kombinera något med att vara tom i huvudet?

  Att bete sig hyfsat och vara ”snäll” ??

 6. Rawia Morra
  23 mars, 2008 at 21:51

  Tommy har nog aldrig hört att USA lever på alla andras bekostnad nuförtiden! På petrodollar som araberna aldrig någonsin kommer att se röken av, på lånade pengar från våra pensionsfonder bland annat… och på stödköp av den rasande dollarn…

  Tommy kanske är till och med förtjust i det som har hänt i Irak. För jag tror jag kan ana var Tommy hör hemma någonstans. Snart blottlägger han resten av sitt jag och hamnar i spamfiltret :-)

 7. Rawia Morra
  23 mars, 2008 at 21:57

  Vet du vad jag har sett ikväll Jinge?

  Ett reportage på arabiska aljazeera där tusentals afghaner vallfärdar till så kallade : ”Arabafghaner” som stupat under kriget med amerikanerna. De tar hand om anonyma arabgravar, bygger upp dem, pyntar dem med blommor och färgglada tyger, och ber för andarna som bor i dem så som heliga andar!

  Sjuka och fattiga beger sig dit och ber om deras välsignelser. Ingenting som den afghanska regeringen gör rår på dessa vallfärder. Folk är så envisa att de inte låter sig hejdas i sin dyrkan av dessa ”Rättfärdiga mäns andar”…

  USA har gjort helgon av talibanerna! Kan man misslyckas mer?

 8. Daniel
  23 mars, 2008 at 23:28

  Tommy
  Om jag förstår dig rätt, så är det bättre att vara dumt brutal och mörda folk, istället för att vara snäll.
  Jag förstår din ideologi, men alltså… du vill att vi ska vara några ociviliserade hundar som jämt slåss fysiskt för hierarkin.
  Till dig kan man säga att socialdarwinism fungerar inte. Det är en fin tanke, men har aldrig fungerat i verkligheten.
  Det är många ”liberaler” som resonerar som du. Men det betyder inte att det är vettiga och rätt tankar.
  USA eller kina… det är en rolig tanke… problemet är väl bara att det är Kina som bär upp USA för tillfället ekonomiskt. Skulle dom ta ut sina pengar från USA så skulle USA krascha direkt.
  Skulle USA ta ut sina pengar från Kina skulle dom kanske sätta ekonomin i gungning, men det är lång ifrån en krasch då.
  Men USA kunde halvera sin militära budget och ändå ha 5ggr så stor militärbudget som Kina.

 9. Nom-de-Guerre
  23 mars, 2008 at 23:36

  Att Irak är övervägande muslimskt spelar inte så stor roll i sammanhanget. Det är oljan och territoriet man är ute efter. ”Korståg mot muslimer” är ett bländverk, ett sidospår. Det är inget nytt vi ser utan samma krafter som drev USA till att annektera det katolska Filippinerna. Geopolitisk strategi är ledordet, inte en kamp mellan civilisationer.

  En krigsmakt som utgör så stor del av staten kommer i alla lägen att aktiveras. Så var det för Kaisertyskland, Hitlertyskland, Stalins sovjet, Japanska imperiet, Israel, etc. Det ligger i krigsmaktens natur att berättiga sin existens genom att söka konflikter – och skapa dem ifall de inte finns.

  Jag är skeptisk till att någon amerikansk administration kommer att agera annorlunda i framtiden. Ingen Obama eller McCain eller Clinton har mer makt än det militärindustriella komplexet.

 10. Tommy T
  24 mars, 2008 at 03:12

  Mitt argument var helt enkelt att jag inte tror att ”ar man storst sa maste man ocksa vara snallast”. Det ar ju det mest moraliska, det haller jag med om. Att ta sitt ansvar. Men nar det kommer till maktuovning mellan olika lander sa ar det ju den starkes ratt som galler, och som det ofta sett ut har den starke blivit allt svagare ju mindre den unjyttjat den ratten. Det kanske later cyniskt men sa ar ju tyvarr ganska mycket. Omoget och ovardigt for beteende mellan manniskor? Ja det tycker jag. Men samtidigt naturligt for beteende mellan lander.

 11. nature
  24 mars, 2008 at 09:08

  Amerikanarna vet mycket mer om varför vi ogillar dem än vad de själva vill göra gällande! Kolla den här saiten! Denna har väl de flesta amerikanare läst?

  http://www.isometry.com/usahate.html

 12. Tage
  24 mars, 2008 at 09:22

  Man får väl hoppas att Kina bygger upp en så kraftig militärmakt att USA tvingas sköta sig. Kina och Ryssland skulle kunna göra det.

 13. Tommy T
  24 mars, 2008 at 09:38

  Du menar att ett nytt kallt krig vore att foredra framfor USA som ensam hegemon?

 14. Jonatan
  24 mars, 2008 at 11:27

  Man får väl hoppas att Kina bygger upp en så kraftig militärmakt att USA tvingas sköta sig. Kina och Ryssland skulle kunna göra det.

  Ja man vill ju mycket hellre ha dessa som herrar. Deras genuina intresse för mänskliga rättigheter och fredliga tillvägagångssätt att lösa konflikter är ju känt.

 15. 24 mars, 2008 at 11:32

  Ja de har inte samma track record som USA i alla fall. För USA måste ha världsrekordet…

 16. Rawia Morra
  24 mars, 2008 at 11:57

  Tommy!

  Jag föredrar Hinhåles makt framför USA:s.
  Du har ingen aning om vad dessa två stater, USA och Israel har gjort i världen de senaste decennierna, men jag garanterer dig, att de flesta människor söder om Medelhavet skulle föredra vem fan som helst framför USA… Inte för att de är rasister, inte för att de hatar amerikaner, utan för att USA står bakom allt som är ont i deras vardag!

 17. Erik H
  24 mars, 2008 at 12:05

  Jag undrar om Jonatan är ironisk eller vad? han kan ju knappast vara okunnig om hur många dödsoffer skapat i krig bara efter andra världskriget. Det finns inget land som kan konkurrera med USA efter det. Så man kan bara hoppas att det återigen blir något slags maktbalans och inte som nu, USA bara roffar åt sig av allt de vill och mördar hur de vill.

 18. 24 mars, 2008 at 12:09

  det enda positiva – och inte ens det är positivt – med imperier är att dom alltid faller samman till slut

 19. Sara G
  24 mars, 2008 at 13:44

  En påskhälsning från Michael Moore till sina landsmän.
  Jag tycker att han sätter fingret på varför världen mer och mer börjar hata Bushs utrikespolitik. Nu vet ju alla att det var oljan han ville åt…
  Och eftersom Iraks ”utlandsskuld” var så gigantisk så är det inga oljepengar som tillkommer irakierna – varken nu eller senare.

  Monday, March 24th, 2008

  Friends,

  It would have to happen on Easter Sunday, wouldn’t it, that the 4,000th American soldier would die in Iraq. Play me that crazy preacher again, will you, about how maybe God, in all his infinite wisdom, may not exactly be blessing America these days. Is anyone surprised?

  4,000 dead. Unofficial estimates are that there may be up to 100,000 wounded, injured, or mentally ruined by this war. And there could be up to a million Iraqi dead. We will pay the consequences of this for a long, long time. God will keep blessing America.

  And where is Darth Vader in all this? A reporter from ABC News this week told Dick Cheney, in regards to Iraq, ”two-thirds of Americans say it’s not worth fighting.” Cheney cut her off with a one word answer: ”So?”

  ”So?” As in, ”So what?” As in, ”F*** you. I could care less.”

  I would like every American to see Cheney flip the virtual bird at the them, the American people. Click here and pass it around. Then ask yourself why we haven’t risen up and thrown him and his puppet out of the White House.

  The Democrats have had the power to literally pull the plug on this war for the past 15 months — and they have refused to do so. What are we to do about that? Continue to sink into our despair? Or get creative? Real creative. I know there are many of you reading this who have the chutzpah and ingenuity to confront your local congressperson. Will you? For me?

  Cheney spent Wednesday, the 5th anniversary of the war, not mourning the dead he killed, but fishing off the Sultan of Oman’s royal yacht. So? Ask your favorite Republican what they think of that.

  The Founding Fathers would never have uttered the presumptuous words, ”God Bless America.” That, to them, sounded like a command instead of a request, and one doesn’t command God, even if they are America. In fact, they were worried God would punish America. During the Revolutionary War, George Washington feared that God would react unfavorably against his soldiers for the way they were behaving. John Adams wondered if God might punish America and cause it to lose the war, just to prove His point that America was not worthy. They and the others believed it would be arrogant on their part to assume that God would single out America for a blessing. What a long road we have traveled since then.

  I see that Frontline on PBS this week has a documentary called ”Bush’s War.” That’s what I’ve been calling it for a long time. It’s not the ”Iraq War.” Iraq did nothing. Iraq didn’t plan 9/11. It didn’t have weapons of mass destruction. It DID have movie theaters and bars and women wearing what they wanted and a significant Christian population and one of the few Arab capitals with an open synagogue.

  But that’s all gone now. Show a movie and you’ll be shot in the head. Over a hundred women have been randomly executed for not wearing a scarf. I’m happy, as a blessed American, that I had a hand in all this. I just paid my taxes, so that means I helped to pay for this freedom we’ve brought to Baghdad. So? Will God bless me?

  God bless all of you in this Easter Week as we begin the 6th year of Bush’s War.

  God help America. Please.

  Michael Moore

 20. freddo
  24 mars, 2008 at 13:46

  Är absolut ingen beundrare av USA men en del av inläggen är lite väl svarta och vita. Under kalla kriget använde ryssland och USA resten av världen som krigsskådeplats och de var aldrig direkt i krig med varandra. Men som sagt ryssland var inga direkta ”duvungar” heller. Man kan inte vara allvarlig om man säger att man föredrar kina som världsledande nation.

  En sak dock som jag undrar, är det som sker mycket om man tittar på amerikansk sport så som UFC(som jag gör). Många säger då efter matchen ”Support our troops in Iraq, they are fighting for our freedoom”.
  Stödja trupperna kan jag förstå av olika anledningar (man behöver inte stödja kriget för det) men att de slåss för våran frihet förstår jag inte? Hur tänker de? Slåss för att de ska få åka bil billigt eller vad?

 21. Torsten
  24 mars, 2008 at 22:13

  Det kalla kriget med tillhörande krigshot och terrorbalans var förvisso ingen drömtillvaro.
  Dock var det under denna period som stora delar av tredje världen kunde erövra sin självständighet och organisationer som ”De allansfria staternas organisation” kunde byggas starka.
  Motsättningen mellan supermakterna kunde alltså utnyttjas till goda ting. Hegemonin idag kväser effektivt sådana initiativ.

Comments are closed.