Varför de rödgröna vinner valet?

Egentligen är det vansinnigt att redan idag den 3 mars börja tala om en valseger i september, men jag känner mig alltmer säker på att högerpartierna kommer förlora, något eller några kanske också mister sin plats i Sveriges Riksdag. Själv är jag inte mycket för att festa, men jag ska se till att det står en flaska champagne i kylen kvällen 19 september. Kanske man bara för säkerhets skull borde ha något starkare där också.

AB: ”Sök socialbidrag, lyder socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons uppmaning till dem som stämplats ut från sjukförsäkringen och som en följd av det även mister sitt bostadstillägg. Det är det senaste beskedet i den förändring av sjukförsäkringssystemet där sjukpenning nekas människor som brutit båda benen, eller måste sondmatas och vårdas dagligen, eller anses för sjuka för att ställas till Arbetsförmedlingens förfogande. Ord som reform framstår som fullständigt irrelevant. Arbetslinjen som ett hån. Men det är just som en del av den politiskt åtrådda arbetslinjen som alliansens sjukförsäkringsreform genomförts.”

Jag tänker inte ägna mig åt att räkna upp regeringens alla tillkortakommanden, den som läser den här sidan riskerar väl att svimma av allt tjat i så fall, men den s.k. ”arbetslinjen” är en reform som tenderar att bli hågkommen som avskräckande exempel på politiska floskler som gjorts till reformer. Det är inte bara ytterligheterna, döende cancerpatienter som tvingas till arbetsförmedlingen som fastnar på näthinnan, folk i allmänhet förstår att det som vi tidigare betraktat som ett tryggt system för välfärden i ett huj omvandlas till något folkfientligt. Och folkfientligheten blir tydlig när den borgerliga ideologin får verka fritt.

Vi kan inte undgå att mötas av nyheter om hur de allra rikaste kan köpa anrika gods med enorma skogsområden för att genom lite trixande undandra samhället det mesta av

arbetslinjen

skatteinkomsterna. Socialdemokraterna är givetvis inte oskyldiga, det är bara att titta på dess förre ordförande.

När Försäkringskassan går igenom dem som till förstone väljs ut för att överflyttas till arbetsförmedlingen så visar det sig att en sammanlagd bedömning pekar åt ett annat håll, de behöver mer insatser för vård och rehabilitering. Allt grundar sig i en borgerlig tro som går ut på att enskilda fuskar, och kanske också arbetar svart medans de uppbär sjukpenning. Idag vet vi att talesättet som man känner sig själv känner man andra är i högsta grad relevant. Fuskas det så är det bland moderater och den samhällsklass som sitter på förmögenheter av sådan storlek att de måste omvandlas till skogsfastigheter eller herresäten.

intressant Tags : , , , , , , , , svd1 dn1 ab e24 röda berget annarkia t

  18 comments for “Varför de rödgröna vinner valet?

 1. Andreas
  3 mars, 2010 at 07:42

  Sedvanlig vänsterretorik suck, du råkar inte jobba på Lars kansli eller? Jag jobbar inom sjukvården och jag har aldrig hört talas om sådana fall som du beskriver, dom är åtminstone extremt ovanlig men däremot vanligare på Aftonbladets framsida. Däremot ser jag ofta patienter som blivit fullständigt passiviserade och hjälplösa av långtidssjukskrivning, det handlar då inte om så dramatiska diagnoser som du skriver om utan ofta smärttillstånd och psykisk ohälsa. Jag uppfattar det inte som att folk ”fuskar” men ett system med långa perioder sjukskrivning hjälper inte dessa patienter ett dyft, rehab visst, men budskapet måste vara att man skall tillbaka till arbete förr eller senare. Låt oss hoppas att de rödgröna inte vinner valet, jag tror inte det kommer att vara bra för folkhälsan.

  • 3 mars, 2010 at 08:59

   Det är två saker. Rehabiliteringen från Försäkringskassans sida har länge behövt förbättras. Men det stora problemet är inte Försäkringskassans ovilja eller okunskap. Det är arbetsgivarnas ovilja. Dagens företag och organisationer har så slimmade arbetsorganisationer att det inte finns plats för den som inte är fullt frisk och kan jobba till minst 100%. Det handlar alltså inte om att sjuka inte vill jobba, det handlar om att sjuka inte FÅR jobba.

   Men, detta problem löser man inte med en Ättestupa i sjukförsäkringen. De sjuka blir inte friska helt plötsligt av att Arbetsförmedlingen får över och dom kallas arbetslösa istället. Och hur dåligt det förberetts visar sig när vi ser hur man från ansvariga ljugit om konsekvenserna. De flesta skulle få högre ersättning sa Arbetslöshetministern. I själva verket var det tvärtom. Vilket inte var så svårt att förutse om man vet hur olika ersättningar beräknas. 10% av de ”utförsäkrade” var främst i behov av sjukrehabilitering sade Socialutförsäkringsministern. Nästan två tredjedelar visade det sig vara.

   Och att sedan höra nämnda Socialutförsäkringsminister med ett glatt leende hänvisa de som inte längre kan betala hyran till Socialkontoren och försörjningsstöd är ett rent hån. Jag hoppas hon tvingas dit själv en dag.

   Jag har 33 års arbete på Försäkringskassan bakom mig och sedan 1,5 års jobb med Försörjningsstöd på Socialkontoret, allt på en mindre ort. Jag träffar de berörda dagligen. Ansvariga ministrar borde skämmas öronen av sig!

  • Man Vasteras
   3 mars, 2010 at 16:20

   Läkare utan förståelse för svår smärtproblematik, som anser att ”man kan ju jobba trots lite ont”, bör nog lämna yrket. Påståendet är nämligen fullständigt absurt när det gäller svår kronisk smärta. Tyvärr låter su som en av dessa läkare som borde sadla om till snickare eller ännu hellre något yrke där du har väldigt lite med andra människor att göra.

   • Man Vasteras
    3 mars, 2010 at 16:25

    Jag skrev läkare, men borde ju skrivit folk som arbatar inom sjukvården i min kommentar.

 2. N
  3 mars, 2010 at 09:20

  Jag såg min cancersjuke granne igår. En stor stark karl som förvandlats till ett skelett. Och jag trodde knappt mina öron när hans fru berättade om försäkringskassans tjafs. Man hade velat vänta med att godkänna frugans ledighet för att ta hand om den sjuke. Man ville se om han inte skulle bli bätttre om tre veckor. Trots att läkare hade sagt att de inte kan bota honom utan försöker bara ge honom lite tid att förbereda sig för döden.

  En människa som arbetat i hela sitt liv ska inte behöva stå ut med sådan behandling. Jag har bott i huset i ca 10 och jag har sällan sett dem annat än på väg till eller från arbetet. Min granne har i 34 år betalat en försäkring, en sjukförsäkring, som de flesta av oss gjort, i hopp om att åtminstone för dö värdigt. Man ska inte behöva hamna på gatan de sista veckorna av sitt liv.

  Jag hoppas att varenda en av dem som orsakat detta lidande och denna förnedring blir stämda av sina offer. Eller av överlevande, rättare sagt. Varenda en! Och det snart!

 3. 3 mars, 2010 at 09:41

  Det är ganska märkligt hur mycket man pratar om bidragsfusk? Skattebrott anses numera som helt legitimt och det handlar om betydligt större summor. Det har skett en värdeförskjutning i hela samhället som man borde ifrågasätta? Skattebrott är allvarligare än bidragsfusk eftersom det urholkar själva fundamentet till samhällsbygget.

  Själv hoppas jag att Alliansen förlorar valet på sin hetsjakt på sjuka. De som inrättar sådana Hitler-fasoner förtjänar att brinna i helvete!

 4. Andreas
  3 mars, 2010 at 11:15

  Jag vill bara påpeka att för varje arbetsför person som sjukskrivs innebär det att någon annan skall betala för det. Det vill säga oss, vi skattebetalare. Ang ”N” din cancersjuke granne, det låter fruktansvärt och det är förstås helt orimligt. Det är ju uppenbart för vem som helst att den person inte kan och inte heller ska arbeta. Faktum kvarstår dock att det MÅSTE finnas ett strikt regelsystem för sjuksskrivning och det är visat i statistisk att långtidssjukskrivning innebär ÖKAD ohälsa och KORTARE livslängd hos den sjukskrivne.
  Återigen, någon skall betala för den bortfallna inkomsten, är det då orimligt att det finns ett klart och strikt regelverk kring detta? Om jag vänder på resonemanget, är det rimligt att någon som är arbetsför inte arbetar och gör att vi andra skattebetalare får betala för den personen? Det tycker jag är ”folkfientligt” iallafall.

  • N
   3 mars, 2010 at 13:24

   Var har du fått dina uppgifter från, Andreas? Från Hanne Kjöller och övriga på DN:s ledarsida? Suck! Men betänk, nästa gång är det kanske dig det handlar om!

  • Man Vasteras
   3 mars, 2010 at 16:24

   Andreas, det finns alltid en gråzon. Som reglerna är nu ligger gråzonen långt utanför rätten till sjukpenning. Självklart skall gråzonen ligga innanför rätten till sjukpenning. Allt annat är grymt mot dem som hamnar fel, och i dag är dom riktigt många.

  • KC
   3 mars, 2010 at 22:11

   Andreas hör du inte dig själv när du resonera. Grannen håller på att lämna jorden och du prata om-någon skall betala för den bortfallna inkomsten- och sedan slutar du med folkfientlgt. Än så länge har vi ett gemensamt försäkring som vi alla tackar via skatten. Detta tycker jag är bra!

   Coola ner dig det handlar om människor och inte bara att moderaterna håller på med sin inhuman sjukförsäkrings politik att förlora valet nu till hösten!

   Vi du har det som i USA kan jag ev. fixar green card åt dig!

 5. 3 mars, 2010 at 11:37

  Jag är uppriktigt förbluffad över hur inkompetent och slarvigt flera av Alliansens ministrar driver sin politik. Betänk följande: det enda Alliansen egentligen behövt göra var att sänka skatten något och i övrigt köra business as usual. På så vis hade de säkert vunnit nästa val också eftersom de hade bevisat sig regeringsdugliga samtidigt som sossarna släppt fram Mona (som dock var bra i debatten igår).

  Vad gör man istället? Husmark-Persson slår på alla som ligger, Littorin ska trolla fram 60000 praktikplatser – var ska alla få plats? Björklund+Krantz gör om skola, betyg och högskoleantagning på ett så ogenomtänkt sätt att lagrådet sågar dem med fotknölarna. Intentionen var god men genomförandet en katastrof. Torstensson har inte lyckats reda upp SJ, vilket till dels är Borgs fel som inte gett järnvägsnätet tillräckliga resurser. Carlgrens vargjakt – döda vargar för att rädda vargar samtidigt som man inte har koll på vilka som var bäst lämpade att överleva. Carlgrens flamsande om förbifart stockholm mot en samlad expertis. Göran Hägglund som vill träffa ”verklighetens folk”, men bara när han är med på film (i Partille var det bara två personer som ville träffa honom…), Birgitta Ohlsson som visar en sådan okunskap på vad en EU-minister gör att hon bara genom det bör vara diskvalificerad, men fick nog jobbet för att de som förstod inte var intresserade. Maud Olofsson – det räcker så!

  Politik handlar också om att veta när det är nog och det finns en storhet i att bara driva landet och se till att det fungerar. Sossarna har alltid överglänst de borgerliga i den grenen.

  • 3 mars, 2010 at 11:39

   Höll ju nästan på att glömma Beatrice Ask, rättssäkerheten och den personliga integriteten och att handelsminister Björling sitter med näringslivsdelegationer i Libyen på skattebetalarnas bekostnad…

 6. 3 mars, 2010 at 14:28

  Rehabilitering, rehabilitering rehabilitering, det är det enda sättet att få folk ur sjukskrivning och vidare i ut i yrkeslivet. Denna bör sättas in så snabbt det är möjligt och i första hand handla om att komma tillbaka till samma jobb. Är detta inte möjligt ska personen ges rehabilitering och få hjälp att hitta ett annat jobb. Idiotier som att man inte ska få vara sjukskriven när man är döende eller har två brutna ben måste bort. En definitivt övergående skada som brutna ben måste man få vara ledig den tid det tar för att läka. Sedan vet jag att gå tillbaka till arbetet ibland kan hjälpa en person, en släkting fick börja jobba 25% för några år sedan efter många års sjukskrivning för depression (svår sådan), hon blev mycket bättre snabbt när hon började jobba och jobbar 50% idag och tycker det är jättekul och hon mår mycket bättre.

 7. Jan Carlén
  3 mars, 2010 at 17:06

  ”till max”, kom med en källa till just den skrivningen.

 8. Kung Solve
  3 mars, 2010 at 17:24

  Champagne? Borgarbracka!!! Riktiga arbetare dricker explorer…

 9. 3 mars, 2010 at 19:54

  Ett tips till de rödgröna: Läs högt ur Reinfeldts ”Det sovande folket” och se vad som har och håller på att genomföras!

 10. Martin Forsman
  3 mars, 2010 at 22:22

  @Andreas: Åhh så trött jag blir på högerns hetsjakt. Förstår ni inte att det är den sjukskrivne som betalar för sig själv. Det är därför vi har ett försäkringssystem i det här landet. Att man från den första dagen man går till jobbet betalar in en avgift som är tänkt att betala ens eventuella framtida vård och omsorgsbehov är ett faktum som ni högerfolk verkar välja att bortse ifrån.

  Om jag ska sjunka till högerns simpla argumentationsteknik så kan jag ju tillägga att jag betydligt hellre ser ’mina’ skattepengar gå till att mina medmänniskor ska få vård än att suventionera hemhjälp eller annat i sammanhanget meningslöst skit.

 11. Kamelsilaren
  4 mars, 2010 at 23:26

  Ska S-V-MP få min röst måste Sahlin först sparka Bodström. Får landet en justitieminister (igen) som på fullt allvar har sagt att poliser aldrig ljuger, då …ja, då blankröstar jag. Detta meddelande är avsett som en uppfordran och en varning till Sahlin.

Comments are closed.