Valfläsket brinner


Så här års vart fjärde år så är det som om politikerna fått en släng av feber, de struttar omkring och bröstar sig som revirmarkerande tuppar. Det ena efter det andra utspelet görs, helst i TV men förstasidan i de större tidningarna får också duga. Igår ville Maud Olofsson införa något som hon kallar samhällslön, själv orkade jag inte lista ut hurdan försämring det är, samma dag ville hon att rut-avdraget skulle vara sjuttiofem procent för pensionärer äldre än 75 år. [column width=”49%” padding=”2%”]Mona Sahlin i sin tur föreslår hårdare straff, antagligen inspirerad av en folkpartistisk major i reserven. Den senare har inte föreslagit repatriering av landets 400 000 muslimer än, men det är väl bara att vänta ytterligare någon vecka så kom-
mer det.

DN: ”S-ledaren Mona Sahlin vill ha hårdare straff för de EU-länder som under lång tid missköter sin ekonomi. Bland annat vill hon kunna dra in jordbruksstödet för de länder som inte sköter sig. ?Om stabilitetspakten ska vara något mer än vackra ord på ett papper så måste den betyda mer än bläcket den är skriven med. Jag tycker att ­tiden nu är mogen för att ta debatten om det som EU inte ­vågat göra allvar av under många år, säger Mona Sahlin.”

För någon dag sedan spanade jag efter valstugor men hittade ingen, någon berättade att jag var lite för tidigt ute, de dyker först upp om ytterligare någon vecka. Det är lite märkligt eftersom valfläsket redan står som spön i backen. Jag försöker erinra mig när det är som värst men jag har nog lyckats förtränga alla gamla val. Jag tycker mig minnas att jag röstade första gången 1964, det var på den tiden man valde ledamöter till andra kammaren, och jag minns inte ens vad det var för skillnad mellan första och andra kammaren. På den tiden så begicks inte kommunalvalet samtidigt med riksdagsvalet, men det fick man sluta med eftersom folk retade sig på att man inte kunde välja en gång och sedan få lugn och ro i några år.

Men desto mindre lugn och ro blir det väl nu i höst, fram-
förallt eftersom det inte lär bli någon socialdemokratisk promenadseger. På sätt och vis så skulle jag vilja befinna mig i någon liten stuga vid en skogssjö, utan vare sig radio, TV eller Internet. Det skulle nog gå att ordna men samtidigt är jag så fruktansvärt nyfiken, jag skulle nog smyga mig till närmaste granne och följa valvakan i TV-rutan med kikare gömd under något träd.
[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Valfläsk

Att Maud Olofsson trampar gaspedalen i botten just nu är inget att förvånas över. Centerpartiet har farit extremt illa i den allmänna opinionen, betänk bara att miljöminister-attrappen föreslog att varg- och valjakt skulle genomföras för att rädda
– val och varg. Sedan ansåg han inte att rent vatten skulle tillhöra de mänskliga rättigheterna. Sådant kostar, men egentligen är jag himla förtjust i cirkus. Och om vi var många som valde centerpartiet så skulle vi garanterat få cirkus i fyra år, visserligen läskigt dyr men likafullt cirkus.

Nu får vi nöja oss med valfläsk, eller snarare med lukten av bränt valfläsk. För själva sovlet tuggar politikerna i sig själva och det som luktar är bara de rester som blir kvar till oss som försörjer dem. Vi ser till att de har en rejäl lön för sitt arbete, ett statsråd får 1,3 miljoner, och statsministern får 1,6 miljoner i årslön av oss. Hur många av deras väljare har sådana löner? Det är inte så underligt att de tappar markkontakt med andra ord.

it , , , , , , , , dn12 svd123 ex ab1234
[/column]


9 svar till “Valfläsket brinner”

 1. Maudan är fantastisk, men hon kommer att få ett surt efterspel även om C lyckas bli kvar i riksdan.

 2. Det var det så kallade kommunala sambandet som gjorde att alla val hamnade på samma dag. Dels röstade folk ungefär på samma sätt lokalt som i riksdagsvalen, dels kom riksfrågor att spela en stor roll även i de kommunala debatterna, och då tyckte Erlander och de andra att det var lika bra att slå ihop alla val på en dag. Det skulle bli rationellare.

  Idag är ju läget delvis annorlunda. Partitroheten minskar. Det är vanligare att folk röstar på olika partier i kommunen respektive riksdag, och det finns dessutom en större flora av lokala partier utan någon direkt anknytning till rikstäckande partier. Så det skulle ju kunna vara möjligt att gå tillbaka till det gamla systemet, och ha val vartannat år till antingen kommun och landsting eller till riksdag.

 3. Risken att Centerpartiet åker ur riksdagen i år är ju större än på länge. Det vill säga om inte vissa väljare från de övriga borgerliga partierna ”stödröstar” för att rädda centern kvar.
  Maudan får inte passa sig så att hela fläsket brinner upp i fartvinden av hennes senaste utspel.

  Man ska icke förglömma att det var CUF som med sin clownkampanj tände på fläsksvålarna.
  Vilket nog Maudan idag förbannar.

  Nej säger jag, låt fläsket brinna under Centerrumporna. Om de åker ur riksdagen är ju bara en välgärning.
  Tala då om att ha fallit på eget grepp. Den klassiska clownsvingen då.

 4. Mauds senaste i dagens GP: ”Tidigare ansåg centern att det var politiken som skulle lösa miljöproblemen. Centern av idag säger att politiken ska sätta upp de långsiktiga målen. Sedan måste vi genomföra dem i samverkan med näringslivet.”

  I mina öron är det detsamma som att säga: ”Tidigare hade centern en miljöpolitik men idag säger vi bara vad vi vill att andra ska göra.” Nog tusan måste man vara ”teknikoptimist” för att vara så naiv…

 5. Jinge, jag ser med intresse fram emot att få höra dig förklara hur förslaget om samhällslön för personer med svåra funktionsnedsättningar är en försämring för den gruppen.

  /Per

  • Den behöver du inte vänta på. När man plockar bort dessa ur sjukförsäkringssystemet så kommer det inom några år att bli fritt fram att sänka dessas ersättning, då är det ju inte längre en ”sjukförsäkring” utan helt enkelt en metod att jävlas ännu mer med utanförskapet. Ta du och sätt dig in i förslaget och återkom sedan.

 6. Centern har ingen egen politik utan vänder bara kappan efter vinden och försöker bara hålla sig kvar i riksdagen,allt dom stod för har suddats bort under dom 4 år som gått såpass att dom inte har nägot existensberättigande och det bästa vore om dom åkte ur nästa val.
  Åtminstone slipper vi betala hutlöst höga löner i onödan till ingen nytta om inte annat.