Valfläsk-Crescendo


Missförstå mig rätt, jag är absolut övertygad om att pensionärer bör betala samma skatt som löntagarna. De har redan sin yrkesverksamma tid bakom sig och ska inte straffas för det.[column width=”49%” padding=”2%”]Men det blir lite mycket, igår stod Reinfeldt framför den nya bakgrunden till partiet, en ljust blå fond i stället för den mörkblå som partiet normalt förknippas med. Han sade ungefär samma sak fast med tillägget – om Sverige har råd. Nu vet jag inte om Mona Sahlin har gjort den reservationen men hon kan knappast ha menat att de skulle sänka skatten om de inte hade råd.

Jag tycker att det är rätt tröttsamt att vara utsatt för den sortens fagert tal lagom till valrörelsen. Alliansen hade kunnat göra något för dem som har sämst ekonomi, men de valde att låna pengar för att sänka skatten för dem med bäst ekonomi. Det visar tydligt var deras tyngdpunkt i politiken finns, och ska vi lita på Sahlin så visar hon på en annan prioritering, en mycket viktig skillnad dessutom. Men de rödgröna går inte till val på en återställarpolitik, de törs de inte på grund av att det skulle skrämma storstadsväljarna. Det ser illa ut redan utan den sortens löften, kan man ana.

Problemet med ett stort antal vallöften är att folk helt enkelt glömmer bort dem. Själv oroar jag mig för att det ska fortsätta på samma sätt framåt valet, då är det inte bara undertecknad som gäspat käken ur led utan även halva

[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Valfläsk
svenska folket. Kanske vi borde kräva ett par politikfria dagar i veckan, eller valfläskfria dagar i alla fall?

it , , , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12 [/column]


10 svar till “Valfläsk-Crescendo”

 1. Jag tror inte du förstått vad jobbskatteavdraget har för syfte. Tanken är att löntagare växlar lön mot lägre skatt. Det ska öka utbudet av arbetskraft och därmed förhoppningsvis bidra med bibehållen/förbättrad välfärd.

  De som jobbar är således de som får detta avdrag. Det innebär att en pensionär får del av det så om han/hon arbetar. Det är tom så att systemet gynnar pensionärer (och studenter) så att deras marginalskatt är så låg som 10% som bäst. De största effekterna har man hitills sett hos just pensionärer och studenter, dvs de lockar ut dem i arbetsmarknaden.

  Det märkliga med hela jobbskatteavdraget är att populisten Anders Borg inte vill berätta tanken bakom hela avdraget, dvs sänkt löneökningstakt i utbyte mot lägre skatt. När sedan journalister som Lena Mellin mfl är så extremt okunniga om ekonomi så blir det ingen debatt om syftet utan allt fokus blir istället på en grupp som de facto får avdraget men först om de arbetar.

  • Tanken är att löntagare växlar lön mot lägre skatt. Det ska öka utbudet av arbetskraft och därmed förhoppningsvis bidra med bibehållen/förbättrad välfärd.

   Vad snällt av alliansen! Men vi som inte kan arbeta pga sjukdom, och de som inte kan till följd av ålder, varför ska vi straffas? Min hjärtläkare skulle garva om jag påstod att jag skulle börja arbeta igen…

 2. Jo, du…
  Nu är det dags att 40-talister går till pension, nämligen, nästan hälften av regeringen.
  Så bäddar man sina egna sängar mjukt och skönt…
  fy!

 3. Mona gjorde exakt samma tillägg. Detta görs dock inte lika stor grej av i det borgerliga mediebruset. Pensionärernas skattesänkningar äts upp av det faktum att pensionerna sänks nästa år samt 2012. Jag vill också lägga till de arbetslösa. Människor som anses vara arbetslösa enbart pga. lathet. Detta är ett rysligt och obehagligt förakt och en fruktansvärd misstro mot människor! Människor som inte vill något annat än försörja sig och göra rätt för sig. Detta i likhet (skulle jag tro) med de flesta sjukskrivna som antagligen helst av allt skulle arbeta och vara delaktiga.

 4. Sen när har Reinfeldt brytt sig om landet har råd? Det finns alltid råd till skattesänkningar. Man kan ta från de lata och giriga sjuka/arbetslösa, annars kan man låna pengar.

  Nej, det blev extremt enkelt nu. Det enda man behöver tänka på vid valurnan är om man vill vara en hora eller inte.

 5. Ja man undrar ju om pensionärerna verkligen har glömt, liksom alla andra som drabbats hårt av Alliansens politik… Pensionärer i min bekantskapskrets är uppretade nog bara på hur besvärligt det har blivit med apoteken.

  Intressant nog skriver tidningarna inte heller om att opinionsmätningarna ger ett bedrägligt underlag. De rödgröna ökade ju faktiskt i senaste sifo jämfört med alliansen. Dessutom har 14% – det vill säga lika mycket som c+kd+fp tillsammans inte ens bestämt sig på hur eller om de ska rösta. Det är på långa vägar inte avgjort än.