Valet, mediestyrd dokusåpa


Valet närmar sig, röstkortet har anlänt och förtidsröstningen börjar i morgon. Fast jag har inte bestämt mig än. Ska jag rösta på Expressen, Svenska Dagbladet, Aftonbladet eller Dagens Nyheter, jag vet inte. För det är väl mellan dessa tidningar valet står, åtminstone verkar det så eftersom man försöker överträffa varandra med fyndiga rubriker och dokusåpaliknande opinionsundersökningar. Ett val som alltmer liknar en återkommande politikfestival, som precis som OS dyker upp vart fjärde år.[column width=”49%” padding=”2%”]Själv känner jag en viss förståelse för dem som rycker på axlarna inför denna mediehaussade såpa, det handlar inte längre om att bygga ett bättre samhälle för landtes alla innevånare, det handlar mer om att lura dem att rösta på det egna partiet så att man kommer så nära köttgrytorna som möjligt, eller helst får ta hand om dem själva.

Aftonbladet har hittat på en egen liten variant, läsarna erbjuds att tävla om vem som kan ställa vassaste frågan till en partiledare, segraren får 10 000 kronor. Att fylla tidningens spalter med adekvata frågor eller politiska diskussioner är inte aktuellt, i alla fall om man inte kan skapa en tävling av det.

Tidningens politiska reporter skriver utomordentligt sällan egna artiklar, hon låter sig istället bli intervjuad av andra journalister på – Aftonbladet. Men idag kommer undantaget som bekräftar regeln, Lena Mellin skriver själv.

Lena Mellin/Aftonbladet: ”Mona Sahlins förra kollega Björn Rosengren bröt mot båda reglerna när han i SVT:s Agenda spekulerade i vad som skulle hända om de rödgröna förlorar valet. Hans bedömning var att Sahlin skulle avgå. Inte omedelbart. Men efter ett tag. Det är inte analysen det är fel på. Det uppseendeväckande är att Rosengren överhuvud taget inlåter sig i en diskussion om vad som kommer att hända om de rödgröna förlorar. Att Rosengren dessutom är kritisk till hela upplägget, det rödgröna samarbetet, gör inte saken ett dugg bättre.”

Hon får med ”Det är inte analysen det är fel på”, och det är det inte heller. Problemet är väl snarare att Lena Mellin har satt i system att skriva ner Mona Sahlin och socialdemo-
kraterna. De borgerliga partierna ger hon sig utomordentligt sällan på, och det är klart, tjänar man som högavlönad journalist tusenlappar varje månad på den borgerliga politiken så ska det väl mycket till innan man kritiserar dem. Hon rundar dessutom av artikeln med att berätta att även Göran Persson är kritisk, det tjänar som en bra belysning av medias roll i frågan om det svenska valet 2010.
[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Val 2010

Kan någon klandra dem som säger att loppet redan är kört och väljer sofflocket istället?

Det handlar inte längre om politikens innehåll, det handlar mer om opinionsinstitutens senaste prognoser. För politikerna själva betyder det att deras budskap betyder mindre, bara det kommer på löpsedlarna, i Ekot och i TV:s nyhetsprogram. Därför kommer det förslag i stil med ”Butler i T-banan” och annat oseriöst som bara är ägnat att skapa rubriker. Man talar hellre om pseudonyheter än politisk ideologi, något som förstärks av att ledande politiska reportrar hellre väljer att antingen avstå från politiken till förmån för den egna ekonomin, än att medverka till att göra den egna tidningen till tummelplats för spännande politiska diskussioner och visioner om framtiden.

it , , , , , , , , ab12 ex
123 svd123 dn123
[/column]


17 svar till “Valet, mediestyrd dokusåpa”

  1. Hmm, ett marknadsundersökningsföretag som grundades av en Moderat och samarbetar med AB. Nog med analys.

  2. Borgerligheten äger nittio procent av landets dagstidningar. SVT citerar i sina nyhetsprogram ständigt de största av dessa. En så enorm propagandamaskin avgör givetvis valet i september. Skall vi se realistiskt på denna samhällssituation är ju således DEMOKRATIN SATT UR SPEL. Oppositionen har ingen möjlighet att verkligen nå ut.
    Strategin att konsekvent nedvärdera Mona Sahlin är också oerhört slugt iscensatt av högerns spindoctors och har gett förväntad utdelning. Lena Mellin i Aftonbladet har entusiastiskt hjälpt till i detta. Samma ”krig” som hon förde mot Göran Persson. Under dessa skrikande rubriker om de rödgrönas tillkortakommanden tappar ju deras valarbetare all entusiasm. Också det en skickligt planerad verkan av framfarten i pressen. Att borgerliga värderingar genomsyrar hela samhällsdebatten med hjälp av sin propagandamaskin diskuteras sällan på allvar. Ifrågasätts inte och tas för givet som det normala samhällstillståndet. Men borde lyftas upp till verklig diskussion.
    Ulla Johansson

    • Demokratin var satt ur spel för decennier sedan… vi är på väg in i medeltiden på nytt..
      Problemet är bara att svenskarna älskar att gå med skygg-lappar.. varje Riksdagsval gör svensken ett val som dom sedan går och grämer sig över fram till nästkommande Riksdagsval, för att sedan göra om samma misstag igen och igen.. ofta får man höra att ”jag trodde inte att dom skulle genomföra detta” eller ”jag rodde att dom skulle förbättra än det ena eller än det andra, det lovade dom ju i kampanjen” en sak har jag lärt mig med politiker att ju större parti dom tillhör desto mera bluffar dom.. exempelvis ska man aldrig lita på något om det inte finns på papper, så att man kan trycka ner det i halsen på den som sa det, och inte ens det spelar någon roll, för när allt ändå kommer till den berömda kritan så är det bara den enskilde politikerns åsikt och inte partiets..
      Så det spelar egentligen inte någon roll vad någon enskild politiker går ut och lovar, oavsett vad är det i vart fall omröstning om den enskilda frågan när det nu blir dags.. och för de som är så naiva och tror att dom kommer att få förhöjda barnbidrag, studiebidrag, pensioner mm av det ena partiet eller ännu diffusare löften från det andra kan känna sig lurade..
      Är det fråga om en negativ förändring kan man räkna med att den inträffar i början av den nya mandatperioden, för att sedan komma med något som de styrande hoppas på väger upp i närheten av mandatperiodens slut..
      Det finns små partier där ute som brinner för sakfrågor, dom kanske inte har hela kunskapen om hur landet ska drivas, men alla är vi barn i början.. dock så om dom små partierna med sina små ”stora” frågor lyfts fram så har man som väljare en möjlighet att kanske även lyfta fram sina åsikter och sin hållning, istället för att bli dränkt av den stora massan! oavsett vad vi röstar på så kommer segregationen att öka, klyftan att bli större..
      Försvinner rotavdragen ökar svartjobben, de rika kan fortfarande komma undan och leva glada livet, visa upp sin bräckliga fasad..
      Den lilla företagaren som faktiskt hittat ett sätt att komma vidare får tänka om..
      Om bidrag, högkostnads-skydd mm försvinner drabbas barnfamiljerna.. Det är som att välja mellan pest eller kolera..
      Att vara småföretagare med familj är nog det svåraste man kan vara idag, har man dessutom någon som är regelbundet sjuk i familjen kommer det att bli ännu värre.. moderaterna har under sin mandatperiod hållit på med något som i det närmaste kan kallas dolt folkmord, i det menar jag att arbetslösa blivit satta utan inkomster/skyddsnät och när problemen hopat sig gjort det enda möjliga för att kunna komma ur allt.. självmord är ett korkat sätt att lösa ett problem på, men för vissa kan det just i den givna stunden kännas som det enda rätta!
      Så som jag ser det eftersom jag är egen småföretagare, med familj och aktiva barn, med olyckor som följd, jag själv lider av en kronisk sjukdom som kan göra mig totalt passiviserad från tid till tid. Mitt val står helt klart.. och det blir varken eller!! Mona inger inget som helst förtroende, och Reinfeldt med anhang ser jag helst på ryggen eller inte alls..

  3. Skulle hon ha hållit tyst om vad Rosengren och Persson sagt istället?

    Känns lite odemokratiskt och censurerat i så fall.

    • Nej men hennes agenda har ständigt varit Mosa Mona-linjen. Menar du att den borgerlig styrda pressen är något som gagnar vår demokrati? :-)

  4. Jag tycker att media styr valkampanjen åt fel håll. Istället för att det politiska innehållet bedöms av en panel (hyfsat) neutrala personer har vi folk som bedömer framträdanden ur retorisk synvinkel. Retorik i all ära men det borde inte vara något som vinner röster över blockgränserna.

    Och sen är alla dessa opinionsmätningar snudd på enerverande. Imorgon är det 19 dagar kvar, och jag är trött på förändringar som inte är statisktiskt säkerställda. Kan man inte komma överens om att endast statisktiskt säkerställda förändringar rapporteras?

  5. Nämen nu får ni väl ge er. Den borgerliga övervikten ifråga om tidningar var lika massiv på Erlanders och Palmes tid, men det hindrade inte s från att vinna tillräckligt väljarstöd för att bilda regering (oftast med passivt stöd av vpk, men ändå). Ja jag vet att borgarna vann både 1976 och 1979 men det var mycket knappt. Skillnaden består i politikens innehåll och det vore tjänstefel av Lena Mellin att inte vara kritisk när det är befogat. Hon är för resten ännu mer kritisk mot alliansen, det är bara att läsa krönikorna så ser ni alla.

    Jag sade redan när Mona valdes till partiledare för sossarna, att detta kommer att bli den politiska arbetarerörelsens undergång, och tyvärr ser det ut att bli så. Men skulden är inte så mycket Monas som de mera kvalificerade som tackade nej. S hade kunnat ha nästan vem annan som helst som partiledare och det skulle ha blivit en promenadseger för de rödgröna, det torde ingen kunna förneka.

    Att påpeka denna självklarhet är inte att ”mosa Mona”, det är att vara realist. På många sätt orättvist mot Mona, som är en betydligt bättre politiker än sitt rykte. Vilket dock inte säger så mycket, eftersom ryktet i 15 års tid legat på absoluta nollpunkten. Hon skulle ha kunnat gjort goda insatser på en annan nivå, men som statsministerkandidat har hon varit rökt ända sedan tobleronetiden (som ju iofs var en bagatell jämfört med Reinfeldts alla grova fadäser). Ansvaret vilar tungt på hennes partikamrater som inte fick henne själv att förstå det. Men alliansen är duktig på svartmålning och det leder till att folk minns hennes felsteg för 15 år sedan, men har glömt Reinfeldts härjningar, som är mycket värre, för bara veckor och månader sedan. Tänker t ex på hur han hårdhänt krossade oppositionen hos sina egna i FRA-frågan så borgerliga politiker tvingades att stå i riksdagens talarstol och gråta. Eller hur han i sann stalinistisk anda strök ut sin gamle kompis och förtrogne, Littorin, så att det nu inte syns ett enda spår av han har funnits …

    • ”…har hon varit rökt ända sedan tobleronetiden (som ju iofs var en bagatell jämfört med Reinfeldts alla grova fadäser).” Nyfikenhetsfråga: Vilka är dessa grova fadäser? Kan inte påminna mig att jag hört något om Kronofogden, lönefiffel, parkeringsböter m m om honom?

        • Mona hade väl svart dagmamma om jag inte minns fel?

          Beträffande fadäser när det gäller ministerutnämningar räcker det väl att säga ”Röde Börje”?
          Han var försvarsminister 8 oktober–1 december 1982.

          ”Andersson, som kallades Röde Börje, var Borlänges ”starke man”. Efter riksdagsvalet 1982 utnämndes han till försvarsminister i regeringen Palme II. Han lämnade försvarsministerposten på grund av vantrivsel i Stockholm.”

          Laila Freivalds fick sparken två gånger som minister. Måste väl vara lite av ett rekord? Så fadäser finns det väl inom alla regeringar?

          • Jag har intet minne av det Tom, dessutom är det off topic i denna bloggpost. Oavsett hur mycket det än svider i din borgerliga själ. Likaså har inte Röde Börje eller Leila Frejvalds varit uppe till diskussion. Det är förstås intressant att du är så desperat att du måste vända dig till dina egna historieböcker i ämnet, för REinfeldts tillkortakommanden är i högsta grad aktuella – idag.

            Men retroaktiv pajkastning slutar här och nu.

            EOD

    • Nej det var Centerpartiet som sålde ut sin egen press. Många sossetidningar har lagts ner, men det var för att alltför många köpte den borgerliga konkurrenten i stället.