Valet 2010 en mardröm? (poll –>)


Opinionsundersökningar duggar numera tätt som ett sommarregn, nu hävdar SvD att de rödgrönas försprång minskats till en procent, och i Stockholm Stad går det oförändrat dåligt.

AB: ”S som i Stockholm? M som i Malmö? Nej, tvärtom. Sifo har specialstuderat väljarsympatierna i storstäderna. Och Mona Sahlin har det inte lätt på hemmaplan. I Stockholm leder nu allianspartierna med 13 procentenheter över de rödgröna. Motsvarande siffra i Göteborg med kranskommuner är 9,7 procentenheter.”

Personligen så tror jag att den verkliga dramatiken först kommer infinna sig på valkvällen då de första vallokalsundersökningarna kommer. Kommer de främlingsfientliga in i riksdagen så blir det fortsatt högerstyre, kommer de inte in så kan vi få regeringsskifte. Men att spekulera redan i april 2009 är vanskligt, vi har sett väljaropinionen gå upp och ner med en fart som aldrig tidigare skådats.

Min egen uppfattning är dock att det blir jämt. Visserligen kan man ha åsikter om valsamarbetet, om det verkligen var en fördel eller inte, man kan också fundera på om Mona Sahlin håller hela vägen. Jag vet att många tvivlar, och jag tillhör en av dem. Men hellre Mona Sahlin än högerregeringen, långt hellre. Idag säger Björklund på gammalt känt manér att man ska skärpa kraven på studenterna. Det illustreras med en barsk bild i DN. I Expressen förklarar Maud Olofsson med en lika barsk blick att hon vill försämra LAS för ungdomar.

Detta sker samtidigt som piratpartiet säger sig skörda opinionsmässiga framgångar på grund av regeringens bristande respekt för personlig

integritet, och Reinfeldts lögner om att de inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration. Vi kanske får en fingervisning i EU-valet, men det är inte säkert. Men vi vet att vi på kvällen om 513 dagar vet besked, och det är inte utan att jag ser fram mot den dramatiken. Idag så startar jag återigen en liten poll om partisympatierna, väl medveten om att de bäst datoriserade kommer att skapa viss obalans i resultatet. Men jag gör det ändå bara av pur nyfikenhet.

Andra om: , , , , , , , it AB1 EX DN1 SvD12

[tags]Val 2010, PP, SD, Socialdemokrater, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Opinion, Politik[/tags]


10 svar till “Valet 2010 en mardröm? (poll –>)”

 1. Jag röstar gärna i din pool! ;)

  Men som de flesta opinionsundersökningar säger det inte mycket om valutfallet. Fast jag tror att kommunisterna och SD ev. KD kommer att öka då pöbeln söker sig till extremer i sämre tider.
  Tyvärr tar jag hellre borgaren Borg än pseudoborgarna Sahlin/Östros vid rodret. Våra barn skall inte behöva betala för att vi inte kunde dra åt svångremmen utan slösade på på framtidens bekostnad.

  He he PP leder poolen just nu.

 2. Har sagt det förr: Byt ut Mona nu! Helst då. Hon är säkert en go dam, men hon duger inte i rävspelet.
  Problemet är att ingen av hennes underhuggare heller duger. Sedan Persson har sossarna inte vågat låta någon blomma under chefen. Men nu behövs det någon annan. Kolla regionalt! Kolla i kommunerna! Nog finns det någon duglig person som dessutom är klok nog att omge sig med duktigt folk, inte bara ja-sägare. Det är brådis. Varje dag med Mona är en missad dag för svenska folket. Jag har inte sett ett så tråkigt och utarmat skuggkabinett nånsin. Leta hos MP. Wetterstrand är klok nog. Leta hos Vänstern. Hur kunde sossarna missa gobiten från Umeå, Sören Wibe? Helt otroligt! Nå, de finns nånstans, de goa sossarna. Nu är det dags att dra fram dem i ljuset. Annars kommer Schlingerbultens retorik att döda dem. ”Man måste hålla i minnet att…” Retoriken börjar bli nästan lustig när alla moderater säger samma klyscha. Uno i Köket

 3. När allt fler inser att socialdemokratin har både bäddat för och i sin egen politik inkorporerat stora delar av den högerpolitik vi idag ser i moderat tappning, samtidigt som den moderata retoriken vinner därför att socialdemokratin också sedan länge är en del av en politisk och ekonomisk kultur som i och med den nyliberala ekonomiska kollapsen blivit också en socialdemokratisk politisk kollaps, finns inget att hämta för någon som tror på en ekonomisk demokrati, i den nuvarande socialdemokratiska politiken, med en ”Mona” eller någon annan som har bistått den politik som förts. Men även Vänsterpartiet står förlamat därför att de i avgörande frågor röstat för socialdemokratin och därmed för den anpassning till marknadsfundamentalismen som gjort att hela det politiska spektrat kantrat till höger.

  Den bittra sanningen är att det inte finns något ”vänsteralternativ” värt namnet som kan stå som reellt alternativ.

  Trovärdigheten hos ”vänstern” är katastofalt låg eftersom de de facto och helt rätt förknippas med förvaltandet av det ekonomiska system som visat sig oförmöget att hantera något annat anpassning till det de retorisk vill förändra.

  Låt hoppet fara om ”Mona” eller någon annan sosse. Det handlar inte om person. Det handlar om ideologi.

  Att landets tidigare största parti inte kan presentera något konkret nytt efter en historisk valförlust, innebär att deras analys av orsak hamnat i det oundvikliga resultatet, de är endast en förvaltare av kapitalismen, och idag är moderaterna bättre på den retoriken än de själva.

  Att regeringsalliansen vinner är med en socialdemokrati som endast siktar ännu längre högerut, genom att vilja vinna fler mittenväljare, oundvikligt.

 4. Efter allt roffande av GP och JanE mfl ter sig sossarna som en bättre filmatisering av Djurfarmen. Många som röstat på sossarna inser att kejsaren ÄR naken. Mardrömmen vore om Bod/Wallström tog över partiledarskapet för då ligger borgarna pyrt till. Tror jag…

 5. Hmm – vart är omrösningen ?
  Är jag bara förvirrad – hittar inga val ngn stans :)
  /K

  Jag avslutade den i morse. 371 röstande och M och V fick 24% och PP 25. Ska jag lägga tillbaka den?/ Jinge

  • Den kan få vara kvar under resten av dagen. Det syns klara tendenser i alla fall.. :) Många säger sig vilja rösta på PP, M och V, snacka om polarisering. Sist jag kollade har C fått 1%, Olofssoneffekten antagligen. FP 3, KD 2, MP 3. De haltar betänkligt…

 6. Många säger sig vilja rösta på PP …

  Jo, men din poll gick väl ut på vem man trodde skulle få framgång? Vilket inte nödvändigtvis behöver vara samma som de (troliga) förlorare man själv tänker hålla under armarna.