Vägra betala Victorias bröllop!

Igår såg jag på något TV-program ett inslag som handlade om kronprinsessan Victoria och hennes kommande bröllop med Daniel Westling. Där frågade man folk på stan om ifall de ville vara med och betala för bröllopet via skattsedeln.

De flesta som fick frågan uttryckte en klar ovilja mot att skattebetalare skulle skjuta till ytterligare ett stort antal miljoner till ett jippo, särskilt nu när den ekonomiska krisen innebär att folk blir arbetslösa i allt högre grad, och där vissa fackföreningar till och med gått med på lönesänkningar. Man berättade också att det startats en grupp på Facebook som heter – Vägra betala Victorias bröllop.

Facebook: ”Utrikesdepartementet har ansökt om extra finansiering för att hålla ett ”kungligt” bröllop. Det finns stor risk att skattebetalarna får betala detta! Kungligheterna har redan mycket pengar, varför ska de inte betala sitt eget bröllop som alla andra? Kungligheter har även åtalsimmunitet. Varför kan inte de fällas för brott de begår? Folk måste inse att de är vanliga människor och bör inte behandlas annorlunda! Bli gärna medlem i Republikanska Föreningen, som har liknande mål som vi i denna grupp har: http://www.repf.se/”

I vanliga fall är jag tämligen kallsinnig till sådant som Facebook, Twitter och liknade företeelser, inslaget av hype är alltför stort enligt min uppfattning. Dessutom har jag redan en egen kanal för masskommunikation med folk på nätet, låt vara minimal jämfört med Facebook, men tillräcklig för att behovet av ytterligare plattformar ska vara begränsat. Men efter att ha lyssnat till några av reaktionerna från folk på gatan så bet jag huvudet av skammen och gick med i gruppen.

Jag sticker definitivt inte under stol med att jag är republikan. Att ärva rollen som statschef är en forntida rest av ett feodalt synsätt, en tradition som inte har det minsta med demokrati att göra. Ska vi ha ett kungahus så borde vi återgå till att vid behov samlas vid Mora sten och välja konung. Enligt den traditionen så får Victoria också se om hon kan få folkets förtroende, men rimligen så får familjen själva stå för de kostnader som ett bröllop genererar. Varför vi skattebetalare skulle betala finns det inget argument för.

Om undertecknad skulle bli så förtjust i en tant, och förtjusningen var ömsesidig, så skulle minsann

inga skattebetalare stå för fiolerna. Nej inte ens för en brudbukett. Därför är det fullständigt otänkbart att låta skattebetalarna stå för den ekonomiska delen av bröllopet, ett bröllop som vi dessutom inte är inbjudna till.

Om det nu är så att en majoritet av folket vill ha kungahuset kvar, då borde vi göra som med kyrkan. Skilja kungahuset från staten vilket skulle innebära att de som vill betala en kungaskatt får göra det, vi andra slipper. Rimligen borde vår sittande regering bejaka en sådan ordning eftersom det vore att utsätta kungafamiljen för de marknadskrafter som de så idogt hyllar.

En privatisering av kungahuset skulle dessutom konkurrensutsätta det. Konkurerande klaner skulle inför varje samling till Mora sten kunna driva sina egna kampanjer med spindoctors, reklambyråer och TV-reklam. Det enda som egentligen saknas är Mora sten. Den är försvunnen sedan århundraden, men ett tillräckligt antal av dem som är igång på Facebook kan säkerligen återfinna stenskrället som torde vara av betydande format.

Facebook-gruppen –> Andra om: , , , , , , , , , , , , , , it DN SvD1 AB

[tags]Kronprinsessan, Daniel Westligt, Bröllop, Kungahus, Facebook, Skattepengar, Skattebetalare, Republik, Republikanska föreningen, Mora sten, Staten, Skatt, Monarki, Marknaden, Politik[/tags]

  12 comments for “Vägra betala Victorias bröllop!

 1. Kurt
  9 mars, 2009 at 06:04

  Utrikesdepartementet har ju redan en gigantisk ekonomisk kris, man kommer förmodligen tvingas stänga ännu fler ambassader och konsulat och avskeda folk i Sverige, chefen har ju rest upp alla hela budgeten. Och nu skall man som lök på laxen betala ett bröllop! Det är med anledning av detta som biståndsminister Gunilla Carlsson på DN Debatt deklarerar att ännu mera av Sveriges bistånd skall skäras ned, varför kasta pengar på U-länder, när man kan festa upp dem i stället?

 2. manon
  9 mars, 2009 at 07:55

  Självklart är republik en anständigare form på statsskicket. Men so what när folket vill ha vad inte du eller jag vill ha. Bara att betala för bröllopet som god demokrat i tiden.
  Eller utvandra tills landet är utvädrat.Jag kan dock tänka mig bättre anledningar att ge mig av än det spaka fotsvettiga kungahuset.

 3. Sara G
  9 mars, 2009 at 09:05

  Självklart ska kungahuset stå för bröllopet. Vi ska inte behöva betala någonting för en ytterst larvig atavist från den mörka medeltiden! Ner med kungahuset! Det passar inte i en demokrati…
  Medlemmarna av familjen Bernadotte har faktiskt stora privata förmögenheter och kan stå för festen själva.
  Nu när flera svenskar blivit arbetslösa och en inte liten del får gå från hus och hem så skulle ett skattebetalt kungabröllop sticka i ögonen ännu mera än någonsin.
  Omkring 40 000 har redan skrivit på en protestlista.

 4. Nadia
  9 mars, 2009 at 10:06

  Jag är också republikan. Kungahus systemet som vi har idag hör verkligen inte hemma i en demokrati.

  No we can’t fotot som fotolasse länkade till var verkligen tydligt:
  http://fotolasse.se/index.php/samhalle/vilken-fulltraff.htm

  Måste säga att jag är förvånad över att de vågar begära skattepengar som bidrag till bröllopet med tanke på hur det ser ut i finanserna och ute i vårt eget och alla samhällen idag. Vore jag Viktoria så skulle jag gå ut och säga att ”självklart ska vi betala allt för vårt eget bröllop och vi väljer att ha ett eko och rättvisemärkt bröllop och bekosta våra egna liv själva från och med idag!”

 5. ralph h
  9 mars, 2009 at 13:25

  Skrota Monarkin,den hör inte hemma i en Demokrati.Nu när Sverige och andra länder .är nära
  ”ättestupan” och fler o fler får det dåligt.Många har knappt mat för dagen,då är det tid att avskaffa Monarkin.Det räcker med Regering och Riksdag .När länder får det svårt ,då ökar girigheten .Låt Kungahuset betala bröllopet själv!det får vi andra”dödliga” göra.

 6. Mr Biz
  9 mars, 2009 at 14:34

  Kanske är detta ett ett tecken på den ekonomiska krisen och fastighetsmarknadens sammanbrott?
  Kan inte ens kungahuset få ett lån med alla slotten som säkerhet är det väl dags för oss alla att springa till banken och försöka ta ut vad man nu har. Och sedan springa snabbt därifrån!
  Kungahuset kan knappast säljas ut (värdelöst) som alla andra myndigheter men vi skulle spara in stora pengar på att skänka bort dem som något slags U-landshjälp. De kan behöva en ny kung i Nordkorea t ex och där skulle nog #16 bli väl mottagen.

 7. 9 mars, 2009 at 17:51

  Massmedierna har varit så lismande gentemot kungahuset i och med allt rabalder om Victorias bröllop. Håller med Jinge – privatisera fanskapet eller avskaffa det helt och hållet.

 8. blingbling
  10 mars, 2009 at 01:37

  Lösningen på problemet bör bli att vi helt enkelt outsourcar regentfunktionen (inte kärnverksamhet), kungahuset i sin helhet övergår till Manpower eller något annat av bemanningsföretagen och hyrs sedan tillbaka för längre eller kortare perioder när riket ska representeras och slotten säljs ut till något fastighetsbolag (enligt samma mönster som gällt för muséer och sjukhus) för att kunna hyras in för representation på samma sätt som statisterna och däremellan kunna tjänstgöra som allt ifrån vandrarhem till festvåningar.

  På så sätt skapar vi ett läge där behovet av apanage ersätts med en lösning som harmoniserar med såväl tidsandan som arbetslinjen och signalerar att marknadslösningar skapar såväl vinster som effektivitet.

 9. MrTeatime
  10 mars, 2009 at 20:30

  håller med om vartenda ord!

 10. Bassterror
  10 mars, 2009 at 23:22

  Baader-Meinhof…Kom tillbaka…allt är förlåtet..

  Det är på tiden att börja revoltera mot dumheten, fjanteriet och sluta slicka uppåt för överheten…!! Det är 2009…Det finns ingen ursäkt längre!!

  Asfaltera skiten….

 11. Sara G
  11 mars, 2009 at 10:26

  I går på Debatt kom det fram hur mycket bröllopet skulle komma att kosta.
  Håll i er – mellan 125 – 200 miljoner är vad vi skattebetalare tvingas punga ut för ett lyxbröllop till en medlem av ett helt obehövligt kungahus. Plus en massa kringkostnader för säkerheten och upprustning av Stockholms stad.

  För övrigt har Silvia och kungen ytterligare två barn…

 12. Erling
  12 mars, 2009 at 16:59

  Enligt gamla regler ska ”kungen” själv stå för kostnaderna för ett brölopp.Det är väl vad man förmodar hans dotter det handlar om.Han har väl ett antal X miljoner(skattefria) på sitt konto, så det bör inte gå någon nöd på honom.Tycker faktiskt att han om någon borde skämmas med att gå ut och kräva pengar av oss skattebetalare.För landets bästa,och ekonomin,så bör monarkin avskaffas omedelbart om inte han ta tillbaka sitt önskemål.

Comments are closed.