Ett år efteråt – Vad orsakade terrordådet i Paris?


Denna artikel skrevs morgonen efter terroristdådet mot Balaklan i Paris för ett år sedan, (i närheten av det hotell där hustrun och jag checkar in om knappt två veckor). Jag menar bestämt att min bedömning och mina förslag fortfarande är lika giltiga. Attentatet i Nice i somras understryker detta. Jag publicerar därför åter artikeln.

I natt har fruktansvärda, uppenbarligen noga planerade terrordåd genomförts på 7 platser samtidigt i Paris. Man rapporterar 127 döda, ett par hundra skadade, varav 80 allvarligt skadade. Åtta gärningsmännen har dödats, varav sju självmordsbombare. Attentatet kom 2 veckor före det stora klimatmötet, och drygt 10 månader efter attentatet mot Charlie-Hebdo som medförde 17 dödsfall. Med all sannolikhet är det terroristdåd, fast man vet ännu inte om gärningsmännen tillhör någon/några organisationer. Oklart om det finns aktiva gärningsmän i livet. (Bilden nedan finns bl.a. på DN:s första sida).
original (10)
Varför har just Paris valts? Oklart, men man kan spekulera över flera faktorer som hämnd över Charlie-Hebdo, protest mot att Frankrike (blygsamt) har deltagit i USA-ledda flygattacker mot ISIS, samt den omvittnat och kända bekymmersamma sociala situationen och utanförskapet för miljoner invånare i Frankrike vars familjer kommer från de tidigare franska kolonierna. Frankrike har aktivt försökt att motarbeta att människor sökt sig mot ISIS, vilket flera franska unga människor ändå gjort. En allmän bakgrund är att arbetslösheten under kapitalismen är mycket hög, särskilt bland unga, och den växer över tid – det ekonomiska systemet är inte alls bra eller rättvist.

På det personliga planet känns det extra tungt. Jag är frankofil, tillbringar omkring 3 månader i Frankrike varje år, och skall till Paris över helgen om 3 veckor tillsammans med hustrun. Vi följde Charlie-Hebdo från södra Frankrike.

En central faktor är kriget i ”Mellanöstern” och i Afghanistan av USA & Co, som stimulerat framväxten av terroristgrupper. Det är välkänt att CIA aktivt byggde upp al-Qaida i Afghanistan under 1980-talet som motvikt mot Sovjetunionens krig där, som var minst lika olagligt och folkrättsvidrigt som USA:s/NATO:s sedan 14 år tillbaka. USA:s brutala krig i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien (via ombud) har förstört länder och tilltron till demokratin. Människorna i dessa länder känner detta in på bara skinnet, har anhöriga som dödats och ser förstörelsen. Bilder av den mycket inhumana behandlingen på fängelset Abu Ghraib av USA:s krigsmaskin har spritts över världen.
Många vet att president Obama varje vecka personligen deltar i beslut av att utan rättslig prövning försöka döda personer med drönare, och det är dokumenterat att tusentals människor dödats. Många anser att detta och delar av USA:s krigföring också förtjänar beteckningen ”terrorism” eller statsterrorism.
Och en grundläggande historisk bakgrund och förklaring är den brutala kolonialismen, av upplysta, ledande europeiska stormakters och USA:s härskande klasser.
Obama hök untitled
DN återgav 13/5 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak.”

* I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ”ISIS är främst (essentially) en produkt av våra allierade som blandade sig i kriget i Syrien mot president Bashar al-Assads regering. De öste ut hundratals miljoner dollar och tusentals ton vapen till var och en som ville slåss mot Assad – men saken var den att de som fick detta stöd kom från al-Nusra, al-Qaida och extremister från andra delar av världen.”

* I en intervju i somras uppgav general Michael Flynn att USA medvetet “släppt fram” Al-Qaida och ISIS i Syrien och Irak. Han är f.d. chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA), som i våras släppte ett dokument från 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Ändå sände man stora mängder vapen till vad man kallade ”moderata rebeller”, en allt svagare grupp till följd av avsaknad av lokal förankring och övergångar till al-Qaida och senare ISIS. Det överordnade syftet var att störta den alltför självständige Assad och hålla tillbaka Iran.
AssadInterview2
Vi har tidigare beskrivit hur kriget i Syrien främst är en intervention av USA & Co enligt gamla Pentagonplaner. (http://jinge.se/mediekritik/vem-startade-kriget-i-syrien-hade-assad-fel.htm). Där har också nämnts om hur stödet från USA och allierade som Saudiarabien, Qatar och Turkiet till s.k. ”moderata rebeller” hamnat hos al-Qaida och ISIS. Vi har också nämnt hur pass ineffektivt USA:s krig mot terrorismen och ISIS är. ISIS har bara stärkts hela tiden. Det finns skäl att tror att det ineffektiva flygkriget mot ISIS beror på att de kämpar för samma mål som Obama – att störta president al-Assad.
al-Qaida fanns inte i området innan USA började det helt illegitima kriget mot Irak 2001. Här finns fortfarande grund för åtal för krigsförbrytelser mot bl.a. ex-president Bush och drönardödarpresidenten Obama för krigsförbrytelser – om något som liknar ”likhet inför lagen” fanns internationellt.

Statsminister Löven säger att attentaten är en attack mot demokratiska värden. Det är en viktig aspekt, men samtidigt är det demokratiska stater (enligt vanlig vokabulär) som genom sin politik lagt en viktig grund för uppkomsten och framväxten av terrorismen.

Vad bör göras? Några mycket preliminära förslag
1. Intensifiera kampen mot terrorismen – i samarbete med Syrien som utgör huvudkraften mot den väpnade terrorismen på marken, tillsammans med Irak och kurdiska styrkor, och naturligtvis i samarbete med Ryssland.
2. USA & Co måste upphöra med sin illegala interventionspolitik i Mellanöstern och i andra länder. Den strider mot FN-stadgan och folkrätt samt har visat sig mycket brutal.EU bör skarpt kritisera den.
3. Att arbeta för att al-Assad ska bort innebär att försvaga kampen mot terrorismen, och helt odemokratiskt då detta måste beslutas i fria val som Syrien och Ryssland föreslagit.
4. USA & Co ska betala för återuppbyggnad i länder de förstört. Miljoner arbetslösa människor får då sysselsättning, betalda av USA & Co.
5. Satsa mer på att ta hand om flyktingarna, gärna i närmiljön som UNHCR föreslår. USA tar knappast emot flyktingar från Mellanöstern och EU är skamligt splittrat och inhumant, med undantag från enstaka länder som Sverige och Tyskland.
6. En ökad säkerhetsnivå är förståelig.
7. Var beredd på liknande attacker framöver, kanske närmast i Ryssland, som drabbats av sannolikt terroristorsakad flygolycka. Och i Syrien!

i ,
, , , , , , , i , Syrien, , , , , , ,

DN 14/11 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9


25 svar till “Ett år efteråt – Vad orsakade terrordådet i Paris?”

 1. När det idag är avancerade terrordåd i görningen så tror jag tyvärr att man alltför ofta kan finna svaret i vem som tjänade på händelsen.
  Vanliga galningar ska inte ha förmåga resurser eller kapacitet för operationer som denna. I så fall skulle de enkla kunna sprida betydligt mer terror genom att utföra en konstant rad med mindre spektakulära dåd.

  Inom diverse underrättelsetjänster däremot, finns det individer med tillräckligt bra täckmantel och god fantasi, med fallenheten för att ta egna initiativ. En person som skyddas från lagens väktare genom att själv tillhöra den militära delen bör knappast ha några större problem med att kunna värva tillräckligt många lämpliga galningar för att därpå coacha och utrusta dem för att göra en insats som ligger i din egna sidans intresse. Utan att någon ansvarig politiker ska behöva få veta något.
  Historien är full av exempel på att det saknas gränser för vad delar av en statsapparat kan hitta på för att gynna sin sak eller lura både folk och fiende. Finns inget skäl att tro att det skulle förhålla sig annorlunda idag.
  En del påstår att tredje världskriget redan har startat, men att krigföringen idag sker på andra vis än hur vi är vana att föreställa oss.
  Med en terrororganisation som Daesh som villigt tar på sig attentat oavsett om dom ligger bakom eller inte, så har alla nationer en möjlighet att använda terrordåd för att destabilisera sina motståndare.

 2. Två saker kan konstateras:
  1. Det som hände var precis vad Bashar Al- Assad varnade väst för. Nu får väst skörda frukten av sitt stöd till terroristerna.
  2. Precis som Charlie Hedbo, så finns det tecken på att även detta är en false flag. Misstankarna riktas mot vem annars CIA/Mossad.

  • En tanke har slagit mig när det gäller dessa terrordåd, det är att de aldrig är riktade mot de politiker som beslutar om bombningar i Mellanöstern etc. Det påstås ju att det krävs resurser och avancerad logistik för att genomföra sådana dåd som det i Paris. Då borde ju terroristerna även kunna ha kapacitet att genomföra attentat mot de som beslutat om krigen och inte oskyldiga. Visst presidenter har gott närskydd men det finns gevär som kan pricka folk på en km avstånd och längre. Och alla politiker som är med om besluten har ju inte så många livvakter. Avlagda presidenter som Sarkozy och Bush borde vara givna mål för terroristerna om det nu är hämnd man är ute efter.

   • Man kan inte en döda maffiabossarna om man är med i samma maffia grupp, eller hur. Sarkozy, Bush, Blair, Cameron, Netanyahu, mm är och/eller varit den global terrormaffians bossar. Därför dör vanliga, oskyldiga människor när terrormaffian godkänner terroraktioner av olika anledningar, som t ex 9/11 för att föra evigt krig, eller i Paris för att sälja krig och invasion av Syrien.

    • Ja, mycket tyder på att det är helt andra krafter som styr dessa terrorister än man tror. Rekryteringen sker i invandrar-ghetton medan ”säkerhetstjänsterna” blundar eller aktivt hjälper till. Det märkliga är ju att dessa terrorister av någon outgrundlig anledning verkar ha pass med sig på sina dåd??! Dessa pass är dessutom tillverkade av ett närmast oförstörbart material, de överlever sprängningar, ja t o m att grillas i timtal efter att man flygit in i skyskrapor med dem…Fantastiskt! Att just Frankrike drabbas av terror beror nog mycket på deras medverkan i terrorbombningen av Sirte i Libyen och nu senast när man bombade IS oljefaciliteter i Kurdistan. Nu ska fransmännen emellertid skrida till handling (igen?) och skicka soldater och flyg till Syrien oavsett om man kan bevisa att någon av förövarna verkligen hade något med Syrien att göra. Detta kommer givetvis att medföra nya hämndaktioner mot Frankrike…Nato vill ju så gärna hitta en ytterligare anledning att kriga mer i Syrien och förhoppningen är nog att på något sätt förlänga kriget där och obstruera den syriska och ryska insatsen som av allt att döma är en stor framgång. Ja, man måste säga att det här terrordådet (som vanligt) kom mycket lägligt för Nato och hela deras kampanj i Syrien.

 3. Nu måste man ställa frågan: Vem tjänar på dessa hemskheter?
  När man har svaret, kan man kanske förstå vem som ligger bakom det hela….
  Det bör tilläggas, att jag inte har svaret på frågan. För mig känns det emellertid ganska säkert, att varken IS eller muslimer i allmänhet profiterar.

 4. Mycket bra, sann och välformulerad analys… Oerhört tragisk och sorglig händelse i Paris, men jag reagerar på hur vi trampar på människors lika värde… Ingen vet hur många oskyldiga civila som dött i det olagliga anfallskriget mot Irak. Det finns källor som säger att det kan vara mer än en miljon. År efter år kom dagliga rapporter från Bagdad om bombdåd jämfört med det i Paris. Samtidigt stora ord från USA, Sverige och andra västländer om demokrati och människors lika värde. Hyckleri är verkligen elefanten mitt i rummet. Inte konstigt att hatet och hämndlystnaden mot väst är stort.

 5. ISIS mördade 43 människor i Libanon i en terror attack två dagar innan Paris dåden. Då hördes varken Hollande, Batra eller Löfven eller Cameron och resten av samling hycklar politiker kåren från väst beklaga sig över ” detta är angrep på vår civilisation och våra värderingar”. Vissa människoliv är mer värt en andra.

 6. Blev påmind om (http://www.proletaren.se/utrikes-europa-mellanostern-kronika/varningarna-alla-struntade-i) en artikel i Proletären 8 januari 2015 – genast efter Charlie-Hebdo som är mycket aktuell:
  ”När västvärldens politiker och medierna riktar blickarna mot terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris går tankarna till en två år gammal intervju i Proletären. Den gjordes kort efter en annan blodig och bestialisk attack.

  Det var i februari 2013 som en serie bomber i centrala Damaskus, Syrien, utlöstes mitt under morgonrusningen. Över 80 personer dödades. Två Damaskusbor, som vi fått kontakt med genom släktingar respektive bekanta i Sverige, uttryckte sin bestörtning över vad som hänt. De riktade sin vrede mot de fundamentalistiska terroristgrupperna men också mot gruppernas uppbackare.

  En av Damaskusborna, Bashar Said, varnade för att västvärldens stöd till dessa religiösa extremister löpte stor risk att slå tillbaka: ”Ormen kommer att bita den hand som föder den.”

 7. Samtalen om Syrien har återupptagits i Wien. En nyhetsbyrå rapporterar att vissa stater vill hjälpa terroristerna och visa sitt förakt för demokration genom att kräva avgången för den kanske främste ledaren i kampen mot terrorismen i verkligheten.

  But a key issue — which was absent from the last meeting’s declaration — remains Syrian President Bashar Al Assad’s future. Paris became the latest victim of the snowball effect of Syria’s conflict with a series of attacks Friday night that left almost 130 people dead at the hands of gunmen who blamed their actions on French military action in Syria. (http://gulftoday.ae/portal/e8012fe6-f389-495f-b5ab-0faf5d03f563.aspx)

 8. Det var ena sidan av saken.

  Den andra är produktionen av en förlorad generation i Europa via olika slags ”austerity” – dvs åtstramnings- eller budgetöverskottspolitik. Mer än tio procent är arbetslösa, av den generation som står för det mesta våldet i samhället, dvs 20-30-åringar, många fler än så. Man kan knappast undra över att en del av dom drömmer om herostratiska bragder som åtminstone ger dom plats i TV.

 9. TV 4 återger hr ett tiotal västledare fördömer terrorodådet i Paris. Men vissa av dem har genom sin politik verkligen bidragit till att stärka terrorismen på marken. Inte ett ord om detta i TV.

  Och ingen representant för de som kämpar som mest mot terrorismen fick komma till tals. Varken Assad, Putin, Iraks ledare eller någon ledare för kurdiska peshmerga.

  Kallas för självklar(t) objektiv nyhetsförmedling.

 10. Som en motvikt till västmedias närmast maskinmässiga propagandabild om dåden i Paris – läs och publicera gärna P C Roberts kommentar:

  http://www.paulcraigroberts.org/2015/11/14/the-matrix-extends-its-reach-paul-craig-roberts/

  Inte det minsta långsökt för alla bekanta med Operation Gladio och USAs Stay Behind-rörelses massmord i Europa under kalla kriget. Samtliga false flag!

  Och så ett rent faktafel: ryssarnas intervention i Afganistan var på inbjudan av landets lagliga regering – precis som idag i Syrien! Läs Jan Myrdal och John Pilger, för ta några ur högen.

  • Åke W Bergh
   Vänstern såg ju hela tiden en tapper muslimsk ”motståndsrörelse” mot ”ryssarna” i Afghanistan. De tappra muslimerna bestod till stor del av från världens alla hörn av USA sammanrafsade al-Qaida”krigare”. Tapperheten bestod av USA:s Sting-missiler. Men hatet mot sovjet och sovjets militära stöd för regeringen i Kabul är – fortfarande idag – djupt förankrat och rotat hos vänstern. Samma blindhet som fick tillresta vänstergrupper efter den ”lyckade” kuppen i Kiev att entusiastiskt krama Högra Sektorns anhängare och utropa ”vi har segrat”. – Jag är väl medveten om att vänsterregeringen i Kabul mötte motstånd även från inhemska konservativa muslimer. Vilket slugt utnyttjades av USA. – Väst vill beskydda Afghanistans kvinnor från förtryck. Vänsterregeringen i Kabul sände dem till Sovjet för att utbildas till läkare, ingenjörer, agronomer. Västs muslimska lakejer sveper in dem i burkor och stänger in dem i hemmen.
   Ulla Johansson

  • Vad den saken beträffar så bjöd ju Saigonregeringen in USA också… Visserligen kanske dess laglighet kan sättas i fråga (liksom Assads) men vad som är lag beror ju ofta på vem som är regering, och som redan Strindberg påpekade legaliseras illegalt tillkomna regeringar efterhand.

   Rent generellt kan man väl säga att ju mindre våld man använder desto bättre är det för folk i gemen.

 11. Vi vet att Israeliska vapen har beslagtagits från stupade och/eller tillfångatagna ISIS terrorister. Vi vet att Israel ger sjukvård åt skadade ISIS terrorister. Och det har inte undgått världen att ISIS hotar aldrig Israel eller genomför terror handlingar i Israel. Den största vinnaren av kaoset i MÖ är apartheid-Israel.

 12. Frankrike och USA har anfallit och bombat ISIS oljeanläggningar den 12:e . Dettas kulle kunna tolkas som ett direkt svar från IS. Samtidigt är det en strategi i ”normal” psykologisk krigföring. Det finns inget som säger att detta är något som uteslutande används i krigszoner. Vad som händer utanför är lika viktigt för den psykologiska effekten. Detta är baslinjen som både statsterrorism och ”klassisk” osymmetrisk terrorism utgår från.

  Historiskt sett är den resursstarka och statsterrorismen extremt mer förekommande än dess ”fattiga” motsvarighet – den vi ”tror” är den mest förekommande som de facto [då främmande makt/intressen inte finansierar/utbildar/beväpnar etc] kommer från rumphuggna terrorceller utan några som helst ”resurser” och know how i jämförelse med den militära expertis i lågintensiv krigföring som de moderna krigförande länderna i främst väst skaffat sig de senaste 100 åren.

  Om du vill spränga ett flygplan i luften så är expertisen som finns inuti CIA utan jämförelse. CIA är också navet i stort sett samtliga drogoperationer av större ”kaliber”. Dessa används för att finansiera och tvätta kontanterna som terrornätverken betalas med. Man är också experter på att Grooma och få fram nyckelfigurer i dessa operationer. Namnen är många och välkända; av typen Noriega etc, men också nutida ”talanger”..

  http://raqeb.co/en/2015/10/believer

 13. PÅ DN Debatt idag finns artikeln ”Det jihadistiska hotet måste mötas gemensamt” av Hans Brun, som utelämnar viktig information. Jag har därför sänt följande kommentar (max 500 tecken) till DN.

  ISIS och andra terroristorg. i Mellanöstern beror på politiken från SA & Co enligt även Obama (DN 13/5), Biden (Harvard 2/10 2014), och USA-generaler. Det är väl belagt att USA sänt stora mängder vapen till terroristorg. (New York Times 24/3 2013 m.fl. källor sedan 2012) som till stor del hamnat hos ISIS &al-Qaida. Kamp tillsammans med Assad – huvudkraft mot terrorismen på marken och Ryssland nödvändigt. Det odemokratiska kravet ”Assad måste bort” (utan att syrierna får välja)gynnar terrorismen

 14. Sanningen börjar sakta men säkert sippra fram – den officiella versionen är en lögn. Precis som i London 7/7 och 9/11. Franska antiterror övningar samma dag som terrorattackerna skedde …

  http://www.globalresearch.ca/important-events-leading-up-to-the-november-13-paris-terrorist-attacks-sheer-coincidence/5489228

  http://www.globalresearch.ca/french-security-left-blind-during-november-13-paris-terror-attacks/5489213

  http://www.globalresearch.ca/1311-paris-massacre-cui-bono/5489112

 15. Tänkte också nämna London / Madrid som de påtryckningsmedel i rätt tid de framstår som..

  Dessutom hade ju terrorn IRA ofta lastades för sitt hem hos hemliga brittiska styrkor..

  Terrorbombningarnas styvfader och styvmoder är väl Hiroshima och Nagasaki i att påverka beslutsfattare. Helt i onödan, Japan var redan på knä, såg man sig tvungna att testa bevisa sin hänsynslöshet långt under ribban / tröskeln.. medan fåntratten Truman fick demonstrera ”a military fascility” hur man redan då bedrog sitt eget beslutsorgan för att få utlösning..

  Halsslitsningarna av hjälparbetare, journalister, civila tjänande den intervenerande makten som alltid på, ursäktade militära insatser och förklarar ju hela konceptet i Sydamerika av falseflag operations. Sanningen har alltid varit fascismens värsta fiende..