Vad händer med Israel?


Vi är nog många som undrar det, men endast få av oss har någon påtaglig möjlighet att bedöma saken. Det enda vi vet för närvarande är att en revolution är påbörjad, den startade i Tunisien och fortsatte sedan i Egypten, och det är troligt att fler länder än så kommer att ändra sitt statsskick, och idag är det Algeriet som ser ut att kunna vara på väg mot en snabb förändring.

Många av oss har vänner och bekanta som ursprungligen kommer från Mellanöstern, de har normalt betydligt mer att säga om utvecklingen, och har också en hel del på fötter när de uttalar sig. Nackdelen är förstås att de själva har så mycket känslomässiga band till regionen att de kanske önsketänker, de har ju trots allt ofta släktingar som bor kvar, och hoppas i många fall kunna återvända när despoterna försvinner.

En TV-kanal utmärker sig när det gäller bevak-
ningen av det som händer, och det är förstås Al Jazeera jag talar om. Själv kan jag se kanalen på nätet där de sänder den engelskspråkliga versionen, en version som sägs vara mer västtillvänd än den arabiska. Det sägs att den arabiska sändningen är mer USA-fientlig, och dessutom mer Israel-fientlig. Kanalen ägs och styrs av emiren av Quatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, ett namn som vi alla bör lägga på minnet. Quatar är ett litet emirat vars befolkning på dryga en och en halv miljon människor inte betalar skatt, de behöver inte eftersom oljeinkomsterna har lett till att landet klarar sig bra ändå. ((källa http://sv.wikipedia.org/wiki/Qatar))

Det är ett muslimskt land, men man serverar alkohol på vissa barer, inga behöver klä sig enligt muslimska sedvänjor och landets beskrivs som liberalt, men är inte en demokrati. Emiren, Hamad bin Khalifa, är inte en person som är särskilt väl sedd bland despoter och diktatorer eftersom hans TV-kanal beskrivs som uppviglare. Troligen gäller samma sak i Väst eftersom emiren numera står överst på listan när det gäller dem som är illa sedda i Israel.

Mitt eget intresse för Mellanöstern kommer sig av den våldtäkt som Israel begår dagligen på Palestina och palestinier, och har gjort i över sextio år. Hade det inte varit för den så undrar jag hur mycket jag hade känt till om regionen över huvud taget. Och det är också där jag tror att vi kommer att få se den största förändringen. Demo-
kratier i vår mening är fortfarande långt borta oavsett de revolutioner som påbörjats och de som eventuellt kommer, men verkligt revolutionerande är de ändrade maktförhållanden som väntar för Israels del.

Idag kan palestinierna sitta still i båten, de vet att de omgivande ländernas styrkeförhållanden ändras och att israels styrka hela devalveras i rask takt. Landet har visserligen mäktiga supporters i USA, men ett land med en statsskuld bestående av så många siffror så att bibeln inte räcker till, en sådan partner är inte mycket att hänga i granen den dag araberna vill skapa rättvisa.

Man har ofta talat om israels olika underrättelsetjänster som några av de bästa i världen, men att de inte kunnat förutse en revolt i Mellanöstern är nog den största missen av alla misslyckanden. I praktiken har redan Israel förlorat en stor del av sin makt, i alla fall om man bortser från landets militära resurser. För oavsett hur många soldater man förmår mobilisera så kan de omgivande länderna mönstra tiofalt, ja kanske hundrafalt. Länder som dessutom sitter på en stor del av världens oljetillgångar. Inte ens USA förmår ta makten över oljan nu när deras underlydande despoter börjar vackla.

Det är, menar jag, ett fullgott skäl till att redan i morgon sätta sig ner och göra upp med palestinierna. För är det något som den arabiska gatan är överens om så är det att israels behandling av palestinierna är oacceptabel, och alltid har varit oacceptabel.

Nu tror jag inte att vi står inför ett kommande krig, men jag är övertygad om att man måste överlämna ett stort antal bosättningar, respektera tidigare överenskommelser om gränsdragning och även lösa frågan om återflyttning på ett sätt som kan accepteras av alla parter. Jag tror dessutom att klockan tickar, Mellanösternkonflikten är ett hot mot världsfreden och det är inte bara i arabvärlden man vill se mindre snack och mer verkstad.

it , , , , , svt123456 ab123456 dn12345 ex1234 svd12345 gp12 Läs gärna: annakia1 martin pamflett k&å1 zaramis


17 svar till “Vad händer med Israel?”

 1. Utmärkt analys!
  Drömscenariot vore väl att Staten Israel i nuvarande höktappning revs av de egna tänkande och reflekterande medborgarna som liksom egypterna skulle starta en fredlig demokratirörelse och störta sina egna hökar till politiker.

  Egypterna har ju visat hur det skall gå till! Mig skulle det inte förvåna om det finns tillräckligt många israeler som finner den nuvarande politiken och dess handlingar lika stötande som många gör i många andra länder. Mördandet och kapningen av fredliga skepp på internationellt vatten på väg till Gaza med civila förnödenheter, fängslande och stölder allt i strid mot internationell rätt är väl en av de senaste ”bragderna” som till och med många israeler måste vända sig emot.

  Låt oss hoppas på att tillräckligt många israeler inser hur illa deras ledare nu är sedda runt om i världen och att en kraftig ändring nu måste till, och det snabbt, när förutsättningarna nu snabbt förändras till hökarnas nackdel.

 2. Är det så svårt att inse att inte bara Israel behandlar palestinierna på ett oacceptabelt sätt? Se bara hur det har gått på Gazaremsan där Hamas terroriserar sin egen befolkning! Problemet är alltså inte bara Israel!

  Annars håller jag med dig när det gäller Israel. Jag, trots att jag är en stor Israelvän, tycker också att de israeliska politikerna måste ändra på sin taktik, de är inte särskilt väl sedda i de ”vanliga” israelernas ögon heller!

  Jag hoppas att hela Mellanöstern kommer att förändras!

  • God middag alla medmänniskor ! Jag tycker att judarna skall få leva i sitt land som utgör ett fåtal procent av MellanÖstern! Betänk all nu och i historiskt perspektiv,jude-hat och slakten vi alla minns från 40-talet.Ge Palestinierna ett bit av det enormt stora MellanÖstern.Och bygg upp det med småsmulor, av de enorma oljeinkomster som Palestiniernas vänner besitter! Nej,det här är en fråga om att utrota judarna från jordens yta.
   Alla fritt tänkande människor måste väl inse den fruktansvärda hotbild Israel är utsatt för !
   Ja till förhandlingar Nej till krig,som ALDRIG löst något problem vår då och nutid !

  • Att Hamas terroriserar sin egen befolkning är både önsketänkande och dum propaganda som bara totalt okunniga tror på. Hamas har fortfarande stöd av den absoluta majoriteten palestinier och araber. Om du har lust att svimma kan jag bre på och berätta att detsamma gäller Hizbollah också :-D

   Hamas och Hizbollahs främsta förtjänst är att de gnuggat israelernas näsa i stoftet med mycket små medel. Skulle vilja se den israeliska höken som vågar startar nästa krig mot araber na :-D För detta har hederliga palestinier och araber beredskap att skänka sitt eget skinn till Hamas. Allt för att rädda dem undan den israeliska utvaldheten :-D Och ju mer ni hackar på Hamas, desto populärare lär det bli. Ochy förr eller senare kommer ni att förhandla med just Hamas :-D

  • Hamas terroriserar sin egen befolkning? Nej du. Hamas valdes i ett demokratiskt val av en majoritet av den egna befolkningen. Eftersom Staten Israel ansåg att folket valt fel lyckades man terroriststämpla Hamas efter hårt lobbyarbete mot EU och USA tex. Den enda part som för tillfället terroriserar ngn i området är staten israel och det gör man i form av illegal statsterrorism via arme, flotta, flyg osv.

 3. Har inte denna blogg sett dokumentären från Dox som ifrågasätter antisemitismen. Den borde ses.

  http://svtplay.se/v/2312067/dox/defamation?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2317229/sb,p129798,1,f,-1

  Det är en israelisk dokumentär som handlar om just antisemitism, eller snarare frågar den om antisemitismen överhuvudtaget finns? Eller är antisemitismen bara skrämselpropaganda från israeliska konservativa hökar?

  En mycket roande film som tar upp svåra ämnen, men samtidigt får man vara livrädd att lägga ut en kommentar likt denna. Risken är att man blir stämplad som antisemit.

  Själv tycker jag att Israel beter sig synnerligen illa mot palestinierna. Offret har blivit förövare, precis som på individnivå när den utnyttjade växer upp och börjar utnyttja.

  Däremot har jag inget emot judar. Jag har överhuvudtaget inget emot något folkslag, däremot finns det en och annan knäppgök bland alla folk.

 4. Man kan undra vad Israel tänker göra med sina 200 (?) kärnvapen? Sydafrika kunde ju avrusta sina bomber en gång i tiden, men i Israel tillkommer problemet med extremreligiösa personer som spelar allt större roll i krigsmakten. De lever mentalt så att säga inte helt i vår värld. Det kanske vore en högprio-åtgärd att säkra att inga sådana figurer får sätta fingret på någon avfyrningsknapp. Dessutom har de ju en tung hejaklack i form av evangelika grupper främst i USA som åtminstone i teorin jobbar för att den yttersta domen skall bli verklighet. Gärna då i form av kärnvapenkrig i Mellersta Östern. Så där finns det anledning till oro.

  Men även om genomförd kärnvapenterror är ett lyckligtvis mindre troligt alternativ så finns ju det troliga alternativet, nämligen att desperata israeler startar massmord på araber för att försöka driva fram ett nytt storkrig (som Israel förväntas vinna med hjälp av sina ständiga uppassare i Washington). Man skall nog inte underskatta högerextremismen i Israel numera.

 5. skippa Hamas snacket nu, koncentrera er på analysen av maktbalansen istället:)

  jag menar, Jinge har ju rätt här att USA inte är mycket att lita på med tanke på statsskulden, samt att araberna sitter på MÄNGDER av olja, vilket dom kan använda för att sätta press på USA och väst, igen.

   • usa importerade 2003 56.1% av sin oljeförbrukning, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Imported_Crude_Oil_as_a_Percent_of_US_Consumption_1950-2003.jpg
    det lär ju knappast blivit lägre i nuläget, däremot skulle arabländer använda oljan som påtryckning kanske usa helt plötsligt blir världsledande i elbilar för att bryta beroendet av arabländernas svarta guld och kunna fortsätta stödja Israel, visst vore det bra för hela världen? dock dåligt för palestina

    och någon nämnde Kina, hur stort stöd för Israel finns i kina? med tanke på deras oljekonsumption så kanske dom blir en ny storspelare i MÖ?

    • Jag oroar mig inte specellt för någon aggression från Kina. Man bryr sig strunt om konflikterna mellan de abrahamitiska religionerna och man har historiskt aldrig varit territoriellt expansiva. På senare tid har man i princip rest runt och köpt upp det man vill ha för cash, det är om inte annat billigare än att kriga sig till det som USA gjort. Kina har passat på när USA och väst har haft sanktioner mot Sudan t ex och handlat friskt med dom. Jag vet, man behöver bara kolla hur det ser ut på flygplatsen i Khartoum.

     Dessutom, det är västvärlden som är skyldigt Kina pengar, inte tvärt om. Skulle Kina börja kriga skulle de utlånade pengarna brinna inne i konflikten, så det aktar man sig för.

     • men det skulle bli intressant om det blir ännu ett val i palestina och Hamas vinner, väst börjar införa sanktioner mot palestina för det(vilket får till följd att högern i både USA och Israel kommer i sina byxor) och kina börjar handla med dom, nu har dom iofs inte så mycket att handla med, men om Kina går in och bygger upp industrier m.m, hur skulle Israel reagera då? säg att Israel börjar med ”gjutet bly” och ”råkar” träffa kinesiska intressen?

      otänkbart jag vet, men hur många kunde i somras tro att 2 diktatorer skulle bli störtade av folkets protester?

  • Maktbalansen är ett intressant perspektiv och den håller nu på att förflyttas i en rask takt. Israel, USA, EU mfl. får nog hålla i hatten alldeles snart! Kina blir en allt större spelare i denna maktbalans om än en defensiv sådan. Kina har finanserat USA:s krigande i minst ett decennium medelst gigantiska lån. Kina är i akut behov av råvararor av olika slag, mest akut är olja. Oljan har nått sin peak-produktion. Det kommer att leda till oväntade koalationer tror jag. Och mitt i detta kommer kriget om vattnet som nu håller på att bli en brist- och handelsvara worldvide.. De länder som sitter på stora vattentillgångar kan bli centrum för nästa muck från USA tex. med hänvisning till? Tja Irak påstods lögnaktigt och felaktigt inneha ”massförstörelsevapen”, andra muck handlar om påstådd jakt på terrorister eller Al-Quaida. Dags att hålla i hatten utefter norrlandsälvarna?

   • Leo, när jag läste din kommentar, så kände jag som att jag läser en kort sammanfattning av den moderna Bibel. Vi ses i Harmageddon, då 20 miljoner soldater ska komma från öst (kineser?) …

    :)))