Vad gör SÄPO med Somalier?

I P1-morgon nyss så hävdade Säpo att de somalier som begärts häktade är terrorister trots att vare sig FN eller EU klassat deras organisation som en terrororganisation.

P1-morgon: ”Idag hålls omhäktingsförhandlingar mot de två svensksomalier som misstänks ha stöttat den militanta islamistiska organisationen al-Shabab i Somalia. Organisationen driver en väpnad kamp mot den etiopiska närvaron i landet, en kamp som enligt åklagaren också innebär terrordåd.”

Alltså: En organisation som motsätter sig en invasion från grannlandet Etiopien, ett land som försvarar sitt territorium mot legitima somaliska anspråk, är således terrorister för att SÄPO anser att en del av deras agerande är ”terroristiskt” till sin karaktär som Säpos representant uttryckte saken.

Om plötsligen Danska trupper med stöd av amerikanskt flyg angriper Sverige för att ta tillbaka Skåne så blir vi svenskar terroristiska om vi skjuter på de danska trupperna och de amerikanska flygplanen. Eftersom USA hävdar att det bland dessa somalier finns ”al-Qaida” så är det uppenbarligen bara att tuta och köra.

I den skånska huvudstaden Malmö finns det säkerligen också folk som sympatiserar med al-Qaida, ja det sägs även finnas sådana i Stockholm. Betyder det att det är fritt fram för USA att bomba Stockholm? Kan danskarna marschera norrut efter att de intagit Skåne?

Situationen i Somalia är minst sagt komplicerad. Dels så har landet – olja, låter det bekant? Landet har en hel bunt med klaner och olika krigsherrar och den första gången man på senare år uppnådde något som kan liknas vid stabilitet var när islamisterna stödde utvecklingen av Domstolsrörelsen, de s.k. islamistiska domstolarna. Dessa är ur många aspekter svåra att acceptera för oss sekulariserade nordbor, men likafullt så har de ett tämligen omfattande folkligt stöd. De har dessutom långvariga traditioner i landet, och sedan 8-10 år tillbaka så har de gjort allt större anspråk på makt.

Den makten är Etiopiens skräck eftersom en relativt stor del av Etiopiens befolkning anser sig vara somalier eftersom de talar det språket och har praktiskt taget all släkt boende på andra


Så som vi fått lära oss se somalier…

sidan gränsen. Det är ur den synvinkeln man ska se USA:s inhopp i konflikten, Somalias huvudsakliga religion är islam, dess tillgångar oljan, dessutom har de ett grannland som känner sig ”hotat”.

På Youtube och Liveleak finns det mängder med filmklipp från amerikanska flygplan och helikoptrar där de skjuter prick på springande civilpersoner, de vräker ner brandbomber på civila byar som de säger består enbart av al-Qaida.

Och vår egen säkerhetspolis anser att somalier i Sverige som skickar pengar till sitt hemland gör sig skyldiga till att finansiera terror trots att mottagarna av pengarna vare sig är terror-
stämplade av EU eller av FN.

Det finns viss anledning att höja på ögonbrynen inför Säkerhetspolisens engagemang i den här frågan, för vems ärenden går de? Jag vet inte svaret men jag vet vartåt det lutar…

P1-morgon AB SvD DN

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]SÄPO, Säkerhetspolisen, Terrorstämpel, Somalia, Islamistiska Domstolar, Al-Qaida, USA, Etiopien, Klaner, Krigsherrar, Olja, Politik, Kriget mot Terrorismen[/tags]

  12 comments for “Vad gör SÄPO med Somalier?

 1. 27 mars, 2008 at 10:11

  Som du beskriver det verkar det hemskt. Men du glömmer en sak. Kinas damsugning av råvaror är en bidragande orsak till krigsherrars framgång. Med tanke på OS har Kina visserligen börjat acceptera FN.s roll om än halvhjärtlat.

  Situationen är alltså mer komplicerad än vad du ger sken av. Även om Kina vill åt oljan (och andra råvaror) bidrar de också till Afrikas och Sydamerikas tillväxt. Avigsidan är att korrupta ledare kan bibehålla makten. Tyvärr används nu terrorism som medel i krigföringen. Det finns en risk att vi i Norden är lite väl naiva.

 2. 27 mars, 2008 at 10:20

  Jag glömmer inte. Det är en av de viktigaste orsakerna till att USA bombar ”al-Qaida”, det kommer finnas ”al-Qaida” i varje land som USA behöver olja ifrån framöver.

  Beträffande den nordiska naiviteten får du stå för den själv.

  Du verkar tycka att det är ok att mörda oskyldiga bara för att USA vill säkra oljan!

  Det som komplicerar saken är att USA vill ha fullständigt världsherravälde.

  Vad vet du om den terrorism som finns i Somalia? Har du uppgifter från oberoende källor eller läser du bara vad USA anser? Varför delar inte FN och EU USA:s uppfattning?

  Är det den Europeiska naiviteten?

 3. 27 mars, 2008 at 11:22

  Du behöver inte hetsa upp dig. jag avskyr bombningar lika mycket som terrorism. Jag försökte bara nyansera bilden genom att säga att Kina snarare än USA försöker få oljaherravälde.

 4. 27 mars, 2008 at 11:36

  Jinge, det är meningen att USA ska gå fram som en bulldozer över alla dessa länder, ”The Powers That Be” vill förstöra USA’s rykte i hela omvärlden ( gissa om det fungerar bra? ) sen kommer nån annan ( Land, Världsorganisation? ) att ta över och skapa ordning efter det att USA har skapat kaos över hela världen dom senaste 5-8 åren..

  Det man bör veta är att Regeringen och Kongressen har rekordlågt förtroende i USA, detta står tyvärr inte i massmedia så man luras att tro att dom amerikanska medborgarna står bakom denna politik, men det gör dom inte, dom har tröttnat rejält på Bush och Kongressens ständiga brott mot deras egna grundlag!

 5. 27 mars, 2008 at 11:44

  Jag behöver alltid hetsa upp mig Rolf. Det är nämligen INTE ETT SMACK mer moraliskt att USA försöker bli oljans herre än Kina. Dessutom använder USA så mycket våld, över en miljon döda irakier att först kommer USA seedan kommer ingenting sedan kommer… (så kan jag fortsätta en hel skärmsida) och SEN kommer Kina.

  Det du ger uttryck för är bara den europeiska naiviteten.

 6. 27 mars, 2008 at 11:58

  Om Somalia tycker vi nog lika. USA har (som vanligt får man säga) gjort misstag, grova misstag. Terrorism är dock fel väg. Vi får hoppas att de Afrikanska staterna kan reda ut situationen.

  Historiskt har kommunismen haft ihjäl många miljoner. Du vet säkert bättre. Trots USA grava misstag tror jag mer på USA än på kommunistiska stater.

 7. 27 mars, 2008 at 12:13

  Historiskt sett, om vi nu ska vara sådana, så är väl hitlertyskland den värsta mördarstaten, vilken som kommer efter den är svårare att avgöra, men Sovjet förlorade mellan 20-30 miljoner människor när de befriade Europa från nazzarna. USA förlorade under 100 000. Sedan om man ska räkna lik, vilket du verkar road av, så har usa bombat följande länder sedan andra världskriget:

  Kina 1945-46,
  Korea och Kina 1950-53,
  Guatemala 1954,
  Indonesien 1958,
  Kuba 1959-1961,
  Guatemala 1960,
  Kongo 1964,
  Peru 1965,
  Laos 1964-73,
  Vietnam 1961-73,
  Kambodia 1969-70,
  Guatemala 1967-69,
  Grenada 1983,
  Libanon 1983, 1984,
  Libyen 1986,
  El Salvador 1980,
  Nicaragua 1980,
  Iran 1987,
  Panama 1989,
  Somalia 1993, -?
  Bosnien 1994, 1995,
  Sudan 1998,
  Jugoslavien 1999
  Afghanistan 1998-?
  Irak 1991-?

  Hur många dödsoffer som blivit resultatet av USA:s politik är omöjligt att veta exakt, men det är under alla omstängigheter långt fler än vad något annat land i världen orsakat, troligen har inte alla länder sammantaget kommit upp i mer än en tiondel av de som dödats av USA.

  Kommunismen har inte varit något föredöme, men att tro mer på USA visar just på den naivitet som du själv tog upp. Men eftersom ämnet är en utvikning åt metahållet så är det streck i den diskussionen här och nu. Ämnet lär återkomma…

 8. Bengt Nilsson, röd gråsosse
  27 mars, 2008 at 13:28

  Inte ens CIA går Bushs vägar. Men detta SÄPO, lika bushrövslickande som en gång höger-Persson, verkar ha direktkontakt med Bush och hans desinformationsbyrå. Är det månne Bildt som är kontaktmannen?

 9. 27 mars, 2008 at 16:53

  I SVT-s program Agenda eller Aktuellt (minns inte, men ska kolla så snart som möjligt), har en person som intervjuades sagt att organisationen där somalierna har skickat sina pengar inte är terrorstämplat (!) … och finns inte på någon terrorlista (!)
  Direkt efter detta, har kommit meddelande från USA via svensk UD att den här organisationen sattes upp på terrorlista.
  Skumt.
  Det liknar på metoden: ”Om det inte finns terrorister – då kan vi skapa dom!” …

 10. 27 mars, 2008 at 18:25

  Din notis var välskriven, Jinge!

  Men den fortsatta dialogen förstod jag inte!?!

  Min första fråga är vad har Kina och USA med den svenska säkerhetspolisens agerande mot somaliers aktiviteter i Sverige att göra? Får inte en somalier sända sina surt förvävade pengar till släkt och vänner i hemlandet? Ett land som lever på ”svältgränsen”?

  Min nästa fråga, anser svenska regeringen och riksdagen att Somalia inte har rätt att folkligt försvara sitt land?

  Min sista fråga är, borde inte ”vår framgångsrike fredsmäklare” Bildt ägna sig åt den här konflikten, istället för att jobba med ”indirekt företagsledning inom oljehandeln”?

  Sista kommentar bygger på ett par av Daila lamas uttalande. ”Den enda vägen till ett konstruktivt resultat är en öppen dialog”, samt ”aggresion föder vrede, viklet föder hat som föder ny aggresion”.
  Min slutsats är visa männsklig kärlek och tolerans, så kommer du automatiskt att skapa en dialog!

 11. Nadia
  27 mars, 2008 at 18:55

  Rolf Erikson är dina åsikter ett skämt eller är de på allvar?

  Vi har haft USA som startar krig här och där i flera decenier.

  De är USA som attackerade Irak inte Kina, de är USA som gett stöd till diktaturer i över 50 år för oljans skull inte Kina. Så ta och se fakta som de är i Somalia också har vi USA som attackerar Somalier och vänder upp och ner på landet.

  Sedan vill jag verkligen nämna att jag är så less på alla som kallar USAs krigsbrott för misstag. USA har gjort sig skyldig till enorma krigsbrott

  Sedan är största terrorn man kan göra är att starta ett krig mot ett oskyldigt folk och de är vad USA gjort i Irak. Ren terror.

  Jinge, al-Shabab betyder Ungdomarna.

  SÄPO är ni verkligen så dåliga?

 12. Elof
  27 mars, 2008 at 21:04

  Amerikanska förluster under andra världskriget:

  416 800
  http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

Comments are closed.