Vad är en rödgrön politik?

Välkomna till Bryssel, skriver Aftonbladet idag på sin ledarsida, med underrubriken ”Wetterstrand och Ohly, ni behövs i EU-politiken.” Ledarartikeln är osignerad vilket är ovanligt i Aftonbladet, något som gör det svårt att lista ut om artikeln är ett beställningsarbete från Sveavägen eller Norra Bantorget.

Igår skrev jag ett inlägg om Vänsterpartiet och svekdebat-
ten, i morse innan frukost upptäckte jag närmare trettio mail i min inkorg, e-post från medlemmar, i Vänsterpartiet som alla uttryckte kritik mot, ett par frågade mig vad egentligen det röd-
gröna är för något.

Medlem: ”När Göran Persson hade kört partiet i botten och det enda alternativet till ny partiledare var Mona Sahlin så blev läget akut. För att få tillbaka platsen vid maktens grytor måste man göra som alliansen, bilda en allians. Då blev det de partier som fanns kvar, Miljöpartiet och efter ett tag även Vänsterpartiet. Men Sahlin skulle ha gått i koalition även med hin håle, bara sossarna kom tillbaka till maktens grytor. Det rödgröna samarbetet är inget annat än kulisser, kulisser som partiet (vänsterpartiet) ställer upp på utan vidare.”

Andra riktar kritiken mer direkt, man ifrågasätter demokratin och medinflytandet. Medlem två beskrev hur partiledningen agerade på kongressen för att vidarebefordra ett beslut som gick dem emot till partiets verkställande utskott, där det sedan begravdes i pappersbuntarna.

Medlem 2: ”Om vi ser till förhandlingarna mellan s-v-mp på central nivå, så är det politiska som kommer ut därifrån inte förankrat hos medlemmarna. Det partiet centralt gör är att man ringer runt till distriktsordförandena, i vilken omfattning, eller vid vilka tillfällen det sker är svårare att säga. Vi medlemmar får alltså inte ens möjligheten att vara med och bestämma vilka krav vi skall driva i förhandlingarna, vi får inte veta vilka frågor partiet centralt tänker driva i förhandlingarna, vi får inte veta något om något – tills det ligger klappat och klart… …Jag tycker att väljarna borde ha rätt att se hur saker ser ut i ett parti som de säger sig vilja rösta på/organisera sig i. Själv börjar jag bli så jävla trött på allt vad partiet heter. Den kritik som riktas mot partiet om att överge sin själ är korrekt. MEN det är främst partiledningen som nästan gör sitt bästa för att det ska ske. Risken är att partiet går under. Ibland är det svårt att komma på bra argument kring varför det inte är lika bra att låta så ske.”

Samma tongångar som från medlemmen ovan har hörts i många av de e-postmeddelanden jag har fått. Flera av brev-
skrivarna hävdar att avståndet mellan partiledningen och medlemmarna har ökat enormt och till min stora överraskning så har det inte kommit ett enda e-postmeddelande som kritiserar gårdagens inlägg. Jag hade väntat mig att åtminstone någon skulle morra om att jag går högeralliansens ärenden i och med att jag släpper fram kritik.

Att det inte har skett beror givetvis på att en blogg som denna bara läses av något tusental personer dagligen, men det beror säkerligen också på att inget i kritiken är nytt. Man känner till de synpunkter som medlem ett och två ger uttryck för ovan, och man kan inte göra något för att motverka kritiken i och med att man har samarbetet i en koalition att ta ansvar för.

i , , , , , , , ab1 ex1 dn1 svd t

  6 comments for “Vad är en rödgrön politik?

Comments are closed.