Utanförskapets åsikter?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag publicerar de rödgröna en debattartikel på SvD Brännpunkt. De säger det självklara, det alla tycker. De satsar på bättre offentliga finanser och tänker inte, som den nuvarande regeringen, låna pengar utomlands för att sänka skatterna för dem som redan har det bra ställt ekonomiskt.

AB: Oppositionen föreslår att kommunerna får sammanlagt nio miljarder kronor mer under två år än vad regeringen budgeterat till skola, vård och omsorg. Dessutom vill de ha ytterligare tre miljarder under lika lång tid till riktade satsningar i skola och sjukvård.

Man skriver att skatt ska betalas efter bärkraft och påpekar samtidigt att den förra regeringen lämnade efter sig ett överskott på sjuttio miljarder, något som nu borgarna har vänt i ett underskott på lika mycket. Slår man ut det på varenda svensk så kan man säga att var och en hade 7777 kronor i plånboken men har nu en brist i samma plånbok på lika mycket, en skillnad på 15 554.- Något som gäller alla, från varje ettåring till hundraåring. Nu är det givetvis ett gravt förenklat sätt att räkna, men jag måste ju tänka på borgarna som läser sidan, de måste ha något att kritisera som bekant.

På vägen mot detta underskott så har alltmer av samhällets service till medborgarna stagnerat och/eller privatiserats. Det som Reinfeldt av politiska skäl döpte till ”utanförskapet” har ökat, de med sämst inkomster har fått mindre inkomst, A-kassan har blivit dyrare. Ja så skulle uppräkningen kunna fortgå länge. Tyvärr så tar det längre tid än fyra år att sopa upp efter borgarna. Nu ska vi, allt i avsikt att närma oss en NATO-anslutning, köpa amerikanska Black Hawk-helikoptrar.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Rödgrön

Samtidigt ska skattebetalarna satsa många miljarder på att modernisera JAS Gripen. Ett av skälen till detta är att det ska bli lättare att sälja det utomlands. Det rimliga vore väl att Saabs ägare bekostar moderniseringen, det är ju ändå de som tar vinsten om det går att sälja några flygplan, men så fungerar det inte i Sverige.

Det allra billigaste, och dessutom effektivaste, vore givetvis att köpa färdiga ryska jaktplan. Men ve och åter ve, att köpa något som är effektivare än amerikanska och brittiska vapensystem är inte till att tänka på. Det vi har att se fram emot idag är den smutsigaste valkampanjen sedan hattar och mössor, och ”se fram emot” är väl en underdrift om något?

intressant Tags: , , , , , , , ab12 svd12 dn123 ex123 t
[/column]


5 svar till “Utanförskapets åsikter?”

 1. Det är väl Wallenberg och Investor som äger Saabs flygplanstillverkning? Det är väl klart att skattebetalarna ska betala utvecklingen av Gripen medan Investor plockar hem eventuell vinst. Så har ju alltid sossarna gjort.

  • Ja det är iofs sant, men jag undrar om det verkligen skulle fungera som med V i regeringen oxo. Tror du det? Det skulle bli heta känslor i partiet då…

   • Han kan väl sova det nya snabbtåget om V-S-MP ska bygga. Han hinner inte vakna innan han är exporterad ner till södra europa :D

   • Jag tror att (v) skulle lägga sig tokplatt om sossarna ville gödsla Investor med skattepengar. Precis som man gör i nästan alla andra frågor.
    Eller vart har EU-motståndet tagit vägen? Kravet på att dra tillbaka trupperna från Afghanistan? Kritiken mot det nyliberala påfundet med utgiftstak i statsfinanserna?

    Allt kastas överbord eller göms undan i syfte att vinna Monas gunst och få vara med och dela på ministerposterna.

 2. Vad jag hoppas på nu är den stora infrastruktursatsningen. Rätt skött kan den bli avstamp för något riktigt bra, typ ”Rekordåren” 2 !!