Usama, Den Vandrande Vålnaden

Svenska Dagbladet verkar ibland drabbas av någon slags politisk sinnesförvirring som tar sig alltmer märkliga uttryck. Nu har man en rubrik på ledarsidan som jag visar i bilden här till höger.

SvD: ”I en amerikansk teveintervju säger försvarsminister Robert Gates tyvärr att USA inte har haft koll på bin Ladins rörelser sedan fler år tillbaka. Kanske finns han i östra Afghanistan. Ingen vet säkert. Det är underligt att Amerika inte tycks lägga ned mer energi på att hitta sin ärkefiende. I valrörelsen lovade Obama att fånga bin Ladin. Vad har hänt med den ambitionen?”

Sinnesförvirring kallar jag det eftersom det finns mängder av anledningar och fråga sig varför tidningen håller på såhär. Visst, på ledarsidan gäller inte vanliga journalistiska bedömningsgrunder, det går inte att anmäla dem till PO på samma sätt som man kan göra med nyhetsjournalistik, men likafullt borde man kunna begära att SvD rimligen försöker hålla sig till vad som är känt?

1) Usama bin Laden dog sannolikt i samband med de bombningar som USA genomförde mot ToraTora-bergen.
2) Inget talar för att han skulle vara inblandad i 9/11, att ”han” antyder det i en video efter ett drygt år efter är inget bevis.

svd

3) En absolut majoritet av kaparna var saudier. Varför inte bomba Riyadh?
4) De videos som ”hittats” av Memri och Site Institute har inte kunnat verifieras som äkta.
5) I vissa av dessa videor så är det med 100 procents säkerhet någon annan än bin Laden som agerar.

Detta vet Svenska Dagbladets ledarredaktion, likafullt låtsas man som man är ovetande. Man kan givetvis fundera en stund på vad man har för motiv till att ändå lägga ut dimridåer, men tyvärr så är de flesta av svaren på den typen av frågor lika skrämmande som Usama bin Laden själv.

intressant Andra om: , , , , , , , svd sds hd ab dn t

  17 comments for “Usama, Den Vandrande Vålnaden

 1. Boris
  7 december, 2009 at 08:03

  1) Om dom lyckats naila honom borde det ligga i USAs intresse att så snabbt som möjligt bevisa detta. Som det är nu ser dom ju bara klantiga ut, men det kanske är en del av konspirationen?

  2) Hursom var han ju en av västvärldens mest eftersökta många, många år innan 9/11.

  3) Därför att USA är sjukt tjenis med dom som, än så länge, sitter på makten i Saudiarabien. Att det finns dissidenter bland folket är ju varken konstigt eller otippat. Men det vet du ju redan.

  4/5) Han är förvisso en stor ledarfigur, men att dom skulle gå så långt som att fejka uppträdanden låter lite ansträngt. Tänk lite som Obi-Wan Kenobi: ”If you strike me down I shall become more powerful than you can ever imagine.”
  Han är värd mer för dom som martyr helt enkelt.

  • 7 december, 2009 at 08:11

   Men har de ingen LEVANDE bin Laden så får de se till att skaffa en ersättare, vilket de gjort. Sedan kan man kanske diskutera USA:s inblandning, men det finns andra villiga regissörer…

  • Christer W
   7 december, 2009 at 11:04

   ”Han är värd mer för dom som martyr helt enkelt.” Det förhållandet är intressant, av detta går det göra antagandet att han lever och gömmer sig. För är det så att Usama lever så är det farligaste han kan göra är att visa upp sg personligen, för konsekvensen av det är att då vidtar en kostsam klappjakt utan begränsningar. Så både för Usama och US gov så är det en fördel att ingen vet var han är, han lever vidare och us slipper astronomiska kostnader och risker bara för att jaga en person. Men Usamas viktigaste roll för väst vare sig han vill det eller inte är kanske att vara yttre fiende, så att folk inte ska se vad deras regimer verkligen gör med dem själva med

 2. Danne
  7 december, 2009 at 08:45

  Nu är jag inte så insatt i alla turerna kring 9/11 så att jag har koll på vilken nationalitet flygkaparna hade, men om de var saudier eller inte på passet borde ju spela mindre roll än vilket lands regering som stödde attacken (vilket Afghanistans talibaner gjorde?).
  Som att Sverige skulle få skit för att vi har Svenska medborgare som krigar i div länder i Afrika/Mellanöstern, vilket knappast är något regeringen stödjer.

  • 7 december, 2009 at 09:56

   men om de var saudier eller inte på passet borde ju spela mindre roll än vilket lands regering som stödde attacken (vilket Afghanistans talibaner gjorde?).

   Intressant. Det var ju saudiska prinsar som finansierade talibanerna och uppbyggandet av mängder av koranskolor, aka finansierade wahabbismen, det borde väl kvalificera saudierna för lite bombning? Att du inte känner till att sjutton av nitton flygplanskapare var saudier är ju märkligt…

   • Daniel
    7 december, 2009 at 14:25

    Jo kan kanske tyckas, men jag har inte brytt mig så mycket om ”konspirationerna”, de var ju al qaida terrorister (internationell terrororganisation med medlemmar från alla möjliga länder) så vilket land de kommer från spelar väl mindre roll?
    USA har väl dessutom finansierat Talibanerna själva när det passade dem?
    Tror att om Saudiska prinsar hade finansierat kapningarna/terror attackerna och att det varit bevisat så hade nog jänkarna krävt att få dessa utlämnade också, precis som de krävde att få bin ladens gossar utlämnade från afghanistan. Som jag förstått det så var det väl därför de invaderade (iaf officiellt)?
    Men visst, det kanske är så att saudier ligger bakom, men då har de väl döljt spåren väl, med tanke på allt snack om oljan som anledning till invasionerna så skulle väl USA hoppat av glädje om Saudierna haft något med det att göra, tänk vad olja de hade kunnat sno åt sig då.

    • 7 december, 2009 at 14:34

     de var ju al qaida terrorister (internationell terrororganisation med medlemmar från alla möjliga länder) så vilket land de kommer från spelar väl mindre roll?

     Vem har sagt det? Bush?

     tror att om Saudiska prinsar hade finansierat kapningarna/terror attackerna och att det varit bevisat så hade nog jänkarna krävt att få dessa utlämnade också,

     Det skulle USA aldrig våga. Tänk om saudierna skulle skruva åt oljekranen, vad händer med USA då??

     F.ö. har inte saudierna alls dolt spåren. Det är känt att några av prinsarna finansierat bygget av hundratals koranskolor som lär ut Wahabbismen, byggt moskéer i Afghanistan mm… Wahabbismen kommer från SA…

 3. mr Biz
  7 december, 2009 at 09:19

  Orsaken till SvD’s dimridåer är sannerligen värd att fundera på men problemet är att svaret varje gång blir outhärdligt så till den grad att varje frisk människa förtränger och intalar sig att detta är inte möjligt.

  Analogin med Fantomen (den vandrande våldnaden) är 100%. Inte nog med att båda sägs bo i en grotta i Pakistanska områden och har ett evigt liv — man kan t o m byta ut namnen i Fantomenordspråken och det blir till dagens inbillade sanningar:

  • Då Usama bin Laden rör sig står blixten stilla
  • Usama bin Laden smyger tystare än djungelkatten
  • Du hittar aldrig Usama bin Laden – han hittar dig
  • Usama bin Laden är hård mot de hårda
  • Sikta aldrig på Usama bin Laden
  • Usama bin Laden har tusen ögon och tusen öron
  • Usama bin Laden har tio tigrars styrka
  • Usama bin Laden vilar först då fred råder i hans värld
  • Den som ser Usama bin Ladens ansikte dör en fasansfull död
  • Då Usama bin Laden säger något lyssnar man
  • Usama bin Ladens röst isar blodet
  • Att vakna i mörkret och se Usama bin Laden – en fasa för onda män
  • Det finns nätter då Usama bin Laden lämnar grottan och går på stadens gator som en vanlig man
  Ska de leta efter Usama så är tipset alltså att söka någon som bär en fedora-hatt, solglasögon och trenchcoat, och kallar sig Mr. Walker (”Ghost Who Walks”).

  Misstänker att motivationsstrategerna bakom 911 har läst Fantomen. Noga.

  • 7 december, 2009 at 10:03

   Underbart! Jag kortade ner det lite:

   • Då Usama rör sig står blixten stilla
   • Usama smyger tystare än djungelkatten
   • Du hittar aldrig Usama – han hittar dig
   • Usama är hård mot de hårda
   • Sikta aldrig på Usama
   • Usama har tusen ögon och tusen öron
   • Usama har tio tigrars styrka
   • Usama vilar först då fred råder i hans värld
   • Den som ser Usamas ansikte dör en fasansfull död
   • Då Usama säger något lyssnar man
   • Usama röst isar blodet
   • Att vakna i mörkret och se Usama – en fasa för onda män
   • Det finns nätter då Usama lämnar grottan och går på stadens gator som en vanlig man

  • el persson
   7 december, 2009 at 12:37

   Kan det vara George Walker Bush?

 4. Bo
  7 december, 2009 at 09:25

  E-postadress krävs. / Jinge

  • Bo
   7 december, 2009 at 10:57

   Bättre?

   • 7 december, 2009 at 12:53

    ja, om du svarar på mailet…

 5. Matte
  7 december, 2009 at 15:15

  Hur funkar det med Googleannonserna Jinge? Får du in en bunt dollar dagligen? Det där med den vandrande vålnaden passar perfekt. Nu skriver Svenskan att han vandrar mellan Pakistan och Afghanistan.

  • 7 december, 2009 at 15:26

   Tyvärr, ett antal cent bara.

 6. Johan
  7 december, 2009 at 17:35

  håhåjaja, än är inte överraskningarnas tid ute. Jinge……..för en gångs skull håller jag med dig fullt ut :), det händer inte så ofta. jag tillhör självkonspirationsteoretikerna och det förstärks varje gång jag tänker på det.

 7. knickedick
  7 december, 2009 at 19:15

  Usama hit och dit.

  Ett bekvämt alibi att börja yla om ”freedoom,bomba,bomba,heligt krig” etc

  Såvitt jag minns hotade den äldre Bush att bomba sönder Saudi om dom inte ställde upp.
  Vill minnas det var total kris men bränsleförsörjningen till amerikanska armen,flotta,flyget.

  Vad hette han,fantasifiguren, i England?

  Dick Turpin?

Comments are closed.