USA, världsledande endast i floskler
I dag lastar Aftonbladet republikanerna i USA för att de genom sin motståndets politik äventyrar hela den amerikanska ekonomin, och därmed världsekonomin. Även om republikanerna givetvis kunnat agera annorlunda så gör man det lite för lätt för sig på Aftonbladets ledarsida. Demokraterna är långt ifrån oskyldiga när det gäller den nuvarande situationen, så talade t.ex. Obama själv om ett återtagande av trupperna från Irak, att dessutom lägga ner Guantanamo inom ett år, inget av hans fagra löften har genomförts.

AB: ”Det är ett avgörande ögonblick som kryper allt närmare i den amerikanska ekonomin. Om en vecka måste taket för statens skulder höjas, annars kommer staten inte att kunna betala sin verksamhet. Det finns sedan länge ett federalt -beslutat skuldtak – alltså en maxnivå för hur stort budgetunderskottet får vara. Det har blocköverskridande höjts många gånger, inte minst under Bushs år av enorma skattesänkningar för de allra rikaste och två väldigt kostsamma krig. Nu sätter sig dock republikanerna på tvären. De har efter flera års vansinnesstyrning av den amerikanska ekonomin börjat bry sig om tillståndet i statsfinanserna. De är beredda att förhandla, men endast om skattehöjningar stryks som ett alternativ.”

Även om världen hotas av en gigantisk ekonomisk kris så är alla inblandade parter lika goda kålsupare. USA:s track record som världens mäktigaste nation är på väg att sopas undan av länder med en allt starkare ekonomisk ställning, men det handlar inte i första hand om att inte USA skulle sakna ekonomiska muskler, det handlar mer om att de utnyttjat sin makt på ett felaktigt sätt. Jag vet inte om det var Bamse som sade att – om man är stark så måste man vara snäll, eller något i den vägen. Istället är nu USA engagerat i ytterligare ett krig, det i Libyen.

Vi är många som minns Barack Obamas tal i Kairo, han berättade att landets inställning till Mellanöstern skulle förändras, att konflikten mellan Israel och palestinierna skulle lösas – Yes we can! (texten fortsätter under annonsen)


Sällan har väl någon människa av kött och blod kunnat ta sig lika långt bara genom att producera pratbubblor, och jag kan tycka att det blir lätt absurt att läsa en ledare i AB som flyttar skulden från Obama själv till republikanerna. Hade demokraterna avslutat den vansinnesstyrning som republikanerna har satt igång, i enlighet med Obamas löften, så hade inte USA behövt höja skuldtaket. Men det låtsas man ingenting om.

it Andra om: , , , , , , , ab ex dn svd ekot svt gp


7 svar till “USA, världsledande endast i floskler”

 1. innan 9/11 pekade prognoser i USA mot ett gigantiskt överskott i statsfinanserna under 2010-2011, sen visar det sig att skattesänkningar för rika, krig och massa nya myndigheter i jakten på teorister äter upp detta, lägg sen till Obamacare som de inte hade råd att införa, som jag sagt tidigare, den ende som verkar villja göra det som krävs för att få ordning på Torpet är Ron Paul(han var emot Irakkriget, patriot act, emot vapensändningar till Israel osv)

  • Ron Paul vill oxå förstatliga Federal Reserve. Låter som en dödsdom, eller kanske bara en garanti att inte bli vald:-)

   • en stats riksbank bör ju vara statlig och inte ägas av banker, han har ju en poäng där, och hans argument för det är ju sunda.

    • Bara så jag inte missförstås: Jag var väldigt besviken när Ron Paul plötsligt försvann ur racet senast…. Att ett lands pengar ägs av landet själv är imho det enda som vore logiskt. Jag menade bara att det kanske är farligt för R P’s liv och lem om han försöker ändra på det….

 2. Jinge tar upp en viktigt aspekt på USA:s ekonomiska kris (som behandlas i ett inlägg på min blogg), nämligen militärutgifterna
  Den ekonomiska krisen i USA hade varit mindre om USA avstått från angreppsskrigen i Afghanistan och Irak.
  Enligt aktuella beräkningar från Brown university har krigen kostat omkring 4 biljoner (4 triljoner i USA:s terminologi) – nästan 1/3 av underskottet. Och högste befälhavaren Obama kunde ha slagit in på en annan politik, särskilt under de två åren då demokraterna hade majoritet i kongressen. Han hade bl.a. kunnat minska anslagen till angrepsskrigen, som för övrigt innehåller inslag av statsterrorism genom bl.a drönare, föreslagit hårdare krav och skatter på bankerna som åter kammar hem miljarder i bonus, och på rika.Den rikaste 1% har 4 gånger större tillgångar än de 80% som har minst tillgångar. Mer än 40 miljoner invånare i USA lever på matkuponger enligt officiell statistik, reallönerna ligger stilla sedan länge, arbetslösheten är hög.

  Och nu blir det värre för folket i USA!
  Sympati med dem, avslöja och bekämpa den lilla grupp som egentligen bestämmer politiken i USA

  • SAAB har redan missat tjänstemännens löner som jinge skrev i en annan blogpost, frågan kanske hellre bör vara: vem får ordning på ekonomin först? alternativt: vem går i konkurs först?:)