USA-soldater slipper bestraffning?


USA väljer att inte bestraffa de tio soldater som under sin tjänstgöring i Afghanistan, som krypskyttar, själva arrangerat ett fotografi föreställande sig själva, den amerikanska flaggan och flaggan för Waffen-SS. Soldaterna hävdar att var ett ”misstag”.

Expressen: ”Bilden på krypskyttesoldaterna framför den blå flaggan togs i september 2010, och har kommit till allmänhetens kännedom efter att ha siktats på en blogg, uppger AP. Symbolen är snarlik det ökända tyska SS-förbandets. Specialenheten mördade miljontals judar och romer under andra världskriget.

Bilden har lett till kraftigt upprörda känslor i USA och många kräver en ordentlig utredning, samt att soldaterna ställs inför rätta. Den amerikanska militären gör sitt bästa för att tona ned saken.

I ett uttalande säger marinkåren att symbolen inte är acceptabel, men att soldaterna inte kommer att bestraffas eftersom man bedömer att det rör sig om ett naivt misstag. Soldaterna ska nämligen ha trott att symbolen representerade spejande krypskyttar.”

Wikipedia ”Waffen-SS (tyska för ”Beväpnade SS”, bokstavligt ”Vapen-SS”) var ursprungligen militära enheter av frivilligt rekryterade politiskt (nazistiskt) motiverade säkerhetssoldater avsedda som stödtrupp till den nya nationalsocialistiska auktoritära regimen i Tyskland att användas vid inrikes oroligheter och motsvarande situationer. Kärnan till det framtida Waffen-SS skapades när det inom SS i Berlin 1933 bildades en särskild personskyddsstyrka (Stabswache) åt Adolf Hitler, vilken blev embryot till Leibstandarte Adolf Hitler.”

Det finns inte en chans att tio amerikanska soldater inte skulle känna igen symbolen för Waffen-SS, den har visats i tusentals filmer och lika många böcker. Dessutom påstår amerikanska historiker att det var USA som befriade Europa, något som gjort att dessa filmer och böcker haft en enorm spridning i USA. Att den amerikanska militären försöker tona ner soldaternas agerande är ett hån mot de miljontals européer som mördades i de nazistiska koncentrationslägren.

Det är givetvis helt orimligt att låta soldaterna behålla sina eventuella förtjänsttecken eller sin militära grad, vill Obama och Pentagon tona ner detta så bör de förklara för alla anhöriga till offren hur de tänker.

it Andra om: , , , , , , , dn svd ex


16 svar till “USA-soldater slipper bestraffning?”

 1. Du skriver att vill Obama och Pentagon tona ner detta så bör de förklara för alla anhöriga till offren hur de tänker. Tona ned vad, forklara vad…krig innebar att man dodar fienden…sa vad betyder en flagga och varfor forklara till de anhoriga?

  • Tycker du verkligen att det är så oklart? Tona ner skandalen. Och du förstår inte?

   Stackare!

   Dödar fienden? Tyskarna mördade sex miljoner människor, varav minst hälften judar.

   Förstår du verkligen inte det stötande i att amerikanska soldater poserar med Waffe-SS flagga?

   Stackare!

   Bor och lever du i USA?

   • Tja, har Al-Qaida en flagga ö. h. t.?
    Att posera med en flagga erövrad i strid, även om det är en idiotisk militär tradition, skulle vara något annat än detta.
    Antar att fler än jag har tagit del av Albert Einsteins syn på militären.
    Orkar just nu inte gräva i mitt oorganiserade bibliotek, men detta finns i en bok som på svenska heter Min Världsbild.
    Einstein beklagar livligt att osjälvständiga människor, marscherande taktfast under olikfärgade tygstycken får bära vapen. ”sin stora hjärna har han fått av misstag”
    Är benägen att hålla med.

 2. Det förvånar mig att IBM:s anställda i Israel får sitta och skriva skit på arbetstid. / Jinge

 3. Om vi antar att dessa krypskyttar är åtminstone läs- och skrivkunniga och vid någorlunda medvetande,vilket säkert är minimikrav för militärtjänst, är det uteslutet att de inte hade en aning om vad flaggan betydde.
  Förståndsgåvorna i övrigt hos alla de som svinar ner sig genom att posera för liknande bilder kan ifrågasättas.
  USA tycks ha som policy att deras militär ska ha största möjliga straffimmunitet.

 4. macho kultur rör det sig om, troligen inte 10 st nazister i amerikansk uniform, sök på youtube efter blod, svett och bajs, så får ni höra svenska kustjägare sjunga i stil med ”svarta svarta skalle, jag ska skära av din b**le” och någon annan ramsa om att kn**la med lik…

 5. Det är ju inte direkt högutbildade som söker sig till Marinkåren i USA. Det är faktiskt inte omöjligt att majoriteten av de där krypskyttarna trodde att SS faktiskt stog för ”Scout Sniper” eller ”Sniper Scout” (som de kallas).

  Killen som köpt flaggan visste garanterat dock såvida han inte är superignorant för det går inte att köpa en sådan flagga nånstans utan att se nazist-symboler överallt; men säg att hälften visste och andra hälften av soldaterna har noll koll så kan man ju inte straffa alla kollektivt. Det viktiga är att de inte gör om det.

 6. Det gamla talesättet ’De gud födde utan hjärnor gav han klaffar streck och stjärnor’ besannar sig återigen.

 7. Brukar inte den typen av ”yttringar” handla om dimmig krigsromantik, snarare än politiska ställningstaganden? Få andra perioder i historien har väl haft en sådan ”extrem estetik” som just tyska soldater från 2:a världskriget: väldesignade uniformer, perfekta parader i gås-takt med utvalda, snygga individer, påkostade ljusshower etc etc. Myten om tyska soldater som ”super-krigare”, moderna spartaner. Propaganda som verkligen gjort avtryck i många sinnen.

  • Oavsett vad det handlar om så kan det inte vara poppis i USA att ställa upp sig bredvid stjärnbaneret och en symbol för Waffen-SS…

   • Nä där är nog en hel del politiker och högt uppsatta militärer som var med i 2a världskriget eller har föräldrar som varit det. Även om de här soldaterna slipper bestraffning på pappret tror jag det kan bli svårt för dem att få någon vettig placering i framtiden…

   • Vita mörkblå imperialister gillar väl (undermedvetet) andra vita mörkblå imperialister? Många vanliga amerikaner tycker nog bara att ”dubbelblixtarna” symboliserar makt & styrka. USA är/var ju vår tids Rom, med oövervinnerliga armeér som ser hela världen som sin privata bakgård. Samhällsvetare har ju pekat på att om man klär av nazismen sina ”ytterligheter” så blir det som återstår, kärnan, bara vår tids västerländska kapitalistiska samhällen (främst representerat av USA).

  • Du har nog helt rätt Joakim.
   Dimmig krigsromantik. Dessa killar, kanske runt 20 borde vara hemma med jobbet eller skolan, familjen eller livspartnern och leva ett normalt liv.
   De ska fan inte skickas runt halva klotet för att döda och dödas i ett fattigt underutvecklat land, okänt till vilken nytta. Att det inte är i det ädla syftet att garantera afghanistanska småflickors skolgång vet vi alla redan.
   Kanske ligger orsaken till bilder av dessa killar poserande framför SS-flagga, pissande och skämtande över lik, samlande kroppsdelar som trofeér, nöjesskytte mot civilbefolkning m. m. i deras perversa outhärdliga situation.
   Talar du med svenskar som var i Kongo på 60-talet hittar du paralleller. Dock bar då inte varje man en hyfsat bra kamera. Att i en osäker situation skjuta en ”fläktrem” eller en ”yxa” gick ganska tyst förbi.

 8. Om inte detta visar hur pinsamt låg bildningen är i USA så vet jag inte vad som kan göra det. Jag finner det ofattbart att Obama inte tar i med hårdhandskarna emot detta då det ju annars brukar heta att de judiska väljarna är så oerhört viktiga för Presidentvalens utgång. Att posera framför den mest motbjudande symbolen i världshistorien, jag ser den tveklöst som värre än svastikan, är såväl ofattbart korkat som respektlöst mot alla de som drabbades av SS terror.