För några dagar sedan hörde jag att USA var tvungna att höja lånetaket, för gjorde de inte det så skulle de inte ens kunna betala räntan på sina lån. Det var dessutom en vederhäftig källa, så vederhäftig man nu kan begära. Källan heter Barack Obama.
Kielos/AB: ”Men att USA var så här nära att tvingas ställa in sina betalningar: att de äventyrade sin egen bräckliga ekonomiska återhämtning och hotade att utlösa en ny global finansiell kris, ställer obekväma frågor om hela det amerikanska politiska systemet.
Kan det över huvud taget hantera svåra ekonomiska situationer?
Att höja skuldtaket är inget nytt. George W Bush gjorde det sju gånger. Ronald Reagan arton. Men Barack Obama har lyckats försätta sig i en gisslan¬situation. Den konservativa Tea Party-rörelsen är fullständigt kompromisslös: inga skatter ska höjas för att komma till rätta med underskottet, i stället ska de svagaste ta smällen.”
Att de svagaste ska ta smällen, det är något som vi känner igen från Sverige. Här vill moderaterna höja nivån i högkostnadsskyddet för läkarvård och medicin, man vill höja SL-kortet lokalt, men förstås sänka skatterna för alla utom pensionärer, sjuka och arbetslösa. Snart kommer den sociala nedrustningen nå nya nivåer, man kommer väl ge sig på bostadsbidragen och lägga en extra skatt på pensionen.
Det är givet att krigen i Irak och Afghanistan kostar skattebetalarna i USA enorma belopp, det är så ofantliga belopp att det inte är någon idé att skriva summan. VI människor har en begränsad förmåga att föreställa oss summor i nivå med tusen miljarder, ännu svårare blir det om jag skulle skriva ut den amerikanska statsskulden, dessutom handlar det om en valuta som ska multipliceras med sex, komma någonting. (texten fortsätter under annonsen)
Och idag så är det bara att inse, klarar sig USA den här gången så skjuter man bara krisen framför sig. Dessutom kan världen konstatera att USA inte längre är en demokrati. De rikaste amerikanerna har gått med på detta bara under en förutsättning, att man inte höjer skatten. Precis som i Sverige, även om vårt land är ett lilleputtland som ryms i en fingerborg. Att de rikaste tiotusen familjerna bestämmer över trehundra miljoner människor är mycket, men det är inte demokrati.
De rika ska ha mer och mer även här, pensioner, socialförsäkring, a-kassa och sjukförsäkring ska sänkas steg för steg fram till den dag som våra svenska Tea Party-fantaster, vår nyliberala regering, har avskaffat välfärden helt och hållet. Tacka sjutton för att Fredrik och Filippa sticker iväg till Turkiet och badar då det hettar till hemma i Sverige..
it Andra om: USA, Skuldkrisen, Obama, Politik, Irak, Afghanistan, Reinfeldt, Nyliberal ab12 ex1 dn12 svd12 sr1
8 svar till “USA, de rikas diktatur”
Ja… Kommentarer överflödiga.
Jinge har rätt, tyvärr för folket i USA och i världen.
Mellan 1979 och 2004 ökade den genomsnittliga disponibla inkomsten hos den fattigaste femtedelen i USA med 9 %, medan den ökade med 69 % (7,5 gånger mer) hos den rikaste femtedelen (Skarstein, Clarté, 2009). År 2001 ägde den rikaste 1 % av befolkningen fyra gånger mer än de 80 % med minst tillgångar. Arbetslösheten är minst 15 % och över 40 miljoner invånare lever på matkuponger.
Den totala skuldsättningen i USA har ökat kraftigt, från 150 % av BNP år 1970, 268 % 2000 och 346 % år 2007 . Hushållens skuldandel har fördubblat mellan 2000 och 2007. (Economic Report of the President m.fl. källor).
* Och klyforna ökar även i Sverige* (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4494039)
Statsskulden ligger på c:a 14 biljoner dollar (triljoner i USA-mått). Den nämns mer sällan att kostnaderna för de orättfärdiga, brutala angreppskrigen mot Irak och Afghanistan (och Pakistan via kraftigt ökade angrepp med drönarflygplan) uppgår 4 biljoner dollar, dvs 1/3-1/4 av denna statsskuld. Hundratusen människor dödats och rekryteringen till talibaner stimulerats genom USA:s brutalitet och stöd till en korrupt lydregim. Intresset för Iraks olja och Afghanistans naturgas och mineraler är en viktig orsak till krigen.
Om USA drar tillbaka 30 000 soldater och annan militär personal från Afghanistan finns den ändå kvar fler än då Nobels fredspristagare Obama blev president.
Och USA svarar för närmare hälften av militärutgifterna i världen efter en kraftig upprustning under de senaste 10 åren, med alltfler militärbaser (över 600) i över 70 länder.
Detta är (en del av ) USA-imperialismen, som bara gagnar några få % av befolkningen.
USA:s statsskuld ger en stor anledning till oro och ilska
USA:s brutala krig i strid mot folkrätt etc ger anledning till ännu större oro. (Mer på min blogg http://aromelsjö.se).
Bekämpa USA-imperialismen!
Tyvärr är det så att förr eller senare spricker deras bubbla. Jag säger inte direkt tyvärr för deras skull då det är de själva som satt sig i denna sits men resten av världen följer oxå med i fallet. Sen att de inte försökt ta tag i detta tidigare är är märkligt för detta är ju ingen nyhet direkt om man så säger. . .
För övrigt ser jag till nästa svenska val om alliansen vinner igen kommer de oxå knäcka facket för gott!
USA är ett döende imperium, de har snart ingen medel klass längre och arbetar klassen är lurad precis som här att tro att de är medel klass och lever på lånade pengar. Det är ”the company store” liknande situation. Vi ska inte tala om den permanenta underklass som hat skapats genom att sända folk till fängelse och genom att göra det tagit bort deras chans till arbete och rösträtt, de flesta av USA’s permanenta underklass är svarta och latinos men också ”white trash” och på något sätt har tea party lurat dem att de slåss för dem.
Spänningar mellan olika grupperingar ökar och separatister, religiösa fundamentalister och rasistiska nationalister får mer och mer makt. Så jag tror på att jag under min livstid kommer att se USA falla sönder men jag är rädd för vad som händer då och vilka de drar med sig i graven.
Tyvärr så tror jag att du har rätt. Det kommer att gå åt helvittet med det landet, och hur det kommer att påverka världen kan vi bara bäva inför. Nya syndabockar och ett tredje världskrig? Något som man återigen kan utbrista i ett – aldrig mer, efteråt?
USA klarade sig undan konkurs denna gången, men det var på håret, vi får se hur det går nästa gång…
Visst klarade sig USA ur en frivillig konkurs den här gången. Nästa gång lånetaket måste höjas är en bit in på 2013. Då kanske Obama inte har majoritet i någon av kamrarna i Kongressen och Tea Partyt kan diktera nya nedskärningar. Sannolikt kommer USA då att drabbas av både ekonomisk misär och social misär. Men konkurs blir det inte.
När kommer Teapartyrörelsen att ställas till svars för sin dogmatiska politik?
/DNg
Nu är det inte direkt Tepartyt som ensam bär skulden. I den flera år gamla dokumentären IOUSA varnas det till exempel för den tickande bomben, och hur amerikanerna hade behövt höja skatten till omkring 40% för att reda ut krisen. Personligen skulle jag tro att en lättnad i de enorma subventionerna till storföretagen och jordbruket eller ännu hellre en tillbakadragning av trupper gjort sitt till ekonomin.
Istället för att ta itu med det var ju som bekant Pratmakarns första insats på tronen att skänka en helvetes massa pengar till bankerna och wall street för att ”stimulera” usa ut ur krisen. För att sen gå vidare med en kostsam allmän sjukreform som han ändå kompromissade sönder till en skugga av tanken.
Är ärligt talat ganska trött på hur media fortsätter att limma glorian på obamas hjässa, när han egentligen inte åstadkommer något. Den nya kompromissen runt besparingarna är inget mer än en ursäkt för att höja skuldtaket inför presidentvalet, inget annat.