Uppgivenheten tar över


Peter Wolodarski, Dagens Nyheters politiska chefredaktör, skriver idag en artikel som han satt rubrik på själv, Slutet på en epok, är rubriken. Jag och de flesta med mig vet att han har rätt, vi står nu inför slutet av en epok och inte ens galet optimistiska personer ser längre någon möjlighet att slippa en borgerlig regering i ytterligare fyra år.[column width=”49%” padding=”2%”]Peter Wolodarski/DN: ”Vi tar strid för vår partiordförande”, utbrast 23 socialdemokratiska veteraner i en artikel på DN Debatt i veckan. Uppropet var tänkt att mobilisera rörelsens folk och markera enighet bakom Mona Sahlin. Men mest av allt uttryckte inlägget en existentiell oro inom partiet. I DN/Synovates senaste mätning som presenterades i fredags fick Socialdemokraterna 28,6 procent, vilket är det lägsta stödet på 13 år. Valet 2010 pekar mot en ny katastrof för S.

”Det är tydligt att socialdemokratin i detta val har den ekonomiska, den politiska och den mediala makten emot sig”, hävdades det på DN Debatt. En annan skulle säga hur tydligt det är att socialdemokratin i detta val har sina egna strategiska beslut emot sig.

Sanningen är att det rödgröna samarbetet har drivit Socialdemokraterna vänsterut och öppnat det politiska mittfältet fritt för de nya moderaterna. Och vad passar Fredrik Reinfeldt bättre än att Mona Sahlin går armkrok med Lars Ohly och Maria Wetterstrand?”

Man kan givetvis se saken från höger, och Wolodarskis uppfattning är just ett sådant perspektiv. Ser man saken från vänster, som undertecknad, så blir det ett motsatt perspektiv. Socialdemokraterna har sedan många år lämnat den ekonomiska politik bakom sig som gynnade folkflertalet. Man har fört en politik som av vissa till och med kallats nyliberal. Herrar som Nuder och Persson var lika mycket socialister som ett ordinärt betongblock. En av effekterna av detta är att den politiska debatten och medvetenheten inom (S) delvis gått förlorad, strävan efter att vara ett ”arbetarparti” har knappast stått speciellt högt på dagordningen.

Rödgrön

Det är orsaken till att Reinfeldt, Schlingmann och Borg kunnat utmana (S) och kalla sig själva för ett ”arbetarparti”. Alla som är det minsta politiskt insatta vet att det är lögn och bedrägeri, men sammantaget så är det inte tillräckligt många för att på allvar kunna störa bilden så pass att fler av väljarna börjar ifrågasätta högerns nya framtoning.

Inom Vänsterpartiet råder det en tung och dyster upp-
givenhet. De allra flesta säger det inte högt, inte än, men de allra flesta anser att det var ett grovt misstag att samla sig i en koalition med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Vänstern hade klarat sig bättre genom att driva sina egna frågor och inte hela tiden behöva snegla på hur (S) och (MP) har tänkt sig att lösa samhällsproblemen. Partiet hade givetvis stöttat social-

[/column]

[column width=”49%” padding=”0”]rödgrön
demokraterna precis som vanligt efter en valseger, men nu valde man istället en väg som vi idag vet var totalt fel.

Man har sålt smöret och tappat pengarna, dessutom har man fått ett gigantiskt trovärdighetsproblem på halsen. Man borde ha insett detta redan från början, en koalition mellan (S) och (MP) hade hållit partiet praktiskt taget skadeslöst, sam-
tidigt ska vi inte sticka under stol med att ett rödgrönt samarbete, utan Vänsterpartiets medverkan, också skulle ha haft sina nackdelar.

Det är inte heller någon idé att diskutera hur Social-
demokraterna väljer sina ledande funktionärer. Det är partiets eget ansvar, men vi är säkerligen många som anser att partiet drabbats hårt av väljarnas brist på förtroende för Mona Sahlin.

Peter Wolodarski/DN: ”Mona Sahlin stöter just nu bort många manliga väljare. I DN/Synovate får partiet bara stöd av 22,8 procent av männen, vilket kan jämföras med det mansdominerade Sverigedemokraterna som når upp till 10,0 procent… …2010 ser ut att bli det val då den långa socialdemokratiska dominansen över svensk politik slutligen bröts, som en följd av egna felsteg och andras skicklighet.”

Även om Wolodarski har fel på många punkter i sin artikel så kan ingen ta ifrån honom det faktum att delar av analysen är helt korrekt. Egentligen borde jag frusta av kamplust och hålla fast vid en attityd som går ut på att ingenting är klart före 20.00 på kvällen den 19, men jag orkar inte lura vare sig mig själv eller andra. Jag är helt övertygad om att loppet är kört, snarare är det frågan om vad som ska komma nu som borde intressera de flesta. Det finns nämligen ett par partier som måste agera blixtsnabbt för att övertyga sina medlemmar och sympatisörer om att det kommer ett val även år 2014, ett val som inte kommer att ledas av fel personer och felaktiga ambitioner som valet 2010.

it , , , , , , , Läsvärt: annarika, loke, ulf, pamflett, scraber, k&å, björn,
hampus, ilsemarie, fredrich, kaj & röda-m ab12 dn12 ex1 svd1
[/column]


56 svar till “Uppgivenheten tar över”

 1. Då har du spelat in i den idé det faktist var av borgerlig media att spamma opinionsundersökningar, ”retorikexperter” osv. Att skapa en uppgivenhet bland de rödgröna. Vill du att vi ska kämpa vidare kanske det är puckat att skriva sådana här inlägg som skapar mer uppgivenhet

  Upp till kamp för helvete!

  • Vill du att vi ska kämpa vidare kanske det är puckat att skriva sådana här inlägg som skapar mer uppgivenhet. Upp till kamp för helvete!

   Visst… :-I

 2. Ja,du har troligen rätt.

  ”Arrogansen” har helt enkelt skickligare ”spinndoktorer” och detta i kombination med mediamakten blir svårslaget.

  Dessutom borde man begripit att nya kvastar kanske sopar bäst…om jag uttrycker mig så.

  Mona i all ära men Tobleronet har fastnat i halsen..oavsett faktiska förhållanden.

  Men men,

  troligen blir valet jämnare än vad 1200 opinionsutfrågade tror.

 3. Personligen så kommer jag inte att betala medlemsavgiften i vänsterpartiet 2011 om inte hela partiledningen byts ut, det sa jag när jag träffade några av de andra vid en av våra aktiviteter, mitt intryck var att det är många som är mycket kritiska i nuläget.

 4. !,2 milj har inte bestämt sig
  Under fyra år har alla haft möjlihet att se effekten av Alliansens politik.Sverige har klarat finanskrisen bäst i Europa.
  Vi har också sett hur Mona Sahlin utlovat mångmiljardbelopp till allt och alla hon pratat med och Östros har fovr varje ¨åtgärd Alliansen vidtagit sag att det är för lite och för sent
  Nu vill dom regera med stöd av kommunister.

  Dom som inte bestämmt sig nu vad förväntar dom sig skall ske under de fem dagar som är kvar till valet som skulle förändra deras uppfattning.

 5. ughh…

  Miljöpartiet backar till 8,5% och Socialdemokraterna får 26.5% i senaste United Minds :'(
  Jag som tyckte Sahlin gjorde bra ifrån sig i debatten.
  Men 2014, när folket sett hur alliansen sålt ut Sverige till privat-intressen, kommer Vänstern slå sitt gammla 98 rekord med 15%.
  Problemet är att Ohly låter sig köras över. Dags att ta en tydlig ställning för välfärden! vad hände med Välfärdspartiet?

 6. ”Det är orsaken till att Reinfeldt, Schlingmann och Borg kunnat utmana (S) och kalla sig själva för ett ”arbetarparti”. Alla som är det minsta politiskt insatta vet att det är lögn och bedrägeri”
  Jag tror titeln ”Sveriges enda bidragsparti” är ledig.

  • Gör man om Sverige till bidragsberoende som högeralliansen nu gör så kan de ju lägga rabarber på det epitetet. De fullbordar planerna på ett två-tredjedelssamhälle och konsekvenserna skiter de ju i, än mindre tar ansvar för. Så ring dina kompisar och tipsa!!

 7. Socialdemokratin dog på Sveavägen och sedan dess har det bara gått utför. Jag tror Socialdemokratin är slut som statsbärande parti i Sverige. De kommer inte tillbaka i regeringsställning inom överskådlig tid. Men om de vill försöka så måste de avveckla Mona Sahlin och ta fram en manlig statsministerkandidat. Det är tufft att säga det men det saknas kvinnliga kandidater som är lämpliga. Margot Wallström står ju inte till förfogande.

  • Nej den ursprungliga Socialdemokratin dog med Tage Erlander. Palme som var överklass drog in en massa saker som var oviktigt för arbetarklassen. Jag mena maxtaxa på dagis. Vilket självmål. Sänka skatten för rika pensionärer, men inte för sjukpensionärer etc.

 8. Jag är tyvärr i det närmaste övertygad om att du har rätt. Det bär verkligen emot att säga det men någonstans måste man vara realist, precis som du är i inlägget…

 9. Det är sådana som du, Mona Sahlin och Lars Ohly som sänker (S). Skriv något positivt. Jag var i Hässleholm i helgen och hjälpte till i kampanjen i Ljungdala. Vi måste få ut budskapet! Valet handlar inte om pengar, även om alla som arbetar fått mer pengar hittar vi våra röster bland de som inte har arbete och är sjuka. Vi faller hela tiden i fällan om skatter och plånbok. Vi måste prata mer om sjukvård och a-kassa. Upp med humöret! Skriv ett positivt inlägg om var vi står för de som hamnat utanför istället.

  • Skriv något positivt. Jag var i Hässleholm i helgen och hjälpte till i kampanjen i Ljungdala. Vi måste få ut budskapet!

   Vilket budskap? Att med (S) i ledningen blir det ingen förändring?

 10. Jag trodde och anser att Toblerone grejen har passerat bäst före datum för länge sedan…att hänga kvar vid sådant blir småaktigt…att alliansen knappast haft tid att styra landet på ett sätt som gynnar människan säger sig självt då de deb programmetuterar och fortsätter sina författar karriärer. Borg har givit ut (tror jag) 4 böcker, maud debuterat med en bok Reinfeldt m.m. När ska dessa ha tid med annat än öka klyftorna mellan människor här i Sverige. Mona har ett livstids straff att avtjäna Då vi hela tiden sätter upp vårat ”fy skäms” finger…något som hon själv är enormt bra på. Vänstern är det enda partiet som än så länge pratar och vill göra något för människan, likaså SD…Vad massmedia skriver är inget och tystnaden är för stor. Att Alliansen med Reinfeldt bryter mot samtliga mänskliga rättigheter enligt FN och EU borde skapa mer än en huvudrubrik och en anmälan och krav på skadestånd och nu skriver jag inte enbart om alla sjuka som har blivit ställda på backen. Stjärnglansen al’a Hollywod faller av nu på våra etablerade och jag hoppas de får uppsöka sin egen förträffliga arbetslinje och socialförsäkring. Dessutom hamnar i FAS 3 programmet.

 11. Jag är inte alls säker att det är så kört men hoppet är väl det sisa som överger oss. Vi får hoppas att alla invandrare med vänsterbakgrund från sina hemländer tar sig till valurnorna.

 12. Jag måste säga att när jag var i Stockholm nu i helgen, så slog det mig hur förorenad staden var av affischer. Det var folkpartistansikten och moderatfejs överallt.
  Stockholm upplevdes som en djävla plottrig skitstad .

  Där är vänsterns stora problem. I Göteborg så har vänsterpartiet ung. 10% i senaste opinionsundersökning, men där syns också vårt valmaterial mycket mer. Snyggt och propert hänger vårt material över hela staden, men i Stockholm så är det bara dryg överklass som blickar ner på en.

  Börja ta plats, och se till att ni syns. Vi ska inte vara något djävla snällhetsparti som helst vill försvinna i oss själva av ren snällhet, för det tjänar bara borgarna på. Se nu till att synas på stan, ta på er pins och dela ut tidningar för helvete. Att vara mesig och passiv leder bara till att alla andra sätter på en konstant (eller som frank gunnarsson hade sagt: alla andra knullar en i röven).

    • Jo visst… men också beror det faktiskt lite på organiseringsstrukturen. Jag har hört att alla distrikt inte har kunnat få tidningen. Det har varit jättesvårt att få bra besked tidigt om materialet. Om vi inte klarar av att organisera oss mot dom som har mest pengar så sitter vi egentligen i den sitsen som vi förtjänar.

     Det handlar om att vara en kraft att räkna med, inte att vara en skock yra höns som springer omkring på motorvägen.

   • Om man läser mer av undersökningen kan man konstatera att det där gäller kommunalvalet i Göteborg. I samma undersökning så konstaterar man att resultatet blir det omvända när vi kommer till riksdagsvalet.

    ”Alliansen får egen majoritet med 50,5 procent mot 44,2 för de rödgröna. På riksplanet är S de stora förlorarna, M, KD, C och MP vinnarna.”

    Den röd-gröna alliansen på riksplanet verkar inte vara lika tilltalande som det är i kommunen. Delvis kanske det beror på att man har en närmare relation till sina kommunpolitiker. Men det kan också tolkas som att majoriteten är ganska nöjd med utvecklingen som den sker nu och därför röstar för fortsatt styrelse både i sin kommun och i riksdagen.

 13. Medierna, inte minst DN har drivit opinionen i debatten kring skatter och åter skatter. Och S såväl som V har nappat. De förlorade genom att försöka spela alliansens spel. Vad hände med miljön till exempel?

 14. ”Sanningen är att det rödgröna samarbetet har drivit Socialdemokraterna vänsterut och öppnat det politiska mittfältet fritt för de nya moderaterna.” Så långt från det borgliga hållet.

  Sanningen är att under Mona Sahlin styre har äntligen Socialdemokraterna visat politikfärg. Naturligtvis så har de nya Moderaterna lämnat öppet mål för en fungerande vänsteropinion med aldrig tidigare skådade skenande klassklyfter:
  1.) de rika blir allt rikare
  2.) slopande av diverse skatter
  3.) en finansminister som sänkt mest skatter i hela den svenska demokratiska historien – vilka avdikelserna från normen fått betala: Sjuk, fatig, kvinna, barn, invandrare samt gammal.

  Snacka om ett öppet mål för en vänster fungerande vänsteropinion. Vad har du Socialdemokraterna fört fram eller gjort? Nada! Varför då rösta på ett parti som inte står för ett alternativ, utan som är Moderaterna Light?

  Nej, jag tycker det är bra att Mona Sahlin nu visar vilket småborgligt parti Socialdemokraterna i själva verket har utvecklats till. Hoppas nu att partiet, opinionen samt folket slänger ut henne samt alla andra hökar och börjar om från noll med en rättvis Vänsterpolitik!!!

 15. Analysen av socialdemokratins tillbakagång OCH avsaknaden av ett bärkraftigt vänsteralternativ kan vänta till efter valet. De rödgröna är trots allt ett bättre alternativ än högeralliansen.

 16. Ja det är bara att kavla upp ärmarna och börja jobba igen? Om Alliansen vinner valet (och det gör de) så blir det fortsatt hets mot sjuka och arbetslösa. Alldeles oavsett vad den samlade läkarkåren tycker så är alla arbetsföra. Jag får göra som en hemma i byn. Han gick bara in och satte sig på en arbetsplats och när chefen frågade vad han höll på med så sa han:

  ”Hädanefter jobbar jag här och du håller käften, annars styckmördar jag dig…”

 17. S har gjort så många taktiska misstag under Mona Sahlins styre att jag tappat räkningen. Med tanke på de debatter som förts om sjukförsäkringen, privatiseringar, vårdval Stockholm etc så hade det kunna se helt annorlunda ut om rätt taktik hade använts.

  S har ett stort trovärdighetsproblem när man fokuserar stenhårt på skatterna och säger att alla skattesänkningar hotar ”välfärden” samtidigt som man accepterat nästan alla skattesänkningar som alliansen genomfört. Oavsett hur ”häftigt” Sahlin tycker det är att betala skatt samtidigt som hon anlitat svart arbetskraft så är det inte en valvinnare.

  Hade man pratat mer om visioner som inte handlar om butlers (butlrar?) i stockholms tunnelbana och pratat mindre om att 500:- hit eller dit skulle vara en avgrundsdjup skillnad mellan blocken tror jag inte att opinionsläget hade sett ut som det gör. Jag är besviken, ledsen och förbannad på att de rödgröna förmodligen kommer att förlora SLL-valet trots att det borde gå att vinna med en hel del marginal med rätt taktik.

 18. Stöd (V)årat parti, hylla de som är ute och gör ett kanonjobb för att få folk att rösta (på oss)! Men byt inriktning! Aldrig mer ska Vänsterpartiet vara ett stödparti till socialliberala opportunister och smyghögerfolk! Bryt med liberalerna och driv (V)änsterpolitiken!

  • Skp/vpk/vp har alltid varit ett stödparti åt s, så vitt jag vet har de aldrig fällt ett s-förslag och en s regering.

 19. Självklart kommer jag att rösta, men visst är jag uppgiven realist. Det blir ett paradigmskifte som vi kommer att få svårt att vända oavsett om några partiledare byts ut eller ej. Min första tanke är att folk har blivit egoister och otacksamma. Om det inte är därför så fattar jag inget.

  Förut kanske det var borgarna som var uppgivna, de visste att även om de kunde vinna något val så skulle inte alliansen hålla, ty centerpartiet höll i sina paradfrågor så det blev regeringskris. Men det var på Fälldins och Johanssons tid, Olofsson har totalt utplånat sitt eget partis värdegrund.

  Ni som tycker att en alliansregering eller en rödgrön regering ledd av högersossar går på ett ut, ni har fel ! Hur blek socialdemokratien än har varit de senaste 20-25 åren så finns där ändå en helt annan öppning mot de sociala dimensionerna än vad en moderatstyrd borgerlig regering någonsin kan eller vill uppnå.

  Vad gäller Vänsterpartiet så tror jag inte att det har förlorat på det rödgröna samarbetet på kort sikt, tvivlar på att V skulle ha så pass relativt bra opinionssiffror om de gick själva. Men på längre sikt är det ju tveksamt.

  När det gäller alliansarnas argumentering är det ju tydligt att den helt och hållet har udden riktad mot SAP. Vänsterpartiet liksom finns inte för dem, ”kommunister” är inget att bry sig om. Och Miljöpartiet ser de som välmenande tokar, som det kanske går att ”tala till rätta”. Men socialdemokratin hatar de … Hör bara hur Maud Olofsson föraktfullt väser fram ”sosseri” som om det vore det värsta som kunde drabba befolkningen. När sanningen är att det var arbetarerörelsen som mödosamt byggde upp det folkhem som varit till så stor välsignelse för breda folklager (i sanningens namn var även en del förvirrade sossar med om att riva detta folkhem på 90-talet och framåt …)

  Jag förutser hårda tider för oss socialister och vänsterfolk i bred bemärkelse. Vi har varit vana vid att vår sida i princip varit samhällsbärande och att S under alla förhållanden varit det klart största partiet, och om inte ett under inträffar ser det ut att bli ändring på båda punkter. Och hur ska vi hantera detta ? Jag vet inte.

  Kanske är det så, i ett historiskt perspektiv, att socialismen har haft sina hundra år som huvudsaklig politisk ideologi ? Och att något nytt nu inträder ? Men vad det i så fall är, det förstår jag inte. Själv är jag ett barn av min tid, jag kommer alltid att känna tacksamhet mot de socialistiska pionjärerna och solidaritet med de fattiga, sargade och slagna, hur lite förståelse det än möts av från nutidens historielösa och ideologilösa makthavare.

   • Jodå, ”den allierade journalisten” har också rätt. Men att alliansmegafonerna den här gången lyckas beror nog till stor del på att otacksamhet och egoism har blivit starkare hos läsarna, de tar lättare till sig megafonernas desinformation.

    Visst, Mona har blivit orättfärdigt tilltufsad. Men det blev också hennes företrädare … Var det n-å-g-o-n tidning som skrev annat än negativt om Göran Persson under förra valrörelsen ? För att inte tala om Palme, han blev utmålad som landsförrädare som tänkte sälja ut Sverige till kommunistryssland …

   • Bra att du upptäckte den. Var precis på väg att tipsa om den. Det är inte bara WikiLeaks som kan läcka…;-) Kom ihåg: Motståndaren är välorganiserad. Kan Pentagon klämma iväg en halv miljard för att – globalt – marknadsföra ockupationen av Afghanistan, ska väl inte svensk höger vara sämre. Undrar om man överhuvudtagen får lära sig något om kritisk media-analys i dagens svenska skolor? Vid förra valet gjorde medieforskaren Brian Palmer en briljant analys av Reinfeldts väg – via medierna – till makten. Och medierna är i dag vår katekes, att såväl älska som hata. Men allerstädes närvarande i våra sinnen.

 20. Att ett slag är förlorat betyder inte att kriget är det! Nu har jag personligen bytt från att rösta Rödgrönt till Alliansen och två blankröster sedan 3 val tillbaka, då jag tycker att Socialdemokraterna har förlorat kollen totalt, och inte har nog med jobbskapande åtgärder. Vi behöver socialism i samhället, eller så blir sverige alltför inhumant, men med tanke på de utmaningar vårt land står inför med pensionsavgånarna framöver tycker jag att alla politker hycklar med vad som behövs göras för att vi ska slippa ta till 70% skatt år 2040 för att bibehålla välfärden.

  Om ett enda parti – varför inte (S) vågar ta tag i denna obekväma debatt från en genomtänkt ideologisk och human synvinkel skall de få min röst, samt – för vad det månde vara värt – engagemang i politiken. Tack för bra blogg för övrigt Jinge!

 21. Jag tycker analyserna här är tydliga. Socialdemokraterna har haft öppet mål och totalt missat inlägget efter som de, som det ser ut för mig som en utomstående betraktare, inte vill vara vänster.

  Alliansen har kunnat nöta in budskapet att Solidaritet = Gratis pengar åt latmaskar. Detta leder sedan till retoriken om bidragslinje och bidragsparti

  Det uppenbara svaret på detta hade varit att föra fram hur dåligt ett samhälle där alla bara tänker på att roffa åt sig blir men det kräver klassisk vänster retorik och pedagogik något (S) inte verkar velat ta i med tång.

  Det då inte konstigt att (S) faller som en sten. (S) har i praktiken övergett solidariteten som värdegrund och då finns det liksom ingenting kvar då det var tanken som bar upp rörelsen.

  • Jag håller delvis med dig – alliansen har varit duktig på ”gratis pengar till latmaskar”, men det (S) misslyckades med totalt är att försvara deras kärnväljargrupp av väljare som lockades till, och som fått det bättre av, Alliansens skattelättnader. Då (S+V+MP) inte har för avsikt att riva upp dessa skattelättnader kan man undra vad som skett 2006 hade (S) progressivt och (I min mening!) I led med deras epitet som arbetareparti själva kommit med förslag om skattesänkningar till låg och medelinkomsttagare (dvs inte paret Reinfeldt m.fl!) Jag tror vi hade styrts av Rödgröna idag, men jag är kanske lite mer närmare mitten ideologiskt sett än många kommentatorer.

 22. Ojdå – Jag insåg just att Daniel redan fanns som kommentarsnamn ovan, #25 är inte samma Daniel :) skulle varit uppmärksam och skrivit Daniel2

 23. Vid flera tillfällen har jag skrivit att det är och var idiotiskt av oppositionen att kopiera borgarnas s.k. allians. Skälen till att det inte skulle ha blivit en röd-grön allians är egentligen ganska självklara.
  Det första skälet är att de inte kunde visa upp på tidigare erfarenheter av samarbete som borgarnas tidigare regeringssamarbete.
  Det andra skälet är rent politiskt, inom s finns det grupper var för sig som inte kan tänka sig att ha med vare sig vp eller mp och det har varit känt sedan länge. Dessutom finns det inom s de som ser s det enda regeringsalternativet.
  Troligtvis var den enda förutsättningen för ett framgångsrikt val att s, mp och vp hade bedrivet och kört sitt eget valrace och efter valet förhandlat om regeringsmaktens fördelning på basis av valresultatet.

  Med en ytterligare valförlust kommer vi förhoppningsvis allt närmare en ny vänster i Sverige för som jag ser det har både s och vp spelat ut sin roll. En av effekten av en eventuell valförlust är ju att dessa försvagas och kan därmed inte på samma sätt längre förhindra att diskussion om vänsteralternativ formas och växer fram.

 24. Problemet är att Sahlin och Wetterstrand beblandade sig med kommunisterna. De skulle hållit dessa extremister borta från makten.

 25. Fint att se försök till självgranskning. Ni tror inte det kan ha något att göra med att S-politik fungerade bäst under ett industrisamhälle? Jag menar, paradfrågan för S gäller ju jobbpolitik, och i dagens tjänstebaserade samhälle kan man inte längre ”skapa” jobb på samma sätt som man kunde när vi var ett industrisamhälle. Personer som därför vet lite om ekonomi och förstår innebörden av globaliseringen kommer därför se igenom de Rödgrönas politik, då den inte är hållbar i det moderna samhället. Betvivlar ni att ett rödgrönt alternativ iår kommer leda till sämre välfärd, vård och skola? Har ni överhuvudtaget tittat på de olika budgetposterna och deras beräkningar i detalj? Om S förlorar valet iår så tror jag det i huvudsak beror på att de inte för en ekonomiskt trovärdig politik.

  • Skulle borgarnas ekonomiska politik vara mera trovärdig? Knappast! Borg är överskattad och räknar som en påse nötter! Tar Alliansen hem det är det snarare andra faktorer som kammade hem vinsten t.ex. högerns ekokammare, partiska medier och att folk fortfarande år 2010 är fixerade vid kön.