Tiden rinner ut


Just nu känner jag mig osäker på vilken dag i ordningen det är, i vart fall om jag börjar med dagen för starten av den tunisiska revolutionen. Jag börjar min egen dag med att kolla nätet om någonting har hänt, kollar också snabbt av de svenska medierna för att sedan ägna en stund åt de utrikiska.

En av de mer underliga upplevelserna är att konstatera att många medier skriver saker som tydligt visar att de faktiskt inte vet vad de talar om. T.ex. visar jag en blänkare för en artikel i Haaretz, antingen är inte journalisterna läskunniga eller så har de betalt för att lura sina läsare. Det sista är givetvis värst, och tyvärr också det mest troliga.

Efter att ha ögnat igenom de svenska tidningarna så ser jag att de huvudsakligen har en hyfsad nyhetsvärdering, vilket på klar och tydlig svenska betyder – de uppfattar händelserna i arabvärlden ungefär som undertecknad. Dessutom är de relativt neutrala vilket jag inte kan påstå att jag själv är. Jag håller tummarna så att de vitnar för att folket ska vinna sin kamp mot despoterna. Annars så tycker jag att det mest slående i nuläget är det våldsamma tickandet från klockan. Det måste komma till ett snabbt avslut om man ska lyckas undvika stora blodbad, Mubarak måste bort, och det är bråttom.

Att jag redan utnämnt Israel till den stora förloraren är bekant, och den andra förloraren av format heter Barack Obama. Han reste till Kairo med en osedvanligt välsmord käkled, och det han åstadkom från talarstolen där visade sig enbart bestå av att förbruka syre. Det fanns ingen substans i det han sade och idag är jag övertygad om att han bara kommer sitta en period i Vita Huset. Möjligen skulle han klara sig om han idag ändrade politik helt, men med tanke på den politiska situationen i landet så tror jag inte att han kan, även om han skulle vilja. Han är en förlorare av stora mått.

Bland kommentarerna här på bloggen har det varit relativt lugnt. De vanligaste trollen dyker upp och skriver den dynga de brukar, men till och med dessa har märkbart lugnat sig. De sitter kanske och håller tummarna för despoterna i Mellanöstern, vad vet jag?

Jag tror att Kairo ligger ett par timmar före oss vilket betyder att det snart börjar komma dagsaktuella rapporter. Jag har fått ett e-postmeddelande som säger att ett stort antal privatplan har lämnat landet, något som tyder på att upplösningen på den dramatiska situationen närmar sig. När det gäller Mubarak så finns det väl minst två underrättelsetjänster som vill få ut honom från landet innan den egna säkerhetstjänsten får tag i honom, men den som lever får se…

it , , , , , , , , , ab123456 ex1234567 svd123456 dn123456 svt123 gp12


32 svar till “Tiden rinner ut”

 1. ”När det gäller Mubarak så finns det väl minst två underrättelsetjänster som vill få ut honom från landet innan den egna säkerhetstjänsten får tag i honom, men den som lever får se…”

  Det är jag inte så säker på. En avsatt despot är lika värdefull och uppskattad som pain in the ass. Vi har ju fortfarande Bin Alis långa flygresa i färskt minne. Han fick ju knappt landa någonstans förran saudierna förbarmade sig över honom och då var ju inte själva kung Abdallah hemma utan låg på sjukhus utomlands. Jag är inte så säker på att Abdallah vill ta emot Mubarak då denna sabbat hans arbete inte minst under senaste Gazamassakern. Kung Abdallah var talade rent ut om att man ville göra något för att undsätta Gaza. Det var Mubarak och Abbas som satte stopp för det i direktsändning och medan hundratals miljoner araber såg och hörde. Den skymfen lär inte saudierna glömma i första hand. Och så sabbade han även avtalet mellan Hamas och PA som förhandlades fram av saudierna och undertecknades i Mecka.

  Tillåter de Mubarak att komma dit kommer han att vara en väldigt besvärlig gäst. Vem sjutton vill ha en knarrig Farao som tror att han har en gudomlig rätt att bestämma över liv och död för sina närmare 100 miljoner undersåtar?

 2. Mubaraks förakt mot sitt folk och för andra araber är av sådan art och sådana proportioner att han nu, trettio år efter hans maktövertagande, tillsätter en visepresident. Och vem väljer han då? Chefen för säkerhetstjänsten. Israels och USA:s trognaste hund i hela regionen. Alla palestiniers skräck efter israelerna. Undra vem bad honom att göra så? För att rädda sitt eget skin?

  • ”Och vem väljer han då? Chefen för säkerhetstjänsten. Israels och USA:s trognaste hund i hela regionen. ”
   Rawia jag höll på tappa hakan när det kom fram vem han valt. Men som sagt jag tror inte Mubarak väljer så mycket själv, han har nog fortfarande order från USA och Israel.

   • Det kanske inte finns så många hugade kandidater? Chefen för säkerhetstjänsten är väl så att sga bränd ändå, när folket tar över, så för honom spelar det kanske ingen roll. Men många tänker sig nog för en extra gång innan dom låter sig värvas till Mubaraks lag i det här läget.

 3. Jag hade hoppats mer på Obama, men han har svikit. Jag tror du har rätt, han förlorar nästa val. Själv försöker jag trösta mig med att inte spelar någon större roll vem USA väljer. För det första spelar det mindre och mindre roll allteftersom maktbalansen i världen övergår till Kina. För det andra spelar det ingen roll vilken sopa som sitter i Vita Huset, för att det blir en sopa verkar ju ödesbestämt. Valet av amerikansk president är tydligen en uppgift som fulltändigt övergår det amerikanska folkets förstånd.

 4. Enligt en live feed from commondreams har någon uppdaterat på arabiska från Suez att nu har kvinnorna sagt att det är deras tur att vara ute och protestera i staden då männen varit ute hela natten och gjort sitt. Folket kommer att fortsätta tills han lämnat landet.

 5. Netanyahu lär ha sagt nu att Israel måste bete sig ansvarsfullt och behärskat :-D wohhhahhhahhaa

  Har han något annat val menar han eller har jag missat nåt?

 6. Netanyahu menar att Israel ska behärska sig inför det som sker i Egypten. Ja, tänka sig! Att Israelerna kanske låter bli att atombomba egyptierna därför att de har mage att kräva något så ohyggligt som demokrati och mänskliga fri- och rättigheter?

 7. Nneeejjjj! Mubaraks regim stänger samtliga Aljazeeras kontor och drar tillbaka journalisternas tillstånd! Nu blir det svårt att veta vad som verkligen sker och egyptierna har inte heller någon möjlighet att ta reda på det som sker i deras land! USCHH

   • Arabiska aljazeera har inte kunnat sända livebilder från Kairo sedan igår kväll. Det är ju den som i första hand väcker regimens vrede för där kan egyptierna komma till tals. En ledare för journalistförbundet och en hel del jurister håller på att titta närmare på saken. Beslutet som togs av en minister i en avskedad regering behöver ine alls vara bindande för någon, allra minst för aljazeera. Det de måste tänka på är de egna medarbetarnas liv och säkerhet.

     • ja, men det var väl inte i den arabisk talande kanalen? Och inte live-kanalen heller?

       • Måste vi tala förbi varndra så här? Jag säger ju att bilderna är ett dygn gamla men att folk kan ringa och komma till tals.

         • :-D
          Nu har man avbrutit aljazeeras sändninga via satelliten NileSat. Alexandria bla kan inte se arabiska aljazeera längre.

          • De är Egyptiska och kontrolleras därifrån. Men det betyder ”bara” att Egyptier inte får titta på Aljazeera.

           Säkerhetsgubbar har varit och hackat på AJ journalister och studios och krävt stängning av bildsändningarna. (Enl AJ själva).

           Dom är tidvis nere med direktbilderna, men kommer upp igen gång på gång. Dom kör nog upp materialet via en annan satellit. Men visst kan man panga ”fågelbaden” som måste finnas riktade mot himlen.

           Ibland låter det som muntliga rapporter kommer via kortvågsradio. (Typiskt SSB förvrängning i ljudkvaliteten).

 8. Ända hoppet står nu till egyptiska journalister som kanske ställer upp i forsättningen också och ringer själva upp och berättar i direkt sändning om det som sker.

 9. Beslutet att stäna aljazeeras kontor har tagits av en minister i den förra regeringen. Rädsla nu för ett blodbad i Kario! Folk är rädda för en negativ roll för den egyptiska armén.

 10. Journalisten Gamal Fahmi sa nyss: Vi är tagna som gisslan. Vi har varit utan internet iflera dygn och nu stänger de ner aljazeera…

  Mycket oroande! Utan tvekan.

 11. Amerikanska ambassaden i Kairo har just bett sina medborgare, enligt libanesiska kanlen ANB, att lämna Egypten omgående och Turkiet skickar två flygplan för att evakuera sina medborgare!

 12. Vilken talande bild här ovan, där Netanyahu spänner den despotistiska lejonblicken i Abbas undergivna och dyrkande lammögon. Det behövs ingen text, man förstår ändå.