Terrorattentat i Jerusalem

Det som många har fruktat har tydligen hänt nu. I vart fall om man får tro media, och det är väl lite för tidigt för att tro på alltför mycket.

Jerusalem Post säger att åtta är döda på det judiska seminarium där två personer sägs ha trängt in. Andra uppgifter talar om sju döda, vad som är vad är svårt att veta nu.

Jpost.com: ”Two Palestinian terrorists entered the Mercaz Harav Yeshiva in the Jerusalem neighborhood of Kiryat Moshe on Thursday night and opened fire at students inside.”

Rimligen borde det ha räckt med det elände som Israel ställde till med i Gaza, samtidigt så går det inte att blunda för den desperation som de utsatta palestinierna måste känna. Mellan-
östernkonflikten präglas verkligen av en lång rad tillkortakommanden.

Den vanliga mediedramaturgin kommer sannolikt nu innebära många och stora artiklar om det inträffade, när det var anfallet mot Gaza så tog det från onsdag till fredag/lördag innan media ens skrev om vad som var på gång att hända. Antagligen är de israeliska offren lika skyldiga som de i Gaza, d.v.s. inte alls. I vart fall om inte Mercaz Harav Yeshiva är en av de olagliga bosättningarna i Jerusalem. DN uppger att 35 personer är skadade.

Rawia Morra: ”Samtiliga ledare för bosättar-
rörelsen Gush Amonim verkar ha examinerats från denna skola. Det är alltså bosättarrörelsens lärosäte som anser att bosättningar och militär-
tjänst är en helig plikt, enligt Azmi Beshara just nu.

De två attentatsmännen sköt, en av dem var utklädd till orthodox och den andra till militär. De sköt OCH hade på sig sprängbälte!”

Jpost säger nu (21.48) att gärningsmannen hann sjuta 5-600 skott innan han själv sköts. Antalet dödsoffer tenderar tyvärr att stiga under natten i sådana här situationer.

SvD1 DN12 Dagen

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Jerusamem, Attentat, Folkmord, Gaza, Förintelse, Genèvekonventionen, Desinformation, EU, Folkrätten, Mellanöstern, Palestina, Palestinier, Politik[/tags]

  55 comments for “Terrorattentat i Jerusalem

 1. moe
  6 mars, 2008 at 21:07

  Aljazeera säger: 6 döda israeler + de 2 som skötte attacken! 35 skadade

 2. Marcus R
  6 mars, 2008 at 21:22

  Usch, då kan man ju räkna med att Israel är tillbaks i Gaza senast på Måndag.

 3. Betel
  6 mars, 2008 at 21:37

  Denna fruktansvärda händelse kan man tolka som att terrorism föder terrorism, men Israels regering kommer nog att göra en helt annan tolkning.

 4. moe
  6 mars, 2008 at 21:45

  Det har inte varit såna attacker på ett par år!! Det visar att Israels säkerhetspolitik inte funkar och att Palestinierna kan gå in och attackera i princip när de vill!!

 5. 6 mars, 2008 at 21:49

  Tyvärr har redan ett antal kommentarer från israels advokater måst strykas. Några av dessa verkar vara skrivna av klart sjuka personer.. :-(

  Moe! Ja om det inte är palestinier som redan bor i t.ex. Jerusalem… Fast, jag tror man ska avvakta med att tro för mycket, fortfarande är det rejält osäkra uppgifter angående det mesta.

 6. MX
  6 mars, 2008 at 22:39

  Enligt Hezbollah TV-stationen Manar, en ny grupp som kallar sig Imad Mughniyehs och Gazas Martyrer?

 7. Mikael
  6 mars, 2008 at 22:40

  Det visar också om än på ett skrämmande sätt hur ineffektiva dessa berömda hemgjorda raketer är som vapen.

 8. Rawia Morra
  6 mars, 2008 at 23:11

  Det sägs nu att attentatsmannen kom från Jerusalem.

  Och USA vill nu att Säkerhetsrådet ska ha ett krismöte! Jaha…

  Man misslyckades med att fördöma israelernas våld mot Gaza. Men man kan säkert få ihop ett fördömande av attentatet ikväll. De som dog var ju inte palestinier!

 9. Erik
  6 mars, 2008 at 23:23

  Våld som föder hat som föder våld som föder mer hat och mer våld. Det är en spiral som går neråt jäkligt fort :-( Hade det rört aktier hade börsen stängt till folk lugnat ner sig lite, synd att man inte kan göra sånt i såna här fall.

 10. 6 mars, 2008 at 23:34

  Samtidigt har en palestinsk man skjutits ihjäl av judiska bosättare i Hebron.

  Och i Gaza har ännu en död kropp grävts upp från ruinerna. Dödssiffran för det israeliska anfallet onsdag-måndag ligger nu på 129.

 11. 6 mars, 2008 at 23:44

  Ska tillägga att ytterligare fyra palestinier dödades för några timmar sedan av israeliskt pansar i Gaza.

  Offensiven är avslutad, så dessa fyra får räknas till vardagsmördandet.

 12. Petter
  6 mars, 2008 at 23:50

  Bibliskt.

 13. 7 mars, 2008 at 00:12

  Det är verkligen förfärligt! Hur ser lösningen på detta ut? Vad gör FN?

 14. Harri
  7 mars, 2008 at 02:13

  och usa kör på med fredsgrejset som om inget har hänt

 15. Harri
  7 mars, 2008 at 02:17

  ”Tuesday. Rice blamed Hamas radicals for provoking the Israeli military onslaught on the Gaza Strip and for sowing ”instability” in the region”

  Försöker att skylla allt på hamas

 16. Akar
  7 mars, 2008 at 09:08

  Varför sådan uppståndelse? Israelerna får skylla sig själva, efter 41 år av olaglig ockupation av palestinska territorier och tusentals döda palestinier så är det sådant här man får räkna med.

 17. Sara G
  7 mars, 2008 at 09:17

  Det är hemskt när civila dödas…
  Men en sådan här händelse var väl inte helt oväntad efter sextio års terror – och nu med tanke på israels fem dagars högintensiva mördande och destruktion på ockuperad mark – och hur fruktansvärd situationen i Gaza och på Västbanken ter sig. En indisk hjälporganisation som varit på plats skriver, att det ser ut som om en jordbävning drabbat Gaza…
  Inga hela hus så långt ögat når…

  Sedan kan man förstås undra över hur attentatsmännen kunde fixa sig igenom alla vägtullar och hinder som finns innan de nådde Jerusalem.
  Det är rätt obegripligt…

 18. Henke
  7 mars, 2008 at 09:28

  #17 ”nu med tanke på israels fem dagars högintensiva mördande och destruktion på ockuperad mark”

  Alltså, Israel har ju lämnat Gaza så det är ju inte direkt ockuperat område längre.

 19. Lasse Wilhelmson
  7 mars, 2008 at 10:04

  Det kommer mera. Nasrallah har lovat att hämnas mordet på Hisbollahs militära chef nyligen. Nasrallah har hitills alltid talat sanning och hållt sitt ord. Abbas framstår alltmer som en marjonett och är nog rökt nu. Jag tror vi kommer att få se ett enande underifrån mellan olika grupper av väpnat motstånd på Västbanken. Hamas i Gaza har lärt sig använda vägbomber mot militära fordon från motståndet i Irak. Jag tror militären i Israel börjar svettas. På marken får de det allt svårare och bombningar kommer att vedergällas med raketer från Hamas och Hisbollah. Blir atombombning av Iran det desperata draget för att skapa ett totalt kaos i hela Västasien? Sionistiska psykopater i och kring Vita huset i samverkan med sina kompisar i Israel utrustade med en plan sedan 1982 och massor av atombomber är kapabla till vad som hellst, utan hänsyn till konsekvenser för sina egna folk. Men, Israel måste göra jobbet sjäv, ty USA och Iran samarbetar i Irak. Hur starka är kopplingarna mellan Iran och H&H? Det pågår helt uppenbart ett syniskt spel ovanför huvudet på folken i Västasien, som styrs av en maktelit ovanför och utanför regeringar och nationer.

 20. 7 mars, 2008 at 10:41

  Ja så är det Lasse. Det är bara att luta sig bakåt och vänta på kommande fyrverkerier. Synd att det är levande människor som är målet för detta. Att Hassan Nasrallah tas på allvar visar den amerikanska flottuppladdningen utanför Libanons kust. Vad jag vet är det USS Cole och USS Nassau som ligger där för att panga på mot Libanon om Hezbollah gör något, möjligen Syrien oxo.

  Utöver dessa fartyg så lär åtta till vara på väg.

  En intressant sak är att detta självmordsdåd redan fått större publicitet än de 129 palestinier som mördades i Gaza. Det visar tydligt att det är skillnad på folk och folk.

 21. 7 mars, 2008 at 11:01

  USS Cole ska nu ha dragits tillbaka och ersatts av två andra fartyg, USS Ross och USS Philippine Sea. Uppenbarligen var dess närvaro direkt koordinerad med attackerna mot Gaza.

 22. 7 mars, 2008 at 12:04

  David: ”Det är rörande att se hur förstående ni är inför civila dödsoffer, så länge de är Israeliska judar.”

  Tagga ner ett par hekto nu David!

  Det finns ingenting som gör mig så förbannad som när folk ljuger på mig! :-(

 23. Pibb
  7 mars, 2008 at 12:16

  Jag är ett arschel! Jag medger det.

 24. Jonatan
  7 mars, 2008 at 12:17

  Kommentarsreglerna!

 25. 7 mars, 2008 at 12:52

  David, måste erkänna att jag inte förstår ditt resonemang eller ens vad du talar om.

  Ingen har väl påstått att Israeler är odödliga likt stålmän från Krypton? Naturligtvis kommer en del av dem att dö om de med vapen tränger in på annat folks land. Och naturligtvis finns det ingen chans för dem att avväpna alla palestinier om de inte utrotar eller fördriver hela befolkningen. Vilket i och för sig debatteras.

  Att Israel har valt raketattacker istället för fred står dock bortom allt tvivel. Och det är synd, även för de israeliska judar som omkommer, även om de råkar vara bosättare som de nu attackerade.

 26. Betel
  7 mars, 2008 at 13:06

  David: Gaza är väligt tätbefolkat. Det finns ingenstans för ”militären” att ta vägen, ingenstans där det inte finns civila. Vissa personer som IDF avrättat har förmodligen sett sig själva som civila, och därför bott hemma hos med sina familjer.

  Den Israeliska militären ÄR överlägsen. De har stridsflyg. (!)

 27. Palestinier
  7 mars, 2008 at 13:08

  Israelvänner är papegojor , De säljer sig själva så billigt
  Vi hör inte dessa rasister klagar på Israels mördandet av palestinier
  Det är ingen skillnad mellan de och sina herrar i Israel
  Man kan tro att det är palestinier som ockuperar Israel och inte tvärtom
  Israelvänner har indirekt mycket blod i sina händer , Det är mycket skamligt

 28. fofo
  7 mars, 2008 at 13:26

  no more comment necessary,

  mina tankar går till det palestinska folket som just nu sitter inspärrade i väntan på det oundvikliga slakten, som kommer skall!

  snart ser vi abbas stå i skamvrån och förklarad botom all tvivel som terrorist och direkt ansvarig för eländet.

  är det nån som överhuvudtaget tror på myten om att palestinier kan ens utgöra ett minimi hot mot israel!

 29. Nadia
  7 mars, 2008 at 14:41

  Vi vet ju att Israel och de som skapade den staten var de som tog första steget att använda våld och dödande av Palestiner. Tänk när kommer media att hänvisa till de som orsak till de vi ser idag?

 30. 7 mars, 2008 at 14:44

  Det är skrattrerande att se ett land, som fö har gjort det till en vana att aldrig importera toalettpapper utan använder alla FN-resolutioner mot dem att torka sig med, plötsligt vill verka för resolutioner mot andra. Go Lybia, GO GO GO!

 31. Nadia
  7 mars, 2008 at 15:08

  Jag kommer ihåg hur Israel kom på en teori efter de döda och skadade vid Gaza stranden för ett tag sedan: teorin var att det var Palestinier själva som lagt dit en mina med förhoppningen att någon Israel som kommit från havet ska gå på den men att det blev en Palestinsk familj som blev offer istället.

  Många Israeliska politiker och fanatiker/sionister påminner mig mycket om Saddam och andra diktaturer beredda att offra sitt eget folk och andras för sin egen vinning skull.

 32. David Sheldon
  7 mars, 2008 at 15:13

  ”Denna heroiska attack i Jerusalem ska ses som ett normalt svar på de brott mot civila som ockupationsmakten gör sig skyldig till”, sade Hamas talesman Sami Abu Zuhri.

  The Guardian (www.guardian.co.uk) har en annan version (Seth Freedmans artikel)

  [Hamas] blesses the heroic operation in Jerusalem, which was a natural reaction to the Zionist massacre.”

  [Hamas] VÄLSIGNAR hjältedåden i Jerusalem som var en naturlig reaktion tilld ZIONISTERNAS MASSAKER.” (diff i versaler)

  om man inte kan översätta utan att förändra efter eget tycke, hur kan man få veta sanningen?

  Sanningen

 33. Sanningen
  7 mars, 2008 at 15:18

  DN har en annan översättning än The Guardian. Vad kan detta bero på?

  “Denna heroiska attack i Jerusalem ska ses som ett normalt svar på de brott mot civila som ockupationsmakten gör sig skyldig till”, sade Hamas talesman Sami Abu Zuhri.

  The Guardian (www.guardian.co.uk) har en annan version (Seth Freedmans artikel)

  [Hamas] blesses the heroic operation in Jerusalem, which was a natural reaction to the Zionist massacre.”

  [Hamas] VÄLSIGNAR hjältedåden i Jerusalem som var en naturlig reaktion tilld ZIONISTERNAS MASSAKER.” (diff i versaler)

  om man inte kan översätta utan att förändra efter eget tycke, hur kan man få veta sanningen?

  Seth Freedman säger att detta uttalande av Hamas talesman kommer att kosta palestinska liv, och att Sami Abu Zuhri borde haft detta i åtanke.

  Sanningen

  Sanningen

 34. Betel
  7 mars, 2008 at 16:28

  TV4nyheterna har också en intressant tolkning.

  ”Hamas har tagit på sig ansvaret för skolmassakern i Jerusalem.”

  Det verkar det vara grundat på en grov misstolkning av uttalandet som har nämnts i tidigare kommentarer.

 35. jimm
  7 mars, 2008 at 16:28

  När jag hörde om det senaste dådet från den Palestinska ockupationsmotståndet, så var det tyvärr från SR. ”En skola” hette det ungefär som om det handlat om en liten flickskola endast för judar med gulliga dockor som massakrerats av de hemska icke-judarna i indianreservaten runt omkring.

  Men målet var väl valt, detta är en Rabbin-skola som utbildar fanatiska sionister av den värsta sorten, sådana som öppet förespråkar folkmord på icke-judar av arabiskt ursprung.

 36. Sara G
  7 mars, 2008 at 16:58

  Eftersom israelerna ihärdigt förnekar Nakbah för omvärlden – men även inför sitt eget folk, så är alltför många helt ovetande om den fruktansvärda brutalitet som israel är uppbyggd på. Det är hela tiden den ena lögnen efter den andra som presenteras. Uppfinnesrikedomen saknas inte, där blommar kreativiteten…
  Jag tror inte på någon fred förrän isralerna erkänner vad de gjort och tillåter palestinierna att få komma hem.

 37. Sara G
  7 mars, 2008 at 17:09

  Det här är en bra artikel om förnekelsen av Nakbah och desskonsekvenser av historieprofessor Ilan Pappe: http://www.zmag.org/content/mideast/pappe_nakbah.cfm

 38. moe
  7 mars, 2008 at 17:24

  Jag undrar, men bara undrar om det inte israelerna själva som har utfört dådet?? Bara för att få lite sympatier. Det politiska vinsten verkar vara det viktigaste för såna idioter. Har man gjort sådana saker tidigare så kan man göra det igen!!!!

 39. Lasse Wilhelmson
  7 mars, 2008 at 20:11

  David 22 säger lögnaktigt:

  ”För övrigt lustigt att samma skribenter som klagar på FN:s beslut att grunda staten Israel…”

  FN har inte fattat något beslut att grunda staten Israel. Den rasiststaen utropades ENSIDIGT 1948 av judarna efter det att tillräckligt många palestinier drivits ut så att en judisk majoritet demografiskt var säkrad. Det fördrivningskriget innebar en avsevärd utökning av det territorium som FN FÖRESLAGIT i sin delningsplan 1947 och där ingenting sas om att judarna skulle ha en rasistisk apatheidstat. Arabstaterna godtog aldrig det ursprungliga förslaget, eftertsom det var djupt orättfärdigt gentemot palestinierna som ju ägde nästa all mark. Förslaget har alltså aldrig godkänts av båda parter och är ingen folkrättslig grund för Israel som stat. Israel är därför en illegitim statsbildning, som dessutom saknar konstitution och fastlagda gränser, vilket normalt är krav för att en stat skall kunna erkänna en annan. För att försvåra för FN att medla 1948, mördades svensken Folke Bernadotte, som var FNs sändebud, av judisk terrorister, ur en organisation från vilken flera senare blev statschefer.

  När FN 1948 upptog Israel som medlem erinrade man samtidigt om de fördrivna palestiniernas rätt att återvände enligt FNs resolutioner där 194 säger att denna rätt är ”oförytterlig” vilket innebär att inte ens palestiniernas egna ledare kan förhandla bort den från enskilda fördrivna palestinier. I samma beslut förutsatte FN att Israel skulle efterleva FNs resolutioner. Israel har ignorerat alla FN resolutioner sedan dess, vilket mer än väl motiverar att de utesluts ur FN. Finns det någon värre ”skurkstat”?

  Det är ingenting ”lustigt” i hela detta judiska koliniseringsprojekt som för att lyckas förutsätter en folkmordpolitik gentemot och landstöld från de som bodde där. Det är den enda kvarlevande varbölden från den europeiska kolonialismen och som dessutom är det i dag största hotet mot världsfreden.

 40. Bjens
  7 mars, 2008 at 22:15

  Läs igenom kommentarsreglerna!/ Jinge

 41. Sara G
  8 mars, 2008 at 08:55

  moe, något lurt är det, för den grupp som tagit på sig dådet,förutom lögnerna att Hamas sagt att de utfört det, är en helt ny okänd grupp.
  Påminner det inte om aktion ” operation sommarregn” när en grupp okända kombattanter tog gisslan i ett libanesiskt fångläger. Senare kom det fram att dessa killar fick pengar och vapen från USA.
  Jag är också rätt tvivlande till att alla raketer som skjuts från Gaza kommer från stridande palestinier…
  Det sägs så där lite i förbifarten att israel säkert fått de nya bättre raketerna från Iran.
  F-n tro’et! Det går inte att varken komma ut eller in från Gaza, än mindre smuggla in något.

  För övrigt tycker jag att det är dags att Levande Historia trycker på att Nakbah och vad som hände 1947-48 blir känt av alla svenskar.

 42. Thomas
  8 mars, 2008 at 09:21

  Fungerande mailadress krävs! / Jinge

 43. Sara G
  8 mars, 2008 at 09:54

  Så här skriver Maan News Agency.
  Israel är som vanligt värst, 22 elever!

  ”Bethlehem – Ma’an – Israeli military forces killed 22 Palestinian students in the last week, 20 of them in the Gaza Strip, the Palestinian Ministry of Education said on Thursday. Ten other students were injured.

  In a new report, the Ministry said that ”Rafah Martyr Secondary School and Beer Al- Sabeaa Secondary school became a subject of the Israeli atrocities. The Israeli incursion troops used their weapons against the two schools, causing serious damages in school buildings and full windows’ breakages.”

  In addition, Israeli curfews prevented students in the West Bank towns of Azzoun, Al-Funduq and Haja to attend their classes.

  The Ministry called on the international community to intervene ensure the rights of Palestinian students.”

 44. Leila
  8 mars, 2008 at 10:15

  Skriver Thomas från USA, månntro? Och är Thomas en tjej som är ökänd på zionistbloggarna? Misstänker väl att det är samma troll som försökte hos Rawia

 45. Sara G
  8 mars, 2008 at 11:02

  Naida, det är ett visst antal sionistiska bloggare som härjar sedan några år tillbaka på nätet och som byter både identitet och kön lite hur som helst.
  Dom är ganska lätta att genomskåda, eftersom de kör med ungefär samma obegåvade taktik hela tiden.
  En annan sak är att när orden så småningom tryter och deras argumentation inte längre håller så kan en del av dem bli ytterst hotfulla.

 46. 8 mars, 2008 at 11:04

  Jepp Leila! Jag tror att det är A-K R som härjar…

 47. Rawia Morra
  8 mars, 2008 at 11:13

  O, vad smickrad man blir. Tänk att man är värd allt detta besvär! :-)

 48. Sara G
  8 mars, 2008 at 15:33

  Leila, ska det vara. Förlåt!

 49. Nadia
  8 mars, 2008 at 16:46

  Lasse #40 skriver ”När FN 1948 upptog Israel som medlem erinrade man samtidigt om de fördrivna palestiniernas rätt att återvända enligt FNs resolutioner där 194 säger att denna rätt är “oförytterlig” vilket innebär att inte ens palestiniernas egna ledare kan förhandla bort den från enskilda fördrivna palestinier. I samma beslut förutsatte FN att Israel skulle efterleva FNs resolutioner. Israel har ignorerat alla FN resolutioner sedan dess,vilket mer än väl motiverar att de utesluts ur FN. Finns det någon värre “skurkstat”?”

  Detta med rätten att återvända är något som jag tror Israel väntar sig att när alla Palestinier som levde för 60 år sedan är döda så gäller inte denna regel längre. Man hävdar att rätten att återvända INTE kan ärvas vidare. Det ser så ut i alla fall, man drar ut på det tills ingen lever kvar :( men man vill inte ta hänsyn till att detta bara gör Israels brott värre.

 50. Stefan
  8 mars, 2008 at 21:05

  Tänk att en folkpartist kunde uttala sig såhär om situationen i Gaza.

  Har varit svårt att tro efter de senaste dagarnas läsande på flera folkpartistiska bloggar!

Comments are closed.