Ta hem soldaterna!


Afghanistan

Våldet ökar från dag till dag i Afghanistan. I många länder börjar man fråga sig vad deras soldater gör i landet, just nu är det Storbritannien som den sista tiden har förlorat många soldater, igår hörde jag på radio att det dött fler engelsmän i Afghanistan än i Irak.


Man säger dessutom
att soldaterna ska vara fredsbevarande. Det är en underlig benämning eftersom de hela tiden är inbegripna i strider, oftast via stridsflygplan och helikoptrar. Som bekant så förlorar mängder ur lokalbefolkningen livet i dessa bombningar. Krigsivrarnas främsta argument (oftast folkpartister) är att våra soldater är i Afghanistan för att rädda kvinnorna undan den sortens stenålders-
islam som talibanerna förespråkar. Med andra ord så är soldaterna där för att bidra till kvinnors jämlikhet. Jan Guillou frågade retoriskt i en kolumn om kriget skulle anses vara vunnet när kvinnorna är mer jämlika.

I själva verket har situationen blivit att likna vid vår tids dominoeffekt. USA var tvungna att agera i Vietnam för att stoppa kommunismens framfart i tredje världen. Situationen är likadan nu, fast nu handlar det om ett antal mindre republiker där man oroar sig för att islamister ska få alltför stort inflytande. Dessutom är Pakistan höggradigt inblandat och ju längre man driver kriget mot dessa talibaner, desto större blir förutsättningarna för en utvidgning till Pakistan.

De fyrahundra svenska soldaterna i landet befinner sig i de norra delarna och även där stegras för närvarande oron. Försvarsmakten skriker sig hesa för att få dit nya helikoptrar. Tanken är kanske en speciell sorts fredsbevarande helikoptrar?

Egentligen handlar det för svenskt vidkommande mer om vårt lands litenhet. Vi är så små och obetydliga att vi anstränger oss för att vara med i den sortens verksamheter trots att vi egentligen saknar resurser. Dessutom är vi numera delägare i ett antal nya amerikanska trupptransportflygplan av jumboliknande typ, plan som kostat skattebetalarna många miljarder.

De som förde oss in i Afghanistan var socialdemokraterna, mindervärdeskomplexen är nämligen inte förbehållna borgarna, även om de naturligtvis har flest och störst. Att kriga på USA:s sida passar den borgerliga regeringen utmärkt. Då kan de avskaffa värnpliktssystemet och anställa en yrkesarmé, något som på sikt kommer tvinga in oss i Nato. Och det är bråttom, om ett år och några månader så byter vi regering, då är det viktigt att den saknar möjlighet att reformera försvaret och återinföra värnplikten.

Idag är försvarsminister Sten Tolgfors i USA för att möta sin kollega, den amerikanska försvarsministern Robert Gates, smaka på ordet – försvarsminister…

i Andra om: , , , , , , , , , ab12 svd123 dn1 dbl t


10 svar till “Ta hem soldaterna!”

 1. Ingenting annat händer än att vallmofälten blommar rikligare och mera vildsint och talibanernas antal ökar i omfattning.
  Medan alliansen bredvilligare än någonsin springer USA:s smutsiga ärenden och tillåter att vårt lands alliansfrihet blir till ett dåligt skämt.
  Hur många svenskar vet egentligen att Sverige befinner sig i krig och att politikerna är villiga att offra unga människors liv för ingenting?

 2. ”Fredsbevarande helikoptrar” är lite svårsmält men ”krigsavslutande helikoptrar” dyker upp i minnet från Vietnamkriget då vi fick se resterna av dessa ”hjältar” dinglande från helikoptrarnas landningställ.

  Ska vi behöva se detta en gång till innan vansinnet slutar?

 3. Fast den brittiska regeringen säger sig ha helt andra motiv än att påverka kvinnornas situation i Afghanistan, och sånt nonsens.

  Man hävdar att det är ett försvarskrig där man försöker utplåna baserna för terroristorganisationer som hotar Storbritannien.

  Det är nog en mer säljbar motivering här i Storbritannien, men egentligen tror jag inte att man riktigt vet varför man krigar i Afghanistan.

  Gammal vana, kanske?

 4. Kanonbra artikel! Jag håller med till 100%.

  Det finns säkert bra skäl till varför de svenska soldaterna nu är på plats och strider i Afghanistan. Men dessa skäl har inte presenterats för varken svenska folket eller för soldaterna. Jag vet inte vad de riktiga skälen är men en sak vet jag, det har inget med Afghanistans kvinnor att göra.

 5. I princip tycker jag att talibanerna skall bekämpas, om det så krävs markstyrkor. Det jag undrar över är varför man inte Pakistan är mer aktiv och om man inte kan bekämpa talibanerna på fler sätt som att bränn all opiumvallmo direkt på fälten, det ska inte finnas ett enda strå kvar. Se sedan till att övervaka dessa fält och farmarna som brukar jorden. Ge dem alternativa grödor för det egna hushållet, se till att de inte går lottlösa och se till att skydda dem från trycket från talibanerna. Det är ju uppenbart att tailbanernas främsta inkomstkälla är just opiumodlingarna.

  Vidare så bör man väl rimligtvis kunna ha bättre skydd mot talibanattacker? Dvs, gör man en operation som denna, se till att göra den ordentligt med optimerade resurser och säkerhet. Vill talibanerna spränga sig själva, ja varsågoda men se till att skydda soldater, poliser och civila och se till att det finns resurser för att göra så. Annars är det nog dömt att misslyckas och många får sätta livet till för (som någon skrev) ingen nytta alls.

 6. Embedded: Varför är det uppenbart att talibanernas främsta inkomstkälla är opiumodlingarna? När dom hade makten runt år 2000 så förbjöd dom och brände ner fälten, de anser att alla typer av droger är syndigt.

  Har dom förlorat sin extrema religion då eller är dom kanske inte talibaner?

 7. Embedded #6,

  Vallmoodlingen hade nästan upphört när nuvarande makthavare tog över Talibanernas styre 2001 och har sedan dess ökat till +90 procent av världsproduktionen. Vill du ha bort vallmoodlingen kan du hurra på Talibanerna.

  När Väst invaderade landet för åtta år sedan kontrollerade talibanerna omkring 75 procent av Afghanistan och deras kontroll har i dag minskat till ca 50 procent. Talibanerna har sina rötter och stöd i den stora Pashtunska befolkningen som finns på båda sidor gränsen Afghanistan och Pakistan och är de traditionella härskarna i Afghanistan. De vill återta minst den makt de förlorat.
  De nuvarande makthavarna kommer från Norra alliansens Mujaheddin, Tajiker, och Uzbeker som ännu dominerar sedan inbördeskriget 2001 med USA och NATO’s hjälp. Deras regering är korrupt och inkompetent och de är djupt hatade av befolkningen. I den här maktsfären ingår nu också kriminella gäng, narkotikahandlare, döds- och kidnappargrupper, Pashtunsk och Tajikisk milis och legosoldater.

  Vi har alltså hamnat i ett inbördeskrig och vår regering har bestämt att vi ska stödja den ena sidan militärt och av okänd anledning. Kanske utgår de från att USA alltid gör ”rätt” saker men har då glömt att detta sker först efter att, som vanligt, uttömt alla andra möjligheter… …
  De har i sin obegripliga klokhet bestämt att vi ska bekämpa just den Pashtunska befolkningens företrädare och här uppstår genast problemet att de går ju inte omkring i uniform eller visar upp något medlemskort… De uppträder inte enligt regelboken och radar inte upp sig på ett slagfält som de borde. Enligt våra regler. Vi vet inte längre vem eller var denna ”fiende” är eller hur vi ska komma åt dem.
  Talibanerna för sin motståndskamp på egna villkor och de gör ingen skillnad på svenskar, US-marines, ryssar eller Karzai’s legosoldater.

  Det är lätt att hata dem och ta ställning men att sakna förståelse och respekt är både oansvarigt och vårdlöst.
  — Jag vill gå så långt att jag påstår att om Sveriges försvar skulle omarbetas från noll vore man tvingad att ta Talibanernas metoder i beaktande om det ska handla om ett kostnadseffektivt försvar.

 8. Grejen med opiumutrotning är att den vänder odlarna mot USA:s och dess klientregering. Det finns inte några alternativa legala grödor som garanterar inkomst p.g.a. USA och västvärldens griller om ”frihandel” (dvs. massiva subventioner för oss, vidöppna gränser för er). Opium är ofta den enda födkroken som finns för fattiga afghaner. Ett försök att öppna den legala marknaden för afghanskt opium stoppades av Australien.

  En annan faktor är att en total utplåning av opiumodlingar skulle ta bort stödet för USA bland de krigsherrar som styr landet utanför de pashtunska områdena (t.o.m. Karzais bror är insyltad i denna handel). Kriget de inte kunde vinna mot talibanerna efter sju år skulle därefter sprida sig till hela landet och också till grannländerna i Centralasien.

  Den amerikanska eskaleringen mot Pakistan är extremt farlig och Sverige bör inte ta del av denna vansinniga imperiepolitik. Vi kanske kan komma tillbaka en dag som äkta fredsbevarande soldater och inte som imperiets vakthundar men just nu är det fred som behövs i området inte eskalering.