Ta hem Jas-planen från Libyen!


När Gaddafi satte in stridsflygplan och stridsvagnar mot den egna civilbefolkningen så var det inte svårt att sympatisera med tanken på att svenska JAS-plan skulle användas för att skydda civilbefolkningen mot den sortens dårskap. Men nu har uppdraget uppenbarligen ändrats till att omfatta helt andra saker.

SvD: ”Kraftiga explosioner skakade Tripoli på tisdagsmorgonen när Natoplan besköt staden. Enligt vittnen bombades den libyske ledaren Gaddafis högkvarter. Rök steg från området nära tv-bolaget och den statliga nyhetsbyrån Jana. På måndagen sade Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen att Muammar Gaddafis tid är ute och han snarast måste inse att det inte finns någon framtid för honom och hans regim.”

Det är väl egentligen ingen som skulle missunna Gaddafi en bomb mitt i huvudet, men det var inte det som NATO tillsammans med de svenska JAS-planen skulle dit för att utföra. Redan nu har man tagit död på Gaddafis yngste son och ett okänt antal personer i diktatorns hushåll och nu talar Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen om att Muammar Gaddafis tid är ute, och att han måste inse det.

Det kan givetvis vara korrekt, men att de länder som deltar i aktiviteterna i Libyen nu fått en delvis förändrad målsättning gör att jag känner mig mer än tveksam till om Sverige alls borde delta. För även om JAS-planen inte sägs ägna sig åt beskjutning och/eller bombning av markmål så deltar de i en verksamhet som nu övergått från att skydda civilbefolkningen till att ta död på deras diktator.

Sveriges riksdag har inte tagit ställning till om Sverige ska delta i något sådant, därför bör man omedelbart ta hem både JAS-planen, dess besättningar och servicepersonalen. Många talade redan före kriget om risken för att denna operation i sin förlängning skulle innebära att man sätter in marktrupper, uppenbarligen har risken för en sådan utveckling ökats rejält i och med att man frångår de planer som man har haft fram till nu.

Vilken effekt det har är svårt att bedöma, men eftersom civilpersoner dödas och skadas så kan väl vilken libyer som helst ge sig på svenskar i Stockholms Tunnelbana från och med nu. Nu handlar det om renodlade krigshandlingar och inte någon hjälp åt civilpersoner som dödas av en galen diktator. Rent juridiskt skulle det bli en knepig diskussion eftersom Sverige deltar i krigshandlingar riktade mot landet och dess ledare, därför är det mycket tveksamt om man kan kalla en motattack för – terrorism.

Innan den typen av juridiska spetsfundigheter blir aktuella så tycker jag att vi ska plocka hem det vi har i form av materiel och mänskliga resurser från landet. Det är bättre att låta de oljejagande länderna fortsätta själva utan vår medverkan.

it Andra om: , , , , , , , , , , svd123 dn123 ex12 ab12 ekot gp


6 svar till “Ta hem Jas-planen från Libyen!”

 1. “Det är väl egentligen ingen som skulle missunna Gaddafi en bomb mitt i huvudet”

  :-D Ja, så kan man uttrycka saken också!

 2. De svenske JAS-flyene kan gjerne dra tilbake, da de ikke bidrar i operasjonen. Flyene som gjør jobben (bomber) kommer fra Norge, Danmark og fire andre Nato-land.

 3. Om Nato lämnar Libyen utan att uppnå sitt syfte är det samma som att kapitulerar för diktatorn och massmördaren Gaddafi , Detta inspirerar de arabiska diktatorer att använda våld mot sitt eget folk för att behålla makten
  Om det inte finns någon lag för Gaddafi så det finns ingen lag till någon annan , FN har sanktionerat kriget i samarbete med arabförbundet och de gjorde det för att skydda det libyska folket , om det libyska folket har värdefulla liv då måst FN försätta kriget tills den onda diktatorn är borta

  Killarna på marken ( rebellerna) kan knappast använda ett gevär och detta hjälper inte mot en modern arme som har sofistikerad vapen , Att överlämna dessa killar till Gaddafi är vansinnigt
  Det finns inga kombattanter i Libyen , Det finns en totalitär regering som vill krossa ett civil upprop , det libyska folket vill ha en rättsstat och val och väst borde hjälpa de för bli fria
  FN måste göra sitt jobb för att ta bort mördarmaskinen Gaddafi , skydda civila och ge de en chans att välja sina egna ledare

  Om det var två gangsterligor som håller på att ta död på varandra då ska man inte ingripa men detta är inte fallet i Libyen pga en av de är inte gangster
  Låt Gaddafi smaka sin egen medicin och det enda han behöver är en kryssningsmissil i sitt huvud

 4. De svenska JAS-planen ska självklart dras tillbaka från Libyen och vi bör i stället stödja Turkiets fredsplan som innebär
  1) Eldupphör
  2) Korridorer för att få fram humanitär hjälp
  3) Skydd av utländska medborgare
  4) Tillsättande av en övergångsregering med representanter för båda sidor och allmänna val

  De nu aktuella bombningarna som dödade en av Gaddafis söner och tre av hans barnbarnn i åldern 6 månader till 2 år är ett flagrant brott mot resolution 1973 som anger att civila ska skyddas, inte mördas och som anger eldupphör och förhandlingar som mål för operationen, inte regimskifte.

  Att Gaddafis regering skulle ha använt flygplan mot civila demonstranter är en propagandalögn, se vad jag skrivit på min blogg http://xxx. England och Frankrike planerade angreppet på Libyen redan i november 2010 och väpnade islamister har utrustats av Qatar och västs underrättelsetjänster långt innan det militära angreppet på Libyen.

  Försöken att få bort Gaddafi har pågått i 40 år, fransmän, engelsmän och amerikaner har utnyttjad Tchad för detta ändamål. Två gånger har man installerat nya diktatorer i Tchad, dessa har begått hemska brott mot de mänskliga rättigheterna som väst inte har brytt sig om.

  Gaddafi har försökt skapa en sekulär stat med åtskillnad mellan religion och stat med auktoritära metoder. Detta har inte fungerat, detta är det tredje islamistiska upproret. Libyen behöver som en del i en förhandlingslösning en ny konstitution som garanterar autonomi för de tre provinserna inom ramen för en federation. I vissa delar av landet kommer islamistiska krafter att flytta fram sina positioner men hellre det än ett fortsatt inbördeskrig som kan komma att fortsätta i 10-20 år och fullständigt förstöra landet.

 5. En vettig uppgift för svenskt flyg i området vore att bevaka och skydda de afrikanska migranter som dör i mängder på medelhavet, tydligen ibland framför ögonen på fartygs- eller flygbesättningar som ger fan i att hjälpa dem. Troligen skulle viljan att hjälpa ökas av närvaron av spaningsflyg med ett uttalat syfte att bevaka mänskliga rättigheter. Ingen befälhavare skulle överge nödställda om han visste att bildbevis når UNHCR inom de närmaste timmarna.