Syriens eldupphör är en seger för Ryssland över USA


Den välunderrättade och jämfört med flertalet västliga, ofta hybridkrigförande, nyhetsbyråer betydligt sakligare nyhetsbyrån Sputnik hade 25/2 en intressant artikel om vapenvila som jag översatt. http://sputniknews.com/politics/20160225/1035354086/syria-ceasefire-russia-victory.html

Avtalet mellan Ryssland och USA om eldupphör i Syrien innebär inte något slut på kriget, och är ändå en stor seger för Ryssland skriver den kände politiske anonyme bloggaren ”The Saker” och tillägger att det är rimligt att säga att den ryska Syrien-strategin ”har vunnit.” Den 22 februari nådde Ryssland och USA nådde en kompromiss om vapenvilan som trädde i kraft 27 februari. Överenskommelsen innebär dock att parterna på marken kommer att fortsätta sin kamp mot Daesh, Jabhat al-Nusra och al-Qaida närstående grupper.
Assad och Putin
Under en intervju med Radio Sputnik sade Larry Johnson, pensionerad CIA underrättelseagent och tjänsteman i USA:s utrikesdepartement att han är ”inte optimistisk” om den kommande ”upphörande av fientligheterna.” ”Den syriska armén med stöd av Ryssland och Iran fungerar mycket effektivt och återtar betydande landområden från terrorister och driver dem mot Turkiet. Jag förstår inte varför Syrien godtar eldupphör nu när situationen arbetar ut till deras fördel” sade Johnson till Sputnik.

”The Saker”, en anonym amerikansk militär analytiker menar att avtalet är en stor seger för Ryssland. ”Den senaste tidens överenskommelse mellan USA och Ryssland löser ingenting, den avslutar inte kriget, och båda sidor uttrycker stor försiktighet om dess genomförande. Och ändå är detta en enorm seger för Ryssland. Även om det är för tidigt att säga att ”ryssarna segrade i Syrien,” tror jag att det är nu rimligt att säga att den ryska positionen på Syrien har vunnit” skriver ”The Saker” i sin analys för The UNZ Review.
För det första finns det inga flera krav på att Damaskus bör intas och att Bashar al-Assad måste bort konstaterar ”The Saker” och tillägger att det innebär att alla har insett att Syrien har slagit tillbaka aggressionen från den västledda koalitionen för att störta Syriens legitime ledare.

”Assad måste bort”-retoriken har blivit en sak i det förflutna, vare sig Hillary Clinton gillar det eller inte. För det andra har FN:s säkerhetsråd och USA tvingats att slutligen skilja agnarna från vetet och erkänna att den stora majoriteten av islamister som kämpar mot Bashar al-Assad ingalunda är ”moderata”

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Boston Globe Attentat i Ankara Attentat i Ankara II Intervu med PKK:s ledare Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5


5 svar till “Syriens eldupphör är en seger för Ryssland över USA”

 1. Jodå viss påminner de ”moderata rebellerna” till viss del om moderaterna i Sverige som sannolikt har Dekorimamannen i riksdagen…

  Att kalla det ”eld upphör” är mycket diplomatiskt. Det har hela tiden handlat om bekämpning av olaglig terrorism inom ett land med folkvald president. Men ok. Nu kan syrierna helt klart utvandra till Syrien och det vill presidenten också. De är varmt välkomna tillbaka.

  Bra artikel som summerar vad den generöse Assad själv säger i denna artikel:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/03/02/en-mycket-bra-intervju-med-bashar-al-assad-om-konflikten-i-syrien-oversatt-till-svenska/

  Får man föreslå kryssningsfartyg till Medelhavet och inte gummibåtar denna gång? Betydligt mer humant.

  • Jag tror nog att de inser det orimliga med att peta en folkvald president som har ca 80% stöd. Lika omöjligt som att peta Ho Chi Minh i Vietnam. Möjligtvis vill de påskina att han är en diktator för att kunna fortsätta tjäna pengar på krig i vilket muslimer tar kål på muslimer, eller USAs underklass kommer hem i svarta sopsäckar, men den retoriken är för att lura USAs folk och gynna vapenindustrin. USAs kristna hatar muslimerna och vurmar för Israel i allmänhet. Det är därför alla presidentkandidaterna är för krig mot Assad. Även Trump spelar på denna rädsla för muslimer…vilket i o för sig är befogad vad gäller extrem islamism.

 2. När ska tomtarna i Bryssel förstå att det är en del av USA:s politik att starta krigshärdar och se till att dessa underhålls med vapen och pengar? Antingen så saknar man den mentala kapaciteten att förstå eller så är man lierad med dessa krafter i USA. Och det är här man ska hitta förståelsen för Trumps framgångar i primärvalen….väljarna i USA vill inte vara med i det militärindustriella komplexets slöseri med skattepengar och resurser som bättre behövs för att lyfta mer än 50 miljoner medborgare i USA ur deras totala fattigdom. Att rösta på Trump är väl som att gripa efter ett halmstrå för de fattiga men alternativet med Clinton är ju värre, som betyder mera krig och mer pengar till Wall Street och militären. Angående den ryska krigsinsatsen i Syrien så måste man konstatera att ryssarna med ca 40-50 stridsflygplan och helikoptrar gör samma jobb som 150-200 Nato-plan allt enligt militära bedömare. Med detta i åtanke så är det nog så att det ryska ”hotet” är verkligt ur den rent militära aspekten och legosoldaternas inkompetens i Ukraina förstärker den bilden, vilket visar på att det är något allvarligt fel med Nato. Sen att det ”ryska hotet” inte existerar rent politiskt är en annan sak…

  • @Benny
   Jag tror du har rätt i det mesta du kommer med, men tvekar något på Donald Trumps plötsliga altruism…

   Personligen tror jag mer på Bernie Sanders vad gäller att gå emot Wall streets aktörer, trots att han kallat Assad för diktator. Det kan bero på att han är vilseledd av massmedia, som de flesta amerikaner.

   Men det är klart, om Donald Trump skaffar sig bra rådgivare, som ex. Paul Craig Roberts, att han sannolikt skulle kunna ena det amerikanska folket och bli omvald för en andra period och gå till historien som en av världens bästa presidenter. Kanske det smäller högre än pengar, för pengar har han ju ändå tillräckligt och de varar inte lika länge som eftermälet.