Sverigedemokraterna en – Mardröm

Idag berättar Aftonbladet om den verkliga mar-
drömmen, Sverigedemokraterna har, enligt en opinionsundersökning som tidningen låtit göra, kommit över fyraprocentsspärren och kan därmed bli vågmästare.


AB:
”Mardrömmen kan bli verklighet. Sverigedemo-
kraterna ser ut att få en vågmästarroll efter nästa års val. I alla fall enligt Aftonbladet/United Minds första väljarbarometer. Opinionsundersökningen visar att Sverigedemokraterna, SD, skulle få 4,6 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag.”

Bara för några veckor sedan såg det ut som om (SD) hade gått bakåt i opinionsundersökningarna, i vart fall när det gällde valet till EU-parlamentet. Att det nu ser ut som att det kan ha vänt beror sannolikt på flera saker, men det är klart att de olika turerna kring Wanja Lundby-Wedin parat med Mona Sahlins oförmåga att peka med hela handen åt LO-ordföranden kan spela in. Visserligen rättar Wanja Lundby-Wedin sin deklaration, men det hjälper knappast när hon nu återigen går som följetong i alla media.

Alltfler märker att avståndet mellan vanligt folk och politiker/fackföreningsbossar ökar, och sådant drar givetvis väljare till de främlingsfientliga. Att det inte märks lika mycket i prognoserna inför EU-valet beror sannolikt på att där redan finns ett missnöjesparti,

ett parti som till skillnad från Sverigedemokraterna har demokrati inskrivet i sitt program.

Jag har tidigare tippat att LO-chefen skulle få gå, men det visade sig att jag hade fel. Uppenbarligen så är solidariteten bland topparna inom socialdemo-
kratin större än vad jag någonsin hade kunnat tro. Något som givetvis folk i allmänhet också märker av, därav stödet för (SD). Talesättet som man bäddar får man ligga har uppenbarligen inte (S) hört.

i Andra om: , , , , , , , , , , t AB123 EX123 SvD12 DN12

[tags]Sverigedemokraterna, SD, Wanja Lundby-Wedin, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Främlingsfientliga, Fascism, Demokrati, Val 2010, LO, Politik[/tags]

  33 comments for “Sverigedemokraterna en – Mardröm

 1. Micke F
  26 maj, 2009 at 09:09

  Värdelöst, jag tror inte de är kapabla att göra den sortens undersökningar. SD kan bara ha nån enstaka procent, fler är inte nazisterna i sverige.

 2. Gunnar W
  26 maj, 2009 at 09:12

  Det skulle vara kul att veta varför det skiljer sig så mycket mot andra undersökningar?

 3. 26 maj, 2009 at 09:30

  Hey, undersökningen är ju gjort på nätet. Det innebär att den är något mindre pålitlig. Jag var själv med i cint när jag var yngre, jag litar inte på att resultatet stämmer även om jag är glad att mp får 9%.

  Många pensionärer utan internet röstar t.ex. på s och dessa syns inte i undersökningen.

 4. Marcus R
  26 maj, 2009 at 09:32

  #1 Micke F – Att anta att bara nazister skulle rösta på SD är ju ett fatalt misstag. Tror du att de 25% av Landskronaborna som röstade på SD sist blev nazister över en natt eller?

  Om man bara skyfflar dem under mattan och kallar dem nazister kommer de utan tvekan att komma in i riksdagen. Någon måste våga ta upp diskussionen och lära folk hur verkligheten ser ut istället för att låta SD sprida sina lögner fritt.

 5. PP
  26 maj, 2009 at 09:38

  Undersökningen är en ren onlineundersökning efter vad jag vet och då är det inte lika ”skämmigt” att peka på SD.
  Sen får man inte glömma att opinionsundersökningar överlag enbart görs i den grupp med fast telefon och det kan knappast sägas vara representativt i 2009.

  Till Micke F: om du tror bara ”nazister” finns inom SD, bör du nog läsa på lite, vad jag vet är det en blandat kompott av människor och många är vanliga arbetare.

  Sen är det knappast värre att ha SD i riksdagen utan inflytande direkt, än att få ett postkommunistisk parti, Vänsterpartiet, i regeringen vid en röd/grön valseger med tanke på de kopplingar detta parti har till de odemokratiska Autonoma kretsar i Sverige.

 6. Robert W
  26 maj, 2009 at 09:40

  Micke F, den typen av kommentarer gynnar bara sd. Det är fånigt och okunnigt att kalla sverigedemokraterna för nazister. Då har du uppenbarligen inte träffat de riktiga nazisterna.

 7. Lars Eriksson
  26 maj, 2009 at 10:00

  Glöm bort den där undersökningen. Opinionschefen på United Minds nämner i artikeln att det är en onlineundersökning, vilket gör den helt betydelselös enligt min åsikt. Onlineundersökningar ger aldrig något representativt utfall. Sen må United Minds på sin hemsida själva påstå att ”Tekniken ser till att de som deltar i undersökningen är representativa för svenska folket vad gäller kön, ålder och regional fördelning”. Jaha? Men än social representation då? Det är inte alla samhällsskikt som har samma möjlighet eller vana att använda Internet.

  Vi har ju i åratal sett hur snabba och effektiva Sverigedemokraterna är på att få sina anhängare att gå in och rösta, kommentera eller länka i olika bloggar och onlineomröstningar, så hur vet vi att de inte är överrepresenterade istället? Det vet vi inte. Det här är dessutom den första väljarbarometern United Minds utför, så det är omöjligt för oss att bedöma hur pass trovärdiga är. Andra opinionsinstitut vet vi av erfarenhet om de slår över för mycket till vänster eller för mycket till höger. Här har vi ingenting att gå på.

 8. Martin
  26 maj, 2009 at 10:01

  Man får se, SD som vågmästare innebär inte att de styr politiken, de avslöjar snarare politikerna. Den regering som hellre gör eftergifter till SD för att klamra sig fast vid makten, än att låta SD fälla regeringen och tvinga fram nyval, visar sitt rätta ansikte och kommer förlora stort på det.

  Men så är politiken i dag. Vänsterblocket kompromissar bit för bit bort allt de uppnått, i rädsla att förlora allt ger de bort en liten bit i taget. Istället för att gå till strid och tvinga motståndarna att kompromissa bort sina förmåner.

 9. Lars
  26 maj, 2009 at 11:08

  Det är väl ingen större risk att SD skulle få någon vågmästarroll? Om Junilistan hade kommit in 2006, kanske. Om Piratpartiet kommer in 2010, kanske. Men Sverigedemokraterna? Då är det betydligt troligare med en koalition mellan V + MP + S + FP eller MP + M + FP + C + KD. Att regera med stöd av SD vore politiskt självmord.

  • 26 maj, 2009 at 11:27

   Ett tillrättaläggande: Någon skrev i en kommentar att SD var nazister, de är de nog inte om man ser till dem som kommer att rösta på partiet. Jag brukar skriva att de är nazianstuckna eftersom det är mer korrekt. De är sprungna ur grupper som var nazistiska. Jag kan oxo konstatera att en massa nazister upprörs när man skriver negativa saker om SD, vilket givetvis inte betyder att alla som röstar SD är nazzar. Men en sak är säker, alla nazister röstar på SD eftersom det är det enda partiet som föreslår etnisk rensning av Sverige, eller repatriering av utomnordiska invandrare som det oxo heter.

 10. nature
  26 maj, 2009 at 11:57

  @Jinge
  Det är ju perfekt för SD att det inte är nazister som röster på dem. SD skiter väl i VEM som röster på dem; grejen är att NÅGON gör det! I slutändan så kommer SD genomför samma politik i vart fall.

  • 26 maj, 2009 at 11:59

   Nazister röstar givetvis på dem.

 11. nature
  26 maj, 2009 at 12:02

  @Jinge
  Och dom är ju många i Sverige! (Ironi)

  • 26 maj, 2009 at 12:04

   Kanske inte, men de röstar iaf..

 12. Pingback: GK
 13. Martin Forsman
  26 maj, 2009 at 13:05

  PP #5: Och där kom det gamla kommunistspöket fram igen. Vänsterpartiet har gjort upp med sitt mörka förflutna vilket är mer än vad man kan säga om vissa andra partier. Har man bett om ursäkt för de koncentrationsläger som sattes upp i SVERIGE under 2:a Världskriget där man spärrade in kommunister, socialister och fackligt aktiva helt godtyckligt. Har högern gjort upp med sitt tydliga naziststöd under 2:a Världskriget, b l a genom beväpnande profascister som med polisens godtycke drog runt och mördade oliktänkande. Har man bett om ursäkt för skotten i ådalen där fackligt aktiva mördades på öppen gata på regeringens order.

  Att påstå att Vänsterpartiet som har en lång historia av demokratiskt arbete (man frångick idén om revolution för mycket länge sedan) ens skulle gå att jämföra med det nyligen demokratiserade Sverigedemokraterna är pinsamt och saknar helt grund i verkligheten.

 14. Tobbe
  26 maj, 2009 at 13:37

  ”Men en sak är säker, alla nazister röstar på SD eftersom det är det enda partiet som föreslår etnisk rensning av Sverige, eller repatriering av utomnordiska invandrare som det oxo heter.”

  Jag vet inte hur du definierar nazister men om man ser till dem som är uttalade nazister så är det nog som mest ett par procent som röstar på SD. Finns flera anledningar till det; SD´s stöd till Israel, att de ses som ”kappvändare” för att vinna röster, sina egna utrensningar av de mer extrema i leden etc etc. I början av 90-talet så stämde kanske ditt påstående men det är dags att uppdatera dig.

  Nazisterna av idag struntar antingen i att rösta eller så röstar de på Folkfronten eller Nationaldemokraterna.

  • 26 maj, 2009 at 13:40

   Så kanske det är. Med att rösta på Nationaldemokraterna är ju lika meningsfullt som att inte rösta alls…

 15. totte
  26 maj, 2009 at 14:39

  Blir man alltför jävla korkad hamnar man väl i spamfiltret va?

 16. Anders
  26 maj, 2009 at 15:06

  Jag delar ff åsikt om att det är en mardröm. Men är det en nätundersökning så betyder den inget. De fick ju 1% bara i EU-undersökningarna.

 17. Sven
  26 maj, 2009 at 15:43

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 18. nature
  26 maj, 2009 at 16:35

  Ha i åtanke att när ett slutet system (diktatur) möter ett öppet system (demokrati) vinner alltid det öppna systemet, eller säg så här i stället: Starkast vinner. Enkelt!

  SD kommer att malas ner av det öppna systemet så att till sist för att överleva och växa närmare sig Folkpartiet, typ! Det öppna systemet nöter ner det slutna! Din trygghet bygger därför på att vi kämpar om vårt öppna system!

 19. Anna
  26 maj, 2009 at 17:25

  Skrämmande framtidsutsikter, ännu fler rasister i rksdagen. :-(

 20. Marcus R
  26 maj, 2009 at 17:51

  #26 uno – Ja röstar man inte så avsäger man sig rätten att klaga sedan. :)
  80,4% hade vi 2006 vilket väl är ganska högt för ett demokratiskt val.

  #27 nature – Faller inte din teori lite på att om SD kommer in i Riksdagen 2010 så har de kommit in just genom demokrati?

 21. nature
  26 maj, 2009 at 18:16

  @Marcus R
  Nej du lilla gubben, det gör det inte! Hitler tog ALDRIG makten via demokratiska val, som vissa vill få oss att tro; för han fick aldrig över 47% av rösterna. Ingen egen majoriet alltså!

  Nej det sprack! Ledsen du. Inse bara att ett nazistisk eller fascistiskt slutet system är svagare, än ett öppet system. Lär av Hitler, hans system var svagt! Demokratin är STARKARE!

 22. Marcus R
  26 maj, 2009 at 18:28

  #30 nature – Nu får du lugna ner dig lite eller dela med dig av vad du än tagit. Du får ju utgå ifrån verkliga premisser; SD kommer inte att komma in i Riksdagen på samma sätt som Hitler tog makten – kommer de in gör de det för att folk har röstat in dem demokratiskt.

 23. Christer W
  26 maj, 2009 at 19:55

  Marcus R och Nature. Hitler kom till makten genom ett demokratiskt val. NSAPD fick ca 33% av rösterna i Mars 33. De borgerliga partierna hade stort sett kollapsat, vilket ledde till att Hindenburg utnämnde Hitler till Rikskansler
  De lagar som Hitler i egenskap av rikskansler stödde sig på för att införa envälde hade de borgerliga partierna infört.

  En intressant bok som tar upp åren 28 till 34 är EN TYSK MANS HISTORIA av Sebastian Haffner.

 24. Mr Bob Gray, also known as Pennywise the dancing clown
  26 maj, 2009 at 20:18

  Mr Bob Gray, also known as Pennywise the dancing clown
  jim.clown@hotmail.com
  83.253.26.194

 25. Stefan Laga
  26 maj, 2009 at 21:30

  SD saknar kunskap om hur ett land bör ledas. De tänker endast på hur de ska få ut invandrarna och göra så att svenskar sjunger nationalsången lite högre. Det sistnämda är det nog svensken själv som väljer, antingen sjunger han eller så är han rädd för att bli utstött. Jag tror inte invandraren bryr sig om de svenska traditionerna och han är nog gärna med och firar han också:D

 26. Manne
  27 maj, 2009 at 07:48

  Nazzar är nazzar är nazzar…

 27. Tom Andersson
  27 maj, 2009 at 08:10

  Jinge, att anklaga ett parti för att vara ett ”missnöjesparti” låter konservativt. Det passar inte dig Jinge. Är inte ”missnöje” politikens kärna? Att aldrig vara helt nöjd, att alltid vilja göra samhället bättre? Vi må tycka vad vi vill om Sverigedemokraterna, men så länge de inte undergräver demokrati och mänskliga rättigheter har de all rätt att vara missnöjda och att driva sin politik på det. Om du nu ifrågasätter deras agenda ifråga om demokrati och mänskliga rättigheter, skriv då det, men att anklaga dem inte för att vara missnöjda.

  • 27 maj, 2009 at 08:14

   Det är klart de är missnöjda. Främlingsfientliga och missnöjda med att det finns utomnordiska invandrare i Sverige.

   Klockrent – Missnöjesparti.

   Och det passar mig utmärkt att både säga och skriva det, men tack för omtanken…

 28. Tom Andersson
  27 maj, 2009 at 08:35

  Sluta surra nu! / Jinge

Comments are closed.