Sverige struntar i rasism?


Nu verkar det som om högerregeringen avstår från att skicka någon minister till FN-konferensen i Genève, detta för att inte ”legitimera odemokratiska krafter som vi misstänker kan komma att kidnappa hela konferensen,” enligt ett uttalande från regeringen.


DN:
”En annan stötesten är en punkt i utkastet till slutdeklaration som stipulerar att bosättningar — som de israeliska på Västbanken — är tätt sammanbundna med rasism. Bosättningspolitiken i Mellanöstern kritiseras visserligen allmänt, men länder i västvärlden ogillar att de ses som utslag av rasism.”

Man kan undra vad de palestinier som bor i Hebron säger om det uttalandet. Hebron är troligen en av de platser i världen där rasismen syns allra tydligast. ”Västvärlden ogillar att bosättningarna ses som rasism…” Dessutom är det inte helt säkert att Sverige kommer att representeras på tjänstemannanivå. Det kan således bli så att inte en enda svensk finns med på ett möte som anordnas av FN.

Och ser man till motiven för detta ointresse från den svenska regeringens sida så handlar det till stor del om ett aktivt ställningstagande för Israel, och ett lika aktivt ställningstagande mot den muslimska delen av världen. Vi får hoppas att muslimer i Sverige höjer sina röster om regeringens agerande.

Andra om: , , , , , , , , it DN1 SvD

[tags]Antisemitism, Islamofobi, Högerregeringen, Sverige, Genéve, Durban, Rasism, FN, Politik[/tags]


35 svar till “Sverige struntar i rasism?”

 1. Nä, Bildt skulle aldrig våga utmana rasisterna i Israel. Han kryper för USA som vanligt. Var finns de modiga politikerna? Dags fr dem att kliva fram medan det ännu finns någon Palestinier kvar. Uno

 2. Sverige flyr en FN-konferens som inte saboteras av amerikanernas veto och israelernas lobbade.

  Den absoluta majoritetn av länderna i Generalförsamlingen är inte bara trött på anklagelserna om rasism, utan de bryr sig inte om dem längre därför att de vet att ren och skär lögn.

  Det är den största sprickan som hotar FN idag. Västvärlden som samlas och bussar säkerhetsrådet på fattiga länder för att få sin vilja igenom, men när alla andra världens länder i generalförsamlingen försöker göra något tillsammans, ja, så flyr västländerna, däribland Sverige, för att Sabotera arbetet. Det är rätt många svenskar som vänder sig i sina gravar idag.

  Säkerhetsrådet är till för att FÖRHINDRA utredningar om brott mot mänskligheten från Israels sida. Den är till för att förhindra att FN:s resolutioner följs. Den är till för att inga amerikaner ska ställas inför rätta för krigsförbrytelserna i Irak. Den är till för att bryta Sudan sönder och samman så att USA och Israel kan lägga rabarber på dess rikedomar och dess vatten under förevändning att ett folkmord pågår där.

  Länderna i s generalförsamlingen tänker inte ge upp sin rätt och det hederligaste Sverige kan göra är att ställa sig på de mänskliga rättigheternas sida, även när det gäller araber, muslimer, afrikaner eller latinamerikaner som är bångstyriga och som inte vill låta väst bestämma allt.

  Därför att de kommer att lyckas förr eller senare!

 3. Så Sabuni tycker att det är odemokratiskt att kritisera bosättningar och beskriva dem som en form av resism? Jag hoppas att Sabuni hamnar i händerna på bosättarna av en slump, hon och hennes barn så ska vi se vad hon tycker om dem senare!

  Om bosättarna behandlade Sabuni och hennes barn som de behandlar palestinska kavinnor och barn dagligen, så som att attackera, misshandla eller skjuta, så skulle hennes rätta, hederliga och mänskliga åsikt bli möjlig för oss att höra. Just nu är hon bara ännu en sionistisk lobbeyist! Fy så skämmigt!

 4. Var det inte under Durbankonferensen man ville att FN återigen skulle förklara Sionism som Rasism? Såvitt jag vet så har FN tidigare i en resolution fastställt att sionismen är rasism, men tydligen tvingats att ta bort den regeln. Men eftersom sionism faktiskt ÄR rasism så vill man nu ha den stämpeln tillbaka?

 5. Sverige bör tänka att det bor 6 miljarder människor på denna planet. Världen är enormt mycket större än västvärldens intressen. Och de har en helt annan uppfattning om det som sker i världen i dag än Sabunis uppfattning.

  Latinamerika, Afrika och en större delen av Asien går sin egn väg i FN och kommer inte att finna sig i detta sjuka system. Vad det kommer att se komiskt ut i historieböckerna, att när de största omvälvande händelserna i FN så stack västerlänningarna svansen mellan benen.

  Till saken hör att intelligentian i västvärlden faktiskt ställer sig på dem fattiga ländernas sida. Jag har för mig att rätt många tunga namn i sammanhanget är amerikaner och eropeer. Det har ännu inte den svenska regeringen begripit.

 6. om man läser Sabunis, vår egen lilla rasministers kommentar, så inser man att det hela handlar om ett förtäckt stöd till israel. Man ska tydligen inte kritisera bosättningarna eller agera mot kolonialismen, och enligt henne så kan sionismen inte liknas med rasism. Det är en vacker och ren ideologi!
  Man ska inte förvänta sig nåt positivt när sjuka liberaler får tala.
  Att bojkotta är tydligen Sveriges nya linje.

 7. Detkan inte finnas ngn tvekan om varken att staten Israel är rasistisk eller skälen .till varför regeringen väljer att avstå. Det är inget att förvånas över. Det intressanta är att i så många andra sammanhang är det så viktigt med dialog och inte med tydliga kraftiga markeringar mot en stats eller staters beteenden. Detta vore väl ett perfekt tillfälle att på plats föra dialogen med de stater som regeringen behöver kommunicera sina ståndpunkter med? men frågan uppstår, vemär det som sätter den svenska agendan vi eller väst?Ville

 8. Reglerna? När har Israelerna brytt sig om reglerna? Vid Sabra och Shatila? Vid annekteringen av bosättningarna? Vid inmarschen i Gaza? Vid skövlandet av olivlundarna? Det är inte rätt tid att tala regler, det är tid att tala moral och mänsklighet. Uno

 9. Att regeringen väljer att gå med USA är bara föör typiskt. Sionismen rules… :-(

 10. Det är rasistisk att tycka att rasisterna i Israel är rasister.

  Sabuni kan väl skänka sitt eget hus till en bosättarhord och ge dem sina egna smycken och låta dem hugga hennes egna fruktträd, bryta armarna på hennes egna barn och tömma pottorna över HENNES huvud.

  Sen kan hon återkomma och tala om rasism.

 11. Bosättarna uppfyller alla krav att terrorstämplas. Rasism – det är ”lätt & lagom” ord som har beskrivit deras aggression.

  • Där sade du det! Bosättarna är givetvis terrorister. Tänk om palestinierna skulle delta i kriget mot terrorismen!?

 12. Palestinierna deltar i kriget mot terrorismen under 60 år – men (hittills) har de inte fått stöd av regeringar i västvärlden.
  Och det är inte lätt att kämpa mot väl beväpnade religiösa fanatiker, extremister som kommer från olika delar av världen för att ”Gud gav de landet”! Det är extremister som har IDF-s soldater som personliga assistenter. Det är fanatiker som under lång tid har struntat i alla FN-s konventioner och nu ser vi Sverige som godkänner deras ignorans av FN!

  Halv miljon desperata, aggressiva, religiösa fanatiker, som röstade på mannen som gärna vill skicka atombomb till Gaza – är inte bara rasister! Det är terrorrister.

 13. Jag undrar vad Calle Bildt tycker om att träffa sin israelisk kollega som redan 2002 hotat att bomba Asswandammen. Det är en Megaterrorist.

 14. Har man läst Israellobbyns hemsidor de senaste månaderna så har man sett att de har ansträngt sig hårt för att få Sverige och andra västländer att utebli från den antirasistiska konferensen i Durban.

  Det är helt sjukt att regeringen faller för dessa påtryckningar. Det är ett obestridligt faktum att de judiska bosättningarna på palestinsk mark inte bara olagliga utan även rasistiska. Icke-judar – inklusive palestinier med israeliskt medborgarskap – är förbjudna att bosätta sig i dem.

  Själv tycker jag snarast FN konferensens utkast till slutdeklaration är för lamt eftersom det saknar ett fördömande av sionism som en rasistisk ideologi. Bosättningarna ju är bara ett av sionismens utslag. Grundproblemet i konflikten i mellanöstern är att miljontals palestinier lever etniskt rensade utanför sitt hemland samtidigt som Israels ”Law of Return” enbart får utnyttjats av judar, enligt en vedervärdig rasmässig definition.

  Drabbade av en sådan ideologi är det inte konstigt att Israels befolkning blir den troligtvis mest rasistiska i världen(länk).

  Riksdagsledamoten Cecilia Wikström (fp) skrev på DN debatt för något år sedan under rubriken ”Antirasistisk pöbel nytt hot mot judarna i Sverige”. Det är helt bisarrt i mina ögon. Att vara antirasist innebär inte att man vänder sig inte mot judar – vi vänder oss mot apartheidstaten Israel.

 15. Mackan,
  Jo, det fanns en resolution innan som likställde rasism med sionism, men israelerna ställde som krav att i utbyte mot att delta i en konferens eller något i Madrid så skulle man ta bort den resolutionen…
  Självklart knäböjde sig världens hycklare för världens största terrorister!

  Bosättarna är en bunt galna fanatiska terrorister som gör vad som helst för att låta palestinierna fly! Jag hoppas att dem får uppleva stort lidande, ännu mer lidande än vad dem låter palestinierna få uppleva!

  -ville bara säga att läste nyss nyheter om att israelerna planerar att inom några timmar eller dagar attackera iran =S
  Alltså, det är det dem lever för: kriga, terrorisera, mörda, slakta, misshandla.ja allt möjligt skit!

 16. Hur kan det finnas rasism om det inte finns raser?

  Fråga 2: Varför kallar du dig inte Gunilla idag?

 17. #20 ”Hur kan det finnas rasism om det inte finns raser?”

  Ska den gamla idiotiska indelning av människor i raser åter tas upp igen – här hos Jinge!!!
  Det är i så fall inte klokt!

  Självklart finns bara en mänsklighet med samma urmoder, det är helt biologiskt entydigt, säger all forskning på området

  Däremot finns rasism som bygger just på att man indelar
  folk i ”raser.”
  Man är så förvirrad många gånger att man inte ens kan sära på begreppen, utan delar in etniska grupper och s.k ”raser” hej vilt utan större eftertanke och kunskap…

  Men som sagt, kritik mot regimen usrael bygger inte alls på antisemitism – utan är bara en rättmätig protest mot den rasism och rensning man bedriver mot palestinierna i det Heliga Landet sedan över ett halvt sekel nu.

 18. Nota Bene – Sara och Sara G är inte samma person, utan är helt skilda individer med olika preferenser.

 19. Nu läser jag att USA bojkottar FN:s konferens. Av samma anledning som Sverige! Man vill inte att rasisterna i Israel ska heta rasister i slutdokumentet.

  Vi är i gott sällskap, USA och några bananrepubliker blir det säkert, några öar som ingen någonsin hört talas om i en gudsförgäten ocean.

 20. ”Man vill inte att rasisterna i Israel ska heta rasister i slutdokumentet.”

  Exakt!

  Jag undrar bara hur ska man definiera och identifiera rasism i framtiden?

  Allt talar om att bara ”antisemitismen” ska existera i fallet att man nämnder Israels brott mot mänskligheten.

 21. En Mycket bra artikel Ida!

  Goldstone och hans fyramannateam kommer att inom några veckor besöka regionen. Frågan är om de kan fullfölja sin undersökning utan samarbete med israeliska myndigheter. Målet är dock att Goldstone ska lägga fram en rapport i juli.

  Hamas välkomnar undersökningen. Den palestinska myndigheten kommer fullt ut att samarbeta med FN, säger en rådgivare till Ismail Haniya, de facto premiärminister i Gaza.

  Israel kastade i december ut Richard Falk, en amerikansk-judisk professor och FN:s specielle rapportör om palestinska mänskliga rättigheter. Falk satt häktad i 30 timmar.

 22. Ja, det blir allihop bananrepubliker när de bojkottar FN:s konferens mot rasism! Tyskald och Italien med om de bestämmer sig för att bojkotta.

  Mänskligheten börjar gå på alla fyra snart i detta sammanhang!

 23. Saken är att genom hela Europa blåser starkt högerextremistiska kalla vindar.
  S.k. ”ny liberaler” (precis som här, i Sverige), kritiserar inte högerextremister, utan under eller över ytan gör de sitt bästa för att legalisera deras aggressivitet. T.ex. Per Gudmundson: Han har skrivit 253 artiklar om ”islamism” med massor av felaktigheter och fördomsfulla termer, men samma år, 2008 har han skrivit bara 2 artiklar om nazism.
  Nämligen, den här bilden gäller för Italien (och säkert för andra länder också).
  Israelvänner och sionister gömmer inte längre sin sympati mot Sverigedemokraterna eller mot kristna fundamentalister. Och vår stadsminister liksom hela den ”blåa blocket”, har svårt att uttala sig tydligt om de ska samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte.
  Så är det Rawia i hela Europa. Jag tror inte att i Israel skulle man ha så mycket mod att rösta på landets största extremister, om man inte har sett att samma eller liknande krafter dominerar i Europa.
  Nu är det så att höger är tyngre – i makten. Mest extremhöger.
  Och jag tycker att det är bra, eftersom som svar på det kommer man att bilda på andra sidan en stark öst, vänster kant. Det är naturligt och logiskt och man kommer att känna behov för det. Alla östländerna kommer att bli ännu mer närmare varandra, med ökat samarbete och behov för enighet.
  Jag tycker att det är också tid för araber att räcka upp sig och handla på ett annat sätt.

 24. Tom,

  Att dra fram HTB ur fickan är billigt! Självklart har många av dessa länder en gammal syn på saken, men då DISKUTERAR man, inte bojkottar!

  Israel har placerat sig själv ensam på den anklagades bänk! Landet har ju koncentrationsläger, bosättningar, sätter barn och kvinnor i fängelse utan rättegång, håller tusentals fångar på oklara grunder och begår krigsförbrytelser!

  Snart finns det bara Saddams Irak som duger som jämförelse för bosättarstaten som skickar fram sina horder att stjäla och förtrycka landets ursprungliga befolkning.

 25. Carl Bildt: ”…liksom att vi inte avser att medverka i någonting som degenererar till ett anti-israeliskt jippo”…

  Är det någon mer än jag som tycker att det israeliska ”jippot” med dödlig utgång för ett ofattbart stort antal palestinier inte kan bli mera degenererat än vad det varit under mer än ett halvt sekel nu?

 26. Jaha, har Carl Bildt någon plan för hur man ska stoppa det israeliska mördandet då? Hur kan denna konferens mot rasism vara värre än Mihraqa i Gaza? Shua? Förintelsen?

  Historieböckerna kommer inte att skona någon. Folk borde faktiskt tänka lite på sitt eftermäle. Vad ens barn och barnbarn kommer att leva med när en kolar vippen…

 27. Tom

  Det är inte JAG som hängt folk i lyftkranar i Iran. Försök att komma ihåg det!

  Att EN hänger i en lyftkran någonstans är en sak! Att fånga in 1.5 miljoner människor utan mat och medicin i flera år och förhindra dem att fly när DIME och vit fosfor bokstavligen regnar över dem dag som natt i 22 dygn, är sådant som inte SATAN själv förmår göra!

  Att i 61 år stjäla, förnedra, mörda, deportera, fängsla, tortera och svartmåla ett helt folk, är något helt annat också!

 28. Det verkar ha utlyst någon slags tävling här i blogposten initierat av Tom, där man ska uttala sig om vad som är värst – hänga en handfull folk i lyftkranar eller bombardera dem med vit fosfor och utarmat uran under tjugotvå dygn.
  I så fall vet jag mycket väl vad jag anser, Tom…
  Någon annan?

 29. För övrigt måste man nog om man är riktig sann sätta både USA och England bredvid Israel på de anklagades bänk, det är inget tu tal om den saken.
  Värre övergrepp än vad de gemensamt har utfört under den senare tiden kan jag inte komma på.
  Vad säger exempelvis Tom?

 30. Att Iran avrättar knarksmugglare i allt annat än guldgalgar är ju fruktansvärt…

  Allvarligt talat: USA har som bekant rekordet här och gärna av oskyldiga och förståndshandikappade, i galge, i giftstol, i elektrisk stol etc….

  Vad är skillnaden?