Svenskarna vill att soldaterna tas hem


Idag blev två brittiska soldater skjutna till döds i Afghanistan, och jag tror att det var två danska soldater som skadades vid en bombsprängning igår. Den ena soldaten är mycket svårt skadad.

Det har skett en omsvängning i opinionen, nu anser sextiotre procent av svenskarna att det är dåligt att svenska soldater riskerar livet i Afghanistan. Hittills har fem svenskar dödats i landet, och deras föräldrar, släktingar, vänner, sambos mm får möta en kista, får en flagga och sedan är det någon general som delar ut en postum medalj. Det måste kännas som ett hån för föräldrarna att de får en svensk flagga och en medalj i utbyte mot sitt dödade barn.

Föga överraskande så är borgerliga väljare mer nöjda med den svenska närvaron i landet än vänsterväljare. Det säger nog också en del om Miljöpartiet som stöder den svenska närvaron i landet, socialdemokraterna har jag gett upp hoppet om för länge sedan. Men visst är det glädjande att sextiotre procent nu är negativt inställda till att Sverige deltar i ”Kriget mot terrorismen”, det gör att vi kan känna hopp inför framtiden.

it Andra om: , , , , , , svt sr gp dn12 svd1


5 svar till “Svenskarna vill att soldaterna tas hem”

 1. Ja, äntligen!

  Även i USA är en majoritet av befolkningen mot kriget, som inte har stöd i folkrätten, trots regeringars dimridåer. Krigets väsentliga syfte är för supermakten USA att ytterligare stärka sin ambition att kontrolera världen och dess resurser (i Afghanistan finns mycket stora tillgångar till naturgas och mineral).

  En bred riksdagsmajoritet beslöt 19 december 2008 att Sverige ska öka antalet soldater från 350 till 500, med möjlighet för regeringen att trappa upp styrkan till 855 man. Sverige var då det enda neutrala land som trappar upp krigsinsatsen. 47 länder har trupper i Afghanistan, men 14 av dem har minskat antalet under 2008, däribland Tyskland, Österrike, Finland, Norge och Island, medan Sydkorea, Singapore och Schweiz helt har avvecklat sina trupper.
  Motiven för Sveriges engagemang sedan 2002 är inte helt glasklara, men det handlar troligen om att regeringarna, både (s) och alliansen, vill kvalificera Sverige för samarbete med USA/NATO.
  December 2011 beslöt riksdagen att fortsätta kriget i ytterligare 3 år, men att sedan ha kvar 200 man stödjan trupper.
  Den bästa sammanfattningen finns i broschyren ”Sverige i krig igen”, http://www.afghanistan.nu.

  Sverige ut ur Afghanistan!
  Bekmämpa USA-imperialismen

 2. Hoppas din åsikt gör att det afghanska folket känner hopp när vi överger dem. För när vi kommer hem så kan vi bara välja att blunda och låtsas som att landet inte längre finns…. Sveriges expertis, blunda….