Svenska tidningar blundar

Folk i Egypten har väntat på ett uttalande från militären, och när det väl kom så meddelade man bara att undantags-
lagarna skulle tas bort när situationen i landet lugnat ner sig. Återigen blev befolkningens förhoppningar svikna, de flesta hade hoppats på att militären skulle överta makten och skicka Mubarak och Suleiman någonstans som bilden illustrerar.

Men så blev det inte, undantagslagarna är kvar och det hela verkar mer än godtyckligt. Vad befolkningen kommer göra nu vet jag inte, och det är nog få som kan annat än gissa. Strejkerna sprider sig och förr eller senare kan det komma att bli riktiga upplopp. Vad militären gör då är väl oklart, men de kommer sannolikt att ge soldaterna order om att slå ner upproret, och vad de enskilda soldaterna gör då är väl inte riktigt förutsebart.

Det är dag nummer arton har jag förstått, och hur länge demonstranterna kan stå ut går inte ens att gissa, men som sakerna utvecklas kan man väl tänka sig att detta kommer att pågå fram till valet i höst. Jag kan inte undgå att häpna inför den flathet som EU:s politiker uppvisar, i Frankrike talar Sarkozy om risken för att islamistiskt övertagande av makten i landet, något som är helt gripet ur luften, hur Muslimska brödraskapet skulle kunna införa Sharialagar utifrån de röster de kan få i ett parlamentsval begriper jag inte. De kommer att få tio procent av rösterna, maximalt tjugo.

Det räcker inte för att införa lagar som strider mot folkviljan, tvärtom så pulveriserar de sig själva om de ens talar om saken. Men Sarkozy är inte det minsta orolig för det, han vill bara öka islamofobin i sitt eget land, och varför han agerar så kan det finnas ett otal anledningar till, jag tänker inte spekulera om vilka.

Det jag tycker att tidningarna borde koncentrera sig på i nuläget är diskussionen rent allmänt om utvecklingen i Mellanöstern, för oavsett vad som händer och hur länge egyptierna kommer demonstrera så innebär deras handlande att situationen ändrats radikalt för Israel. Man kan inte fortsätta att bygga ut bosättningar, man kan inte längre ockupera Västbanken och hålla Gazas folk inspärrade i världens största friluftsfängelse, den tiden är över. Det klokaste Netanyahu och hans regering kan göra nu är att bjuda in till förhandlingar, riktiga förhandlingar. För oavsett hur det slutar i Egypten så måste det största problemet i Mellanöstern åtgärdas på ett acceptabelt sätt, och det är inte Mubarak som är det största problemet.

Jag tror att israelerna vet detta, och det skulle vara klädsamt ifall de visade det offentligt innan alla gas- och oljeledningar klipps av för gott. För hur man än ser på den nuvarande situationen så har Israel kunnat agera som de gjort utifrån vetskapen om den köpta solidariteten med ett antal diktatorer i grannländerna. Den situationen är på väg att förändras, och det är bättre att förekomma än att förekommas. Bilder på Google Earth

it , , , , , , ab1234567 ex123 dn12345 svd12345 gp12 svt1234

  12 comments for “Svenska tidningar blundar

 1. Rawia Morra
  11 februari, 2011 at 13:57

  Det jag är mest nöjd med är med vilken skicklighet Omar Suleiman brände alla sina skepp :-D

  Han talade till Egyptierna tre gånger och varje gång ca 5 minuter. Det var mer än tillräckligt för att få dem att avsky honom. Han är ett skolexempel på hur man INTE ska tilltala sitt folk. Så förbannat lobotomerad visar sig den jävla karln vara. Och fullständigt obildade visar de sig vara. De har nämligen aldrig hört talas om grammatik. Någon gick så långt att han uttryckte tveksamhet om ifall Mubarak verkligen var pilot i grunden. ”Piloter måste ju ha gått i skolan innan de får bli piloter”.

  Jag tror att det som grämer egyptierna mest idag, och det som kan få dem att begå dumheter, är känslan av att de i trettio år varit rädda för en fullkomlig idiot. En åsna av format, eller som min mor brukar uttrycka sig när hon vill beskriva total dumhet: En åsna med fyra långa öron. De egyptier som inte var riktigt insatta hade satt sitt hopp till Omar Suleiman och då visar sig denna som ännu löjligare figur än Mubarak. De upplever att de blir utskämda att dessa två gamla clowner. När Mubarak talade färdigt igår sprang hundratusentals ut från sina hem på gator och anslöt sig till demonstranterna. Vid småtimmarna var alla gator och broar runt Tahrirtorget igenproppade med tre miljoner egyptier som allihop höll upp en sko till hälsning till jokerparet.

 2. Marwan
  11 februari, 2011 at 14:20

  Vi måste komma ihåg att västvärlden har invaderat och bombat sönder Irak och deras motivering var att sprida demokratin i mellanöstern , Nu det egyptiska folket agerar för demokratin och rättigheter och kan vinna det , Plötsligt demokratin har blivit ett fult ord för västvärlden
  Västvärlden säger att demokratin i Egypten är oförutsägbar , kaotisk och är inte bra för de stackars svarthåriga egyptierna , Kanske västvärlden måste ingripa för införa ordning
  Revolutionen i Egypten har avslöjat olagligheten av Mubaraks regim och västvärlden som inte vill leverera demokratin och mänskliga rättigheter , Det skrämmer de

  Västvärlden har varit ivrig anhängare av Hosni Mubarak och hans företrädare Sadat men de tyckte illa om Nasser pga han var nationalist
  Mubarak är den mest väst trogne människa och därför belönades han främst med vapen och Pengar
  Västvärlden blundade för de förtryckande och brutala åtgärder som Mubarak vidtagit mot sitt folk och man tvivlade aldrig på valresultaten som gav Mubarak 93% av rösterna

  Västvärldens media har massor med frågor som till exempel , Hur kommer den nya regimen i Egypten att påverka de , Vem som ska leda det nya regeringen , Tänk om egyptierna väljer det som är inte bäst för de , Kommer den nya regimen att vara anti Israel , Kommer den nya regimen att ha de rätta människor , Hur påverkar det deras säkerhet

  Jag kan svara för mig själv att ingen vet vad som kommer att hända

 3. moe
  11 februari, 2011 at 17:04

  Han avgick!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. moe
  11 februari, 2011 at 17:05

  Militären och inte Suleiman tog över!!!

 5. Rawia Morra
  11 februari, 2011 at 17:08

  Nu är dinosaurien definitivt borta

 6. moe
  11 februari, 2011 at 17:10

  2011-02-11 kl 17.02 Vilket underbar nästan symmetrisk datum!!!

 7. Nadja
  11 februari, 2011 at 17:10

  MUBARAK HAR AVGÅTT. Äntligen åååååååååååååååååååååååååååååå va glad jag är. Grattis till alla som önskar FRIHETEN till Egypten.

  • patrick
   11 februari, 2011 at 17:30

   Man får inte ljuga här! / Jinge

 8. MN
  11 februari, 2011 at 17:54

  :-) :-) :-):-) :-) :-) :-):-) :-) :-) :-):-) :-) :-) :-):-) :-) :-) :-):-) :-) :-) :-):-)

  Tänk att verkligen ha fått uppleva detta!!

  SÅÅÅÅ Lycklig jag är och jag är inte ens egyptier!! :) Men som Arab och världsmedborgare är jag så j-a stolt!
  Grattis Egypten!!! 3a´bel l3ayzin!!! ( = önskar detta till de andra som vill)
  Hoppas det här är en start på en ny era i hela arabvärlden. En tid där korruption och landsförräderi är ord som aldrig kommer att existerar längre…
  Egypten och Tunisien är idag levande bevis på att när folket VILL så går det ! Inget är omöjligt! Och det fredligt utan våld!
  Citat av en känd tunisisk poet:
  Eza l-sha3ba yawman arada l7ayat , fala bodda an yastajiba l-qadar
  SOm ungefär betyder:
  Om folket en dag vill leva – Då måste ödet reagera (nåt sånt – låter så lamt på svenska)
  Kanske nån har en bra översättning på hela stycket??? Den är så fin och kraftfull på en o samma gång!!

  Hursomhelst.
  Folket har sagt sitt ord!!! ÄNTLIGEN!! :)

  TACK EGYPTEN!!!!

 9. Kamelsilaren
  11 februari, 2011 at 18:54

  Enormt bra! Tänk, i 30 år har egyptierna varit omyndigförklarade. Vad ett folk är mäktigt när det är enat! Detta bör vara en tankeställare för en hel rad av länder, där den nyliberala individualismens lov predikas till vanvett.

 10. 12 februari, 2011 at 00:15

  Troll EJ önskvärda! / Jinge

 11. 12 februari, 2011 at 00:29

  Det har funnits två grupper, arabnationalister eller panarabister och radikala islamistiska rörelser som Muslimska Brödraskapet. Baathpartiet och Saddam var sekulära och panarabister.

  Jag är rädd att Magnus Norell har rätt och Peter Weiderud fel. Man kan inte jämföra islamismen med Kristdemokrati. Det finns ett annat föreningsliv och civilsamhälle. Sayyid Qutbs lära är närmare Hamas morotspolitik gentemot fattiga och Saudi Arabisk Wahabism än Erdogans Turkiet. Det är inte bara en Islamsk välfärdstat utan Islam står mot jahiliyya, alltså de ignoranta innan Islam.

  Däremot har västvärlden stött despotet och demokrati är inte ett perfekt system. Man får helt enkelt gilla läget om de väljer att stödja Muslimska Brödraskapet. Men det kommer att få konsekvenser för USA och Israel. Det blir i så fall intressant att följa hur neokonservativa grupper agerar.

Comments are closed.