Större fusk inom Piratpartiet


Igår kunde bloggläsarna här konstatera att moderaternas kommunikationschef, Pär Henriksson, ansåg att det moderata valfusket inte var valfusk utan bara ett brott mot ett regelverk. Det är ett tämligen grovt försök att styra över diskussionen till att handla om något helt annat, något som är lättare att hantera för ett parti som kallar sig demokratiskt. Nu visar det sig att Piratpartiet drabbats av samma smitta, och än så länge har jag inte sett några försök att överskyla detta och kalla det för något annat än vad det faktiskt är.

DN: ”En person som kandiderat i Piratpartiets interna val har lämnat partiet sedan han ertappats med att manipulera resultaten. Mannen hade registrerat falska medlemmar från en och samma ip-adress som sedan använts i omröstningar. – Det här är en tragisk historia för alla inblandade, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge till DN.se. I lördags kväll upptäcktes fusket när partiets medlemsservice kontrollerade röstningen i distriktsledarvalet för Stockholm. – Då såg vi i röstlängderna att stora block av medlemmar hade registrerats från ett och samma ip-nummer, som sedan röstat i valet. När vi började nysta ytterligare såg vi flera tveksamheter som gick tillbaka till primärvalet i december. Distriktsledarvalet för Stockholm är uppenbart manipulerat, konstaterar PP men det finns alltså indikationer på att även primärvalet – där medlemmarna har fått rösta fram riksdagskandidater – utsatts för valfusk. Där visade det sig att ett 40-tal medlemmar, samtliga registrerade från en och samma ip-adress, hade röstat.”

Samtidigt så plockas moderaternas riksdagsman Mats G Nilsson (M) bort från uppdraget att utreda det moderata valfusket, något som kanske kan tas som en indikation på att vederbörande inom kort kommer att lämna sitt uppdrag i Sveriges Riksdag. Personligen så är jag kritisk till att Ernst & Young ska sköta utredningen på uppdrag av moderaterna. Jag tvivlar på att allmänheten på det sättet kommer att få insyn i utredningsresultatet eftersom utredningen helt styrs av moderaterna.

Nu kommer Per Schlingmann få arbeta dygnet runt med att ägna sig åt skademinimering och vi kan konstatera att detta sannolikt kan komma att sätta sin prägel på en del av valrörelsen, i alla fall kortsiktigt. På längre sikt ökar politikerföraktet, något som givetvis gynnar t.ex. det rasistiska partiet. Aftonbladets ledarsida hävdar att alla förlorar på detta fusk, något som jag tvivlar på. Rasistpartiet tjänar på det eftersom de redan by default ställt sig helt utanför politiken och endast har rasismen som budskap i stället för ett politiskt program som andra partier.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , dn1 ab12 svd12 t Läs oxo: fredrik kaj vsf loke röda-l annarkia k&å hampus scaber anders


14 svar till “Större fusk inom Piratpartiet”

 1. Med all ära, erann valsystem är redan som sådan skruvat. Den här ”långa listan” som ni har, dvs man sätter kandidater i ordning som partiet vill, är redan som sådan ett skämt. ”Spizenkandidaten” kan bara luta sig tillbaka, klia sig i könsorganen och vänta att bli automatiskt vald. Av erann 349 riksdagsmän/kvinnor enbart 48 har blivit invalda med personliga röster, och enbart 6 har lyckats med konststycket att passera listans rangordning.

  Därmed ett extremt maktconcentration i samhället finns inom partierna sjäva och i dom organen som bestämmer listans rangordning.

  • Ett personvalssystem är inte mer demokratiskt, då vinner den som har mest slantar till annonsering. M.a.o. någon som företräder makt och näringsliv. Men så vill du kanske att det ska fungera?

   • Du har kanske USA:s valsystem i tankarna ?

    Här på andra sidan viken får Socialdemokraterna och Vänsteralliansen pengar från facket så att det räcker gott och väl. Centerpartiet ligger risigt till med finanserna men trots detta vill varken SAP Finland eller Vänsteraliansen ändra på systemet.

    Detta allså med det antagandet att du först tänkte på USA:s system, men korrigera om det var fel.

    • Centerpartiet risigt till med finanserna? Centerpartiet har MER ÄN EN MILJARD i kassakistan efter försäljningen av sin tidningskoncern. Har du verkligen så taskig kontroll så kanske du bör ligga lite lågt?

     • Först, du pratar väl om den svenska centern ?

      ”En grupp liberala tidningsföretag som leds av Göteborgs-Postens ägarbolag Stampen har köpt centerpartiets tidningskoncern Centertidningar för drygt 1,8 miljarder kronor.” SVT

      Till det andra, Finlands Centerparti ligger risigt till i den meningen att det är deras valfinanserna som granskas nu. Centern ligger risigt till medialt, inte fiskalt.

 2. Verkar som om Piratpartiet har skött sin skit på ett rätt så vettigt sätt, i alla fall. Deras fuskare är borta ur ekvationen. Man gör om. Och man meddelar medlemmar och press på en gång om vad som har hänt och hur man ska åtgärda saken.

 3. Det är en väldigt stor skillnad mellan moderaterna och piratpartiet.

  Moderaterna har girighet och att allt kan köpas för pengar som grundidé.

  Piratpartiet därimot är (även om det är en moderat som partiledare och en folkpartist som vice (eller hur det nu är) bara ett parti som är omoget. Det är som ett nystartat företag där folk man glömt att sätta sig in i skattereglerna.

  Piratpartiet är nog redo för riksdagen först vid valet 2014. För såsom det är nu så har dom så bråttom att dom hoppar över dom demokratiska reglerna.

 4. För övrigt så undrar jag lite över valhemligheten i Piratpartiet.
  Om dom nu kollar igenom vem som röstar från vilken ip, var hindrar dom från att kolla hur medlemmarna röstar?

 5. Jag har starka misstankar om att piratpartiets röstfusk är en PR-kupp. Piratpartiet får lite publicitet just nu, vad kan väl då vara bättre än att ärligt och öppet erkänna att röstfusk förekommit men att man åtminstone erkänner det och hanterar det bättre än självaste statsministern och moderaterna?

  Bara en teori men förefaller inte helt orimligt tycker jag…

 6. Konstaterar följande!
  Fifflare lögnare , skattesmitare, dragqueens ,mutskandaler, behövs inte sägas mer än så
  Vem ska man lita på?

  För min del kan dom asfaltera skiten