Stoppa Europakten omedelbart, Reinfeldt bluffar!


Idag skriver Per Lindvall på nättidningen E24.se en intressant artikel, en artikel som borde läsas av dem i regeringen som nu verkar för att vi ska gå med i Europakten, där vi ska förmås kasta friska pengar efter dåliga.

E24: ”Det är dags för Grekland att hoppa av förhandlingarna, ställa in betalningarna och kanske även lämna euron! Greklands förhandlingar med den så kallade trojkan och de privata obligationsinnehavarna kunde inte slutföras på måndagen heller. Frågan är om dessa förhandlingar någonsin kommer att nå i mål. För man måste ställa sig frågan om inte Grekland och i synnerhet grekerna har mest att vinna på att ställa in betalningarna och skriva ner sitt skuldberg och kanske även samtidigt lämna euron för att återfå sin konkurrenskraft och därmed tillväxtförmåga.”

Han konstaterar att alla räddningspaket har ”kört fast” och att de som varit som mest aktiva i frågan om att rädda Grekland i första hand agerat för att rädda sina egna banker och finansiella institutioner som lånat ut många miljarder åt landet. Syftet med Europakten ska således egentligen vara att skydda alla andra länder – utom Grekland. Lindvall avslutar sin artikel med:

E24: ”Så med nobelpristagarens Paul Krugmans ord; ”Så vi ser nu ett scenario där Grekland tvingas till dödande åtstramningar för att betala sina utländska fordringsägare, utan något verkligt ljus i slutet av tunneln … Det här kommer helt enkelt inte att fungera.”

Nej det kommer det inte.”

Läser man artikeln så förstår man att Anders Borgs omsorger vare sig handlar om Grekland eller Sverige, det är snarare de utländska kreditgivarna han vill skydda, med våra skattepengar. Inte så förvånande med tanke på de intressen han försvarar, men nu borde vi sätta ner foten direkt. Vi ska antagligen arbeta till vi är sjuttiofem för att rädda de kapitalägare som lånat ut pengar till Grekland, sådan är högerpolitiken…

it Andra om: , , , , , , , , , , , e24 ab ex svt sr dn svd1


15 svar till “Stoppa Europakten omedelbart, Reinfeldt bluffar!”

 1. Till att börja med måste jag instämma i Lindvalls grundläggande analys. Jag har länge undrat vilka Greklands incitament egentligen är. Grekerna förväntas göra enorma uppoffringar utan att i realiteten kunna se fram mot några belöningar. Det är som de mobiliserats att ställa upp för själva prestigen i att fortsätta delta i eurosamarbetet.

  Men jag gissar att Borgs & Co:s omsorg om kreditgivarna inte bara är kortsiktig. Om Grekland gör konkurs och faller ur blir steget dit plötsligt avsevärt kortare även för en rad andra euroländer. Man ser framför sig en dominoeffekt som på sikt riskerar göra hela EU-området till en randekonomi med u-landsmässig kreditvärdighet. Inte ens Sverige kan räkna med att skonas.

  Den stora frågan är alltså hur mycket bra pengar vi ska kasta efter de dåliga innan allt detta inträffar.

  • Till att börja med – hundra miljarder. Sedan vet jag inte hur mycket Goldman Sachs och andra investeringsbanker behöver, men vi kan nog räkna med 3-400 miljarder totalt.

 2. Har folk ofta kallat dig för olika saker, som -Idiot t.ex?

  Genomsnittsåldern är visserligen på väl upp, men den är långt ifrån hundra…

   • Fast det där tror jag inte ett dugg på, vi förändrar inte medellivslängden 20-25 år år en generation eller två..

    • 100 år kommer nog att ta ett tag. SCBs prognos för medellivslängd är 87 för kvinnor och 85 för män, år 2060.
     http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____273436.aspx

     Men visst, föds man idag så är det ju 2112 innan man är 100 så det är inte helt omöjligt. Det är lite svårt att förutse medicinska framsteg och andra faktorer.
     Problemet kvarstår dock; klart att folk vill gå i pension tidigt men det kommer att kosta för mycket just pga att folk lever längre. Det finns ju en anledning till att Mona också ville höja pensionsåldern (även om det inte var till 75) – något hon också fick skit för.

    • Man bör hålla isär det där med medellivslängd och förväntad livslängd för enskilda årskullar. Medellivslängden totalt sett ökar givetvis inte fullt så dramatiskt – men om man tar med i beräkningarna att varje ny årskull förväntas leva lite längre än den föregående får det obevekligen långsiktiga konsekvenser på befolkningspyramiden.

     En bättre och mer konkret siffra är väl egentligen denna: 2030 beräknas 25 procent av Sveriges invånare vara över 65. Att jämföra med 17 procent idag. En ökning från var femte till var fjärde på förhållandevis kort tid, alltså.

     Det är min generation, 60-talisterna, som kommer att ställa till det så. Vi kommer att behöva jobba längre, räkna med en mager ålderdom och/eller utkräva höga skatter från de efterföljande generationer som ska jobba för vår försörjning.

     Självfallet är detta ett problem som måste hanteras på något vis. Grejen är bara att Reinfeldt inte är rätt snubbe att hantera det.

   • Nja, det där kan nog vara en sanning med modifikationer.
    Man ska nog inte tro allt man läser – de är bara människor även på BBC.
    Det finns en helt annan sida av saken – de som ständigt och jämt arbetar på att sänka medellivslängden i världen. Ta bara alla krig som pågår, USA toppar väl ligan och är med i flest?
    Eller ta det nya kapitalistiska systemet i Ryssland t ex som den storordige svensken Anders Åslund var med och designade medan Jeltsin och hans anhang stoppade folkets miljarder i sina fickor.
    Jag läser inte alla svenska tidningar, bevare mig väl. Men hittills har jag bara sett en rubrik om en ganska uppseendeväckande nyhet. Den handlar om rövarkapitalets 16 miljoner offer sedan tsarväldets pånyttfödelse 1989. Den fanns i Flamman och artikeln skrevs av Gunnar Ågren, en omvittnat saklig, intelligent och lågmäld man. Här gjorde han ett scoop som gått nyhetsredaktörerna förbi.

    http://www.flamman.se/dodsorsak-kapitalism

 3. Lindvall hit och Krugman dit, att Grekerna skall återgå till Drachman är en fuktig dröm.
  Varför?
  Nå, krafterna emot, storbankerna som Deutsche Bank, Ackermann, och politikerna, Merkozy, samt stora dela av det politiska Bryssel etablissemanget, är för ett bibehållande av Grekland i Euro zonen.
  Hur jag vet bättre än Lindvall?
  För att jag sitter tätt inpå en av de nämnda…:-)

 4. Vi har ett annat problem och det är att folk blir totalt utslitna, så även om de lever till 100 år betyder inte att de är arbetsföra till mer en 58-59 för deras lungor, muskler och leder är slut. Om det betyder att systemet är ohållbart så behöver vi göra om systemet från grunden. parargon ekonomisk, socialistisk, eller not annat ekonomiskt system som inte är tillväxt beroende som det kapitalistiska är. För vi kan inte ha ständiga tillväxt i ett system som är beroende av ändliga resurser.

 5. Varför skulle det vara ohållbart? En arbetares lön är i praktiken mindre än hälften av det mervärde han tillför den vara han arbetar med. Resten är en fråga om omfördelningspolitik. Själv får jag 8000 i månaden efter att ha arbetat förtio år.

 6. Det är intressant hur effektiv hjärntvätt är: De senaste årtionden har produktiviteten på arbetsplatserna mångdubblats. Vi behövde egentligen inte jobbar mer än någon timme i veckan för att klara livets nödvändigheter. Men så ska vi bli ”sysselsatta” fram tills dödsbädden och producerar meningslösa, värdelösa skräpprodukter nästan för direkt dumpning på sophögarna som växer ofantligt, eller ”tjänster” som går ut på att våldta, kontrollera och omyndigförklara ”människorna på gatan”, som många överklassjournalister betecknar alla de flitiga själar som försöka att hålla balansen i tillvaron.
  Arbetande människor har beskattats med minst 80% under de senaste decennier medan spekulations- och ockervinster beskattades bara mycket blygsam, maskinerna – som utgör huvuddelen av produktiviteten är rena avskrivningsposter. Skuldsamhälle, arbetslöshet och enorm omfördelning är det förväntade resultatet av politiska aktiviteter som snarare liknar landsförräderi än representativ demokrati som politikerna har förpliktat sig till. Hoppas för deras skull, att besinningen kommer före besinningslös hämnd av en befolkning som blev lurat, bedragen och hjärntvättat. Hoppas att den franska revolutionen inte få en ny upplaga!

 7. Jinge, kan du inte hjälpa till att förklara pensionssystemet. Jag har för mig att det fungerar på så sätt att låt oss säga du arbetar från 20-65 =45 år, under dessa år betalar din arbetsgivare in en en viss del av ditt löneutrymme till din pension. Låt oss anta att det blir ca 1,5 miljoner, det är den summan som utgör grunden för de pengar du får utbetalt i pension. Det räcker inte så många år tycker du, men om du själv hade hand om de här pengarna kunde de placerats i en fond och gett avkastning och ränta. Med ränta på ränta hade det blivet en liten slant under 45 år. Nu har staten lånat dina pengar under många år så det de betalar ut i pension är egentligen ränta på lånade pengar.